thesis 17

Posted by sazali

Salam

yesterday i was appointed as an external examiner for a post graduate student in a university north of fhe peninsular.

it went for mors than two hours.

some tips fkr the readers regarding vi va presentation.

first dont put so many slides using power  piint.  Since public presentasion is about 20 to 30 minutes , the most we want to see is 20 slides.

make few slides generally.
only objective, problem statent, method and results be more specific.

second, dont read the slides. I think i know how to read.  Look at the eyes of the audience.

it shows your degree of confidence.

third..internal examination ..viva voce.

try to relax.  As we went through all the pages , we opt to ask you some jargons as used in your thesis.

make sure you know the meanings else it did not put you good in my eyes as an examiner.

next point is ..your findings must tally with your research questions.

If the findings are universally true, write in a present tense. Example..most student come to school to learn from their teachers.

i think that is true in malaysia, brunei or germany.  Put it in the present tense.

your findings can be in the past tense.  Example

from this research a teacher with little experience could not give a high impact in diagnosing common error in additional mathematics.

we found that certain type of questioning produced higher thinking from the selected subjects.


Thats it for now. I shall write more later.

till then, good bye.
For my indian students, i would like to wi0sh 'happy deepavali'.

bye.x

Associate Professor Dr Sazali Khalid

oct 31st 2013

Ucap syukur sikit tau?

Posted by sazali

salam

today bangun pagi.  buat tahajud dan terus ..wait for subuh.

2)  rasa syukur ..kerana tuhan kejutkan aku lagi.  aku sedar ramai orang ada sakit macam macam

tak leh bangun sendiri.
nak gi tandas pun dipapah oleh anak bini ..

sekarang kita sihat. boleh gi jogging ..sana dan sini.

ucapkan syukur pada tuhan Allah Taala.  Subhanallah, Alahmdulilah dan Allahu Akbar.

Selawat kat Nabi Muhamad sa.w.

kalau kita mati ..tok leh dah ..ucap kalimah lakimah suci ..La ila ha ila la llah.  (tuhan maha kuasa , makhluk tidak ada kuasa sikit habuk pun).

3)  Bila bersyukur .. buat kerja kerajaan biar betul.
kalau kita students , buat cara students dgn betul.
kalau pensayrah dan cikgu cikgi ..buat kerja today biar betuyl amanah, cekap dan cemerlang.

Rezeki kita semua halal.  Mintak mintak lah.

tak yah wait tunggu jadi PM , isteri PM ..buat kerja amanah biar kecil pun jawatan kita ..kita buat terbaik punya.  No shorty cut short cut.


Insyallah kita berjaya.

cari keredhaan tuhan ... keredhaan KPM, KPTM ..semua termasuk ..mereka happy jugok.

Sekian.  Nasihat pada diri saya dahulu dan kalian semua.  Jom kita buat terbaik kerja kita tuan, tuan bagaimana?

Wallahu akalm bis sawab.  Al fatihah kat kawan saya arwah Rosli Embok  JKR Kuala Terengganu.  Meninggal pada 29 OKt 2013. Al Fatihah.

naik kapalterbang bisnes kelas

Posted by sazali

Salam

Hari ini rezeki aku terbang menaiki pesawat/  ke utara tanah air kali ini.

Bila sebut bisnes class ..teringat kat anak anak kecilku semasa saya terbang ke England bersama-sama mereka .. belajar masters di Birmingham sana.  Mereka cukup teruja main games atas pesawat dekat dekat dgn cock pit  pilot pesawat MH03  Kumpur - London.

2)  Bisnes class ..kali ini fly dari Kumpur to Utara .. duduk dekat dekat Menteri BN .. siapa lagi.
makan minum pun sdap.  Mereka datang ..mungkin Sungai Limau punya agendalah ini.  Cara pramugari layan kita termasuk pak menteri .. kalah kuching yg berbelit kat kaki di rumah.  Cukuplah manis manja dan semua manislah  n sikit over over @ mengada gada.  If tak cukup iman agama .. payah jugak ini sebab pramugari lebih muda dan berstruktur badan sedap mata bila  memandang.  (laugh).  Fitnah lelaki ialah wanita.  Bila sebut benda ini ..ramai kaum hawa marahkan kaum adam ..tetapi ..fakta tak leh lari mana-mana.  Hawa dan adam ..selalu melekat macam besi berani.  Lainlah .. tindakan jika adam dan adam ..  repel/ saling tolak menolak ikut hukum fizik.  Tetapi dalam zaman akhir ini .. adam dan adam pun .. melekat jugak maklumlah .. ada adam yg lebih sifat 'hawa' dari hawa yg ORIGINAL.

Tetapi ,,,gitulah dunia ini.  Orang respect penumpang dalam bisness class cabin dalam mana mana pesawat.

3)  Nok naik pesawat class bisness ..  kalau gomeng servant .. kena gred DG54 ke atas.  If not gomeng ..  bisnes man ..relax jer. Pakai kad kredit jer.  if menteri ..lagi best. Semua ditanggung oleh BN yg kaya raya.  Alhamdulilah negara kaya ..BN boleh buat mcm mcm .. sebab kayalah.

Tetapi bila dah naik bisnes class .. tengok ikut tingkap pesawat ..jauh ..ke bawah.  nampak awan putih .. berkepul kepul ..statik .. kerana tak ada angin yg meniupnya pergi ke sana sini ..
sungguh besar ciptaan tuhan ini.  Indah sungguh dunia ini ..ciptaan tuhan.  Tak terbanding dgn kuasa lain selain dari kuasa Allah Azawajala .. terlampau hebat .., tuan hamba.  Di bawah awan ..hamparan bumi dgn laut luas terbentang indah dan bukit , gunung terpacak keras cokeng macam paku besar di atas BUMI Allah.  Without bukit dan gunung gunung ..semua dalam bumi akan melampung-lampung macam 'cork' atas air laut jer.. ikut angin ..if angin kanan datang ..dia hanyut ke kanan  dan if angin tiup dari kiri, dia hanyut ke kiri.

4)  untuk adik adik yg masih belajar ..jika asal usul kita dari kampung manik Urai, Dabong, Kuala Balah ..ulu kelantan .. belajr lah rajin rajin biar dapat degree, masters dan Ph.D.  Insyallah dapat jawatan best best dalam dunia universiti..  gi mana mana universiti tanggung .. siang dan malam.  jGn risau adik adik ..kita semua berasal dari kampung ..  so adik adik boleh hidup sedap macam org org lain jugak.  Belajar lah rajin rajin ...  after belajar .. buat doa kat kat maghrib dan lepas subuh b4 matahari naik waktu pagi ..supaya rezeki adik murah dan murah dan senang senang.

Satu hadith nabi

if mau senang ..dunia ..  cari lah ilmu 
if mau senang ..akhirat sana .. carilah ilmu\
dan jika mau kedua duanya .. carilah ilmu \\

Mutafakun alaihih ..

so jangan susah hati lagi adik adik di sana. Anda boleh menikmati ini semua.  Just focus dalam pelajaran dan buat TEST1, Exam2, elok elok. Jaga pointer .. biar above 3.75 above.  can ?

sekarang kerja dah mula payah.  3 minggu lalu ...  jobs dlm IT/ computers semakin sedikit kerana ..

toke cina tak nak ambik kita .. mereka nak ambik org dia jugok
if ambik kita pun ..gaji mula cukuplah rendah ..

baik kita buat bisnes online/  tuisyen sana dan sini/  jual apa apa yg halal plz.
sekarang buat iklan ..jadi maid full time bila orang baru bersalin selama 3 bulan .. upah RM3000 sebulan around Bangi/  Klang Valley.  kita buat blako blako dalam rumah itu dari jam 0800 - 0500 pagi.  chat rumah semua hijau pun we can do it smilingly.  He..he..  Mari dan balik kerja (di rumah dio)  kita urus sendiri.  See?

lagi pun as a beautiful lady ..bahaya kerja di Kumpur nowadays.  Selalu jenayah berlaku.  tak payahlah ..cuba try mintok jadi teacher ICT/ english/ ustaz/ ustazah  kor .. settle?

if tok ser gok ..try mintak jadi Perdana Menteri ... else isterinya, menantunyor  ..  tok leh kor?
drebar dio kor ?  no lubang kerja dok kor?

ha..ha...

as an old man ..  nasihat saya ..cuba mintok jadi guru ict/ best per?

itu jer .. penulisan saya dari utara untuk kali ini - followers bagi blog saya yg tak seperti orang lain.  Tak ada class apa apa .. tetapi gomeng beri kat saya '.. ada bisness class hari ini .. ada driver tunggu aku kat airport ..bawak ke hotel dan esok ..  bdan macam macam lagi nikmat tuhan ROBBUL ALAMIIIN..

Syukurlah .. Allah kasi aku kerja .. gini laghu.  ngaji jauh jauh .. tulis macam macam ..  satu hari ini dio suruh kawe jadi pemeriksa hasil penuliasn  budok kat kawasan ini.  Nasib baik dia akan lulus ..else fail lah dio.  law of probabiliti is tak pass .. fail lah ..50% chance passs/ dan 50%  gagal.  Muga muga ... Allah memberi kita ilmu yer adik?   ..yg mana semakin panda kita jadi more jurussshhhh .. (jurushhh in kelantan language is ..good employee, good servant, good son and good daughter/ ikut resam padi makin tinggi ..makin tunduk kitor .. zuhud, rendah diri dan ..mcm mcm ..org tua kato if mu itu ular ..gi mana mana ..tok akan hilang bisanyor.. dog kor adik adik ku s.yang?

maaf dipinta ..jika ada bait bait penulisan ini ..  menyakitkan hati kalian.  saya tulis simple simple doh ni ..kerana buku yg aku baco penuh dgn notasi pembezaan, pengamiran, matlab, simulation links dan macam macam.  Bila menulis . lega sikit tension  aku ini.  Gitulah adik adik untuk hari ini.  Yesterday my friend Rosli Embok accident dan mati ditempat kejadian di Dungun, Terengganu ..  giliran aku tak tahu bilor lah ..  Allah janji .. if we gives lots of sedekah dan niat everyday nak bayar hutang kita dgn orang ...  insyallah hidup mu panjangggg.  Janji Allah sentiasa benar.  Allahhu Akbar!  my writings is a form of sweet charity to my simple yet humble soul and yours PLZ.

Sekian.
Wallahu aklam bis sawabbbb/







sambungan cerita semalam zaman kerja, bersara dan mati

Posted by sazali

Salam

Syukur dapat berjumpa lagi kita semua.

tadi saya terbaca .. berita ngeri Arwah Ir.  Rosli Embok my Junior kat TMS Besut , Hastings College dan Sheffield University England meninggal dunia. Terlibat dalam kemalangan negeri antara kereta kompeninya dgn buntot trailer.
Al Fatihah.  Umur 55 tahun!

Al Fatihah banyak banyak.  kali terakhir berjumpa dia di Sheffield, England pada tahun 1981.  Final year Civil Engineering. Flat Hyde park , Sheffield.   Aku ke rumah nya untuk menyampaikan  kiriman makanan dari Jerteh.  Girlfriendnya kot?  aku dah lama berperanan sebagai posmen jer.  (rujukan:  Strait Times Malaysia 29 OKT 2013).

2)  Tengok ..orang kerja berjawatan besar pun ..tuhan dah panggil balik ke pangkuan Allah.  Secara kemalangan ngeri.

3)  Orang ramai takut bila kita sebut-sebut bersara kerana ..jika sebelah kaki masuk zone bersara ..sebelah kaki lain ialah zone kematian.  Mati wajib bah!

Dulu ayah ku ada initials  P,.P   = polis pencen;
C.P  = cikgu pencen
J.P  = jurutera pencen
B.P  =  bidan pencen
A.P  = ayam pencen//  dagingnya keras / tak best nak masak gulai.
pendek kata .. semua kita akan ada  ..initial  'P' kat belakang nama kita satu hari nanti before kita mati.

P.P = profesor pencen
P.P  = pensyarah pencen
tetapi ada juga  P.P  = penolong pendaftar.  (laugh).

So jangan panic.
Bila kita start kerja .. semua orang akan menuju ke satu tarikh dipanggil  saat kalian akan berpencen.  Ada orang sambung kontrak itu dan ini tetapi ..pi mana mana pun ... masih ada that stigma with our names/ jobs  i.e,  PENCEN.


bagus pencen awal awal  ..kerana ada staf umur 57,,58, 59 ..tba tiba ditangkap kerana rasuah/  dihukum penjara ..1 malam , 1 tahun dan 10 tahun.  Semua ganjaran pencen hilang serta merta.  kalau dia ambik pencen umur 56 ..  alangkah bagusnya.  Semua ganjaran pencen kerajaan dia dapat.  Alhamdulilah ala kullli  hal.

