beginning your day with ..

Posted by sazali

Salam

Some people are crazy with physical fitness..
For that they will do any thing examples
Waking up early in the morning and running through a park near their universities.

Some involve with yoga.
Some  tai chi.
Some prepare special breakfast to slim their bodies and many more.

Me?

He he he.

Usually  I begin with a hot milk.
Then a slice of orange, cucumber and carrot.

Then a jug of simple water.

50 years ago, we can drink the rain water.
Now i drink mineral water.
Why?  Ask  your teachers please.


Then off to the mosque I  must.

Here i pray subuh 2 rakaat.

Along the way, i  read darood/ salawat.
Or sometimes
I read small surah of the Holy Quran.

But sometimes if the satan, devils are too strong and manage to get hold of me
I listen to the hindi or tamil songs.

So good the drum beats
Which i enjoy most ...but alas i don't understand anything.

2)  I go to subuh prayer
Because ..here the big imam
Read doa qunut.

One of the ayats in the doa
Is about asking al mighty Allah to grant us good health.

If the imam read qunut
The followers will say Ameem

And immediately
The angles / malaikat high up in the sky would say  Ameem too.

What a day
When many angles ask for your good health from the one
Who controls our life and death.

That's the secret of having good and wonderful life.

May Allah grant you that too my dear readers
No matter where u are.  Ameen.

If you remember Allah
ALLAH will certainly remember you.

Wasallam.

payah gila tu KPM

Posted by sazali

Salam

Tadi sy membaca sebuah buku terbitan UTM.

Tajuk mengenai KBAT.

Salah satu paragraf ..ialah pengajaran menarik dari ICT.

Kajian kajian lepas menunjukkan ICT mampu membekalkan bahan2 menarik.

Tetapi pemerhatian saya
Kebanyakan guru di sini tidak menggunakan ICT secara bijaksana.

Oleh itu
Cadangan menarik, tarikan, dan benda benda seronok yg diperlukan
Dlm p n p  terletak pada bahu

Guru dan pelajar pelajar sahaja tanpa ICT di dalam bilik darjah.

Jom kita berbincang tentang guru yg menarik tanpa  komputer, internet dan ..mcm mcm lagi.

Apakah ciri cirinya?  Adakah guru kita mempunyai

1.  Fizikal
2. Pemakaian
3. Personaliti
4.  Penguasaan ilmu  yang menarik?



Ini payah kerana
Setengah guru tidak berminat sangat
Untuk membuat diri dan p d p nya
Menarik.  Nanti banyak kali namanya disebut sebut ramai seperti celebriti.  Suaminya marah.  Nanti dia serang sekolah tak tentu pasal.  Seronok METRO buat cerita   t.

Banyak sebab.  Budaya hidup melayu islam tidak menekankan konsep '  tarik, tarik menarik'.  Buat sederhana sudahlah. Jgn syok sendiri.  Bayangkan topik matris.  Apa ke cara nak buat ilmu tu menarik? Selain itu,

1.  Suaranya
2.  Mulutnya
3.  Bahasa tubuhnya
4.  Dan banyak lg.

Berdasarkan
Cadangan membuat ilmu pelajaran tu
Menarik
Agak sukar dicapai bila kita bergayut dgn 4 faktor di atas.

Oleh itu KBAT  sukar menjadi kenyataan tanpa dibawa ICT ke dalam kelas.
Sikap menggunakan ICT perlu diubah.  Bentuk bertanya pun penting. Cara bertanya dlm satu satu skop pelajaran
perlu ditekankan secara dalam dalam.  Ada guru pemalu.

di tempat lain dia ok.  Contoh exercise senamrobik. Dengan iringan musik dari Amerika ada guru guru over over.
Dalam kelas jer tiba tiba tak ok.  Ajaib?  Dia panik bila ditenung lama lama oleh pelajar pelajar berumur 15 hingga 19.  Aduhai menyiksanya tuhan.

25.  Ekonomi negara tidak menentu sekarang.
Sukar untuk kerajaan membekalkan semua guru dgn ict.  Kalau ada ict pun,
jika guru tak berminat membawanya
kebilik darjah
apakah yg boleh dibuat oleh pihak atasan.  Sanggupkah guru besar mengambil tindakan atas sebab itu jer.


Oleh itu ..
Dengan dipendekkan cerita
Ict  mestilah bijak digunakan oleh semua pihak.  Banyak kajian peringkat doktor falsafah ..akhir akhirnya
mencadangkan ..sesuatu berkaitan dgn sikap guru, sikap ibu bapa dan sikap menggali ilmu itu sendiri.

setelah banyak wang diperabiskan di luar negara
masalah sikap pula asyik diletak sebagai  dapatan.

Sekian.
Wallahu aklam.

traffic lights

Posted by sazali

Salam

The transport is getting bigger, quicker and simpler.
To control the flow of passengers
A system is created.

One of them is the traffic light system.

Red means stop.
Yellow...you please apply brake now slowly.
Green ..jom  lets go laH.

Without this, some one gonna die faster than expected.

But in certain countries
Some drivers do not follow this rule.
Why?

The likely reasons are
1.  Rushing
2.  Idiot
3.  Fed up

elaboration

1.1    genuine being late

this is about those who sleep late but yet they have to catch the 0800 hours punch card the next morning.

According to a survey, in this country many adults sleep late.
they like to talk over a cup of tea.
their discussion is borderless type. Some starts with schools and homework and soon they enter the world of politics.

mind you. Nobody is paying but yet they enjoy talking about top leaders and their spending spree.

1.2 too many cars on the roads

Here most people drive to work.
they did not rely 100% on the public transport.
well we cannot blame them.
Sometimes the public transport is so good
but it did not last long.

out of the blue, the bus did not come.
Suddenly, the train came too late.
even if it runs..suddenly it stops somewhere in the middle.
Because of this, the population decided to bring their cars to work.

once the cars came
you must drive faster so that you won't get caught in any traffic congestion.
The peak of this driving
is when there is a flash flood or an accident.
Then the world broke hell.

2.0  idiot

When there are so many cars
there is prone some idiots.

This is not about education.
this is not about culture

it boils down to attitude.
He thinks the roads are his or his grand dads' properties from the North Peninsular to the southern most tip

Then he will do what ever he wants.
a minute he drives fast
the next minute he drives so slow.
He change  lanes according to his whims and desire

many patterns of driving.
In short a stupid  driver  let loose on our high way.

3.0  fed up

Among all the drivers
one of them is the writer.

He is really fed up because
he still has to pay the 'stupid' toll

inspite of me
got to queue
long hours in the rain
City Centre to Seremban

pay the petrol which is
getting higher year by year

my car getting bad to worse.
more pollution in the queue
more blood rushing in my veins
and my temper getting much horrible with b  words within the 4 corners of my car.

at last

some of us dying earlier
some look older than their actual age
and ..u


( please continue).

Lucky I got a driver.  No problem.  The car hardly moves.

Tq.
wasallam






why cantik cantik sgt ni

Posted by sazali

Salam

Nenek nak cantik
Emak nak cantik
Anak nak cantik
Cucu pun cantik
Students gila cantik
guru dan lecturers apa kurangnya?

If ada cermin besar dan panjang
Kita tengok siapa paling lama cantik cantik ni.

Why cantik?
Attract suami
Ye  ke ni?

If u  tak cantik pun kat rumah
Luar rumah

Aku tak kesah.

Why?  Dah lama dah we together n gather gather ni.

Actually
Actually

Actually
Nak perabih duit ni
Make up mahal  la ni

Imagine  wajah cantik jer ..main ribu ribuan setahun
Baju kurung cantik ..banyak jugak belanja tau?
Seluar. Kebaya moden. Kot koporat.
Tudung  tudung  tudung

Matching matching ..gaduh gaduh
tekan
ATM  lagi dan lagi.

Jgn cakaplah

After that

Kasut pulak.
Mahal  jugak  lah

Then  hand beg

Same colour dgn pakaian tu?
Branded lagi

Mampus suami.  Rambut botak  layan bini nak cantik cantik untuk orang lain lahh.
Suami marah.  Jangan bimbang. Duit milah banyak lg  dari abang.

O yes

Branded items
Tak ada di pasar malam

Kena lagi suami tu

Dari rumah ke tempat jualan
Bonia
Tiffany

Diana  deee

Jauh sekali

Parking fee tinggi


Selepas pakai pakai

Tengok mirror

Aduh ..beg kita bigger than our bumm

Cannot  cannot  cannot.

Tidur tak happy.
Risau

Pakaian kenduri  khawin esok tak settle lagi.
pakaian opis ..tak trendy enough lah.
5 day a week.  5 set pakaian.

perfume  how?  Bangkok  mari  ke?
no way  1  ounce  perfume  ribu ribu rm lor
beli airport terminal ..free tax  zone.

jam tangan pulak?
gelang emas kelate mari.  Banyak urat lagi best.  Cheng cheng bunyi betis



Why all this?

Cannot sleep?
Telan pills

Duit lagi

Wrong pill

Perut sakit.
makan kurang. Pil jer yg banyak ditelan.

Baju semua cantik dah
Tuan nya dah jatuh sakit

Why?

Satu malaya fikir cantik
Satu indonesia mahu cantik jugak
Satu Brunei ikut trend ni jugak
Satu eropah pun sama
Amerika pun pusat shopping jugak.
siang hari mahu cantik
malam malam makan di luar ..mahu kelihatan cantik jugak

No wonder islam tak berkembang kembang

Yg kembang

Pipi nenek muslimat  tembam
Cucuk cucuk

Semua mahal

Badan solid
Nak jadi slim
Kurus melidi

dulu ada jugak nampk j#bur timbul macam Serena Williams pegang raket  swing service bola tennis.
sedap tengok kan  atuk?
now flat mcm batang papaya jer

nenek ku sayang


Cucuk cucuk
Lastly  fall down

Mati

No wonder suami rugi.

Sekian.
Allah apa ke benda ni?  Inikah dunia main mainan ya Robbi?

Ps:  yahudi  nasaro gagal mengkafirkan kita.
Tetapi mereka berjaya 100% menukar fikir kita pasal akhirat  kepada fikir risau kita pasal kecantikan, gaya hidup dan matlamat hidup.  Gerun kita kpd azab neraka sudah hilang perlahan lahan.  Na u  zubillah.

sitting quietly looking at the sky

Posted by sazali

Salam.

