hutang negara

Posted by sazali

Bsalam.

TOpik hari ini ialah hutang negara.

mengikut akhbar harakah , hutang negara sudah sampai ke paras tersangat bahaya. 550bilion ringgit malaysia.  PELIK HARI TU, TAN SRI ZETI AKHTA GABENOR BANK NEGARA ISTIHAR BAHAWA GNP NEGARA SEMAKIN BAGUS HARI DEMI HARI.  BILA GROSS NAtional product semakin bagus, bermakna eksport kita bagus jugaklah dibandingkan jumlah import.  Oleh itu mengapa negara semakin banyak berhutang? Jawapannya, kerjaan ini sengaja berbelanja mewah dan terus berhutang.  Pada hari itu, TIMBALAN PERDANA MENTERI KITA secara sombong ..mengherdik ..kau ingat kami tak tahu bayar hutang ker? Kita negara kaya lah.  Elehh..action kau.

2)

Zaman sekarang, sebuah rumah tangga takut bercakap pasal hutang berhutang ni.  Contoh hutang bank, kereta, kad kredit dan mcm mcm lagi hutang.

kalau hutang banyak, payahlah kita hendak hidup secara bangsa melayu yg hebat.  Orang banyak hutang payah nak tidur malam dan memalukan.

Orang beriman takut nak berhutang.  Jika dia berhutang, dia akan berusaha bermati matian untuk bayar hutang.


kasihan negara ini..semakin banyak hutang walaupun dah ramai pak arab celik dan buta mengelarkan malaysia negara islam terbaik di dunia.

Disebabkan itu, sepatutnya kerajaan berusaha bersungguh sungguh untuk melunaskan hutang.  Barisan mufti mufti sepatutnya menasihatkan kerajaan perkara ini.

4)  bila hutang negara terlampau tinggi, harga barang naik mendadak dari sehari ke sehari.  Harga makanan naik bila kos minyak naik walaupun 20 sen se liter.

barang untuk membuat rumah pun naik kerana kos minyak dah naik. Upah penggali kubur pun bertambah kerana permintaan perkhidmatannya pun semakin bagus.  Makin banyak kos tinggi, ada orang mati terkejut dalam kereta, opis dan di mana mana jua.  Untung firma menguruskan jenazah dan lain lain yg bergantung rapat dgn kes kes kematian seluruh dunia.

Bila harga barang naik dan terus naik, gaji kita pegawai kerajaan atau pun swasta terasa semakin kecil.  Ada orang terdesak membunuh isteri demi untuk mendapatkan duit untuk bayar hutang dan kos hidup semakin tinggi ini.

tulah..hari tu..orang suruh reject kerajaan sekarang ..ramai kita teragak agak.  Nah sekarang, kita semua dah semakin susah.

Kita patut buat sesuatu ..seperti ayahanda sesebuah famili berusaha mencari jalan untuk selesaikan hutang ini.

jom tuan hamba.

wasallam.

0 comments:

Post a Comment