Itulah umur 56, 57, 58 ramai orang diberi pangkat dan kuasa.  Ada segelinitir tiba tiba gelap mata ..terima rasuah.  habis kena tangkap, penjara and all pencen semua hilang serta merta.  Bagus pencen awal ..tak tamak..  org tamak selalu rugi/  ingat cerita anging dengan tulangnya bila berada di satu kolam air di kampung terpencil.  Sebab tamak ..dia RUGI!

4) Ada orang relax bila pencen. Wajah mereka nampak muda dan cool jer.   Anak anak nya perangai dan tutur kata  ..sejuk mata memandang/ mendengarnya.  Doa mereka kpd mak ayah pencen siang dan malam. Waktu tahajud  dan dhuha  ..mereka sebut nama nama ayah mak mereka agar Allah panjangkan umur dan murahkan rezeki dengan .. kesihatan yg baik, penghormatan orang ramai dan jiran tak putus putus datang.   Duit belanja pakai ATM jer ..biar sedikit anak anak ku  kat mak abah ..tertapi ..biar coming sikit and konsisten.  lagipun orang pencen bukan makan banyak mana pun.  Kalau masa kerja dia makan nasi 2 pinggan kecil jer dan ayam se ekor .. tak kan after pencen .. ayam 2 ekor kot dan nasi putih 4 pinggan besar.  Buat pa makan banyak banyak?  sakit perut nanti.  nabi Muhammad sa.w.  dah ajar kita umatnya ..makan bila lapar dan stop mengunyah makanan  sebelum 100% kenyang/  kencing please duduk slow dan steady .. check senapang dan shoot properly.. ..insyallah ..perut taklah besar sangat ..  ha..ha..  Saya ada berjumpa saudara saya C.P  cikgu pencen maktab Institut Perguruan Sultan Idris jah .. tetapi anak anak nya menjadi di sana sini seluruh dunia.  Duit kiriman anak kat mak ayah RM5000 sebulan.. umrah dan haji setiap tahun sekali dua dan saya ada juga terjumpa geng
member
dulu kerja best best ..aku n orang lain panggil dio ,  dio wat wat tak dengar ..tetapi bila pencen .. mereka berdua jer ..kat rumah besar bak istana tetapi anak anak tak pulang pulang pun.  Duit ATM?  kirim salam lah ..mereka kata ..duit pencen mak ayah aku dah banyak sangat dah,  So time raya .. sehelai kain pelikat mahal pun tak kunjung kunjung datang untuk ayah buat raya di Masjid Jameek kat rumah sana.  See?  tak mahu menangis ker ..anak anak tak ingat pun ..orang orang tuanya di waktu takbir raya ..  wal hasilnya ..semua datang dari cara kita membesarkan anak anak kita selama ini.  So be careful  C.P  -  cikgu pencen.

tetapi ada mak ayah pencen ..susah hati kerana ..selama ini..  memewahkan anak anak dgn macam macam benda.  Payahlah gitu.

Sebab itu ..orang orang cerdik dah pesan lama dah  ..buat apa apa itu biar sederhana.  Time pencen pun ..orang tengok kita tak berasa sorry sangat/  dan time kita mati pun .. org tak feeling over over sangat ..  why? kita bawa pembawakan yg sederhana punya sikap.

Bila bekerja ..jgn over over puji BOSS.
nanti bila BOSS pencen ..semua staf bersedih hati.  Why? no more BOSS to jack macam macam cara. Kasihan kat demor semua.

Sekianlah dahulu teman semua.
Al fatihah kat arwah kawan saya CEO Ir.  ROSLI EMBOK top student Tengku Mahmud School Besut Trengganu.

Good Bye my friend.  What to do?  my time coming soon .. kot?  we meet there ..  too big a place called pdg masyar?

Wallahu aklam bis sawabbbb.
p/s;  maaf dipinta.

zaman kerja, bersara dan mati

Posted by sazali

Salam.

semua manusia melalui alam muda, tua dan kematian.

tak leh lari dah 3 alam ini tanpa mengambil kira zaman kita dalam perut ibu masing masing.

2) zaman muda kita bekerja , khawin, berhutang membina rumah, beli kereta dan menyekolahkan anak anak dari umur mereka 7 tahun hinggalah 25 tahun.



zaman muda kita gagah, berani mencuba bermacam macam cabaran seperti berkhawin dgn orang asing dan  kita sanggup bekerja di negara luar sekali pun. Kita berani bertindak sedemikian kerana kita mudalah.

ada orang membawa famili ke luar negara untuk belajar masters n phd. Di sana kita berurusan dengan orang luar seperti orang inggeris, vikings, hindustan, nigerian dan orang orang arab.  Kita berani buat begitu kerana faktor muda kitalah.

Dulu arwah pak tunku dan arwah tun razak berbincang bincang dgn pihak britishuntuk maksud memerdekakan malaysia kerana mereka berani, pandai dan mcm mcm.

semua ini dibuat sewaktu manusia itu muda.

3)

Bila sampai satu titik, badan kita sudah merasa letih dan sakit. Ada sakit jantung, buah pinggang, kencing manis dan kadang kadang tirissss.  Bila ini berlaku, kita dibawa ke alam tua.  Orang bijak cepat sedar diri. Bila banyak penyakit dah datang, cepat cepat dia bersara. Dia tidak fikir panjang kerana selama ini pun dia dah fikir fikir terlalu panjang dan lama.  Disebabkan dia fikir lama lama, penyakit tiba tiba menyerangnya.  Maka dia pun bersaralah.

dia beri peluang orang lain menikmati alam pekerjaannya pula. Bila orang baru dpt kerja, anak anak dara ramai yg akan dipinang dan dikhawinkan.  Semua orang happy bila ramai anak dara masuk zaman khawin, beranak dan kitar kehidupan terus berlangsung secara happy. Baguskan?


tetapi kalau orang tua berebut rebut nak terus kerja dan pegang kerusi kekuasaannya sampai dia tumbang dlm opis.. apa boleh kita buat? Orang itu suka sangat bekerja lagi dan lagi. Bila di sekolah, dia feeling macam orang orang muda lg. Budak muda pakai legging , orang tua pun pakai leggings. Budak muda cantik berkeadaan begitu tetapi staf tua silap silap ada wayar keluar ikut seluar dalamnya itu.iAduhai kawan.
Z
dia feeling muda kerana di sekolah ramai orang muda terutama budak form 6.  He..hee

nantilah aku sambung lg nanti. Insya allah.
wa llahu aklam bis sawab.

.


Hidup tenang ada ke?

Posted by sazali

Salam.

Didoakan kalian sihat dan bergembira dgn ahli ahli keluarga tersayang.

Satu mlm tu, saya mendengar ustaz ada menyebut pasal ketenangan hidup.  Mcm mcm dia ceritakan dan disulami tazkirahnya dgn ayat ayat quraan yg mulia.  Bila dia baca jer ayat ayat al quraan, majoriti orang kita menggangguk angguk kepala mereka menandakan mereka setuju atau suka sangat mendengar bacaan al quraan itu.

he..he..

ini gelagat piawai orang kitalah.  Tak perlu diupah apa apa, mereka mengganguk tanda setuju.

2)  hari ni nak kupas hidup tenang. Mcm air tenang dalam kolam ikanatau air tenang dlm perigi.  Ada ke benda alah ini?

3)  bagi saya kehidupan ini tenang jika

3.1  anak isteri semua sihat
3.2 budget kewangan kita terkawal dan terjamin
3.3  rancangan kita berjalan lancar
3.4  harga barang yg ada, kita mampu beberlanja secara sederhana.  Ala kadar sahaja.

4)  tapi kita hidup dlm satu masyarakat.  Kita mengamalkan sikap tolak ansur, timbang rasa dgn jiran tetangga dan sahabat handai dan taulan siang dan malam.

kehidupan kita terganggu kerana banyak sebab seperti isu isu syiah dan orang orang asing terlalu ramai di luar sana.

sekrang pak pak guard rupa rupanya orang luar dari negara kita. Senang senang dapat pekerja9an dalam bank dan jika tak cukup wang mereka bunuh anak bini kita sesuka hati sahaja.

polis kita pun tak secekap mana dah. Senjata bahaya 44 laras telah hilang dan sedang berada di tangan or
g org jahat.

bom pun senang senang sahaja digunakan.  Ada kes tu, bertahun tahun cerita amoi mongolia diletupkan sampai badannya hancur berderai.  Ada polis ditangkap..ada kawan baik menteri pun ditangkap. Mereka dibicarakan tetapi ..pada satu hari semua terlepas. Dengan perkembangan ini, bolehkah kita hidup tenang lagi tuan hamba?

siapakah angkara semua ini?

adakah saya?  Adakah tuan hamba yg memasukkan budak budak iran dgn syiah mereka?  Oleh itu siapa yg bertanggungjawab dgn benda benda bahaya ini?

siapa?

jawapan objektif

a) kerajaan yg ada
b) angkara menteri dan anak anak bini mereka
c)  menteri dengan geng geng cina, india, melayu jahat mereka
d)  rakyat yg memilih kerajaan ini yg ada
e)  semua di atas adalah benar.

melihat contoh contoh jawapan di atas.. pokok besarnya ialah keraan kita punya angkara.

oleh itu adakah ketenangan hidup yg disebut sebut oleh ustaz tadi?  Jawapannya mana ada.  Ketenangan hidup saya dan kalian..banyak terhakis kerana dasar kerajaan yg terlalu taksub nak jadi negara maju, mewah dan binasa.  Bagus betul otak otak menteri kita ini? Bila kita dibunuh oleh pak guard, polis atau pembunuh upahan ..menteri akan dtg membaca yaseenan dan menyiram tanah kubur kita dgn air mawar.

tanda mereka cukup prihatin. Rakyat diutamakan, kesejahteraan rakyat didahulukan..

saya nampak banyak benda mcm cerita bodoh jer.

masjid baca khutbah pasal syiah.  Kau tahu apa syiah ini?

sebenarnya kerajaan nak alih otak kita dari masalah hidup, kos barang kepada isu syiah dan pompuan iran yg cantik lawa. Itu jer adik ooi.

mana ada hati yg tenang ini?

sekian.  Cuba fikir fikir.

walllahu aklam bis sawab


perkataan rahimmm, rahmat dan rahmahhh

Posted by sazali

Salam.

kalau kita rajin ke masjid atau surau ..cuba beri sedikit masa untuk mendengar kuliah ustaz, ustazah atau tok lebai.  Mesti kalian selalu dengar istilah istilah di atas.

sifat bagus orang orang melayu ialah ..mereka ini jika terdengar ayat al quraan, hadith..majoti mereka akan terangguk angguk tanda ..setuju sangatlah tu.

tapi kalau kita interview one by one f2f ramai mereka rupa rupanya tak faham apa apa yg dianggukkan jap tadi.

tak caya ..cuba test hypotesis 1 saya.

ramai kita blind followers.

sebab tu ada dari kalangan kita cepat kena jual dan beli oleh org org asing.  Strategi mereka ..sebut jer istilah arab, istilah al quraan ..cepat cepat kita semua pakat pakat percaya.  Kasihan.

2)  untuk kalian , ada 3 istilah yg saya bawa ini.

pertama rahimmm.  Kalau ikut bahasa hospital .. benda ni merujuk kpd ..tempat istemewa bayi keluar dari perut ibu ke dunia luar.  Saluran keluar tu dipanggil rahim ibu.

so mengapa kita cepat cepat angguk kepala dlm masjid bila orang sebut rahim tu.

3) rahim dtg dari sifat rahmat allah.  Kasihan belas allah kpd kita makhluknya.  Kalau tidak ada rahmah allah ..mungkin baby tak keluar keluar dari perut ibunya. Allahu akbar. Besarnya rahmah allah..semua baby dibenarkan keluar dari rahimm ibunya secara normal atau scissor. Aduh sakitnya.

saya di leeds dan birmingham, 2 kali saya menyaksikan peristiwa anak anak saya keluar dari rahimm ibunya.  Semua secara biasa.  Cukup bulan dgn rahimmdan rahmahh allah , anak anakku keluar menghirup oxygen dan udara nyaman di luar dari perut ibunya.  Kalau orang tanya how u feel when seeing this. My answer.. i respect susah payah ibu mengandung. Sebab itu kita kena sayang banyak banyak kat ibu kita.  Semua dilaluinya dgn air mata. Aku rasa cukup lega kerana semua selamat di england sana tanpa mak ori, mertua ori dan bidan kmpg original.  He he.  Kalau ibu kau kena syg syg, ayah kau lebih lebih lg lah. Why? Banyak jugak episod suspence dlm ward ibu bersalin tu.  Nasib baik aku tak nangis. Kecut perut adalah kerana semua anak yg lahir aku berada dlm zone peperiksaan akhir tahun pengajian degree n masters.

