nikmat sihat musim raya

Posted by sazali

Salam

Musim raya ..  hendak sangatlah  kita sihat.
Mengapa?

banyak sebab.

Kita tak nak orang bertanya kita sedikitpun  pasal penyakit.
Kita tak nak orang bersedih hati mengenai penderitaan yang kita tanggungi.
Kita mahu semua orang ceria dan bergembira.
KIta mahu semua orang yang berkunjung ke rumah ,  mereka dapat makan juadah dengan selesa tanpa memikirkan pasal itu dan ini.
Contoh memikirkan pasal peperangan antara Israel dengan Pelestin, boycott Saudi dan kawan kawannya terhadap Qatar, harga daging lembu melambung lambung musim Ramadhan yang lepas dan macam macam.

Bila mereka sudah pulang .. barulah kita ceritakan pasal penderitaan kepada diri sendiri.  Ha...ha..ha..

--
  Macam macam happenings
Raya pertama dan kedua tahun ini 2017 sudahpun berlalu.
Seronok juga.

Ada ex-students datang berhari raya.
Ada staff FSKTM UTHM datang berkunjung lagipun rumahnya hanya 30minit sahaja jauhnya.
ada abang ipar dari Bukit Mahkota Kuala Lumpur datang juga
tok besan Kota Bharu pun datang juga bersama sama dengan anak menantunya.  Ramai sungguh hari itu.
Saudara jauh dari Melaka, Kuala Terengganu, Sungai Buloh Selangor  ada berkunjung juga bersama-sama dengan 6 anak daranya walaupun waktu malam ..  hujan turun bukan main lebatnya.

Saudara mara terdekat di Kota Bharu  ..belum ada mungkin kerana rumah kami jauh di desa dari ibu kota metropolitan islamik ..
lagipun Kota Bharu jammm ..jammmm ..  teruk .. 4 lane punya City ..bayangkan ..

tak apa .. aku tak kesah.
Bukan apa ..

kita melawat ni ..kena ikhlas.
Baru dapat pahala.  Insyallah.

Satu lagi jika kita .. kena ada rasa hormat/ sayang dalam hati

keadaan apa apa pun kita redah .. semata mata kita mahu menziarahi seseorang.

Duit dan susah payah silih ada/ berganti.
Tanda hormat itu ...  akan terpahat dalam memori buat selama lama nya.

Memori itu dan rasa dihormati itu ..payah nak dijualbeli.

Dengan itu kita berkawan sampai mati.

Aku dan family mencuri peluang juga melawat orang.
Pertama bawa menantu berjumpa kawan lamanya (STF , katakan).
Kedua old boys association punya kaitan sana dan sini.
Tetapi outing kami tak boleh lama.

--
hari ni ..hari ketiga dah raya.
Masakan utama raya ..semua dah habis.
Lagi pun .. nak masak benda itu kali kedua/ ketiga ..  payah payah payah. Tak ada orang nak buat pun.
Penat ..isteri pertama.
He..he..he..

kami sedia memberi kueh raya jer.
Tetapi mengikut pemerhatian ..  tak laku sangat kueh ini kerana ..
kueh kami sama dengan kueh mereka di rumah ..
mereka lah.
Kueh di Kelantan sama dgn kueh di Pulau Pinang, Kedah dan Perlis

Ha..ha..ha.

sumber kueh dari Megamall yang sama
Bandar yang sama
kawasan pasar ramadhan yang sama.
So tidak best ..makan kueh.
Kami gantikan dengan berbual panjang pasal:

* politik PAS/UMNO/ PKR/ PPBM Tun Mahathir
** harga barang
*** budak budak nak masuk university bulan SEPTEMBER nanti
*  anak dara tak khawin khawin lagi
atau cerita dan komen kereta baru, tayar baru, gigi baru dan isteri baru (jika adalah).

Ha..ha..ha

Semua ini kita buat time kita sihat.