One  subhanallah

ALLAH will plant you a tree in the paradise.

The circumference of the tree
If a horse has to run around the tree
The horse will take 5oo years.

1 day in the heaven is equivalent to 1ooo years.
Imaginne  that?

2)  one recitation of
Kalimah tai yibah

La ila ha illallah ..

If this is put on one scale of a balance
And the 7 earths and 7 skies
Were put on the other scale

The weight of the kalimah
Is much heavier.

3)  one darood to the holy prophet s.a.w
ALLAH sends you 1o  blessings.

If u read 1oo in the morning
And 1oo at night

IMAGINE   the blessings falling for
Your salvation and peace.

4)  before you sleep
Read 1o  ayat of the Holy Quraan

Then You are not put
Among those who are neglectful.

on  friday  evening  like  now for instance
read this b4  the sun sets

"...

allahumma soli ala saiyidina muhammadin nabi yi
ummi yi wa ala ali hi   wassoh bihi  wasallim taslima .."

reward?
80 years sin now
80 year before this sinning
and 80 years sinning in the future.  Insya allah

Allah will forgive them all.  Allahu akbar!




5)  before you sleep
Call your mum.  Hello hello cikkkk

If she is happy
God willing
Allah sends you more good tidings
Night and day.

Yakin on that please.

Tq.
Wasallam.

Reference

Maulana Zakaria 196o.  The teachings of islam.

Raiwind:  tabligh markaz

berat , berat keno blako tadi

Posted by sazali

salam

Khutbah Jumaat di masjid besar glugor ..

intisari khutbah ialah berkenaan penipu, penipuan dan ..neraka lah mereka.

Penipu dan kes penipuan menjadi jadi sekarang.
Semakin pegawai bergaji besar ..bentuk dan stail penipuan semakin besar dan canggih sekali.

Khatib memberitahu :

1) peniaga, penjual yg menipu ..  benda itu (keuntungan yg diperolehi hasil dari menipu itu)  akan berada di atas bahunya di padang masyar.
2) guru , pemeriksa kertas peperiksaan UPSR, PT3, SPM, STPM, kolej matrikulasi KPM ..jika menipu dalam proses pemarkahan ..push markah pelajar pelajar semata mata kasihan belas takut fakulti fakulti tutup terus tak ada pelajar ..pun dieret sama

benda benda itu (upah pemarkahan, naik pangkat ) ..akan berada di atas bahunya kelak di padang masyar

3)  polis pun kena termasuk KPN, TKPN... buat report palsu,  buat story story palsu, saksi palsu ..naik pangkat apa apa lah

semua itu berada di atas bahu , tengkok masing masing di padang masyar

4) pemimpin pemimpin melayu, cina, india, org asli, india dari benua sana , pakistan, bangla, org puteh, org kelabu , orang hitam pekat ..  jika menipu ..  semua itu akan berada di atas bahu masing masing.  Benda apa?  hasil faedah dari penguasaan seperti .. duit, harta, apartment di luar negara, aset bertambun tambun di seluruh dunia, tanah sawit, hasil sawit, projek itu dan ini ..semua termasuk ler..

Mampus lah kita semua!

Destinasi terakhir ..neraka jahanam yang mana bahan pembakar ialah manusia manusia seperti kita semua.

Astagh firullah hal azeem.

5)  suami kena; isteri pun kena ..  story kata dia beri nafkah tetapi sebenarnya tidak .. mampus suami itu/  begitu juga isteri buat pelaporan palsu di mahkamah syariah ..suami beri rm1000 sebulan ..dia kata rm100 jer ..story itu pun  kena jugak.

Baguslah khutbah begini sekali sekala.

Tetapi yg pasti ..khatib import ini bukan dari Majlis Agama PP  pun.

khatib import ..boleh menembak sedap sedap ..tetapi khatib kerajaan .. payah tu.
Silap silap dihantar untuk berkhutbah di Lahad Datu Sabah minggu hadapan  .. w/pun anak isteri berada di Pulau Pinang.

Sekian.  Buatlah ini sebagai pengajaran wahai penulis blog yg lemah iman dan rendah taraf taufiq hidayahnya.

Wasallam


time

Posted by sazali

salam

Time is gold.

That is what famous philosophers used to say.

From the prophets (a.s) to famous leaders like Mahatma Ghandi, Tun Mahathir, Jawahalar Nehru ..
most of them said ' time is the essence of human development'.

But alas , these people said this golden theory at the time of their death.

2)  When they were young, strong, powerful, rich ..they forgot all this.

Similar things are happening to us now.

Time

2.1  to work harder
2.2  to study harder
2.3  to write better
2.4  to think wisely
2.5 to invest seriously
2.6 to care after one's health
2.7  many more


We began to regret once that 'time' is over.

The top leader in this country begun to regret not doing this and that.
But the time is over.

He cannot do anything anymore.

Based on this, Allah the Most Know er warned man through this surah wa Asri the nearest meaning is :

Verily man is at loss
except those who believe
those who do good deeds
enjoining people towards good deeds 
taking care of the daily (solat)
keeping the rights
and be patient in (doing all those listed above).
Wa llahu aklam.

Allah knows best.
Please take care of our life and the time loan to us which is a very short term indeed.




cukuplah ...

Posted by sazali

Salam

rasa rasa cukuplah membicarakan pasal dunia ini.

Baik kita

menyebut

1.  subhanallah
2.  alhamdulilah
3.  Allahu Akbar
4.  La ila ha illa llah
5. Allahum masoli ala sayidina muhammad ..
6.  astaghfirullah
7.  al fatihah
8.  Surah Al Ikhlas
9.  Surah Al falaq
10.  Surah An Naas

--

Jika ada manusia 1 orang pun menyebut benda #4 itu

gerenti dunia tak kan kiamat lagi walaupun ada orang  di Malaysia ini nak bawak lari semua duit rakyat negara ini.

Jgn risau ..bila umur 60'an ..kuat mana sangatlah   nak lari ..

paling kuat pun ..  malaikat maut akan datang ambik statement.

Yes ..cabut nyawa ..
tak takut kau?

----

Di dunia sana boleh lah kita tuntut semua pahala umrah, haji ..puasa

Rasa rasa bila rakyat Kelantan buat tuntutan ..sure habis mereka

jangan risau



Cukupkah ..kerja mereka ramai ramai ni sampai?

kita di malukan
kita diketawakan
kita dipandang barua oleh orang yahudi dan nasaro


semua ini kita boleh tuntut satu per satu



Rumusan.

Allah maha kaya.

kita susah di dunia sekejap sahaja ..  50 - 60 - 70 tahun matilah kita

seteruk teruk kesusahan .. kita akan berhadapan dgn satu kematian sahaja.

kalu destini kita syurga ..untunglah

tetapi kalau destini kita neraka .. ramailah  geng kita

dalam kawah neraka


kita pakat pakat kena bakar habis habisan.

Tetapi ..awas ..ada istilah   'kalau itu?'

boleh pakai ke  istilah ini?

Orang dakwah kata ...perkataan kalau .. tak leh pakai sangat



Yang pasti ..kita semua akan mati.

Oleh itu jom ..baca benda nombor 1 hingga 10 di atas itu.

Sekian.
Wasallam

yg terbaik antara kamu ..

Posted by sazali

Salam

Tadi dgn taufiq hidayah Allah dapatlah saya menunaikan fardhu subuh berjamaah di masjid.

Seperti selalu
Saya start kereta dan terus mendengar radio.

Ayat pertama  saya  dengar dari curung radio ialah

"..Sebaik baik kamu Ialah seseorang yg boleh memberi kebaikan kepada orang lain".
Riwayat al  Tabarani.


Baguskan?

Sebaik baik anak ialah ..
Tak dipanggil
Sudah berada d samping ibu ayahnya..
Belum cukup bulan ..dah hantar sedikit belanja kat abahnya...
apatah lagi DS Najib dah hadiahkan 1 kenaikan gaji kepada semua staf kerajaan efektif 1 JULY 2016 .

Sebaik baik isteri/suami
Tak diperingatkan apa apa pun
Sudah membeli sesuatu untuk pasangannya.  Sesuatu itu mungkin makanan, pakaian, majalah, al kitab, cincin, jam tangan, kereta baru dan sebagainya..

Sebaik baik pemimpin
Tak dicakapkan pun
Sudah menawarkan projek rumah untuk rakyat Malaysia
Yang masih gagal membeli rumah walaupun sebuah  dgn harga paling murah di Lembah Klang..

membantu rakyat Malaysia menyambung pelajaran ke seluruh dunia.
tak kira bangsa, agama dan warna kulit pun.

Dan akhirnya

Sebaik baik guru
Tidak dipanggil bertugas
Pun sudah terpacak  di bangunan sekolah
Tak kira hujan atau pun panas dalam era STEM sedunia.

Subhanallah!

Rasa rasa  ada tak orang macam ni?


Sekian.
Wasallam.

P/s  satu sesi demonstration
Alat alat
Fisherteknik
Dari Encik Samuel dari STEM and Learning  Pulau Pinang

bila otak ..

Posted by sazali

Salam

Hari  itu  saya menulis berkenaan dengan   kaki yang sakit dikuti pula dengan .
sakit tangan dan lengan.

Hari ni ..insya allah dengan izin tuhan saya hendak menulis pasal  sakit otak.

Contoh orang-orang yang dikatakan mempunyai sakit otak.

1.  Isteri ada, dia buat tak kesah sahaja.

Isteri ada yg halal
Dia bersusah payah mencari isteri yg haram. Terbang jauh jauh
makan daging haram.

berzina di Medan, Golok, Hanoi, Kuala Lumpur?

2.  Gaji rendah.  Nafsu besar.

Bila gaji tak banyak
Hidup simple simple sudahlah.

Buat apa beg tangan mahal mahal tetapi bersaiz kecil.  Nak bubuh apa kak?
Buat apa pakai intan berlian.  Cantik ke cincin jari mu itu?
Buat apa pakai barang berjenama
Pakai proton second hand sudahlah.

3. Gaji besar.  Nafsu tiada.

Ini lagi sakit otaknya.

Sepatut makan puas puas.
Sejajar dgn pendapatannya.