4)  now perkataan rahmah dan rahmat.  Sebenarnya rahmat ialah perkataan rahmah dlm bahasa arab. Tanda belas kasih tuhan pd kita makhluknya manusia.

so jgn confuse. Rahmah dan rahmat ini.  Benda yg sama.  Nak kasi ucapan uztaz tu bunyi sedap n terpesona jer agar kita terus angguk tanda faham.

he..he..
5)  tadi saya sebut blind followers. Jgn marah.  Kita beriman kpd islam tanpa melihat wujudnya allah, nabi, syurga dan kiamat.  Kita yakin benda benda ni ada mcm org beli tiket kapal terbang ke new york dari kota bharu, klntan jer.  Kita beli tiket itu kerana kita percaya bulat bulat ada city namo nyor new york.  Gitulah style kito cayo semua islam royak.

he..he..

akhir kata..bila angguk angguk next time..pastikan kalian faham rahimm, rahmahh dan rahmatt tu.

bila faham kita angguk biar ada style.

he..he..
sekian.
wasallam.

thesis 16

Posted by sazali

Salam

Today I would like to write about articles 'a' and 'the'.

This articles aRe often left out purposely by some students.

ARTICLE  'A'  IS USED TO SHOW SOMETHING IS GOING ON.

EXAample  the experiment was conducted in a laboratory.

the laboratory is on the second floor of the building.

explanation.

THE FIRST SENTECE  has  'a' laboratory.  HERE IT MEANS ANY LAB ON THE SECOND floor of the building.

Then the second sentence  begins with 'the'.
It shows that specific laboratory on the 2nd floor.  Only that special lab was used for the experiment.

In summary, we must use the articles 'a' and the' very well else it disturbs many readers out there.

especially the examiners.

or reviewers of your paper.

i think thats all for today.

till then, read a paper and check the use of these articles 'a' and 'the'.

Bye. Wasallam


hutang negara

Posted by sazali

Bsalam.

TOpik hari ini ialah hutang negara.

mengikut akhbar harakah , hutang negara sudah sampai ke paras tersangat bahaya. 550bilion ringgit malaysia.  PELIK HARI TU, TAN SRI ZETI AKHTA GABENOR BANK NEGARA ISTIHAR BAHAWA GNP NEGARA SEMAKIN BAGUS HARI DEMI HARI.  BILA GROSS NAtional product semakin bagus, bermakna eksport kita bagus jugaklah dibandingkan jumlah import.  Oleh itu mengapa negara semakin banyak berhutang? Jawapannya, kerjaan ini sengaja berbelanja mewah dan terus berhutang.  Pada hari itu, TIMBALAN PERDANA MENTERI KITA secara sombong ..mengherdik ..kau ingat kami tak tahu bayar hutang ker? Kita negara kaya lah.  Elehh..action kau.

2)

Zaman sekarang, sebuah rumah tangga takut bercakap pasal hutang berhutang ni.  Contoh hutang bank, kereta, kad kredit dan mcm mcm lagi hutang.

kalau hutang banyak, payahlah kita hendak hidup secara bangsa melayu yg hebat.  Orang banyak hutang payah nak tidur malam dan memalukan.

Orang beriman takut nak berhutang.  Jika dia berhutang, dia akan berusaha bermati matian untuk bayar hutang.


kasihan negara ini..semakin banyak hutang walaupun dah ramai pak arab celik dan buta mengelarkan malaysia negara islam terbaik di dunia.

Disebabkan itu, sepatutnya kerajaan berusaha bersungguh sungguh untuk melunaskan hutang.  Barisan mufti mufti sepatutnya menasihatkan kerajaan perkara ini.

4)  bila hutang negara terlampau tinggi, harga barang naik mendadak dari sehari ke sehari.  Harga makanan naik bila kos minyak naik walaupun 20 sen se liter.

barang untuk membuat rumah pun naik kerana kos minyak dah naik. Upah penggali kubur pun bertambah kerana permintaan perkhidmatannya pun semakin bagus.  Makin banyak kos tinggi, ada orang mati terkejut dalam kereta, opis dan di mana mana jua.  Untung firma menguruskan jenazah dan lain lain yg bergantung rapat dgn kes kes kematian seluruh dunia.

Bila harga barang naik dan terus naik, gaji kita pegawai kerajaan atau pun swasta terasa semakin kecil.  Ada orang terdesak membunuh isteri demi untuk mendapatkan duit untuk bayar hutang dan kos hidup semakin tinggi ini.

tulah..hari tu..orang suruh reject kerajaan sekarang ..ramai kita teragak agak.  Nah sekarang, kita semua dah semakin susah.

Kita patut buat sesuatu ..seperti ayahanda sesebuah famili berusaha mencari jalan untuk selesaikan hutang ini.

jom tuan hamba.

wasallam.

thesis 15

Posted by sazali

Salam

Saya selalu melihat abstrak pelajar pelajar Ph.D , sarjan√†  dan Ijazah pertama keluaran ipta negara.

Mcm mcm mereka tulis.

sebenarnya abstrak atau ringkasan laporan kajian mempunyai 5 baris ayat ayat. Jika lebih dari itu, bukan abstrak tu.  Lebih tepat orang panggil ruangan merapu rapu.

5 baris tersebut ialah
pertama - topic sentence.
contoh zaman la ni pelajar suka menggunakan komputer untuk belajar.

kedua - research gap. Mulakan ayat dengan perkataan however

however the best way to preresent learning materials is far from perfection due to attitude and learning styles of the students.

ketiga .  The objective of this research is

keempat . Method.
kelima. Findings.

Settle.

begitulah anak anakku. Cuba?

Orang benua awang awang

Posted by sazali

Salam.

Sejak Malaysia ditabalkan menjadi hab pendidikan tinggi, ramailah pelajar luar negara berpusu pusu mendaftar sebagai pelajar pasca siswazah.

Pensyarah pensyarah univ kita apa lagi. Seronok dan teruja membimbing pelajar pelajar ini dlm semua bidang.

tetapi berbaloikah kita memberi semua ilmu kita ni maklumlah
setiap hari kita dikejutkan dgn berita berita pembunuhan, penipuan dan macam macam masalah sosial seperti pelacuran dan pembikinan dadah.

2) saya kasihan polis polis kita. Mcm mcm tugasan yg terpaksa mereka selesaikan.

3) di ruangan terhad ini, penulis ingin ingin membawa kpd hackers dari benua awang berambut kerinting gilo tetapi bergigi putih dan berkulit hitam cantik.

ada kalangan mereka menggunakan peluang belajar di sini untuk menawan dan menambat hati wanita wanita melayu dan cina kita.  Mereka mempunyai skil tinggi dlm seni asmara secara fizikal dan melalui 'ketuk ketuk kekunci ' dari keyboard komputer.  Facebook account orang melayu mereka dah buat kajian beranika rupa.  Ada yg detail dan ada yg santai bersulam ayat ayat gatal.  Kemuncak kejayaan mereka bermain fb ialah ramai amoi dan anak dara melayu tertipu kehilangan wang beratus ratus ribu rm dan ada yg kena 'godam' secara fizikal di mana mahkota dara terhilang sudah dlm sekelip mata.  Kalau di malaysia, kita panggil angkara pelisit dan makhluk halus tetapi dgn budak budak awang ni ..entah lah apa nama syaitan ini.

Rumusan cerita england dan amerika seronok, malaysia berbabangga mempunyai ratusan pelajar luar negara. Kini masalah mereka selama ini, dipikul oleh malaysia dan pdrm .

Nah, berbaloikah kita pensyarah pensyarah melatih awang awang ini di mana pada penghujung cerita mereka makan diri kita pula.

syukur aku dah keluar dari dunia yg bahaya ini. Mereka hack akaun akaun kita sesuka hati atas nama teknologi i.t
Kita ajar dia sesuatu yg tinggi, mereka gunakan ilmu itu untuk menyusahkan kita pula.  Ingat 9 eleven arab serang usa. Mana tau awang serang kita habis2an pulak nanti. Contoh gaji guru di kedah habis kena hack bulan sudah.  Ilmu makan tuan.

sekian. Berwaspadalah

Bahasa mencerminkan bangsa dan adab susilanya

Posted by sazali

Salam

Negeri Tanah Melayu tersohor dengan budi bahasanya.  Ramai orang luar tertarik dengan anak anak dara melayu kerana faktor bahasa dan adab resam tersebut.

Contoh:

(i)  bila orang memberikan kita sesuatu kebaikan , kita diajar .. ucapkan terima kasih.

(ii)  kalau kita ada salah dan silap waktu berjumpa, bergaul bersama-sama ...ucapkan maaf kepadanya.  Janji jangan buat lagi.

(iii)   kalu kita dengar sahabat kita baru mendapat cahaya mata selepas bertahun tahun mendirikan rumah tangga, .. jangan lokek untuk mengucapkan ..  tahniah Puan Bedah.  Kami tumpang gembira.

Dengan cara begini , kita terkenal lagi dan lagi ke seluruh dunia.  Bahkan .. besar kemungkinan orang tertarik dengan amalan amalan agama yg kita (melayu) anuti.  Insyallah.

Akhir kalam ..  jika kita mengetahui ..  si pulan bin si pulan dah ..  bersara hidup/ mati ..
lembutkan cara ucapan mu itu.  Elakkan dari menulis begini.

"..  perkhidmatan staf si pulan bin si pulan dengan pihak organisasi adalah terputus dan segala kemudahan yg telah diberikan kepadanya selama ini (siang dan malam) sebagai staf organisasi adalah ditamatkan."

Macam ..orang bercerai laki bini jah bunyi ayat di atas bukan?  Cerai talak 3 bunyi nada di atas. Aduhai!

Cuba olah ayat di atas .. agar ..  satu  hari nanti ..  manalah tahu ..  si pulan bin si pulan .. terpanggil ingin berkhidmat semula dengan oraganisasi semata mata sayangkan ..  itu dan ini berkaitan dgn organisasi tersebut.

He..he..

Apa kata demor wehhh?

Berat kawe keno ni.  (laugh).
Tapi ..  berjumpa dan berpisah adalah lumrah alam.  Bahkan antara laki bini yg terlalu intim sekali pun (pagi, malam, rumah dan pejabat selalu bersama)  akan berpisah juga satu hari nanti.  Betul tak?

Ada si suami mati dahulu kerana kemalangan dan ada isteri yg jalan dahulu kerana ..  stroke, sawan babi dan macam macamlah.  Kalau masuk kuliah kebangkalian ..  nilai kebangkalian (suami isteri mati sama-sama) adalh rendah sahaja antara 0.00 - 0.50//

2)  Tak pa..tak pa..
berpisah kerana tempoh servis dah banyak ..  lebih OK .. dari berpisah secara mati.  saya boleh telan ayat berwarna merah di atas.  Sekurang kurang ia mengajar saya untuk terus bersedia walaupun pahit macam hempudu ular ..bagi mengadap illahi ..  meninggalkan alam serba indah tetapi bersifat sementara/  untuk kealam baqa yg abadi dan abada.

Sekian penulisanku kali ini.
Aku redhalah.  Jangan khuatir.  Aku masih gagah ke sana sini.  Rezeki Allah Maha luas anak-anakku sayang.

Wallahu aklam bis sawabb.  Maaf dipinta jika ada salah silap berbahasa maklumlah sepanjang hidup saya saya belajar ayat ayat begini   A= B  ;  B= C  thus   A=C.

Thesis 14

Posted by sazali

Salam

Kualitatif dan Kuantitatif Research

Dalam kajian pendidikan masters dan PhD terdapat 2 cara kajian

Pertama  cara kualitatif

Kedua cara kuantitatif

----

HUraian:

Kualittaif :  interview subjek kajian seperti pelajar pelajar sekolah, ibu ibu muda dalam lingkungan umur 25 - 30 tahun

Di sini , kita membina unstructured interview question list.  seeloknya .. tunjukkan kpd supervisor dahulu supaya data nanti dapat menjawab soalan kajian anda.

