We left because ..

Posted by sazali

Salam

We left you because ..

1)  my real place to work is in Malaysia.
My parents and friends are all there.  They need me to serve them. Education, medicine, engineering and many more.

2)  our contract is put as ..

3  years studying in England
And 7  years working for the government of Malaysia

3)  it is good to move on.
Static water makes awful smell
Free flowing water creates harmony to the whole world

4)  i  want to get married after my study.
I vthink better marrying my own people because my parents said so.
Easy to mix between us and our new families.

Forvthose who like inter racial marriages,
Good luck to them. Wish them well.  He he he.

5)  i like Malaysian weather.
Everyday hot sunny, humid and wet.  No need to spin my wet clothes. Just hang my wet clothes ..soon they dry up ..free of charge.
In England, the weather is quite unpredictable.
Wet, snowy, black ices, windy, ..
Aghhh..i love British flowers
But our flower is also good.  Bungaraya.

6)  halal food
Difficult to get.
moreover i miss my mums cooking plus the sound of
Batu lesung ..penumbuk sambal , Batu Giling in the kitchen.

i will miss fish n chips
but it is ok ..nasi kerabu my next alternative.

7)  cost of living is cheaper in Malaysia than England.
How do I know?
ask DSNTR  and RM.
they are good shoppers all year round.

In British Rail station, simple breakfast takes RM40 per sitting
in Wakaf Bharu, i spend RM6 for  a nasi berlauk, hot coffee and 2 kuehs like curripuff and jeput pisang.  (Laugh).

So cheap here.
we can live longer.

8)  in england, i bathe three times a week.
In my village, i do that 2 to 3 times a day.  So easy.
Sometimes, no need towel.
it dries by itself.

When i was in Grantham 1975
i have to put coins to get hot water.
Here no need.

just go in
take bath
exit
and go to school.

nothing much to worry.  Thats why so easy to remember maths formulae.

9)  l  love London Taxi
but after so many years there

our Proton also good.
We can bring down the mirrors
and feel the air.  So fresh and so nice jack.

10)  time to go home.
I will certainly miss my Pakistani, Indian, Bangladeshi, English, Nigerian friends
but

i  wanna go home.
the plane is waiting ..

i  go  ok?

bye everybody.
Will certainly miss u
but jack .. plz visit me next.

wasallam.



Maka perpisahan terjadi juga tanpa

Posted by sazali

salam

Berjumpa dan berpisah sudah menjadi adat manusia.

Kalau di sekolah ..dari Darjah 1 kita berkawan ..satu hari nanti di hujung tahun dalam  Tingkatan 5/6  ..

kita akan berpisah juga.

2) Buat sementara atau kadang kadang untuk selama lama nya.

Di universiti pun sama..

seronok macam mana pun kita study kat America/ England/ German/ Indonesia/ Australia/ Russia/ Canada/Brunei/ India/ Pakistan/ Bangladesh/ France/ Holland/ Denmark/Japan/Taiwan/Korea Selatan

tempoh belajar ..bukanlah satu tem

poh untuk selama lamanya kita berada di sana.

Habis degree, masters atau Ph.D ..kita tetap berpisah meninggalkan juniors dan kampung halaman 'angkat' kita.

3)  Di saat berpisah ..memang kita bersedih dengan gelagat seperti

berpeluk pelukan dgn kawan kawan terutama India, Bangladesh, Pakistan, Arab dan English

sambil macam macam hadiah yg diberikan kpd kita.  Tanpa disedari ..

ada orang menangis  ..

tetapi ..

kita tetap berpisah juga.

4) Mengapa begitu?

Cuba jawab tehhhh ..

Wasallam.

Note:  My friend Mr Dominador Dixon Mangao meninggalkan kami setelah 9 tahun 6 bulan berkhidmat di sini.  Selamat Pulang ke tanahair mu Mr Dom - Filipina.

Do your best ok?

Posted by sazali

Salam

Sebagai guru/pensyarah ..kita buat yg terbaik.

