Bagus masak sendiri

Posted by sazali

Salam

Bangun awal ..boleh buat sarapan sendiri.
Selepas itu boleh lah ke opis ...  rasa lapang dan perut dah ada isi.  Kalau trafik jam sikit sikit pun ..kita boleh control juga perasaan itu.

Kebaikan memasak sendiri:

1)  jimat wang
2)  kita tahu tahap kebersihan makanan
3)  hati pun tenang


Keburukan makan di kedai

1)  kualiti kebersihan mencurigakan
2)  pekerja import ada yg bawa penyakiit macam macam
3)  masukkan gula pun ..terlampaulah banyak.  Ini bahaya kepada orang macam saya.

Komen:

ada orang bilang masak sendiri membazirkan wang.  Bayangkan makan seorang diri.  Masa banyak terbuang.

Musim raya yang lalu ..saya pergi menziarahi ramai kawan kawan baik saya. Objektif..  nak bertanya khabar.

Sayangnya ada yang sudah meninggal dunia dan ada juga yang sedang sakit dan terlantar di rumah sakit (Hospital).

Mengikut kutipan data.

kebanyakan orang begini .. masa remaja dan bekerja dulu ..suka makan di kedai.
Sarapan , makan tengah hari dan makan malam semua di kedai.  Hujung minggu pun ..jom ke kedai.

Kalau ada mak ayah dari kampung datang pun

mereka kena makan   di kedai.

Ada cucu cucu perempuan berumur 20 tahun pun ..semua makan di kedai.

Mengikut jenguk secara rambang ..
keadaan tandas di kedai makan ada itu ..terlalu kotor dan gelap.

Tukang masak ada berhingus .. batuk dan garu garu pun ada.

Hishh..

bersihkah depa ni?

Sekian.
Buatlah refleksi dan ..muhasabah diri.
Ada bagus tak .. makan di rumah sendiri.
Masak pun sendiri?

tk.
Wasallam

0 comments:

Post a Comment