Gaji besar
Pinggan besar
Sudu besar
Mulut pun besar
Meja besar
Lengan kaki semua besar

Barulah adil.
Lagipun namanya  Tuan Besar.

satu itu
gaji besar ..semua gajinya diserahkan kpd bini berketurunan Benggali.
alangkah  sakit otaknya ini?  Mungkin ada kes buli.  Siapa buli siapa ni?

4.  Gaji tiada. Asyik meminta sahaja.

Banyak terdapat di kawasan masjid
Terutama hari jumaat.  Mungkin seluruh dunia.

Agama islam agama banyakkan sedeqah.
Sedeqah  senyuman
Sedeqah  habuan
Sedeqah express
Sedeqah sepanjang masa

Tak sah, khutbah jumaat
Kalau tak khatib bercakap sepatah dua berkenaan dengan adanya tabung sedeqah 1, 2,3 ..sampai ke  n.

Bahkan org dalam syurga
Menyesal ....tak habis habis di syurganya

Kerana  ..masa hidupnya dulu
Tak banyak bersedeqah.  Betul ke ni?

That's why

Penuh org asing dengan anak2nya merah merah lagi
Meminta sedeqah di tangga tangga masjid.

Hidup  Islam!

5.  Nanti  .saya sambung lg.
Insya allah.

Dah tahu, azab kubur itu dasyat
Tabiat shopping
Masya allah  cukuplah dasyat

Malaysia shopping
Thailand shopping
England shopping
Amerika shopping
Suami sakit , dia kuar shopping

Dulu
Shopping naik kereta jer
Tak cukup tu
Kerah org gajinya ikut sama

Sekarang naik jet peribadi
Kerah  rakyat luar negara
Tolong angkut ..semua hasil shoppingnya satu persatu
Naik tangga jet peribadinya.
Rakyat jelata ..semua menonton telatah ..contoh terbaik lakonan hidup ..  siapa lagi da?

Tak cukup cukup

Bila tuhan tutup
Pintu hidayah

Benda tak perlu pun

semua dibelinya juga.

tak cukup baju?
tak cukup  tudung?

tidur pun pakai tudung bubble ke?

tak cukup  make up  kak?
tak nampak dah .kulit asal
penuh tepung ..berkilat kilat

tak solat zohor ke  kak?

astagh firullah  hal azeem

Sang Suami
tegur tegurlah  isteri dan anak-anak perempuan tu
kecantikan tak kekal
yg cantik ialah  budi bahasa
yg cantik lagi bersopan
yg cantik cantik lagi .. ada gaya dlm simplicity tak kiralah awal, pertengahan atau hujung-hujung bulan

inilah  kesan
bila otak

sudah mula sakit sakit.

jom kita sama-sama memohon dgn tuhan

jgn kasi otak  kita  sakit sakit pun.

semua  ok
semua  alright  (al qanaah)

insya allah
kita selamat.

Sekian.
wasallam

Bila ...lagi

Posted by sazali

Salam

Semalam  saya menulis pasal kepentingan kaki.

Hari ini saya menulis sepatah dua kepentingan dua belah lengan dan tangan termasuk jari jemari kita ini.

Kaki dan tangan semua pemberian tuhan.
Tidak ada industri yang boleh mencipta secantik kaki dan tangan kita ini.

Jika dikumpulkan semua jurutera dan saintist untuk mengeluarkan kaki dan tangan secantik ini .. tidak mungkin mereka dapat lakukan.

Kalau dapat pun .. tak dapat buat selembut tapak tangan dan jari jemari perempuan.

Kalau dapat pun  ..tak dapat buat sekeras kaki pelari pecut dari Amerika.  Hussein Bolt.

Yang mereka dapat ciptakan setakat ... orang, organ plastik sahaja.

Itulah kehebatan manusia.

Bila

1.  tangan kita sakit ..

kita gagal menulis karangan selaju ini.
kita gagal menampalkan setem atas sekeping sampul surat.
kita gagal memegang senduk untuk memasak
kita gagal memakai seluar jeans serba ketat sendiri.

2.  jari jemari semua keras

kita tak mampu zip seluar kita.
kita tak mampu memasang kacing bra kita
kita tak mampu menjolok lubang hidung kita terkala .lubang hidung kita gatal, geli gelimang.

Nikmat menggorek hidung ..  lubang telinga ..  tak termampu saya coretkan di sini.

kita tak mampu mengetuk butang ..atas papan kekunci sederas dahulu lagi
kita tak mampu ..  menerima dan mengirim sms melalui hand phone kita lagi
hatta membasuh najis pun ..kita miss kenikmatan bila pancutan air deras ditujukan ke satu lokasi tertentu tepat pada dubur kita sendiri.

nak pegang hos ..  bagaimana?
nak bukak kepala paip ..bagaimana?
nak bilang duit ..jika kita seorang peniaga pasar malam ..bagaimana?

3.  tangan kita patah

payah macam macam.
payah nak pegang stering kereta
payah nak pegang gear
payah nak pangku anak kita yang kecil ini
payah nak meraba, memicit, menggaru, mengetuk,

4.  tangan kita tercabut/ terseliuh

payah ..macam macam ..kan?

payah angkat hadasth
payah nak mandi wajib
payah nak pakai baju
payah nak pakai kot universiti/ korporat

pendek kata semuanya payah.

Oleh itu ..eloklah kita ambik kesah

keadaan tangan dan jari jemari yg tuhan kurniakan kpd kita sejak lahir itu.

Bersyukurlah ..bila tangan kita sama panjang.
jika tidak ..payah dan kekok pulak kita ini

bersyukurlah jika jari jemari kita macam macam saiz dan bentuk
ada yg keras dan ada yg lembut
ada yg keras ..ada fungsinya tersendiri
ada  yg lembut ..elok kita gunakan untuk mengorek lubang hidung di waktu kereta berhenti di satu junction trafik light ..buat slow slow

yg keras ..kita gunakan secara brutal ..bila sampai di rumah nanti.  Sabarlah..  Masa itu ..siap kau?

Masya allah...  bila kita menghitung nikmat kesihatan dan keberadaan tangan dan jari jemari
barulah kita sedar

betapa kayanya kita.

tak percaya?

anda nak jual ..semua jari tangan kanan itu?
sanggup ke?
tak sayang ke?

apa yg menyebabkan anda mengambil langkah sedrastik itu?

tak bodoh kamu?

ha..ha..ha..

bersyukurlah.

nilai kita ..bnyk bergantung kepada ..tangan sepasang
dan kaki sepasang
ini.
tak percaya?

waktu interview guru ..

KPM melihat ..kewujudan kaki dan tangan calon guru.

why?
nak berdiri
nak pegang marker

dan macam macam.

Sekian.  Hargailah nikmat nikmat yg tuhan kurniakan ini.

Wallahu aklam.

bila ..

Posted by sazali

Salam

Jangan ambil mudah  beberapa perkara.

1)  adanya sepasang kaki

Bila sakit kaki kerana

1.1  kemalangan di jalan raya

Payah nak pergi solat 5 waktu sehari semalam
Payah nak pergi kerja mencari rezki

1.2  kaki patah

Payah nak melipatkan kaki
Kalau tandas ala kampung, payah nak naik tangga untuk ke tandas serba kayu di pinggir hutan di waktu malam
Payah nak naik motosikal
payah brek  kereta
Payah nak menghadhiri kuliah, study

1.3  kaki hancur kerana meriam katak meletup

Selalu remaja nakal mencuri curi bermain meriam katak di ambang raya
Ada meriam meletup
Tiba tiba kaki ahmad hancur.

Bila berkeadaan begitu
Payah nak main bola
Payah nak mewakili negeri
Payah nak panjat tangga
Payah serba serbi
girlbfriend cina pun lari

1.4  kaki dipatuk ular atau tebuan berbisa

Ada orang mati kerana patukan ular kapak.
Ada orang pengsan kerana kakinya disengat sekumpulan tebuan tanah.
Bila berkeadaan begitu

Payah macam macam.
Payah nak urus anak anak isteri
Payah nak hadhir tazkirah setiap maghribvdan isya di surau
Payah nak menduduki peperiksaan, mid term test
Payah menghadhiri temuduga
Payah nak masuk meminang gf  lama 4 dekad yg lalu

Aghhhh..  melihat segala kesukaran

Eloklah kita berjaga jaga.

Ikutlah nasihat org org tua.
Ikut nasihat guru mu
Ikut nasihat ketua kampung

Mengapa?
Mereka tahu mcm mcm da.

Dalam islam kita diminta menghormati
Org org tua

Kerana agama kita kuat kerana
Amalan orang orang tua.

Lagipun ..

Rombongan mereka yg ingin meminang anak dara orang

Tuan rumah

Melihat
Kehadhiran org org tua di dalam rombongan tersebut.

Tidak ada orang tua..

Jgn masuk rumah aku.
Jgn panjat tangga rumah tu.

Lihat?

Oleh itu jangan berlagak
Dgn org org tua mu
Seperti

Pak saudara
Pak sepupu
Mak saudara
Mak sepupu

Batuk mereka dlm proses meminang bagi pihak mu
semua ada nilai tahu?

Tak ada pokok, akarpun ada gunanya.

Oleh itu
Jagalah diri mu.

Jaga kakimu.

Tak ada kaki
Bagaimana nak g  mengajar
Bagaimana nak berdiri di depan kelas
Semua gadis Tingkatan 6 Atas.

wajah rajesh khanna pun
cacat kaki,  apa guna wajah pakistan jual karpet  tu?

Nilai lelaki
Bergantung kepada kekuatan kaki tu.

kekuatan jantan
Bnyk bergantung kpd kekuatan kaki tu.
nak serang lama lama pun .. semua ok bilo kaki strong
alhmdulilah ada lagi kaki  tuhan yg kurniakan.

pernah tengok pelari afrika dari Kenya
selalu menang marathon olimpik
why?  Kaki mereka  power

dirumuskan di sini

Berhati hati ya?

SEKIAN...
Wasallam.

P/s

Solat berdiri tegap lebih
Afdal
Dari solat secara duduk di atas roda.

Semuanya  bergantung kpd sepasang kaki mu itu. Tuhan beri
Semua percuma.

small advise end of syawal 1437 Hijrah

Posted by sazali

Salam

Everybody wants some levels of success.