Bila sakit datang . contoh stroke datang..
payah payah payah ..

tangan kiri tiba tiba kebass
berpeluh satu tubuh
kaki tangan jadi sejuk
lama juga kesan serangan itu .. tanda ..  anda akan "go" tak lama lagilah tu ..
bersedialah.  Bacalah Al Fatihah banyak banyak.  Kalau ok ..tulislah wasiat seperti

hutang kad kredit .. nak bayar macam mana?
hutang kereta dengan bank .. how?
let go atau macam mana ?
hutang rumah
hutang perabot (jika ada)
hutang apek jual roti
hutang kawan kawan .. how?

kita kena fikir secara serious benda benda ini
kerna
kalau kita bawak amalan baik ahli syorga pun bertimbun timbun banyaknya ; terkena malam lailatul qadar pun 30 kali sudah sepanjang hayat punnn

bila ada kes hutang

di akhirat sana ..  kita dikira 'tergantung'/ tak confiirm   tak boleh  masuk syorga ..  apa apa.
Rugi ..
sebab itulah

Nabi Muhamamad dah berpesan hiduplah sederhana
pakai proton EXORA sudahlah.. jika kau tu guru kampong
tak yah pakai kereta mahal mahal seperti HELL FIRE ...
perabot ITALY konon .. 
setakat nak parking punggung tak ada isi ..sekali sekala sahaja ..

pakai perabot SINGER ..  salahkah?
pakai perabot COURT MAMMOTH ..tak ok ker?

ha..ha..ha..
itu belum kira dengan accessories lain ..   gelang emas 20 rial berat
subang mutiara lokek anting-anting ala - isteri PM ..
macam macam termasuk gigi depannya pun dari EMAS
aduhai ..

Begitulah
Today raya ke 3 .. pelan apa?
aku nak jalan rumah kawan .. slow slow

satu rumah sekerat hari
satu hari 2 / 3 buah rumah sudah lah..


Esok .. tidor dan kunci pagar rumah jer.
Park kereta di belakang rumah sudahlah ..  tak nak orang ganggu ..

kita nak tidor selepas makan ubat.
Begitulah ..

Sekian.
pada para pembaca budiman seluruh dunia ..

Selamat Hari Raya ..Maaf zahir dan bathin dari penulis blog yang serba mudah ini.
Apa pa yang menyakitkan hati ..maaf please ..  (tak sengaja)

Wasallam.
  Panjang umur kita jumpa lagi LIFE/ ALIVE

p/s:  solat 5 waktu  dan membaca al Quraan jgn lupa tu
 

 

raya pertama

Posted by sazali

Salam

Raya hari pertama ..  selalu best.

1. sembahyang raya
2.  makan ramai ramai adik beradik, ipar, anak menantu, datuk , nenek
3.  ada orang kampong berkunjung
4.  kita melawat rakan taulan

---

Begitulah selalunya.
Dulu g jugak ziarah kubur waktu begini ..
tetapi selepas dengar ceramah/ tazkirah

aku buat keputusan ..melawat kubur ..dalam bulan puasa sudahlah.

tetapi sayangnya this year ...aku gi ziarah kubur seorang diri.

Itulah .. penangan tazkirah.  Kita ubah strategi .. begitu pulak jadinya.

Dulunya ..  semua nenek, isteri, anakanak , cucu gi kubur selepas solat hari raya fitri ..
sekarang mana orang mahu tukar stail.

Susah ..susah/..  u senanglah..

kami kena buat macam macam ..

begitulah jadinya.

Tak apa ..
jangang bersedih sangat ..
si mati tak bangun pun .. tak akan hidup lagi . ..kau datang atau tidak ke pusaranya.

tetapi dalam agama ..begitulah ..ziarah pusara bukan dalam raya.

----

INi memberi satu pengajaran kepada penulis.

Bila Rasulullah s.a.w.  ajak Abu Jahal ( pak saudaranya) kepada agama islam
dia menentang habis habisan.

Stail lama ..dia tak mahu tukar apa apa.

Dia tetap nak sembah berhala nenek moyang dia ..
kau kata macam macam pun

begitulah stail orang arab purba.
Payah nak bertukar cara.

Sampai wafat Rasulullah s.a.w.  pun ..  Abu Jahal tetap dengan agama dan  stail nenek moyang mereka.

---

Saya kali ini sempat
melawat 1 orang kawan lama saya ..umur 60 tahun di Besut
dan ada ex-student UTHM , bertugas di Cyberjaya melawat saya.