Buat tema/ sub tema.
Bina senarai sub sub tema menggunakan bantuan  ATLAS/ti software.  Bagus cara ini.  Insyallah.

Kuantittaive  -

Pilih sample bersaiz sekurang-kurangnya 30 orang ke atas.
Why?  takut takut ada subjek yg meninggalkan kita sebagai pengkaji/researcher.

Payah jika sample size kurang dari 30 .

Dulu saya gunakan quasiexperimental method

ada pre-test -    X1  ---  post test.

Untuk pre test, buatlah.  pilot testing dahulu  .  Cuba cuba dahulu dgn orang paling hampir dgn sifat sifat attiribute sample kita yg sebenarnya.

Contoh.  Saya nak jalankan kajian dalam kalangan pelajar kejuruetraan awam dan mekanikal.

S o pilot test dahulu dengan students  electrical engineering .  Settle?  kerana ..  students electrical engineerning memmpunyai sifat sifat yg hampir hampir sama dengan subjek sasaran kita sebenar.

Sekian.

Selamat maju Jaya.  Allah Maha Tahu ...penderitaan/ kenikmatan menjalankan pengajian di tahap tinggi tinnggi.  Jauhi dari orang ini.  Angan angan tinggi , tenaga jer kurang.  (laugh).

Wallahu aklam bis sawab.


Thesis 13

Posted by sazali

Salam.


Minat membaca dan menulis tetap ada.  Bila menulis, rasa rasa mcm pelajar di depan mata saya jer.  Sabarlah anak anakku.  Kalau tak menulis dan menagajar, lebih baik mati jer. (laugh).

Topik hari ini ialah  jaga hati kawan dlm perjalanan phd masters sama sama.

Kita ke luar negara ada misi tertentu.  Kita ke sana bukan untuk fb fb, kenal enjin kereta merz atau batang kepala golf.

Bila di sana kita berjumpa kawan kawan baru. Ada orang suaminya turut belajar juga.  Ada pasangan duduk umah pakistan n jaga anak anak masing masing. Baguslah.

suami belajar , isteri d rumah atau
suami relax motortrader, isteri struggle phd sendiri masing masing.
suami belajar, isteri belajar ..anak anak pandai pandailah jg diri.

2) Proses belajar bukan senang. Bnyk liku liku cabarannya.

oleh itu, bila ada masa bersama semua keluarga melayu .. share ayam, nasi minyak dan kueh express. Time itu best punya.

tetapi study phd cerita lain.  Payah adik ooi.

3) Bila belajar, kita belajar lah. Sungguh sungguh hati. Bidang mu bidang aku.  Nafsi nafsi.

mu mu aku aku.

Privacy? Bukan sombong tetapi bagus itu mcm.

if tak ada privacy, payah nak faham maksud jurnal, experiment dan result yg keluar dari skrin komputer.

kita jumpa week end jer,

tapi anak anak bercampur di sekolah.
mula mula all is fine. Tapi dah bergelar budak sekolah..kdg kdg bergaduh.

time ini anak bawak  cerita itu n ini. Emak ayah dengar ..lama lama tak sedap rasa hatilah.

tuan/ puan faham bukan maksud saya?

bila anak kena buli di sekolah mat salleh atau sekolah benggali.. mak bapak mula masuk campur.

then masam muka.
feeling fine awal awal tu  berubah.

Sebab itu kita kena sederhana dlm hubungan keluarga di dunia sana. Jika tidak, masam muka melarat ke dalam makmal research dan library universiti sana.

Itu baru gaduh bin bully antara anak anak.

belum masuk perasaan dengki antara ibu lagi yg mana both ibu tak study apa apa.  Hanya mengadap tv yorkshire jet dan tv london thames jer.

mula mula plan nak beli itu ini. Then message kat jiran.  Gitulah style hidup antara ibu ibu jer.  Kitab Argos ..  Marks and Spenser ..  banyak dah ada.  Kompilasi pun ada.

then week end gi shopping. Dah beli.. tayang pulak sana sini.  Kat mana lg if not family gatherings manchester, liverpool , leeds, sheffield lah.

after ramai ramai jumpa.. shok sek shok sek.. plan nak jln umah kawan di scotland n wales jauh di sana.

kadang kadang bila bnyk gi mari gi mari .. research work off track sikit sikit dan banyak banyak.

then datang sifat berlumba lumba. Siapa paling banyak ada queen anne dan garfu sudu lady D.
After that ..may be ada cemburu.  Bertanding kereta merz siapa paling top pulak.

research kita how bang?

mulut tempayan can tutop. Tetapi mulut spouses payah nak cover adik ooi?

4)  The best way, stay clear all mixings too much too much. Better sederhana jer.

baru phd siap, kotak kotak t chest pun banyak jugak.

jgn kotak hadiah banyak,  scroll phd tarak.

bila pulang ke malaysia.. spouses too happy tunjuk itu ini itu ini.

kita kalau pulang ada phd sedap gak cakap itu ini itu ini. Tetapi kalau tak dpt phD  siap?.. susah jgk hati.

why tak dpt phd? May be spouse planning over write phd proposal planning n scheduling.

Oleh itu, amalkan kesederhanaan jer.

jgn over over sampaikan  batu lesung jiran pun kita tau saiz nya.

itu nasihat arwah jugak.
be sederhana.  Biar kita(phD scholar)  plan bnyk bnyk bukan bini member rancang apa apa untuk kita.

gitulah adik lebih kurangnya.

Sekian. Renungkanlah.

Salam dari ayahanda.  P/s:  kasi scholar more time to pikir pasal pengajian nya plz/  make way plz.

Thesis 12

Posted by sazali

Salam

Topik kita kali ini ialah berkawan kawan dlm proses menjalankan phd, masters

Semua kita bila berada di luar negara  berharap selepas 3 4 tahun di sana, kita akan pulang dgn gelaran doktor phd.
semasa di sana, kalau ada melayu lain..alangmah bestnya.  The second best jika kawan kita itu buat bidang sama tetapi skop jer lain sikit.

ppada hari ini kita andaikan kita dpt kawan melayu dari malaysia.

Ada 2 3 petua kena ikut agar persahabatan ini kekal lama dan outcome nkedua duanya shkses berjaya.

langkah 1.  Jgn over over baik sangat. Ke sana sini di universigj, xgn melayu ini jer.  Tukar tukar partner untuk lunch dan tea break.  Dengan cara itu, kita tak cepat bosan berkawan.

Kedua.. ambik tahu progress dia jauh jauh dah lah.
Jgn semua benda kita nak masuk campur.  Maniskan wajah, maniskan kata kata seperti tq so much dan lots of please.  So sorry yati yer.


if terlampau ambik tahu pasal progress kawan, kita terkupa kerja kita jhga.

Gives some spacelah tuan.
relax.

langkah 3.  Bila berbual bual pasal research, jgn  ceritakan phd kawan kita mudah sedikit darj kita punya.  Dalam kata lain..topik phd kita ni paling payah sekali dlm dunia.

Itulah maksudnya.

Saya ada kawan dulu.  Dia buat phd bidang actuarist.  Bidang saya maths di politeknik malaysia je. Hari demi hari, dia jaja cerita.  Kajiannya paling payah sekali di dunia fana ini sedangkan kajian saya palinglah senang.  Akhirnya mulut dia masin.  Phd saya solesai dan kerja phd dio ..hancur berderai.

tengok?  Alangkah bagus belajar buat ayat seperti berikut ..yati punya phd banyak quantitative sedabgkan kajian apak ..quakitativ.

bukankah itu more sedap didengar dari ..

eler ..kajian kau tu interview orabg jer ..sedangkan aku punya .. payah payah payah.

langkah 3.  Tolong tolong secara sederhana jer. Jangan dlm makmal kita tolong, beli ikan roti dan fruits untuk famili dia pun kita lakukan.  Kita ada anak anak burjng di rumah tau?

pandai pa dailah buat jasa yv berskala sederhana plz. Tanya najik ..pasal sederhana ni.  He he.

lanhkah 4. Bila dengar paper kawan kita accepted for jurnal publication. Ucapkan tahniah kpdnya secara spontan.  Jgn ucapkan tahniah pd tahun depan.  Tumpang rasa seronok bila dia sukses. Jgn kedekut bang gar dlm membberi ucapan tahniah ini.

if paper dia kena reject 5 kali dah..ucapkan .. oh dear ..not again please.  Try again plz.  Tumpang rasa sedih sikit pun kawan kita akan ingat sampai mati.

Langkah 5.  Weekend? Jgn pergi car boot sales sama sama. Biar dia n keluarga gi dulu sejam awal dari kita.  Then we go pulak.  Baru seronok gitu giti ni else ..boringlah.  monday to friday nampak wajah yati. Sabtu pagi pun yati jugak. Boringggg.



itulah sikit sebanyok respi masam manis 3 perasa berkawan semasa buat phd ini.

insya allah semua berjaya.

sekian.
wasallam.




thesis 11

Posted by sazali

Salam.

Jika kita student masters atau phd .. langkah bagus kalau dpt join konferens kebangsaan atau international..Melalui pengalaman saya selama 5 tahun buat research n phd ..langkah berikut elok diberi perhatian.

1.  Konferen kebangsaan .. pergilah konferens yg established contohnya dianjurkan oleh ru ru seperti ukm, um, utm

Hari tu saya g konferen kebangsaan. Tak ada issn number pun.

no isi index, springer kuda pun tarak.

so tak yah gi lah.

pada tahun 2005 saya gi konferens pendidikan teknologi.
di kuala terengganu.

tahu apa? Orang wat paper 3 muka surat pun organiser tu accept.

pembentang tu dari utem mengaku dia wat paper 3 hari dan 3 muka surat jer. Terkejut dia. Boleh diterima.

saya punya paper 10 muka surat. Reviewed. Lulus untuk dibentangkan.

tapi no value if orang wat 3 muka surat pun they accepted n asked to bentang jugak.

konferens gini ..hanya kejar quantity papers dan duit pendaftaran jer.

2)  konferens luar negara pun kita kena hati hati.  Yg turkey , tak yah gi lah.  Reviwers pakai accept jer.

pastikan ada isi index, springet , elsevier index .. baru berbalaloi pergi.


3)  buat jurnal paper lg bagus.

ada impact faktor.

dapat duit if my universitilah.

gitulah adik adik semua.

berhati hatilah.

ramai orang dah kena tipu.

sekian.

Rohani dan jasmani

Posted by sazali

Salam

Banyak tempat dalam majalah islam , penulis penulis artikel menggunakan istilah keramat ini 'jasmani dan rohani'.  Fahamkah kita maksud istilah ini?

---

Hari ni nak tulis ..mengenai jasmani =  badan , struktur tubuh badan yg kasar ini.

Jaga jasmani maknanya ..jagalah kesihatan badan anda.
Cara:   buat latihan ringan dan berat.  Latihan ringan seperti menyangkul di belakang rumah sekadar berpeluh ringgan ringan dah lah selepas solat asar tiap tiap hari.

Latihan berat =  angkat benda berat seperti tolong angkat kereta orang yg terjatuh ke dalam parit disebelah rumah kita.  Cara angkat ialah -  pandai-pandailah ..  kalau cara org org zaman purba mereka menggunakan tenaga kederat ..silap silap patah pinggang kita ..wahai teman.  kadang-kadang ada orang selepas jasmani berat dia pun terus jalan ..meninggal dunia yg sementara ini.  Oleh itu ,  jaga dirilah tuan/puan.  Jangan bersungguh sungguh hati sangat mengangkat benda benda berat ini.  Sebelum angkat kereta yg berat itu ..cuba angkat isteri mu di rumah.  kalau tak larat angkat dinda yg solid molid itu ..jangan cuba angkat kereta Ford Telstar yg tersilap masuk longkang kat rumah kita.  Nanti .. janda kita dikhuatiri ..  menjadi idaman duda tua di kampung kita juga.

ROHANI?

Nama Rohani ialah nama orang melayu //gadis melayu.  Belum pernah lagi saya terjumpa minah bangla , india bernama ROHANI.  Cuba google tuan hamba.

Rohani ialah ..  ilmu bathin.  Spiritual manusia.  Ilmu dalaman manusia.  Jiwa jiwang manusia.