Terbaik dlm bidang kita sudahlah..

Jika kita guru matematik Tingkatan 1,2

kita mengajarlah dengan sempurna.  Sambil sambil itu kita perhatikan guru guru senior di dalam bilik guru itu.

jika kita mengajar Tingkatan 4,5 dan 6 .

kita buat yg terbaiklah ..

mereka(pelajar2) mengharap sangat pengajaran dari kita maklumlah SPM/ STPM dan ..macam macam lagi.

Ibu bapa mereka mengharapkan macam macam dari anaknya.

Sekurang-kurangnya :

* boleh mengikuti kursus Diploma Politeknik (KPM); Diploma Kejuruteraan UTHM
* boleh memohon program latihan asas PETRONAS
* boleh apply kursus kursus sijil di Kolej Komuniti (KPM)
* mintak kursus kejururawatan / perbidanan

dan macam macam lagi.

2)  Bayangkan jika mereka semua berjaya ..

cikgu tak seronok ke?

Seronoklah ..tunjukkan kita seronok ..
ambil masa sedikit ..melawat anak anak buah kita yg berjaya ..
tolong tolong mereka sedikit ..  beli durian, rambutan, langsat dan duku ..modal rm10, rm20

tak tolong bnyk pun tak apa ..sekadar ..

membeli stoking 2 pasang BATA
membeli kasut BATA pun dah ok jugak

membeli beg besar ...untuk mereka masukkan pakaian2  ..

3) tahu tak cikgu ..ada pelajarmuuu dari  keluarga yg sangat susah susah ???..

A) ayah jadi pak guard kilang jer ..upah RM1000  sebulan ..anak 8 semua IPTA ..bayangkan cikgu

B) ayah komando .. upah rm3000 sebulan ..  ada anak yyg cacat ..satu demi satu ..

C)  ayah sudah lama meninggal ..  anak 7 ..  seorang pun tak berjaya kecuali 'budak politeknik' ini lah
yg buat sejuk perut ibunya ..

tolonglah
mana tahu ..  modal kita keluarkan sedikit sebanyak itu ..tuhan akan balas ..

dgn nikmat kesihatan kpd kita waktu ..  alam  persaraan 10 - 20 tahun sebelum kita meninggalkan terus alam maya ini..untuk selama lamanya.

4) Do your best ..
bermakna ..kita buat terbaik setiap masa ..

jgn curi curi tulang;
jangan jealous budak Tingkatan 5 H  dapat semua A sedangkan anak kita Tingkatan 5 MCKK 3 credits jer ..

tunjukkan wajah gembira sepanjang masa.

tunjukkan wajah ceria kita dari pagi sampai ke petang

boleh cikgu?

5) Sebenarnya  jawatan guru adalah jawatan terbaik untuk mana mana manusia yg faham ..

mereka(anak anak buahnya - murid2, pelajar2)  adalah diumpamakan se bidang tanah; jika kita menabur benih yg baik ..semua hasil tuai nanti ..

tuhan akan catit sebagai satu amalan yg mulia untuk kita  (kredit dlm akaun Bank Akhirat ).

Hadish .. 1 RM ..ganjaran RM700  .. 7 tangkai ..1 tangkai dgn 10 buah nya masing masing.  Subhanallah.  Jika ada burung mengambil 1 biji benih ini dan diterbangkan ke Russia ..
hasil tuai mu ada juga di Moscow, Leningrad itu ..wahai guru yg baik budi ..

Ustaz/ ustazahlah paling best ..  selagi manusia membaca ayat quraan yg suci ..dgn baik ..semua amalan ini ..mereka boleh dpt sahamnya..




Itu sahaja penulisan saya.
Sekadar berkongsi kongsi pengalaman ..  mendidik anak bangsa melayu, cina, siam, india , yemen, afrika, british, pakistan, bangladesh, nepal , dan .. Allah Maha Mengetahui

Allah hu aklam.

wasallam