Antara 2 titik pertemuan itu ada tok besan saya dari Kota Bharu melawat / beraya di sini.

Bagus kan?

--
Sekarang nak bergerak ke Kota BHaru.
Melawat ibu saya ..dia tak sihat.

Begitulah aktiviti saya.
Makan tetap makan .
Minum pun sama.

Tetapi jangan over over.

Nanti sakit macam macam ...kita sendiri yang susah.

Nak ajak isteri teman kita ke hospital ..
payah juga ..kerana today hari raya pertama ..

dia dengan  ..rancangan asalnya.
Tak mahu berubah pa apa.

Begitulah ..
rumusan.

1.  payah nak tukar stail
2.  jangan kutuk orang lain jika dia payah berubah dari agama asal kepada agama islam
kerana hidayah bukan di bawah tangan kita ..

He..he..he..

begitulah.

Wasallam.


maaf

Posted by sazali

salam

Dekat nak raya dah ni  ..ramai betul insan nak mintak maaf dgn aku.

Kadang kadang kasihan juga.

Dosa apa dia pada aku?

Aku seorang guru jer.. bukan Wakil Rakyat , bukan YB

sekadar guru jer..   mengajar di sekolah kerajaan 10 minit dari rumah aku.

2)  Disebabkan mereka bersungguh sungguh kirim post kad mohon maaf ..jomlah kita senaraikan apa dosa mereka one by one.  Kasi clear one by one.

boleh jadi begini dosa mereka kot...

2.1  tak bayar hutang aku.  Hari itu hutang duit aku Sterling Pound 200 tahun 1970'an

sekarang dah lain dah ..bukan setakat petukaran wang asing jer dah lain,  feelings aku pun dah berubah.

Dulu aku susah ..mcm mcm aku nak beli menggunakan duit itu ..tetapi kau tak bayar cepat ..

oleh sebab itu payah nak di maafkan ..kerana status aku berubah.

Aku tuntut amalan amalan baik mu sudahlah dari tahun kau berhutang hinggalah ke hari ini.  Can?

2.2  kau hinakan aku.
Masa aku study PhD dulu, kau ketawakan aku.
Kau kata ..org tua angan tinggi, tenaga kurang tak sedar diri.

Sakit hati tau?
TErutama kata kata itu ..dibuat di depan orang orang besar kampong, Bandar, sekolah, politeknik, university

payah payah ..payah

malu itu bukan boleh dimaafkan begitu sahaja.

jatuh aku punya water face hari itu, hari hari seterusnya
sampailah ke saat kita berpisah.

Sekarang ..aku demand kau punya amalan baik setiap ramadhan sudahlah ..  biar masuk credited into my account di akhirat kelak.

aku pakai kereta Proton pun ..  bertampal sana dan sini  akupandu sekeliling kawasan university, politeknik, maktab perguruan, sekolah sekolah, shopping centres
kau buat cerita sampai ke kampong.

Bukankah islam ajak umatnya berjimat cermat?
aku jimatlah tu ..

maklumlah isteri tak berkerja,
anak pandai ramai,  belajar merata rata tempat,
ibu ku demand mcm mcm ..sekejap na beli BOeing sekejap nak beli tas tangan dari BOnia, Paris

semua duit dari poket aku jer.  The only Banker!

Hina itu ..payah nak dimaafkan.
Orang kata ..mulut kata maaf ..tetapi hati org yg pernah kau hinakan ..payah nak settle.

Get me?
mampuslah engkau.

2.3  mengumpat pasal aku
2.4  curi curi barang aku
2.5  sekejap kau puji aku; sekejap kau jatuhkan maruah aku
Siap engkau!

2.6  waktu kau sakit ..cuti bersalin ..aku selalu dijadikan keledai oleh pihak sekolah ..gantikan waktu mu ..

tetapi bila aku buat jadual peperiksaan dalaman .. 
engkau rasa susah jer ..bertugas mengawas waktu pagi pagi dalam dewan peperiksaan
mcm mcm kau kutuk aku di kantin sekolah bersama sama dengan guru guru lain waktu minum pagi tak sudah sudah.