Today just feeling happy to jot down
tips to be a successful post graduate student as far as the grasses for the sheep in Christchurch , New Zealand in one end of the globe to pakistani communities in Saltley, Birmingham, England at the other end.  He..he..he..

Bear a moment please.

1.  Do we need to be very smart to undergo post graduate study?

The answer is Yes if you go to established universities like  X  and Y.


The answer is No , if you go to other universities i.e., (  X U  Y ) '.

but

2.  Do you need to be strong, patient and persevere?

The answer is Yes.

You must be strong to walk from your hostel to the faculty once a day , twice a day or more.
Sometimes the walking takes some time.  Ooops..make sure you measure the length of both legs left and right.  Make sure the length is about the same.  Why?  i write to you later.  
I took 2 buses to reach Edgsbaston, Univ of  Birmingham England from Saltley , Birm 8.  Sometimes I ran after the last bus from the University and mind you ..my running could be as fast as 11.00 seconds in 100 metres.  So fast and really I lost my breath when I park my bum on the bus. Bloody Hell.

Yes you must be patient reading the journals and many kinds of dull books.  Wish I can read love story books in winter.
The problem is the books that I was forced to read were not written by any person that I know of.
It was not written by Tun Mahathir or DSMNTR and his wonderful wife.

He..he..he..

the late Nik Aziz Nik Mat did not write any book in my library either.  No hadith, no kitab ..nothing doing. All English books written by the local professors, Americans scientists and ..many more.  As far as I can remember no book that i touched ..gave me a Malay and kelantanese author.  Surprise?

Yes you must be persevere in

a)  reaching the end of producing your masters or/and Ph.D thesis.
b)  listening to many kinds of critics, comments and ..
c) surviving with the English weather , sterling pounds and British landlords who never want to tolerate with late rent.  One of my friends paid late ...so the rest of our belongings landed outside the house.  Good neighbourhood this British showed to us!
d)  eating halal n mixed 'non halal' food and drinks. Why?  no melayu selling any nasi lemak in Grantham, Leeds, Birmingham ..as far as I know except on Friday at lunch time.

I just close my eyes, open my mouth and gulp gulp ..  I must live in order to write to you  here

important thing ..is you have made all the necessary precautions needed by the Almighty Allah.

e)  doing your daily solat 5 times a day ..summer, winter etc etc.  I had prayed in front of my coursemate in Leeds ..luckily my chinese malaysian friends helped me to perform my daily obligations.  Why?  my legs sometimes jammmed and crammed in the winter .. and sometimes I cannot miss the computer time. Last time we could not afford to buy a PC / notebook yet.  The computer was a Honeywell Terminal.
f) all kinds of friends .. some from  Europe, Africans, IndoPak, Asians and of course our English friends.  Sometime I could hear all kind of intelligent noise when afrikans 'sc...' english girls on Saturday nights.  The noise they made ..  still there in my brain.

g)  the art of survival is

your simple brain, curly hair, guts, good health and pure determination.

My school motto is ' DETERMINATION LEADS TO SUCCESS'  - TMS Besut.

The beauty of studying abroad is

You are You and nothing else.

Syukur ..I made the grades at last. What grades ?  A-levels  ok; degree ok; masters ok.

Even though my parents never had the chance to see George Best , Kevin Keegan and Johann Cruff playing in the Wembley Stadium or Venus playing tennis in Wimbledon  ,  my children one after the other ..

are emulating their simple , happy go lucky  dad.  Graduates from abroad and local universities.  My fair skin daughters ..just study here , I ordered ,  else ..they might come back with everything except degree(s).  [ a small laugh, any body?]

Syukur ..alhamdulilah.
I am what  I wanted to be.  Jom sujud syukur to the Almighty Allah.
TQ.

Wasallam


p/s:  i try to write simply..if it offends anybody .. 1 million apology please.

pembaca dari kawasan tundra russia

Posted by sazali

Salam

Tq kerana ramai pembaca dari Russia kali ini.

Tak sangka.

Tq  juga  USA, Malaysia, Germany, United Kingdom, Brunei, Indonesia, Ukraine dan  bNyak lagi tu.

2)  how i feel?  Butterflies in my stomach.
Fear?  No.
Syukur?  Yes.

Rumusan.

Kena tulis dgn cermat lagi dan lagi.  Muga muga pembacaan tuan menjadi ibadat.  Ameen.

Sekian.
Wasallam.

Dr S
(a humble teacher only

we are not perfect, right?

Posted by sazali

Salam

Somebody told me

We are not perfect lah sir.

Yes, you are right.
Nobody is perfect.

See below.

1.  PM  not perfect
2.  His wife is also not perfect.
3.  Big  teacher not perfect.
4.  Small teachers are also not perfect.
5.  Middle teachers are also like that 2by5  and  5by2.
6.  Traders not perfect.
7.  Our siblings not perfect too.
8.  Malaysian toilets ..hush  really bad.  Never perfect u.
9.  Then why create this word perfection?  What the hell is it for?

i  don't  know.
what i know is  i was once a prefect.
tg mahmud primary school , besut. 6A.  1969.

that time
Ms.  SALEHA AHMAD our head prefect (girls)
And mr  Lee Chong Seoung Head boy.

alas ..that  golden time has gone away.  So fast.
hope we try our best to be a perfect parents lah.

perfectionist creates hardship to himself only.
we should learn to tolerate while living in this world.

tolerate
We are not all perfectionist.

just accept what u are
and proceed.
Being smart is great. But in my opinion, may I?
Better we focus on tenacity and pure grit.
indeed, that may  be the best thing parents and teachers can give to their lovely children to rise over 1000 different challenges in life.

wasallam.

Dr S.



short writing

Posted by sazali

Salam

As a  teacher

appreciate 5 things before 5 things are taken away from you

1)  when the time to teach, teach your students well
2)  when not teaching, give time to listen to others more experience & knowledgeable than you
3)  when you are asked to talk, talk it well (explanation)
4)  when you listen , give more ears to the students and close friends
5)  after all those years, write something to share from your reflections.

You can, can't you?

TQ.
Wasallam

Dr S
Alumni MPPPP 1983
(MTC)

curi tulang

Posted by sazali

Salam

Dalam masyarakat ini
Jika kita berhutang dgn si anu bin si ani
Kita bayarlah.

Senang kan?

Kita bayar ikut perjanjian.
Kalau tidak susah kita.

2)  kalau kita buat zalim
Kita kena mintak ampun jugak.

Contohnya

Semasa pemerintahan kita
Kita buat story fitnah.
Lantas kawan kita masuk jel bertahun tahun lamanya.
Sampai  kawan kita terus mati.

Di hari kematian
Semua rakyat, semua menteri cukup kesal dan
Menumpang sedih. Tapi sayangnya,  kawan itu sudahpun mati.

3)  Bagaimana dgn si pencuri tulang?

Kepada siapa nak kita perlu meminta maaf, ampun  ini?.contoh

Small small teachers ..

Tak ngajar anak kita bersungguh sungguh hati

Rezeki cikgu halal ko?

Setiap hari  bawak  tubuh 50 - 80 kilogram tak larat jer.
Nak boleh anak lagi daN lagi.

Hari tu beranak dah
Today ..nmpk nok boleh 1 anak baru yg lain.
bilo penat

kita mengajar
atas bangku sahaja di belakang meja guru.

cara penjelasan tak bersungguh sungguh haTi
tak larat
mabuk
loya

pening
kepala

bila habis ..kelas
masuk bilik staff.. naK tidur  jer.

mengapa?
itu musim membawa satu kandungan di dalam perutnya.

selepas itu
guru
masih dengan stail  yg sama.

tak berubah rubah pun.

satu sekolah label  dio

curi tulang...
Soalannya

nanti  nok mintak maaf dgn siapa (pelajar-pelajarmu, beratus setiap tahun kan?)

BARU boleh istihar
rezekinyo  semua halal pagi ke petang.

Awas.

sekian.
Wasallam.



Small teachers

Posted by sazali

Salam

Bismillahi rah ma nir raheem

Small teachers are defined here as new teachers in any kinds of schools.  Just got posted after 3 years being unemployed youuuuuuuuuuuuuuuuu!

Syukur. Pay gratitude to Allah for giving you the chance to be a small teacher only.

As a small teacher we are

(i)  just new  and  fresh
(ii)  just got an appointment letter
(iii)  just looking around for flat, room , house to stay
(iv) our pay is at the beginning  example in DG41 ..around  RM3000 monthly.  Alhamdulilah.
(v)  no rubber stamp chop this and that
To indicate our authority.

Our dilemma are:

(a)  level of confidence / not especially to say  NO
(b)  our dress ..is it ok?
(c)  our walking with the high heels ..is it OK ?
(d) our voice as an English / BM teacher .. does it sound I am from the East Coast of the Peninsular?
(e)  when can I ask for transfer to teach in front of my dad's home
(f) is the food OK here?
(g)  any chance getting married as soon as possible ..since I can contribute some for the coming 'feast'
(h)  Perodua BEEEZZ and
many more


But from my experience ..

1.  teaching is best ..if nobody come and  observe
2.  teaching is best ..if no head teacher , no middle teacher come and start giving orders like ..is it ok you bring out 5 students to compete in Programing Computer competition tomorrow (saturday)?
when we had already promised someone special to return to Kuala Lumpur for a weekend reunion
3.  teaching is best ..if no other lady teacher suddenly goes on leave for maternity purposes
4.  teaching is best ..if not BM/ BI/ mathematics subjects. So much markings to do ..
for we are just History / Geography graduate
5.  Teaching is best if we have some money in our pocket.  Rm30  enough.  Breakfastb10rm, lunch 10rm and dinner rm10 only.

He..he..he..

Please save some money.
Say for RM1000 pay , you save RM100 by hook or crook.
So every month you can save RM300 provided nobody dies, nobody got killed , nobody in problem, nobody marrying again and again because getting together is all about money.

if 5 years working in this Besut & Setiu district ..you can save easily  300*12*5 =  3600 *5 =  18,000RM

can buy a house ..deposit in Setiu, of course.

In Penang ..it cost you RM700,000  for a pigeon hole flat , condo ..10th floor up from the sea level.

can?
Enjoy your teaching life  my new small teacher.  Ameen.
think positive, act positive.

congratulations!!!