Nak belajar ilmu rohani ..  kena belajar dari peringkat rendah sampailah ke tua.  Jangan terburu buru mengejar ilmu rohani ini.  Saya tahu ..ustaz ustaz ,,ramai yg belajar ilmu ini sampai berumur 40 tahun di Mesir, Jordan, Syria, Mekah .. baru terjumpa ..  Rohani Bte Man.  Perempuan melayu jati.  Maknanya baru mereka mendirikan rumah tangga.

Lambat dia jumpa ..Rohani bte Man ini.  Why?  mereka bukan ahli tackle mentackle wanita.  Ilmu tackling , geletek ...banyak di London jer.  (ketawa)

Ilmu rohani = ilmu ketuhanan.  Ada 20 sifat tuhan Allah Robulalameen.  Saya tak nak bincang sifat sifat ini maklumlah ..  dulu masa tahun 1960 - 1970'an ..saya selalu kena sebat/rotan/belasah  ..bila belajar ilmu rohani ini.  Salah satu ilmu kerohanian ialah kesabaran.  Saya dah sabar benar dah .. sebab itu ..walaupun saya dirotan bertubi tubi kali oleh ustaz ustaz .. saya masih maintain gred A1 dalam subjek agama islam di peringkat PMR dan SPM.   kalau ada subjek itu di peringkat GCE "A" :Levels  di Grantham, Lincns ..pun saya rasa .. dapat A1 jugak  insyallah.  Senang ..jer .. banyak cerita ceriti sejarah pasal tamadun islam, perbandingan agama  islam dengan agama agama lain.  Banyak berkenaan skil menghafal sahaja.  Alhamdulilah ..   saya ada memori positiif hafalan.  (kacang).  Anugerah tuhan.  What to do?

--

saya ada sepupu.  Arwah dah pun dia. Dia belajar ilmu kerohanian dengan pak guru silat harimau dari Indonesia.

Disebabkan ..dia join kelas ini after MCE/SPM ..  otak dia ..  tiba tiba kena karen.  Syok/ short circuited!

Itulah saya selalu nasihat orang orang mcm saya ..berrpendidikan barat/ mat salleh ..  berhati hatilah ..  jika mahu menghampiri dunia rohani dan jasmani ini.

mula mula ..cuba solat dahulu.  Maintain  5 kali sehari dulu.

Lepas itu solat kat masjid .. 40 waktu/ 8 hari  tanpa berhenti.  Boleh u?

kalu tak boleh .. kena ikut jamaah tabligh lah .. mereka ada sediakan silibus 3 hari, 10 hari dan 40 hari ..  keluar dakwah jauh jauh.  Pusat Pendaftaran Sri Petaling Kuala Lumpur.  Budget RM50 untuk 3 hari;  RM150 untuk 10 hari dan RM400 untuk 40 hari. Murah jer.  Why duit itu?  nak makan ..lah.  Kalau tengok bola TRW membelasah JDT  6 - 1 pun kita gunakan duit .. apatah lagi kita nak belajar ilmu rohani.  Kita belajar ilmu rohani untuk mendekati / mengenali sifat sifat Allah yg teragung dan terpuji.  Insyalalh berjaya tuan / berjaya.

Insyallah ..  slow slow ..kita akan faham ilmu kerohanian itu.  Insyallah.

Sekian sumbangan  dari saya untuk kali ini. Saya nak join Sri Petaling after this.  Ilmu rohani saya semakin tumpul ..asyik percaya dengan kuasa duit RM, USA dollar jer ..kurang sangat ingat kpd kekuasaan tuhan Allah Robulaalameen ygt sponsor nyawa saya dan tuan hamba FOC.  Tuan bagaimana?





istilah Bahasa Inggeris dimelayukan

Posted by sazali

Salam

Hari tu.. saya dah tulis panjang lebar .. apakah maksud sebenar tugasan memelayukan istilah Inggeris.  Contoh: memulihkan penagih dadah =  koreksional penagih dadah.

2)  hari ni .. saya tak sihat.  Sambil sambil menunggu giliran dipanggil ke bilik doktor .. mata saya liar untuk mencari bahan untuk membaca.

Terpaku kpd satu iklan Kementerian Kesihatan Malaysia berkenaan dengan orang yg murung/ sedih

Langkah langkah yg disyorkan ialah:

banyakkan relaksasi =   increase relaxation
fikiran positif           =   positive thinking  =  fikiran untuk berbaik sangka
reaksi positif            =  positive reaction     = tindakbalas yang baik

--------------

Saya berfikiran begini.

Iklan iklan kementerian ditujukan kpd orang ramai terutama golongan melayu , cina, dan india yg tidak ada peluang belajar di tahap menara gading.

Alangkah baiknya .. maklumat yg disampaikan itu ..dipermudahkan lagi dan lagi.

------------

Sekarang dalam akhbar ..sibuk dgn UMNO.  Eloklah buat sesuatu agar .. UMNO nampak berdaya saing untuk memertabatkan bangsa dan bahasa melayu yg sebenarnya.

Jika kita orang melayu tak sayang .. menggunakan istilah istilah lama bahasa melayu sepeninggalan Pak Sako dan Zaaba .. siapa lagi
 yg hendak kita harapkan.

Selama ini ..banyak iklan dari Kementerian kementerian mempunyai gaya .. inggerisan sehingga .. kita yg dah jauh belajar di luar negara rasa janggal ..

bila kami bercakap menggunakan bahasa inggeris , orang lain kata ..  berbau budulah demor, rasa tempe-lah  kamu.

Tetapi di papan iklan seluruh negara ..  mana ada  kandungan iklan yg 100% betul betul berasal dari Bahasa Melayu tulen kita.  Kadang-kadang pikir -  staf melayu staf melayu .. wat apa di opis tu .. tak prihatin ke benda yg ditulis ini?  Satu lagi istilah presint.  Gapo namo laghu ini?  peranchis atau ... gapo nih.  Malulah sikit dengan orang orang pandai Indonesia.  Walaupun peruntukan wang tahunan mereka tak sebanyak kita ..dlm memartabatkan bahasa ibunda ..  saya cukup menghormati mereka.  Contoh :  kepala sekolah =  ketua sekolah

SMP  =  sekolah menengah pertama
dosyen =  pensyarah universiti / maktab pengajian tinggi.

bukan mcm kita melayu malaysia -  asyik sebut 'myself' myself jer.  Setiap ayat secara perbualan mesti ada 'myself' myself ..jer.  kalu nak cakap inggeris .. cakaplah biar lengkap.  Bukankah itu lagi sedap bunyinya.  Contoh ..  1)))  Maaf myself tak biasa dengan budu.
Try this .. Budu is not my taste.  (atau my bread and butter ..  please).

2))) anak myself ada ngaji di England tu.
Try this:  My son is in England now furthering his study in Ph.D.

rasa rasa guano bunyi tu?  (laugh)

 

Sekian
Kita pakat-pakat renungkan bersama sama, boleh tuan?  Kita boleh permudahkan kandungan iklan itu.

Terima kasih.

Wasallam.

Thesis 10

Posted by sazali

Salam everyone.

Today I would like to write two things.

First when you feel so down in research (Ph.D)
What you should gonna do and

Second when your data is insufficient for analysis?

______
Jom let us get cracking . I meant we crack our brains , the hardest that we can.  HE ...HE  (highly experienced)

When you feel no mood

1.  Think? Ask yourself 10 times ..who ask you to come to england in the first place? Was it your dad or your spm holder spouse?

please answer that simple yet the most bluntest question

if the answer is ..it was me who made the decision to come here living in indo pak council house with all sorts of smells from tandoori cooking pots then .. you must pull yourself through ..wake up and slog

2.  Mix with positive people who are seriously writing their reports. Listen to their stories of success. That will motivate you better.

3.  Stay away from negative people example someone who is fighting with his wife over domestic matters. If you stay with him, your formula will find no solution, believe me .. you got no helping hand from this friend.

4. Try and talk to your friends what have you achieved so far.
so where is the problem that makes you stop so suddenly then.

5.  I met few friends like you before. After few talking with their close friends ..about their small successes n 1 or 2 big rocks to climb .. i was please to see them
 finally completed their Ph.D work.

6.  Do not stay quiet. I.e., staying in your room looking at the sky and ponderingg when will it turn all green one day.  You know dear.  That colour cannot be painted by anyone up there.  It is not your business to think green or red the colour of the sky at this time.  Yes your real job is ..completing your task (Ph.D).

7.  Try and do simple things ..like checking your references that uou haf done so far.  Sort them from A to Z.  Read them carefully. Read again.  Identify few important papers. Have you read all of them?

sometimes, out of the blue .. we realised we have made so many short cuts so far.  Retreat .. read a paper , the papers, insya allah you will see a new you after that.

8.  I think you are stuck with your experiment. Talk to your Sv1. Sv2.

get advice.  Many of you did not see your sv so often in the early parts of your research.. that is why so feel 'afraid' to meet him at this point of your journey.


9.  Better go and see SV. He will shout at you. Well you deserve it righT?

Sometimes going through your work and publications so far with your sv .. is much better than to think when the world is going to end.  Attend few seminars near your place.  That could help.  Ask idea from your SVs about seminars and conferences that you can go as paper presenter etc etc.

he he.  (highly expected )

10. Pray n ask Allah what i m gonna do my god. Cry and cry.  He will listen to you. Be strong my dear.

visit your children who are fast sleeping. From their faces, u know ..you cannot say you gonna fail my friend.

pray in tahajud and dhuha.

____

Now penat. Rest jap?

I shall continue later.  Till then ..stay well n say you gonna be alright.  OK?


Last Sunday ..whooss?

Posted by sazali

Salam

Hari ini hari Ahad.  Saya tak ke mana-mana sekadar mengisi buku-buku dan bahan-bahan penulisan selama ini ke dalam kotak-kotak khas. Aghhh.. kalau kita tak buat sendiri proses kemas mengemas ini , siapa lagi?

2)  Tadi sambil sambil menyaksikan sang suria(matahari) mulai naik meninggi .. saya sempat membaca sebuah keratan akhbar ditulis oleh A. Ruban. Bagus jugak kita share:

" ..too often we underestimate the power of a touch,
a smile,
a kind word,
a listening ear,
an honest compliment,
or the smallest act of caring,
all of which have the potential to turn a life around."

we should not expect anything in return for reaching out to someone in need, imagine saving a life of someone who means the whole world to someone else.

would that not be something?"  American author Leo Buscaglia.

Refer:  Star Malaysia -Monday 7th Oct 2013


--------
Bagus itu semua.
Dia merujuk kepada sikap ramai ahli masyarakat kita yg tidak prihatin /mempeduli lagi kesusahan , kesakitan yg dialami olehi seseorang yg terlibat dalam satu kemalangan.  Selagi si pulan bin si pulan bukan anaknya sendiri, kaum kerabat dan kawan kawan yg dikenali ..  ramai antara kita tak akan berhenti untuk membantu.  Aghhh.. tak kisah dia tu bukan orang islam pun/  biar dia ...pus/

Secara random/rawak .. ahli masyarakat kita takut nak tolong apa apa kerana:

mengikut statistik,  1.78 warga asing adalah dari Indonesia,
700,000 adalah dari Bngladesh, 1.22 juta Nepal, 700,000 India margjhi.. dan ramai lagi.."  Rujuk: Harakah Sept 2013.

Takut nak tolong depa kerana .. nak bawak ke mana depa .. selain dari hospital , klinik ..tetapi tunggu jap .. masuk klinik kena bayar nor?  kena bayar?

---

Hari itu , ada satu kes ...seorang pemandu teksi berhenti untuk melihat .. sebatang tubuh keras atas jalan raya .. Yong Peng / Labis ..  bila dia berhenti .. memeriksa ..  tiba tiba kuar 6 orang lelaki asing ..  dari sebuah parit besar sebelahan jalan utama Yong Peng/ Labis ini ...apa lagi kena belasah si drebar teksi itu ..dan wang dan keretanya dibawak lari ..  nasib baik dia tak dibunuh!

Begitulah cerita..  ynag menyebabkan kita susah nak amalkan ..  perintah Nabi dan tuhan ..ramai orang asing mengambil kesempatan kita rakyat Malaysia (bakal ahli syurga Allah) .. yg terlampau baik hati , bersopan santun dan berbudi pekerti tinggi.  Pendek kata 99 sifat baik dan terpuji dah ada dalam jatidiri melayu kita ini ..