Kau lupa ..
pertolongan orang waktu kau susah.

bila kau dah senang
tersepit sedikit ..dengan tugasan pengawasan peperiksaan dalaman ..  kau bantai aku depan guru guru lain.

Jatuh kredibiliti aku.
Benda ni payah nak dimaafkan.  Dulu gaji yang kau dapat .. sedekah lah sikit kat aku ..  mana tahu boleh tukar PROTON kepada DATSUN pun dah ok dah ..tetapi kau diam dalam kenyang
jika jantung aku dibersihkan oleh jibrael a.salam ..ok kot ..easy nak maafkan
tetapi masalah di Negara ini
makanan cina, india semua org melayu telan kecauli kepala babi, jantung babi, urat kaki babi .

How?  bersihkah hati melayu maaa?
mampus kau ..

maaf
maafff
maaaffffff
sukar cikgu/ pensyarah//

macam mana tu?

TEtapi budaya kita melayu di kampong
cepat buat silap
cepat pula mintak maaf

cepat silap
cepat orang lain ketawakan kita.

payah tu..
payahhhh sunggh
payahhh sangat sangat.

2.7 curi tulang
2.8 curi dengar dengar perbualan aku dari handphone ,  benda pendek ..kau extend cerita panjang panjang kat orang lain.  Fitnah!

dasyat ..dosa org buat fitnah tau//
mampuslah engkau..

2.9  solat tak cukup
2.10 puasa tak cukup
tak ganti ganti dari dulu sampai sekarang//  ini dosa manusia dgn tuhan. Simple.
tuhan maha pengampun dan penyayang.

dosa antara manusia ..payah sedikit jika org berkenaan sudah mati
dalam kes pesawat MH70 yg tak jumpa jumpa sampai sekarang.

Banyak dah mlm lai latul qadar berlalu ..bangkai pesawat tak jumpa jumpa. Why?

jawapan senang jer ..
kita bnyk dosa.

pemimpin berdosa dgn rakyat
pemimpin berdosa dgn menteri, kaki tangan kerajaan dan banyak lapisan masyarakat.

sebab dosa ini .. bangkai pesawat tak jumpa jumpa.

2.11 dosa menipu
2.12 dosa reka reka cerita//  org tu bini cukuplah lawa mcm mendiang Mongolia paras wajahnya ..dia buat fitnah ..lelaki dia sodomize punggung budak kerani itu pulak//

mesti hebat punggung jantan tersebut.
Dasyat.  Fitnah itu seburuk buruk dosa.

2.13 dan seterusnya ..
2.14  jealous bermacam macam
2.15 dosa berjudi
2.16  dosa berzina
2.17 dosa ambik riba dari wang bank
2.18 dosa minum arak
2.19 dosa tak bayar sewa rumah, sewa kereta dari bank
2.20  dosa bayar lewat kpd apek kedai ..sampai mati dia makan kangkung dengan ikan bilis sahaja.
sebab?  kau tak bayar bayar hutang barang kau ambik dari kedainya.

Kasihan kat apek ..dan kasihan kat engkau ..

Hisshhhh..penatnya menulis pasal maaf , maaf ini.

Ada guru besar mohon maaf juga dari guru guru kecil.
Mungkin dia tak promote kita cepat sikit dari orang lain.

Sebab terlambat promotion .. Tanah yg kita cadang beli ..berstatus KIV sahaja.

susah abang/ kakak/  ..  bila main dgn manusia ..
dosa kita berkait kait.

kalau nak mohon maaf ..
buat gini ...

tulis atas kertas A4
dataaang rumah si anu
confess ..dosa engkau itu

boleh?
kalau keberatan .. maka maaf itu payahlah tuan..

begitulah ..untuk hari ini .

Kita jumpa di sana ..
hari itu kau kata aku kafir ..PAS / UMNO
sekarang nak duduk bawah ketiak orag lain pulak.

Bukankah ini gila namanya?

Ha..ha..ha..

syaitan iblis aku sudah mula ketawakan .lakonan hidup kita manusia dari Adam a.s.

Sekian.  Fikirkanlah ..kertas A4 itu/  Boleh tuan?
Wasallam