Wasallam.


Hargailah kehidupan ini

Posted by sazali

Salam

Hargailah kehidupan ini.

Sebagai ketua keluarga kita berdepan dengan berbagai bagai tanggung jawab.

Jika kita mempunyai anak anak yg ramai
Mereka memerlukan kita
Untuk urusan makan minum, pendidikan, kesihatan dan kelansungan hidup mereka ini.

Jika kita mempunyai isteri
Kita diperlukan dalam banyak segi.
SEGI kekayaan
Segi urusan rumah tangga.
Segi kesihatan anak anak
Segi sekolah, maktab, univrrsiti, mencari kerja dan urusan perkhawinan.


Jika kita mempunyai ladang
Jika kita mempunyai jawatan
Jika
Jika
Jika


Banyaklah yg diperlukan dari kita.

Segala di atas
Hanya bisa disempurnakanJika kita masih hidup
Di muka bumi tuhan ini.

Sayugia dijngatkan
Tanggungjawab ini terlampaulah besar.

JIKA kita berjaya 50%  melaksanakan semua tanggungjawaban itu
Insya allah kita akan berjaya.

Soalan?
Bagaimana dgn 50%  lagi tu?

YG lain tu
Kita mohon ampun dan maaf.
Tak beres ya Allah.
Mengapa tak beres?

Jawapan

1.  Tak ada cukup taufiq hidayah
2.  Tak terdayA
3.  Kelemahan diri sendiri
4.  Dan banyaklah lagi.


Apa apa pun
hargailah nikmat hidup ini.

nikmat

1.  Kaya
2.  Sihat
3.  Lapang masa
4.  Muda gagah perkasa
5.  Hidup bernyawa dan tidak mati.

TAHU lah hidup ini hanya sekali

bila mati, kita tak dpt kembali ke bumi ini lagi.

bersedialah untuk hidup selepas mati..
satu tempoh yg tersangatlah lama.

tengok kertas ini.
sudah kuning reput dah kertas ini.



tetapi kasih sayang saya pada kawan
masih ada dlm hati.

kawan saya hanyalah  ( PAR) pegawai am rendah   di Pusat Sumber Pendidikan Negeri Kelantan sahaja.
itu sajalah hadiah pemberiannya kepada saya selaku kawannya yg ada kedudukan di dunia yg fana ini.
Ayuh.
Buatlah sesuatu ..
Hargailah nikmat hidup ini.  Nikmat berkawan, belajar tajwid, bergembira dan masya allah nikmat boleh belanja dia makan minum, bernama, berpangkat dan wa llahu aklam.


ameen.
Wasallam

Head teacher Big teacher

Posted by sazali

Salam

Head Teacher  or  Big  Teacher.  These  jobs are found in schools not in the blue ocean or thick jungle.

Functions?

1.  Controls the school.  Population more than 1000 students.
2.  Controls the teachers and pupils.
3.  Big job. Big headache and of  course big pay.
4.  Small teachers  grade DG41  Head Teacher Dg54 .  Some superscale C, B.
5.  As good or better than an Associate Professor with Ph.D in a local universitty
6.  Mostly  stay in his big office fully aircond.  Sign this, sign that.  Shake leg one.  Anybody fancy this post?
7.  Most jobs  others teachers do for him.
8.  If he can control the teachers, he sleeps well.
9. If he can't  control the teachers, he sleeps little.
That is very dangerous for his health especially his heart.

10.  The head teacher usually is the most senior teacher in that school.
If that is so, he earns a lot of respect from the other small teachers.

Usually the MOE  gives a local to be a head teacher.
Then everything would be fine.

11.  In the 1970s  most  head teachers were arts graduates from UM.
Now after 40 years, this post is shared by both arts and science teachers who graduated from many other universities.

12.  From my  humble records of service, I can work well with any big teacher.
The first head teacher that i worked with was
Tuan Hj Ramlee Zain Sm Tumpat.
The last was Tuan Hj Nik Md Amin Sm Kota, Kota Bharu, Kelantan.

I think I am indebted to both of them
Because after 10 years at schools
I join a polytechnic, KBharu.

Then I joined KUITTHo, Johor.


There are many success stories working with the above head teachers.
Hope they are retiring well and live happily ever after.

now if someone ask me
do you want to be a head teacher?
i will answer

No Way.

I prefer to be an expert in my subject only.
i can sleep, think and pray better.  My dream ..the actors and actresses so well orchestrated.

now any school has so many female teachers. So nice, walk walk all same colour from head to their shoes.
this is where the problem starts.

in this country
many teachers marry quite early.  So they have many domestic problems.
Some small teachers do not sleep and rest well.  Some bring their small kids to schools.
So their teaching suffer.
Parents are quite disappointed with poorly prepared teachers.

so i do not want to be a lawyer between these small teachers and big fat powerful parents.

he ..he..he..

i want to control my small family only.
at home i have some problem with my mem

that is good enough as far as handling house  problems is concerned.

what more if u  have 50 small female teachers under your control.  Some times, few teachers ..their spouses are in politics very close to our PM.  Few play big motor with the young Sultan.

if you are not careful
these spouses will throw you out from your beloved school, village and bungalow anytime.

sure headache one.

BIG chance ..i shall die young.  Somebody will print  RIP  on my grave. (Laugh)

better to be a professorlah  , expert in 1 maths book ,  write few journals only than controlling all those 50 small teachers,  their all kinds of stories and their welfare under your  nose.

See?



Tq.

Wasallam

too confident

Posted by sazali

Salam

Orang  too confident  tersangatlah bahaya.

Kadang kadang memakan diri sendiri.

Ada 2  3  contoh jom  kita hayati bersama.  Insya allah.

1)  kita pandai.
Too confident.

Tak study.

Pt3, spm, stpm, ..phd  gagal.

Kasihan.

Mengikut statistik Malaysian Student Department luar negara
ada pelajar pelajar kita
walaupun ditaja
oleh JPA, MARA, KPM, Bank bank  negara, Sime Darby, Felda

ada jugak yg kandas dlm pengajian.

mengapa?
jika disemak,  dibuat analisa yg rapi
kita dapati mereka yg kandas ini

ada feeling ..too confident.  Main banyak, shopping rata rata, jalan round round all over the world.  TV  banyak n ..macam macam.  Tidur pun banyak. Over over.  Kuliah tak hadhir. Assignment too badly  done.   SV  tiba tiba mati disambar petir.  Akhir sekali

Dia ingat examiners di London, New York, Melbourne, Moscow, Leningrad
adik beradik dia punya.

ringkas cerito ..mereka fail.  Habis cerita.( tak ada rezki, org tua kampung saya  kata).

2).  Team bola  England.  Kuat dan famous.

Satu hari mereka lawan bola dgn iceland.  Geng beruang putih bersaiz besar serba  putih.

Too confident.

Mereka tewas  mlm tu di Peranchis.

England 1, Iceland 2.

Mereka booted out from Euro championship.  Malu besar Rooney, Sterling dan .. ramai lagi.
org too confident tak ke mana pun.

3.  Nanti jap.  Continue nanti

Now bersambung.

Bila kita sudah berkhawin masing masing kena jaga diri.

Masa muda semua alright.

1 dekad sudah lalui
2 dekad asam garam makin bnyk kita makan
3 dekad sudah berlalu.

Kita tertipu.
Ingat laki sayang lagi pada kita.
Ingat isteri happy lg dgn kita.

Kita tak sedar
Mulut  kita tak jaga.  Gigi tak gosok dgn rapi.  Pergi mana mana ..percakapan kita bergegar gegar.  Rupa rupanya kita di ibarat satu tong yg kosong.

Rasa sayang partner pada kita sudah mula bertukar rasa benci dan meluat tanpa kita sedari.

Akhir akhir kita bercerai.

kita benci isteri kita. Lantas kita buang dia.

tiba tiba 5 bulan ke hadapan..kita  ternampak

tamby  jual roti canai ambik bekas isteri kita.

dalam keadaan begitu ..isteri lama nampak bertambah lawa, cantik dan bergaya.  Perut buncit dulu ..nampak dah kempis dan bergaya.  Punggungnya tak  selebar dulu dah.  Mesti penangan tambi india punya angkara.
Tudung bubble cantik, shawl hijau serba indah

tapi sayang ...oops  tambi roti canai ..dia yg pakai.  Ha..ha..ha..
Padan muka kan?

Oleh itu awaslah.

ditulis ..agar kita ambik ikhtibar bersama sama.
ada bagus .. kita sambung lah cerita saya ni.
insya allah sama sama dpt ganjaran dari  tuhan robbul alameen.

jgn lah  too confident sangat.
berhati hatilah dalam semua tindak tanduk kita.

duit lebih belilah hadiah kpd partner kita tu.
apa salahnya.

tak mahu beli yg murah  dan local
belilah barang yg mahal pun apa salahnya.  Semu imported dari seberang.

Untuk sapo?
suami kita lahhh..

Sekian.

Wasallam.

Selamat Hari Raya Aidil Fitri.  Maaf  zahir  dan Bathin.  Tulisan ini sekadar untuk muhasabah diri ku sendiri.  Ikhlas seghoti?
Bilo lah  nak  raya  6  ni?  Aduhai

Sesuatu mengenai ikhlas

Posted by sazali

Salam

Semalam kami berkunjung ke rumah sahabat sempena bulan syawal yg berbahagia ini.

Dalam perbualan kami, dia menunjukkan kitab yg sedang dikarangnya.

Dalam tulisannya berbunyi begini.

1.  Amalan ibadat fardhu

Jika tak ikhlas, kita mendapat dosa dan neraka.
Menunjuk nunjuk dlm hal yg fardhu
Hukumnya berdosa dan neraka.

Sedangkan

2.  Amalan ibadat sunat

Jika tak ikhlas

Kita tidak mendapat apa apa pahala.  Kosong pahalanya.  Jatuh kepada sia sia.  Rugi besarnya.
Contohnya

Memberi sedekah untuk tabung masjid pada hari jumaat

Ada orang memberi sedekah yg banyak
Bila banyak mata  sedang memerhatikannya.

Jika tak ada mata dari orang lain
Dia bersedekah sedikit sahaja.