Dalam PRU 13 baru baru ini .. dengar khabar/  kerajaan ada mengambil faedah dari statistik warga asing itu.  Walupun 1 orang warga asing mati terkena kejutan letrik / atau terjatuh dari 56 tingkat bangunan pencakar langitpun .. kerajaan kita wat don't know jer..  beratus-ribu rakyat asing terus membanjiri negara kita yg kaya raya ini walaupun hutang negara sudah melebihi RM500 bilion.  Tahniah .. ramai kita tak pandai baca ..nombor nombor besar yg melibatkan hutang negara.  Sebab hutang yg banyak ini lah memanda menteri last 2 weeks pergi cerita kat Amerika dan Kanada .. itu ini pasal ..  kerosakan umat islam angkara orang islam itu sendiri kerana .. baguslah ceritakan banyak banyak kelemahan org kita kpd musuh musuh di luar sana.  Transformasi Plan ?  Maklumlah ..  kita hendak sangat islam kesederhanaan serba bte serbi.  Insyallah negara akan bertukar  jadi negara advance dalam kes kes jenayah, rompak samun , bunuh , dadah, dan banyaklagi.  Tak takut tuan hamba jika anak anak dara melayu kita menjadi mangsa?

Pelik bin Benar ..  44 senjata polis hilang mengikut laporan Ketua Odit Negara 2012.

Senjata siapa? POLIS!  my god.  Ingat senjata sulit Pak Man //  ha..ha..

Dengan bilangan polis yg ramai, saban tahun ada pegawai polis mendapat anugerah kecemerlangan , kenaikan pangkat, kereta ronda polis yg canggih muih , bilik kebal bom, senjata api ... 44 senjati api boleh hilang dari ..  kawalan polis. Tak apa .. tak apa/  kita amalkan .. kesederhanaan.. dalam banyak aspek.

44 hilang ..kita boleh cari ganti.  Isi borang kita beli yang lain sebagai ganti.  Melalaui laporan akhbar atas internet ..2 senjata api ..   dijumpa kembali.  Mengikut statistik deskriptif itu tak sampai 5% senjata api yg ditemui kembali.

Sekarang pelancong asing .. dengan mood happy happy boleh bawak lari ..  mesin mesin ATM .. rata riti negara kita.  Macam dah trend ..  bangun pagi , makan roto bakar , sambil baca akhbar ..terbaca  ..pelancong dari Latin Amerika ..  ada chance dia bawak kereta 'kebal' dan alat alat pembakar macam cerita James Bond .. nak bawak lari mesin mesin ATM di sini.  Memalukan sungguh negara kita!  Malu.

--
Cakap pasal pegawai keselamatan pulak.  Ramai pegawai security berumur 50 tahun ke atas.  Mereka dimintak bertugas dengan upah yg sangat minima.  Ada lebih-lebihan costing ..  majikan pegawai pegawai ini akan kebas ..  itulah kesederhanaan kot?  Tak rapi , tak ada keterampilan apa apa pun ..pak guard ini. Satu hari aku tengok ..  kasut yg dipakai pak guard tak berzip pun.  Nak kejar orang jahat .  Sure tak leh ..  kerana zip kasut pun tak berfungsi sangat.  Aduhai Malaysiaku ini.  Mereka hanya dibekalkan senjata api ..  entah ada peluru entahkan tidak.  Silap silap time nak menembak warga asing dari Latin Amerika itu ..  pemetik senapang tak berfungsi pulak.  Macam cerita .. CCTV ..  kat mana tu .. satu hari polis nak check/ detect orang bertanggung jawab dari rakaman CCTV  ..  rupa-rupanya ..  CCTV dah lama tak berfungsi.  Gila b_bi  punya  story.

Itulah ..

my last Sunday di sini.

-----------

Sekali imbas  .. sakit hati jugak .. tetapi 2 kali imbas  ..  negara kita dah hilang ... sektor penguatkuasaan sebenar  dalam banyak aspek..  nya.

Apa lagi yg ada di sini?

Jangan merajuk A. Ruban ..  masyarakat kita dah banyak takut dari ..  sifat sifat mulia yg sudah diajar sejak KBSR/KBSM dahulu kala lagi.  Kita tahu sangat  ..tetapi .. tak buat .  Itu sahajalah.

Jangan berkecil hati jika anda yg terlibat dalam accident , terbaring dalam matahari yg terik menunggu saat saat mati ..  payah nak cari orang ambil berat kat kau lah. Why naik motorsikal itu sedangkan kau ada kereta 4 tayar?   Takut kita melebihi segala-segalanya.

See?

Wallahu aklam bis sawabbb.   maafku pinta ..  saya panjangkan sahaja cerita dari akhbar akhbar sekadar pengkongsian bersama.

 

  




thesis 9

Posted by sazali

Salam..
Kalau diizinkan tuhan, rasa rasa tak nak dah menjalanksn apa apa aktiviti phd lagi. Kenapa?

1. Penat , letih, boring tak tahu noktah penghujungnya
2. Banyak masa muda terbuang
3. Kita kejar bayang bayang jer.
4. Gaji tak banyak beza dgn kawan kawan guru di Malaysia
Lah
5. Tak buat research pun tak apa
6. Sepanjang research kita promote krrja orang orrang barat srdangkan mereka payah sangat nak promote ketja kita.  Tak percaya?mana ada nama melayu kita dlm jurnal jurnal depa
7,  dan mcm mcm lah.

he..he.

.........

kita banyak menulis thesis betkiblaykan dunia barat.  Tanpa disedari citation mereka meningkat.

ingat bila kita promote nsma mrreka., lama lama mereka akan promote nama kita.

mana ada itu semua.

kita ditipu. Orang pandai mcm kita pun tertipu apatah lg orang orang biasa di kampung.

gitulah kawan.

.....
kau perhatikan di tempay kita ..kita layan orang barat mcm raja sedangkan di negara mereka

payah.

mereka ikut jam bekerja jer.

after opis, pandai pandailah jaga diri.

he he.

sekian.
maaf dipinta kpd univ univ malaysia yg gilakan ranking.

if ikut rubrik depa, sampai bila pun kita tak ke mana.

bagus kita buat cara kita jer.  Beresh.

benda benda asli bnyk di tempat kita bila bila masa leh dicari.

bila kita gunakan rubrik mereka duit rm20 juta kpm sanggup habiskan sedangkan mereka bukan expert benar sistem sekolah kita.

tapi menteri kiyo tak cerdik mana.

phd holders di sini sekitar 12000 orgg. Why tak mau guna?  Jawapannya kita bangsa semakin tak cerdik mana.

he he.
sekian.


pasca phd

Posted by sazali

Salam.

After phd most people got to do tis.  Berikut adalah aktiviti yg dibuat

1.  Kursus penulisan buku karya asli

2.  Kursus supervisor industri phd
3. Get a research grant . Frgs

4.   Write papers.
5. Write books.  Now I am engage in trying to publish 2nd n 3rd book (insyallah)

6.  Lecture masters rail engineering (statistics)
7..give keynote speech international conference jogjakarta, indonesiarrf
8. Promoter program phd masters in qatar and mid valley, kumpur
9.  Give talks on maths spm . English college, johor bharu
10.  Give tazkirah fakulti sains komputer
11.  External examiner maths educ
12.  Present papers in acheh, indonesia
13. Many more.

In conclusion, after phd .. more work but more fun and walk a bit better now. (He he)

You too can.  Sure you can.  Try please.

thats it.

the world opens up for you my friend.
God knows best.

Thesis 8

Posted by sazali

5salam

Hari Viva

Hari yg ditunggu tunggu dah tiba.  29 Sept 2009.  Hari Viva.

Malam tu saya tak tidur lena maklumlah esok viva Ph.D.  Pusing sana tak kena; pusing sini pun tak selesa. 

Petang itu saya call ibu. Mintak restu dan ampun jika ada salah dan silap.  Anak sulong aku dari Muar Johor ada datang bertanya khabar ..  apa kahbar Abah?  Bang ..  tengok Power Point Abah please?

So anaksulong banyak membantu ..adjust flow PPT itu.  Syukurlah aku ada anak yg pakar komputer, statistics dan macam macam.

Pagi tu saya sempat solat tahajud, subuh dan dhuha.

anak lelaki ku kedua yg setia "e in" dah lama bersedia untuk memasukkan semua files data mentah, tape interview dan video takut takut pemeriksa nak tanyalah.

Selepas sarapan jam 9 pg aku bertolak ke universiti dgn kelisa merahku plet DAL 8102. Penuh muatan bahan bahan research.  Beriya iya benor .. nak pergi berjuang defending my VIVA. 

2)  time bertolak  aku berpesan pd diri. Dont worry u got 50 50 chance lulus phd atau mati.  He he.  Aku ketawa gatal dgn probabiliti sukses phd ini.  Aku teringat theorems probabiliti basic dan probability Bayesians.  You pass or fail ..  Pr(success) = 0.50

3) Time public presentation 30 minit no problem.  Nobody asking soalan payah payah hanya pasal sampling / adakah tepat sample tersebut. Me? Happy gila no body soal benda payah payah.

4) The time internal viva 3 jam akan bermula now.  Aku dibawa ke tempat lain ...jauh juga aku berjalan. Prob(success) = 0.50 berkali kali kali ..aku ucapkan.  Just bertenang/  bila hari ini tamat .. biarlah malam datang cepat cepat Oh Tuhan.  Aku rasa penat maklumlah..  malam tadi tidur mana ada tenang bang?

5 chapter  thesis dlm 3 jam.  Don't worry.  I tell you later.  Insyallah.

-----------------

Sorry bateri tablet samsung mampus.  Wayar recharge tak jumpa tadi.  Dimain cucu mungkin.  He  he..

-------------------------

Now dah Ok.

6)  Dalam VIVA internal  setiap chapter the examiners akan soal kita  dari satu muka surat ke muka surat yg lain.  Jika kita tulis banyak , masyallah , soalan pun banyaklah.

Chapter 1 -  Introduction, Problem Statement, Scope, Research Questions dan Background ..semua ok.  Jam cepat bergerak ..mengguntungkan aku.

Chapter 2 -  Lit Review.  Susah sikit maklumlah 3 examiners ini semua pakar dalam bidang pendidikan / sains sosial masing masing.  One of them ask me .. why don't you write a bit more on History of Logo Programming?  The philosophy behind LoGO.  That is SEymour Papert 1970-1980'ss.

Why don't you write more on Polytechnic Education in Malaysia.  Write more and more. Why algebra in the polytechnic only?

Then they ask .. who gives you the idea of Mayes (2005) Cambridge;  Fleders (1995) and Hermann Brain Dominance MOdel (1995) ?  Payah sedikit .. kerana ..   kita kena start from the beginning.  Ini merangkumi theory of learning, maths learning, learniing maths using multimedia and Human Brain Theories and many more.

Berpeluh jugak aku menjawab tetapi ..mulut aku tak kalah ..menjawab.  Mungkin merapu pun ada.  (laugh)

Chapter 3;   Pengerusi (wanita) nak ke tandas.
Syukurlah.  Satu lakonan yg tepat , cepat dan ..paling sesuai. 

Soalan panel panel berhenti sekejap.

After Pengerusi pulang dari tandas , examiner 1 nak ke tandas pula , then examiner 2, then ...aku tak lepas peluang keemasan ini - aku pulak ke tandas.  lama jgk aku lari .. 

Dalam tandas ..  tak jadi buang air kecil kerana ..  nervous/ anxiety/  aku basuh muka banyak banyak jer  .. dan lap muka aku  dengan Good Morning Towel.

TEngok jap ..wajah dalam cermin di tandas / gores muka sure tak keluar darah.  Pucat ma.

Tapi aku keep on saying ..50 50 chance lulus ini punya VIVA.  Jam dah menunjukan aku masih hidup lagi untuk terus berjuang secara verbal.  Dia tanya ..aku jawab.

TEngok jam ..sudah 2 jam ..  aku berjaya defend thesis aku.  Tinggal satu jam lagi.

ALLAH ..please help me.  Let the hour minute needles moves a bit faster please.  He..he..

Now Chapter 3.

then the  examiner 1  tanya ..pasal population, samples, sampling, method called quasi-expreimental method.  Banyak tanya dia orang ni tehhh?

Tahap jawapan .. tergagap gagap ..tetapi ..Pengerusi mintak aku bertenang. Bagus Pengerusi ini. Kata hati kecil aku.

Rasa rasa .  60% je berjaya  jawap soalan pasal perbezaan antara quasi-experimental method lawan experimnetal methods ini.

Now Chapter 4. Results.

Di sini aku kena teruk.  Dilanyak habis habis tetapi ..  aghhhhh ..payah mati aku ini.