----

Sedekah ada bermacam macam kategori

Sedekah

A)  si miskin

B)  saudagar

C)  lillah  hitaala

Huraian

Si miskin sedekahnya begini.

dia memberi sedekah dengan apa yg ada padanya.
kalau ada air mineral, itulah sedekahnya untuk si fakir miskin.
jika dia membawa kereta ke masjid,  dia memberi tumpang untuk pelajar2nya ke masjid untuk bersolat jumaat


Si saudagar

Pergi sembahyang di masjid
Pahalanya 27 darjat dari sembahyang bersendirian
pahala puasa 6  ialah ..dianggap berpuasa sepanjang tahun.
dia fikir banyak banyak pahala sahaja.

Si lillahi taala

Memberi sedekah semata mata kerana Allah Taala.

Tidak kerana pahala , tidak kerana habuan syurga
Tetapi untuk Allah semata mata.

itu sahajalah
untuk saya berkongsi dengan kalian.

bukan senang mendapat sifat ikhlas ini.
Allah sahaja tempat kita berlindung.

allahu akbar.

kita pernah mendengar 3 kumpulan manusia ..susah payah mereka tidak diterima oleh tuhan iaitu  Allah
Taala

pertama.  Geng pahlawan, mereka terkurban sebagai shahidin
kedua, geng ilmuan
ketiga, geng  dermawan

sekian
terima kasih.
wasallam.

P/s

sahabat itu graduan dari madrasah darul ulum
deoband, India.

umurnya dalam zon 70an.


types of mood

Posted by sazali

Salam

Man has many moods.
Woman has more moods.

Why?
Because we are just human after all.

Today I pen down some types of mood.

1.  Happy mood
Government staff going to have higher pay beginning 1 july.
Tq  Prime Minister of Malaysia

2.  Bad mood
The engine did not work.
The computer program just crashed.
No pay cheque  you!

3.  Simple mood
This is between good  and bad mood.
Eating sardine everyday during monsoon season.
I supposd.

4.  Lousy mood

Miss his wife.
Miss her a lot.
4 weeks already.
Day looks gloomy.
Night feels so hot.

The strong legs of the Indian atheltes  looks quite white.
Funny?

Must find  his wife.
What happen you?  Shame  youuuu, right?

5.  Confusing mood.
Simple sum cannot do.
Simple program fails to run.
teaching never ends.
his smiles has turned a bit sour.

See?

We have many kinds of mood.
To control this
Allah commands us to pray 5 times a day.
Read Al Quraan SO  that  your heart and soul ..would be a bit cooler and  fine.

say to yourself

many times
your  wife is attending 4 month course in New Delhi.
relax brother
3 more months to go.  Let us see your marking on the wall.

after that
she is going to be promoted
to a higher grade

why
are you so sad?

relax brother
some couples no jobs
Yet  10 chidren need food

you and your  rita
no children at all
many attempts
all drew to a blank
what happeng brother?
rita here  or  rita absent
still no child

so dont  worry

soon you will be happy.  Insya allah.

tq.
take care.
wasallam.

ps
please control your mood even though u
are mad with shopping.





performa puasa 6

Posted by sazali

Salam

Allah Taala melihat hati kita setiap masa.

Dalam satu kuliah agama, dikhabarkan malaikat mari jenguk manusia 70 kali sehari semalam.
kalau bertahajud syukurlah.
kalau sedang print draft 1 tesis phd ..baguslah
kalau sedang menolong ibu yg sedang terlantar sakit tua ..untunglah you.
jgn sedang explore benda bukan bukan sudahlah.  Bahaya.

Kadang kadang niat seseorang lebih cantik dari amalan itu sendiri.

Saya pasti semua kita berniat sedikit sebanyak untuk melaksanakan ibadat puasa 6 ini.

Fadhilat

Puasa 6 hari  dalam bulan syawal, dianggap kalian sudah berpuasa sepanjang tahun.
Pahala Puasa ..Allah sendiri tentukan.  Ada sebesar bukit
ada sebesar dunia
ada sebesar universe
dan macam macam lagi  saiz.  Ikut Allah  lah.  Allah tentukan.
Allahu akbar.

2)  Sudah 20 hari kita berada dlm bulan syawal bagi tahun 1437 Hijrah.
Saya baru 2 hari  berpuasa.

(Ketawa)

Istrri saya sudah lama selesai.  Beruntung sakan lah dia.

Mengapa begitu?
saya

2.1  tak cukup taufiq hidayah
2.2  malas  di mana  status kemalasan itu tersangatlah tinggi dan cukup bermaharajalela sang nafsu ini
2.3  tak mau miss makan berseronok seronok
Dengan rakan rakan sepejabat, sejabatan,sekampung dan seterusnya
2.4  entahlah ..ya Robb.

Mengikut  hukum matematik
20 hari  ,  baru puasa 2 hari.
Maka 30 hari, paling bagus dlam sekitar 3 hari sahajalah tu.

Alhamdulilah.  Sekurang kurangnya
Penulis ini mencuba juga sedikit sebanyak.  Kalian bagaimana?  Puasa tau?

Merujuk kepada penulisan di awal awal ini
6 hari puasa ..Allah kira kita sudah berpuasa sepanjang tahun
Maka

3 hari puasa syawal, kira kiralah ...separuh tahun 2016 saya telah berpuasa.  Bayangkan 6 bulan saya sudah berpuasa.

Ada orang itu
tak makan 3 hari ..sudah sibuk dia..
ini penulis dah puasa 4 bulan .. tak bising bising pun .. see?
Subhanallah.
Syukurlah.

Dalam keadaan malas pun,
Harap harap tuhan pandang aku
Ini sudah berpuasa setengah tahun.

Alhamdulilah.

Rasa rasa hari ketiga itu
Boleh saya capai insya allah
Bila berpuasa esok pada hari Ahad.

Insya allah.

3)  Isnin?
Cannot.

Selasa?
Tak leh jugak.

Mengapa?
Ada kursus  MTCP  malaysian technical cooperation program.

Mesti makan sedap ni.
Peserta kursus dari luar negara.

Organisasi saya ..mengikut rekod
Selalu menyediakan makanan yg best best.
Lagi pun sy  selaku fasilitator
Tak kanlah..

Tak nak makan sama sama dgn tetamu luar negara?

Sure makan punya.

Sekarang ramai staf dari golongan wanita.
mereka memerlukan staf lelaki untuk
melayan tetamu luar negeri.

Di sinilah ..rezeki saya.

he..he..he..

Alhamdulilah.

ada chance makan ikan tenggiri,
udang besar besar,
Kari ikan stail masakan  mamak bikin dari jelutong atau lineclear downtown penang
nasi beriani ada kacang dan kismiss sikit sikit
sayur
acar timun, carrot,cuka, masam semua ada..
limau sunkist.

air?
kopi kau kau atau air sirap merah pekat.

Minggu hadapan  how?
hujung minggu?
cannot ..saudara buat kenduri kawin anaknya
ahad  depan?  Cannot.
reunion ..geng sekolah lama lama.
rindu kat depa  lah..  sudah lama tak jumpa geng sekelas, seangkatan, satu batch

lagipun buat kat Shah Alam.  Driving jauh jauh.
kena makan punya.
minum itu penting.

Begitulah dugaan yg saya hadapi
dlm skop kerja saya setiap hari
mencari rezeki sesuap nasi untuk anak isteri.

Tuhan marah  ke?

saya setakat makan
melayan tetamu sahaja.
ingat tu.

saya tak kacau anak perempuan orang
saya tak maulah ...itu ini hak orang
selalu teringat
kapak bungkus
stail kelantan  (pesanan arwah atuk aku)
sekali  kena
sure terburai kepala si jantan.

lainlah dgn isteriku di rumah

4)  untung jadi isteriku

dia kuat mengaji Al Quraan dalam bilik
suri rumah sejuk umur 21 tahun lagi
kalau dia mengambil keputusan untuk berpuasa
line cukup clear

suami tak ada dari jam 8 pagi hingga 6 petang
tak ada mesyuarat mingguan
tak ada birthday party
tak ada kursus itu ini


tak perlu layan orang orang luar
so
line cukup clear.
langit biru semua clear
lautan biru ikan ikan semua berdoa ..ampunkanlah si  dia
antara dia dgn tuhan jer

aku?

payah ya Allah.

hati kawan kawan kena jaga
hati big boss kena jaga
imej  organisasi kena jaga
akhir akhirnya

amalan sunat, amalan agama yg suci
terbengkalai begitu sahaja
setiap tahun.

aku makhluk  biasa.  Semua tak sempurna.  Cuba cuba jer ..nak ikut sunnah nabi ..dlm keadaan dunia penuh hasad dan fasad ( dunia fitnah, kacau bilau, sunnah nabi dipermain mainkan orang)

Ampunkanlah saya ya Robb (10 kali).

Apa boleh cheq  buat?  Makanan dah ada..jom makanlah.

Sekian.
wasallam.

p/s

Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda
setiap kamu adalah penggembala,
dan setiap kamu itu
akan ditanya mengenai tanggung jawaban yang digembalanya.

Tafsir  'uyun.
kitab durratun nasihin mutiara muballigh.  Usman alkhaibawi. 1987.






tq readers

Posted by sazali

Salam

Ada stats minggu ini.

Tq semua.

Jg diri  plz.

Wasallam.

lelaki berhati keras

Posted by sazali

Salam

Dunia ini aman damai jika kaum lelaki mempunyai otak selain dari kegagahan, keutuhan dan kekacakan.

Mengapa berkata begitu?

1.  Hari ni hujan.  Tugas lelaki menguruskan anak anak ke sekolah.
Langkah pertama ialah menghidupkan enjin kereta.
Bila begitu ..didapati enjin kereta berstatus mampus.

Dlm keadaan begitu,
Si suami marah macam macam kepada isterinya.
Isteri kena marah dan anak anak pun kena marah berkali kali.  Ada ke patut?
Satu soalan ..kenapa kau tak ingatkan aku servis kereta ni?
Isteri:  dah abah sibuk kita servis abh je?
Ada ke patut?

2.  Suami balik dari pejabat.
40  minit lagi solat jumaat.
dia nak makan tengahari.

Laki:  hidang nasi  Minah.
Isteri:  mana ada nasi.  Tempayan beras dah lama kosong ..ayah dia tu.
Laki:  tu  ..mcm mana tu?  Aku nak makan ni.
perut lapor.  Macamana nak fokus khutbah jumaat.