Mereka tak terima ..  SPSS analysis aku 100% .. 
tetapi aku defend ..  results ni dah dibentang di CAPS Conference Applied Probability and Simulations di  Hanoi 2008 dan Multimedia in Education WSEAS 2006 di Spain. 

International Journal New Emerging Computer Learning pun dah terima aku punya paper.  Maknanya reviewers journal dan conferences antarabangsa ..dah approved cara ini.

Tak ..tak tak .. tak semestinya apa yg dibentangkan di sana 100% betul.  Examiners semua sepakat menyerang aku bertubi-tubi.  Ingat nak keluar jgak ..cara jawaban gini .. tu hok b_bi apa jurnal antarabangsa terima aku punya writings sedangkan pada hari ini ..  panel terdiri dari profesor profesor melayu jati ..tok terimo pulok cara analisa begitu begini?

Hishhhh ..  apa faedah aku ke sana then?

Tapi tuhan Maha Kaya ..  Dia suruh aku shut up .dan cepat cepat aku ambik pen dan mula menulis ... komen dan cadangan mereka - apa patut aku buat selepas ini.Berlakon bodoh depan mereka buat seketika. 

Chapter 5.

Tak payah .. tak payah.  Awak betulkan dulu Chapter 3/ Chapter 4

dan automatically ... Chapter 5 will be betul.

Contribution to the BOK ...  depa kata oklah..  Four quadrant model courseware.

REFERENCES/  APPENDICES

Kena teruk pulak.

Cara aku menulis references.
aku tak bantah apa apa  ..

SEKIAN.

-------------------

Pengerusi ..melemparkan satu senyuman ..  dan dia mintak aku keluar 20 minit.  Mereka nak discuss .. performance VIVA ini.  Dia katalah. 

------------------------

So .. aku pun .. keluarlah.  He.he..  check jugak semua anggota badan aku.  Ada lagi tangan?  ada lagi kepala dan rambut ..?  ada lagi perut ?   semua alat alat organ yg penting penting semua fully attached ..and functioning... syukurlah.  Aku dah selamat kena serang dalam VIVA.

so aku beredar dari bilik examination VIVA .. menuju ke satu tempat jauh sedikit dari bilik pepriksaan VIVA tadi.  malah nak dengar .. apa mereka bincangkan.

Tunggu punya tunggu ..  Repeat . Tunggu punya tunggu. Aku sempat berdoa ..O Tuhan ..tolonglah aku.   Jgn pulangkan aku dalam kegagalan..  biar aku dapat berjumpa kawan kawan dalam posisi aku menang dan terus menang.. Common Tuhan.  You can give me that right?

---------------------------------------
Jam 130 ptg ..
Urus setia ..  menjemput aku masuk semula ..ke dalam Bilik Viva.

Hisshh .. apakah cerita selepas ini?

Aku berjalan laju dan duduk di atas kerusi ..  khas ..  iaitu  kerusi tadi juga.

Bisik hati aku .. biarlah aku pass ya Allah.  50 50 chance.

Aku main main sedikit janggut yg ada .. sambil garu garu kepala dengan rambut yg semakin nipis angkara durjana ..  penderitaan menjalankan kajian Ph.D ini.  Aduhai ?

------------

So Pengerusi VIva ...memulakan ucapan pergulongan

" Saz..  we have discussed ..  your work ..  we found that .. it was a very intersting research and your results are mostly OK ..

but we decided to give you a ...............................................................PASS but  ..  some corrections ...

-------------------------------------------------

then suddenly ..  my mind went blank .. with what she was saying ..  when.. my ears  failed to catch .. what she tried hard to say . 

What I gathered was ... I passed conditionally with ..

-------------------------

After she had finished commneting ...

I finally caught her saying SAz ... COngratulations .... Saz

you have a little more work to do ..

then

all the other examiners .. stood up .. and I grabbed their hands and hug my internal examiner ..

expressing I was so relieved.

I have won .. the battle 60%.  Now I need time to do some corrections ..

------------------

Some tears was shed..celebrating my survival in the 3 hour ordeal VIVA ...

then I quickly grabbed my files, computer, and off   I went to

meet  my friends who were waiting at my KELISA car.

Soon more congratulations .. more hugging ..and of course more tears ..of joy.  More calls from Kelantan, Kuala Lumpur and close friends from many parts of Malaysia

I celebrated that day  as if ..I have already got the Ph.D ..he..he..

who cares now.

An hour/ two hours after that ....  I drove home and met my family.

My wife .asked ..how abah?

my son asked .. how bah ?

He.he..   PASS with some corrections.

Alhamdulilah. I better called my SV 1 , SV2 and SV3 ..from home/

and they sound so relieve with  "CONGRATULATIONS SAZ  ...."  you deserve a 1 week/ month break.

-----------------------------

Few months after that .. I engaged completely in correcting my thesis. I got to re read some theories, rewrite some portions of the thesis  and largely improved my LR.  ;  upgraded my Methodology section .. and SPSS analysis.  The work must be approved by my internal examiner  Prof Dr S  and my first SV -  Prof Dr M

Come July 2010 Convocation .. I was awarded the Ph.D ..  witnessed by my dearest mum, sisters, brother, children , nephews and nieces and all my lovely friends.  From that day onwards .. I walked away with  a  Dr Saz -  which mean 2 things  =   academic award for completing successfully my PhD and of course I am the usual me .. a DRiverrrrrrrrrrrrrrrrr.  He..he.. 

Alhamdulilah.

That is it my dear.

Never say DIE in this battle of Ph.D  -  permanent heart  damage.

laugh.  I made the final grade in my education.  So happy but more challenges awaiting me as an academician. TQ oh Tuhan...

Aku akhiri penulisanku ini dengan serangkap pantun.  Boleh ?

padi segemal kepuk di hulu,
  sirih di hilir merekap junjungan
kepalang duduk menuntut ilmu
   walaupun sebutir PhD jadikan intan

Wallau aklam bis sawabbb.



  




Tahap kesabaran masing masing

Posted by sazali

Bbsalam.

Hari ni saya berhajat besar hendak menulis sesuatu mengenai topik ' kesabaran'.

Ramai orang menyebut pasal kesabaran tetapi pembaca faham ke apa itu sabar?

Contoh 1 ..orang tak cukup duit nak sambung belajar.  Tahap kesabarannya tak sama dengan se orang janda membesarkan 4 orang anak setelah kematian suaminya.

Contoh 2.  Se orang pemuda di pecat dari jawatannya tidak sama tahap kesabaran se orang suri rumah yg sedang berjuang dalam theatre operation nak bersalin anak pertamanya.

Contoh 3.  Se orang jejaka ditolak lamarannya oleh gadis gadis melayu seopis  disebabkan 'kecacatan' anggota - mengalami perasaan dukacita teramat sangat dan memerlukan kesabaran tertentu untuk terus melansungkan kehidupannya sebagai mukmin dan lain - lain lagi.

Oleh itu apakah makna tepat kesabaran ini?

Kesabaran ialah keadaan mental seseorang.  Keadaan mana dia dapat menerima keadaan seada-adanya.  In English it is said to be the state of the mind.  How does the mind react to a specific situation that calls rejection, failure, pain, fear, anxiety, disaster, tragedy and many more?

Kemuncak kesabaran ialah syurga Allah.
Tanda syurga Allah di dunia ini ialah sebuah rumah tangga yg aman damai, tenteram dan bahagia.  Kemuncak kesabaran bagi pelajar Ph.D ialah ia beroleh sukses di England atau negara negara di mana mana jua.

Saya selalu menggunakan kata kata dasar aman damai, tenteram dan bahagia dalam penulisan saya.  Mengapa?  Ini adalah kemuncak sukses yg dicari oleh semua manusia termasuk Michael Jackson, Whitney Houston dan Steve Jobs yang mana pengikut-pengikutnya mencicah jutaan manusia tanpa mengira bangsa, kulit dan agama.   Sayang .. sayang ..  kebanyakan artis-artis tersohor mencari titik kemuncak tersebut dgn dadah, musik, touch screen tetapi ..  pada saat kematian mereka pun .. semua mendiang ini menggaku bahawa aman damai, tenteram dan kebahgiaan tidak terletak dalam pil heroin, dadah dan marijuana tetapi dalam agama islam suci murni.  Hanya Allah yg mengurniakan seseorang itu dengan titik kemuncak ini.  Keberadaan agama, taufiq dan hidayah adalah anugerah Allah yg terbaik sekali.  Bersyukurlah kita kawan?

Kata lawan kesabaran ialah gelojoh / panas baran yg menghasilkan satu mala petaka atau kehancuran rumah tangga, bisnes bankrupt atau perjuangan masters/ Ph. D yg tak selesai.

Oleh itu saya mengajak diri ini dan pembaca jom kita berlatih bersabar.  Belajar bertenang, cakap elok dgn partner/ isteri/ suami / gurumu/ SV  agar kita beroleh keberuntungan.  Ameen.

Al Fatihah.

Subhanallah, Alhamdulilah dan Allah hu Akbar.


Thesis 7

Posted by sazali

Salam

Clear Thinking?

How to write something from a head that is full of youtube movies and hindustani films?

This is what I do.  First, there must be a point or two.

then the linking word.

then the grammar.

then .. you must have somebody to read them out.

------------------------

Say you have these 2 points.

First, learning mathematics on the computers is not the same with learning with a strict maths master.

Secondly, on the computers ..all questions come with their answers but ..in traditional classrooms, we have to slog with the maths problems day and night non stop.

---------------

Let us demonstrate what a clear thinker I am / you are?

 First, learning mathematics on the computers is not the same with learning with a strict maths master.  On the computers every sum looks so easy. There is a question but we got many ways to answer them.  All are correct.

Secondly, on the computers ..all questions come with their answers but ..in traditional classrooms, we have to slog with the maths problems day and night non stop.  On the computers, we did not have to think so much.  No body cares whether we tried the sum hard enough or not.  This is different from traditional teachers who are notorious in giving harsh treatment to those who failed to complete their homework.  From my observation, those students who went running 10 times around the school field came out top one day while those of us who pamper our children with so much gadgets would see that at the end they have actually spoil t their own loved ones in mathematics.

--------------
So where is the clear thinking?

The answer is your elaboration.  You must learn to explain your idea at a time.  Do not worry about the explanation .. whether it sounds great or not ..but just explain them during your thesis writing.  By constantly explaining your point, you built the confident to justify your idea and opinions.

The grammar?  Well .. there is a grammar up there right?  Just ask your friends.
Linking word?  The answer -   By constantly explaining your point   & while

With that ..

Good Bye every body . Enjoy writing your 200 page thesis.

Don't worry.  You must write your PhD work.

Regards
Dr S





Thesis 6

Posted by sazali

Salam
Bismillah ..

Today I am going through with LINKING WORDS.

If you have 2 paragraphs , there must be a linking word between those 2 paragraphs.

Example 1:

Paragraph 1.

Malaysian schools are very fortunate to have many modern tools like computers and internet.  Many forms of assessment and evaluation can be done from the computer room in the schools.  This is done effectively with the appointment of the correct IT personnel that could come from the teaching staff itself.  However, care must be taken so that there is a proper division between teaching and IT tasks respectively else some students will be deprived of proper coaching by the teacher especially at this time when SPM/ GCSE "O" Levels is just around the corner.

Besides the above problem, some teachers are sent to attend seminars in Kuala Lumpur.  These seminars are supposed to run in the beginning of the year but from some management constraints, those teachers   have to attend during the week-ends.

--------------

Question:  Where is the linking word?  Answer BESIDES ...in the 2nd paragraph.
Correct.

There are many more linking words.  Examples  as a result to, as a consequent to,  Fortunately, By the way, in spite of , in contrast to , in comparison to and many more.

These words are used to bridge between the ideas from the first to the second paragraphs.  The first paragraph is talking about facilities and appointments of teachers as IT personnel  and in the second paragraph about the contraint at school .

The paragraphs should be well constructed and should be related to one another according to the direction of your outline; and as far as possible, the connection between one idea to another idea should be clearly shown.  Avoid 'padding' and keep to the strictest point.  Frame your sentences so that they are quite clear and forceful.  (Wren and Martin, 1986, pg 630).

----

If we did not use the linking word, then those 2 paragraphs will look like 2 isolated islands and .. it seems there is no continuity to your ideas.

the secret of clear writing is clear thinking.  so , be perfectly clear about what you want to say., and then say it correctly.  Imagine you want the attention of a Hong Kong girl.  How to express that thing in your small heart?  He..he..  say it correctly and make sure it works to your advantage.   He..he..


Please try and learn some linking words.  It helps to make your ideas properly put and .. it sounds so professional indeed.

https://www.google.com/search?q=linking+words&safe=off&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=GqFUUrPKGMTPrQed-oD4Bg&sqi=2&ved=0CEIQsAQ&biw=1366&bih=643&dpr=1

That is one URL  for the linking words.  Help yourself please.

With that TQ every body.

TQ.
Wallahu aklamm.


Teringat kat kawan kawan sekolah dulu dululah

Posted by sazali

Salam

Saya berpeluang berada dalam satu majlis 'Di ambang persaraan Ckg Gu BYH'.  Masa itu saya berumur 28 tahun.  Guru baru.  Keadaan dlm dewan sekolah agak suram .. maklumlah guru bakal bersara ini sudah banyak berjasa di sekolah tersebut.

2)  Dalam ucapannya yg terakhir sebagai guru sekolah .. nasihat-nasihatnya seperti mutiara bagi guru muda macam saya inilah.

2.1  beri khidmat secara ikhlas
2.2  bila bergelar guru siswazah, biarlah watak kita mencerminkan kita seorang gurusekolah
2.3  jgn maki hamun anak anak muridmu walaupun mereka tak sepandai cikgu
2.4  tulislah sebuah buku tanda perpisahan
2.5  kunjunglah ke sekolah ini lagi dan angggap sekolah , warga sekolah mcm keluargamu juga
2.6  tanda buku buku budak itu
2.7  jangan tak melawat rumah anak anak murid mu yg ada masalah
2.8  beri masa banyakkan bersolat di masjid jameek, surau
2.9  jaga kesihatan
2.10  jaga keterampilanmu ..  kamu itu guru sekolah

Selepas upacara  'Persaraan'  ramai guru guru berpeluk - peluk dan menangis.  Aghh..  what a feeling? (ada lagu Flash Dance)  Sad/ very sad /  very very sad.  Susah nak cari kata kata yg tepat bersesuaian dgn majlis persaraan guru tersebut.  Memang adat manusia - kita berjumpa dan berpisah ini adalah perkara biasa.  Masa berjumpa kita bina persahabatan. Kita bina satu titik/platform kesetaraan dari aspek kesamaan , kegemaran dan macam macam.  Tetapi .. sebagai pegawai kerajaan titik persaraan sentiasa menanti kita.  Bila kita sampai ke noktah persaraan, hendak tak nak ..kita kena bersara wajib dan patutlah air mata itu.  Peluklah guru mu itu .. mungkin kita tak akan bertemu lagi secara fizikal, rohani dan ...  lambaian selamat tinggal untuk kalian warga sekolah tercinta.

------------

3)  Saya rasa bagus nasihat-nasihat guru tersebut.

Dari senarai nasihat tersebut, saya rasa .... ada beberapa perkara yg saya telah lakukan seperti guru tersebut.  He..he..

Tetapi ..  waktu dia pencen 28 - 30 tahun yg sudah.  Dengar khabar .. dia sudah bergelar arwah ..  al fatihah.

Sekarang zaman I.T.  Ibu bapa ramai yg sudah bekerja.  Di waktu mesyurat PIBG .. ramai mereka datang dgn kereta mewah-mewah lebih bergaya dari guru guru itu sendiri.

Darjat guru/ ustaz/ustazah  tidak setinggi darjat guru pada tahun 1970 - 1980 'an yg lalu.  Mengapa?  Dulu boleh bilang dgn jari anak anak kampung yg ada degree.  Dulu kita melayu masih ada lg yg susah susah.  Guru dianggap idola mereka.  Tempat mereka bertanya itu dan ini.

Masyarakat sekarang ... tak serupa masyarakat zaman 1970 - 1980'an dahulu lagi.  Semua dah berlalu.  Sekarang tak ramai mahu dengar ucapan itu dan ini ..  mereka sibuk dgn gadget masing-masing surf internet dan tonton youtube.  Kalau guru lama sekarang terlintas di hadapan mata seorang murid, .. murid itu cepat cepat bermain gadget.  Dengan alasan .. ada call dari gadget.  Kurang sangat kita mahu bertanya khabar guru guru kita yg lama-lama.

Mengikut statistik tahun ini, saya sudah pun mempunyai 10,000 pelajar.  FB ada 250 lebih kawan kawan.  Tetapi ..kad raya 1 keping sahaja dari Politeknik Perlis.  Calling dari jauh dari anak anak murid ..  hanya 1 orang dari Milton Keynes, London jah.  Murid murid tua ..yg tinggal berdekatan .. berkereta bagus, beristeri bagus  .. tak jenguk jenguk guru mereka bang.    Bagus bukan?

Kawan kawan muda dari FB pun..  kita dulu yg kena mula bertanyakan khabar berita.  Dalam FB Mereka leka tayangkan anak anak mereka sekali dgn tali perutnya yg masih belum tertanggal, rumah besar, suami besar, isteri besar, kereta besar, kebun dusun durian luas luas , cincin permata besar, jari manis besar, pendek kata .. semua besarlah,  AIR Asia sana dan sini..., seminar online business rata riti    ..aghhhh kau namakan .. mereka ada semua itu bang.  Ha..ha..

Betullah kata orang orang .. sekarang .. feeling itu tak sama antara orang muda yg lahir 1975 ~ 2010 dgn anak anak zaman Zaba (al fatihah) lagi.

Begitu juga Nabi Muhammad s.a.w dan para para sahabat yg hebat hebat .. feeling mereka terhadap islam dan keagungan tuhan tak sama ..dengan feeling kita orang islam zaman lani.  Ada satu hadish .. zaman dekat dekat nak khiamat ..  jumlah muslim terlalu ramai .. macam buih di lautan tetapi mereka tak strong mana punn ..walaupun mereka telan shaklee/ amway/ cosway dan lain lain bahan.

Dalam kitab .. ada banyak cerita .. org org dahulu ..  tak tidur malam .. sembahyang . mintak tolong dgn tuhan Robul Alameen.  Macam macam jenis solat hajat..  mereka jalankan.  Mereka menangis mintak ampun dari tuhan dalam jauh jauh malam yg pekat.  Zikir Fatimah .. mereka amalkan .. siang dan malam.

Sekarang bukan begitu lagi bang.  Orang kita feeling sudah berlainan ben0r.   Banyak malas .. org kata?

Kasihan kat Nabi Muhammad s.a.w  saat saat dia nak wafat ..  dia sebut 'umati umati ..   umat ku umat ku ..'  Why?  Baginda takut kita mati dalam kufur.  Amalan kita ..banyak ke arah kufur walaupun anak anak kita berlabel iman/ imaniah/ syukriah.  Meninggalkan sembahyang 5 waktu, sembahyang asar dekat dekat nak habis waktu, isteri lawan  suami dan suami lawan cakap isteri,  ..,  sekarang orang berlumba siapa banyak kredit kad dan kenal pegawai pegawai bank .. riba ? .. tahu tetapi .. masih terus isi borang nak hutang itu dan ini dari bank komersial .. banyak kes perceraian.  Ustaz ustazah digunakan setakat pakar motivasi saja di hadapan kaca TV.  Cakap sepatah benda agama ,  selepas itu ketawa berdekah-dekah.  Motivate banyak ..buat jer tidak ...mungkin?  Kasihan ..  feeling kita makin hari makin longgar.  Semua benda kita nak sedap.

Kita boleh kasi time time best best untuk kawan kawan bersembang dalam restoran  mamak india 24/7 . dan kita berikan tenaga paling lemah lemah longlai sekali untuk beribadat pd tuhan.  Bayangkan 2 minit solat asar dekat dekat nak maghrib .. nak doakan agar masuk syurga tuhan.  Mak datuk betul ke silibus .. P.I. ini.  Mana kau dapat ilmu ini wahai anak-anak ku ?  Al Quraan tak lagi dibaca sebagai amalan harian dekat dekat dgn maghrib.  Selepas membaca kitab suci Al Quraan, kita pakat pakat berdoa sebelum matahari tengelam di ufuk barat sana.

Main bola ..nak julang FA cup ..berbulan bulan kita main bola, practice bola, gaduh bola, mati bola .. tetapi nak julang syurga tuhan bergelar janatul firdaus .. berapa banyak masa kita berikan.  Jawab sayang ..soalan cikgu mu ini?

Betullah .. Nabi Muhammad sebut umati umati .. kita sudah jauh benar dari landasan yg Nabi Muhammad maksudkan.  Kalu abu jahal, abu lahab ..tengok corak amalan amalan agama yg kita buat saban hari ini .. anytime depa boleh masuk islam main main punya.  So simple.  Banyak benda larang kita buat ..  dan time puasa ramadhan  ..baru kita bertaubat ..  meraung meraung nak mintak tuhan ampunkan.  Ada orang cakap .. anytime abu lahab , abu jahal , perempuan kafir dlm zaman jahiliah dulu pun .. boleh practice islam macam ini punya islam sederhana ni.  Anytime .. tak susah ..islam ..  zaman DS Najib Tun Razak punya islam.  Pakai tudung jarang dan seluar ketat ketat .. nampak perut berlipat lipat.  Inikah  konsep kesederhanaan yg Nabi Muhamaad s.a.w.  maksudkan .. bang?  Sederhana ini maksudnya 'relatif' ke Cikgu?   Relatif kepada musim senang dan susahkah cikgu?

---
  Akhir kalam .. maaf ku pinta.  Elok juga .  kita fikirkan ..dan buat sesuatu yg tepat.  Kita mampu mengubahnya bukan?  Semua atas kita.  Mahu ataupun tidak kita pakat pakat lakukan secara total dan berkesan.
 Tahu banyak amalkan pun kena banyak.  Hanya lillahhi taala.
Saya nak buat sesuatu yg terbaik ke arah 'Allah reda pd kita',  tuan bagaimana?

Sekian.
Wallahu aklam bis sawabbbb.


Konvokesyen dan aktivitas selepas ini

Posted by sazali

Salam

Universiti tempat saya bertugas mengadakan Konvokesyen Kali ke 13 hari ini 5 - 7 OKTOBER 2013.
Tahniah saya ucapkan kepada graduan-graduan, ibu bapa dan semua staf yang telah terlibat menghasilkan graduan-graduan ini dan menjayakan majlis yg sangat meriah ini.  Syukur dan Alhamdulilah.  Dari wajah graduan dan ibu bapa mereka sudah terbayang .. betapa bertuahnya mereka berada di sini pada hari yg bersejarah ini.  Untuk makluman, ramai profesor dan pensyarah pensyarah yang tak dapat menikmati hari begini semasa mereka belajar di luar negara.  Mengapa?  kos untuk membawa satu kampung meraikan kejayaan anda.  Ha..ha..  syukurlah anda berkonvo di negara yang sangat kaya dan mewah ini.

2)  Saya rasa ramai antara graduan telah memperolehi pekerjaan sejurus setelah selesai LI tempoh hari.  Tahniah!

3)  Ini ole-ole dari saya untuk mereka yg masih belum berjaya.  Jangan khuartir ..negara kita sangat kaya dengan sumber asli dan macam macam kenikmatan yang tak termimpi oleh negara negara lain.

Soalan soalan interview kerja:

2.1  what are you strengths and weaknesses?
2.2  what have been your outstanding successes so far?
2.3  describe your personality?
2.4  how do you react to pressure?
2.5  do you have a management plan?  tell us plz?
2.6  how do you deal with colleagues?
2.7  what book have you read lately? anything interesting about it/ them?
2.8  how many books have you written?
2.9  any conferences have you participated during your study in ths uthm?
2.10  are you in any of the professional body like microsoft?
2.11  why are you applying for this job?
2.12  we saw that you have hopped 3 jobs after graduation.  What is your real target of getting a job here?
2.13  Your MUET is Band 3.  Do you think you can work effectively in this foreign company?  what ways can you improve our organisation?
2.14  Are you applying for other scholarships  at this moment?
2.15  can you tell us what contribution can you give to our organisation?
2.16  what you do for it that others can't?
2.17  what do you think about office politics?
2.18  are you Pro BN or otherwise?  Why?  what are the trends that youngsters are against the BN at present?
2.19  How can this organisation cope with the global challenge as far as IT is concerned?

I think that is all for today.

Thank you.  Wishing you all the best in your future endeavor.  O yes .. say TQ so much to your parents who have brought you well in this world.  Without them, you are no where right?  He..he..

If you love your parents, then your life will be blessed.

Ameen.

Any ole-ole for me , he ..he..?  (laugh)

Wasallam.