Isteri:  tak kan nak salahkan kami pulak.
Laki:  dah tahu beras tak ada ..kenapa tak beli?

Isteri:  aku kerja apa..ayah  dio?
Semua duit  dgn kau.  Anak anak dan kucing jer yg aku ada.

(  bergaduh.  Tikam lidah..

tiba tiba ..pam pam ..penampar laki hadiahkan kpd isterinya)

3.  Laki  ketua negeri.
Bini ..minat membeli belah.

makin mahal barang2 ..  makin gila si bini membeli belah.

Intan berlian, gelang emas ..dibeli dan ditayang tayang supaya semua staf
tahu dia berduit banyak.

Bini tak tahu.
Duit duit tu ..hasil dari rakyat  jelata.

Tiba tiba ..BPR menangkap suaminya.


Di lokap,
kucing , anjing ralik  mendengar dailog  laki bini berdua ni

Bini:  kenapa jadi begini  bang?
( menangis ..stail menyesal)

Laki:  apa pulak kau nak nangis ni?
Dah kau suka serba mewah ..
inilah jadinya.

Bunga bunga khawin pun cina cina sponsor.
Balasannya aku beri mereka tender  itu dan ini.

Inilah balasannya.

Bini:  abng tak tahu ke  General Order?
Laki:  sudahlah..general order konon.

kau tak ingat ..kau asyik order aku jer

belum sampai hujung bulan
order kau ..panjang berjela jela.

belum pulang rumah pun
kau mesej itu  dan ini

Bini:  nak marah kita pulak abng ni?
Laki:  kalau  tak  engkau  sapa lg?
tak kan kuching kurap  dalam kain kau tu.

Bini:  gila  abang ni?

Laki:  inilah ..aku gilo ..kau  tiga kali  gilo dari aku.

he he he..

tak lama ..laki sudah jadi gila.
confirm gila.

Begitulah.

orang lelaki kena kuat.
serba serbi kuat.
palingbpenting

otak kena kuat.
sabar ikut jugak kuat.
feeling isteri  kena control.

Sekian.
Wasallam.




dunia serba salah

Posted by sazali

Salam

Kalau kita takut pada hari kebangkitan
Kita berdepan drngan banyak serba salah.

1.  Makan minum

Org arab mcm mcm makan
Melayu jah tak makan.
Kita takut makanan itu tak halal.

Babi 100% tak leh makan.
Arak 100% tak leh minum.
Tapi dalam kek, coklat, maggi, mee hun masakan cina jepun korea muslim
Ada berapa kerat melayu tak mahu makan.

Inilah dilema serba salah.

2.  Kawin sama sama bangsa, kampung, sepupu.

Orgvtua melayu suka anak cucu kawin sama sama kampung.
Senang g mari.
Tok besan senang g mari bila bila masa.

bagus idea itu.
tapi sekarang anak anak ramai belajar tinggi.
ada sambung belajar sampai univ malaya.
ada sambung belajar sampai univ moscow.
ada sambung program skil  sampai German, Korea dan Jepun.
maka bila begitu

probabiliti kawin campur cukuplah tinggi.
ada anak bawak balik degree UIA tetapi sambil sambil itu
suami bangladesh.
ada bersuami Iran
ada bersuami Indonesia.

hatta anak Perdana Menteri bawak
balik Mat Kazakhstan.

Macam mana tu?

ada ibu bapa happy.
ada ibu bapa masam muka dengan menantu
mat nigeria kakinya panjang.
Katil pengantin panjangnya tak ada di kedai.

nak buat macam mana tu
ibu bapa boring

Anak perempuannya sahaja yg happy.

3.  Budaya curi tulang

Dulu org bagus bagus sahaja berpeluang berkhidmat dengan kerajaan.
Dulu org org pandai sahaja jadi guru
dan pensyarah.
Sekarang orang sebarangan jer boleh masuk kerja kerajaan.

Tengoklah ..kiri kanan.
Graduate fakulti islam bercakap islam itu indah.
Graduate lain fikir short cut serba serbi lagi mudah.
 Gaji dah ada.
Rasuah menjadi jadi. Pegawai tinggi melakukan rasuah berskala tinggi,
pegawai rendah pun apa lagi.

Awal perkhidmatan, kualiti kerja cukuplah tinggi.
Di tengah tengah perkhidmatan
ada orang buat kerja seperti melepaskan batuk di tangga.

Ada guru di zon selesa
masuk bilik staf
asyik tidur sahaja.
Ada tu bila bercakap ..bunyi bukan macam guru
Sahaja.

banyak menentang kerajaan.
tidak ada yg betul...kerajaan buat itu dan ini.


4.  Fikiran bahawa  Allah Maha Pengampun


Kita rasa sedap
kerana kita ingat kita garenti ahli syurga

curi tulang tak apa
kerana selepas ramadhan
ustsz ramai ramai baca ..  Allah sudah ampunkan kita.
Dosa itu ini ..termasuk curi tulang.

oleh itu kita tak ke mana.  Too confident?
Banyak confusion.

Target tak tercapai mana mana.

Hati nak ke syurga
tubuh badan, amalan siang dan malam
tak menunjukkan  syurga adalah target sejati kita semua.

Contoh terbaik
kita memandu kereta Perodua Bezzz
laju panduan kita atas lebuhraya

tiba tiba kita signal  kanan
tapi kita belok  kiri

apakah yg akan jadi?
yes ..betul murid murid

pemandu itu sudah mati.  Keretanya masuk bawah perut trealer bertayar 40

Hancurlah kita satu keluarga.  Semua mati terkurban
kerana dunia serba salah
menyebabkan kita ...  begitulah.

betul tak?

Wallahu aklam.

jatuh hati

Posted by sazali

Salam

Ada student jatuh hati dengan gurunya

Ok  kot?

Ada murid umur 12 tahun sudah jatuh hati dengan murid umur 8 tahun.  Jiran cina belakang rumahnya

Ok jugak  kot?

Tetapi kalau org tua jatuh hati senyap senyap dengan pemudi umur 23

Satu dunia berteriak

Kau  gila ...
nak mampus dah .. tak sedor  diri.

2)  Dunia ni  kejam.   Dulu  zaman kemuncak peniagaan Sayiditina Khadijah r. anha  jatuh hati pada Baginda Nabi Muhammad s.a.w

Negeri khuraisyhhh   tak sibuk pun.

Sekarang cuba guru pencen
Rambut uban
Kaki longgar
ubat banyak
Duit berkopak kopak
Dlm poket
Gila kat missi KKM  umur 23

satu dunia kata
cikgu tu gila.
Kejam kejam tak sangka dunio jadi begini.
Penat cikgu tabur budi ngajar siang malam ..ini kesudahannya.

itu baru atuk tua lelaki , gila kat misi

apa kata nenek 58 tahun
gila kat student arab lelaki umur 34 tahun

kenapa tak  bising?

tak adil
tak adil
tak adil.
Selagi mereka ok .. why not?

ha..ha..ha..

jarang story

atuk 68, kawin gf  lama  68  jugak hasil  reunion sekolah lama musim hari raya hari itu.

faedah apa kan?
setakat garu garu bahagian belakang atuk ok kot?   Atau
tolong motivate  nenek

jgn murung sgt nenek.

kita sudah berjumpa semula.
senyum-senyum lah nenek

gigi sudah baru
bilik tidur serba baru
suami pun baru

Selamat Hari Raya semua.
Jatuh hati pada siapa?

Tengok tengok jugaklah

dunia ni pening.
gilo pun banyak tinggi.
wasallam




kita senang..

Posted by sazali

Salam

Kita senang ramai lagi  org senang

Kita kaya ramai  lagi  org kaya dari kito
Kita buat duit, ramai lagi org laki bini bini buat duit siang dan malam.

Kita susah, ramai lagi org org lain susah, tau?

----

Mengapa berkata begitu ni?

Org Malaysia  ramai complain mereka susah.

Suami susah.
Isteri  susah.
Anak susah.
Menantu susah.
ada bini susah
ada anak perempuan  susah
anak drug susah
anak pandai bawak moto  besar susah
anak nak masuk  univ malaya  pun susah
anak gadis berkenan dengan pemuda Russia/ Khazisthan susah
Pendek kata, semua melayu susah.

Tapi adik adik

Wait wait wait

Org melayu susah pun
Masjid ada
Boleh pergi mandi, tidor dan lepaskan najis najis di  masjid bertan-tan banyaknya.

Org cina susah
Masjid tak ada
Tak leh depa g masjid ..mandi, tidur dan berak pun.

Org hindu pun sama.
Hindu Malaysia
Ok lagi

Bagaimana dgn Hindu dari Luar negara
yg merempat kat negara kita ni

susah dia adik
susah

sgt sgt  susah
rumah tak ada
keluarga tak ada

kalau ada kerja pun
bayar hari jer
ada kerja, ada gaji
tak ada kerja,  tak ada gaji

kdg kdg kerja hari hari
kerja mcm mcm
toke tak bayar gaji.

hindu malaya
cina malaya
melayu malaya

lepas kerja  ada jugak tempat boleh pulang
ke rumah ibu, rumah anak
tido tido baring
makan alar kadar

tapi hindu
luar negara
lepas kerja ..nak tido mana nana?
nak mkn mana nana?
ada bumbung ..nak tumpang berteduh?

kalau  anjing dipukul
kalau anjing dizalimi
ramai org malaya tolong tolong anjing itu

tetapi
org luar (pendatang asing) dari malaya

jika mereka dipukul
jika mereka dizalimi
jika merekavtak dibayar gaji  dgn betul

ada org ambik pusing?

guru guru di sini ada bising tak?
askar askar ada sibuk  tak?
polis polis ada tolong tak?
doktor muda ada susah?

imam imam yg dah berjumpa lai latul qadar ..ada tolong tak?
Makmum makmum ramai ramai ada tolong tak?

org hindu pengsan bawah pokok
org cino tak sedar diri dlm longkang
org melayu  berbakul bakul bawah jambatan

jika dipikir begitu

baru kita insaf
kita kaya, ramai lagi org kaya
kita miskin papa kedana
ramai lagi

buruh Indonesia
buruh Nepal
buruh Bangla
buruh Siam
buruh Myanmar

semua susah
dlm hujan
dlm panas
kelaparan
kebuluran
kematian
pembunuhan
kezAliman
mereka bunuh toke cina ..satu negara marah
tapi jika toke cino bunuh buruh indon ... senyap jer


begitulah
adik.

Dunia kita
dunia orang pendatang

manakan sama?

belajarlah bersyukur
negara kita  masih ok
alright
PM  ada otak  ..  jalan jalan kasi talk about Malaysia
Ketua Mufti  otak geliga
Prof profesor kita ..semua  bijak

itu pun
kita selalu
complain

kita susah
semalam susah
hari ni susah
esok entahlah.

tengoklah di sana tu

beribu ribu  org lagilah susah.
duit tak ada
nak hantar kpd anak bini di Jakarta, Surabaya, Jogja
senyap senyap rumah depa ..besar adik ..bersaiz  banglo adik di Sumatra

Sekian.
Fikir sikit adik?

wasallam



the word BEST

Posted by sazali

Salam

Many people used this word 'best'.

In the restaurant, if the food is good then they would say 'best'.
In the stadium, when a good team is playing against its closest rival...they would say 'best' too  provided they won the game.

Young students if they get on a nice coach from one place to another within a short time,.
They would say  best too.

As a footballer I only know  George Best.

So which is which?

Usually the word best is a remark given to the highest  quality for any thing.

In Islam, the best word to recite is

La ila ha  illa llah.
Which means

Literally

There is no God except Allah.

-----

It is a belief
Allah is the best creator of everything in this earth.

HE gives us lives, health  and  wealth and not forgeting
HE  takes away our lives any time.

Among the muslim scholars
they believe

as long as there is a soul  reciting
la  ila ha illa llah

the world will never end.

Even though tsunami, flood, drought, earthquake, famine
comes everyday
to this world  ie.  One after  another
as long you, I  and anybody
were  to  recite
that best kalimah

the world will never end.

So  if you love this world
please recite the kalimah as much as possible.  It is the best word to kill off any form of  worry.

Some are worried about children.
Some are worried about jobs.
Some are worried about their poor health.
Some are worried about their position.  Either they are number 1  or no number at all.
Some are worried about their
Colour.

In short, everybody is worried with a thousand kinds of problems.
So in Islam, we are asked to read that kalimah with utmost  sincerity in order we get peace internally and externally.

thank you.

wallahu aklam.

reference

Zakaria (1960).  The teaching of Islam. Raiwind:  Islamic Publication

resolusi baru

Posted by sazali

Salam

Tahun depan azam baru.

Salah satu

Aku nak goreng mee hun atau kueh teoy

Buat open house kat rumah sendiri.

2)  tak larat dah g raya rumah kawan2.  Asyik kena perli jer muko aku ni.
Budget  rm300 jer.

Ajak 5 famili
Semua sekali 30 orang

Settle.

Selepas itu  tutup
Pagar

Stay in.

3)  bukan susah sgt masak tu

Kalau diploma can
Degree can
Masters can
Phd  can

Tak kan goreng mee tak boleh lansung.

Mula mula goreng mee
Then
Then
Then

Goreng ayam
Kerat timun
Kerat tomato

Tuang maggi  cili sause

Sure sodap punya.

Ada duit lebih beli ice  cream
Mak dia paling pnjg
Ayah dia  tak  yah
Anak anak ice cream pdnddk  dah lah

After 1 jam ..  settle.
Moh

Kito nak  tidur dah.

Settle?

Sekian.
Apa pendapat btuan?

Haram ke

Wasallam

banjir

Posted by sazali

Salam

Banjir berlaku di mana mana sekarang.

Mekah banjir.
Kota Bharu banjir.
Hatta Penang pun banjir.

Mengapa?

Ustazah kat rumah kata
Tuhan murka kpd manusia.

Dosa terlampau banyak dan melata.
Tengoklah nanti.

2)  otak saya kata banjir adalah kerana
Sistem peparitan yg tak efisien.

Kes Kuala Lumpur.

Satu lagi sebab ialah sistem ekologi, tumbuhan yg sudah
Dirusakkan oleh manusia.

 Hutan hutan ditebang sewenang wenangnya
Sebab itu air bukit tak leh disimpan secara baik di puncak puncak bukit.
Bukit bukau digondolkan.

Maka banjir berlaku  di kawasan rendah.

Kasihan adik adik baru kerja.
Kereta baru raya sudah habis ditenggelami banjir kilat.

3)  mengapa fikiran kami berbeza?
Makan sama sama
Main game sama sama
naik kereta rata rata
Tapi otak kami  lain lain.  Subhanallah.  Masya allah.

Adakah faktor  gender?
Umur?

betul  adik.  Jawapan tu tepat sekali.

iman kita berbeza.

kalau org jawab semua soalan dlm peperiksaan  LPM  KPTM KPM
Allah serba tahu.
Wallahu aklam

dia tak ke mana-mana kot.

atau dijawab begini
' manalah saya tahu ..'.

(Ketawa)

kena ada ilmu.

entah ilmu apakah tu?  Di atas tadi  suami ustazah guna ilmu dari
buku  Goh Cheng Leongnya yg dibeli pada tahun 1970 lagi.  Human Geography.  Digunakan di alam SPM  dan STP.

4). apa kata  dengan 'roti canai  banjikkq  mamak!'.
Adik tahu apakah menu itu?
Tanya mak ayah  ok?

Sekian.
wasallam

ngajar orang Bangkok

Posted by sazali

salam

Hari ni ..ditugaskan membimbing 20 orang staf dari sebuah univ dari Bangkok  cara cara
menulis kertas konferens.

Ok kot.

Menulis dalam B. Inggeris.

Bercakap dlm B.I juga.

Apa saya buat?

1.  saya tunjuklah beberapa contoh contoh kertas konferen yg telah saya bentangkan di Hanoi, Jogjakarta, Acheh,  Tenerife Island , USM, UKM,  UNIMAP dan banyak lagi

2.  tekankan makna  'research/ research paper'; kaitan antara satu kertas dengan yg lain.

Outline kertas..

3.  tunjukkan tesis sarjana, Ph.D , buku ..bagaimana mengumpulkan semua itu ke dalam satu kertas konferens antarabangsa atau buat ubahsuaian di mana mana patut.  Yang membezakan ialah diskusi baru dalam konteks semasa.  Contoh STEM

B.  Banyak juga saya belajar dari Prof Lilia (UKM)  dan rakan sejawat saya Mr. Dom (asalnya dari Manila, Filipina).

Syukurlah ..semua berjalan dgn baik.

Esok ada pulak
tajuk:  cara membentang kertas atas pentas persidangan antarabangsa.

Begitulah kehidupan bila ..kita ditugaskan oleh pusat seantaro ini.

Terima sajalah.

Buat yg terbaik untuk bangsa dan negara agar ilmu ini digunapakai oleh orang lain.  Mana tahu kan..  BUNGA BUNGA dipetik di syurga, insya allah?

Sekian.
Wasallam


anak

Posted by sazali

Salam

Terdapat 3 jenis anak dlm fikiran ku

1.  Anak kunci

2.  Anak sendiri

3.  Anak tekak

Huraian:

1.  Anak kunci

Tanpa kunci , kita jam dlm hidup ini.
Tak boleh masuk rumah.
Tak boleh ke sekolah.
Tak boleh bukak locker di asrama sekolah
Dan macam macam lagi.

Walaupun benda ni free
Kita kena jaga baik baik.
Berwaspadalah.
Free tetapi tersangatlah penting.

2.  Anak sendiri

Semua kita sayang kepada anak sendiri.
Anak sulong.
Anak yg tengah.
Anak bongsu ku.

Semua saya sayang.

Bukti?
Saya pernah tak makan di sekolah SM. Kota seharian
Semata mata nak hantar RM35 untuk abng di
MRSM pc pada waktu petang.

Duit tu penting untuk dia di asrama.
Tak apalah.
Saya lapar sedikit
Yg penting abe boleh belajar dan terus belajar.

Tak lama lg
Saya doakan dia lulus viva nya di London.
Ameen. 1000x.

Anak tengah pun saya sayang.
Masa sakitnya
Saya ambik periksa Kertas Am Kerajaan,
Tak lulus tak leh lantikan
Gaji tak naik.
Itu syarat perjawatan dalam kerajaan.
Saya ambik 2 kali.

Ok tak?
First time angah demam panas.
Abah tak leh study malam tu.
Soalan pulak pasal sultan, pegawai daerah dan kuasa menteri.
Manalah aku tahu?

Tak adil JPA.
Graduate matematik dari Britainia
Di tanya aku pasal tanah, kuasa sultan.

Geng abah ramai fail.
Doktor, jurutera ramai fail.

Aku rasa kalau diberi soalan algebra,  proving types
Sultan pun fail.
Menteri Ahmad Maslan tu pun fail.

Tak adil zaman hari itu. 35 tahun yg lalu..

Akhir sekali
anak bongsu.
Automatik manja.
Semua yg berat ..abng kakak semua dah buat.

di dapur asyik kerat bawang dan basuh pnggan
If abng kakak kakak tak ada
dia tak confidentlah masak.
marah sikit
mesti nangis bnyk bnyk.

nasib oncu  gitu gitulah.
Tapi awas bila dewasa
kereta ,  komputer  abng kakak
bnyk kali dio boleh bawak
sana dan sini.

duit bulanan ..hello hello
ambik jer A.TM.
Untung  on cu kita kan?

tetapi  nak melentur anak
elok dari rebungnya

jgn anak dah jadi buluh
semua barang dah jadi keras dalam  s
baru nak hantar summer school pulak,

rugiiii..





3.  Anak tekak

Ada peti suara.
Ada suara halus. Pondan.
Ada suara lantang.  Sesuai jadi polis.

Suara kasar.  Terkejut semua orang.

Begitulah dahulu.
Harap semua happy.

Wasallam

post mortem raya

Posted by sazali

Salam

Beraya kita?

Maaf maafan.

Lepas ni jgn ulang ulang lg  perkara  negatif dari kita tu.  Tolonggg

1.  Dengki khianat
2. Komen membunuh semangat org
3.  Jgn mencuka jer wajah mu
4.  Pandanglah kebaikan org
5.  Fokus kekurangan kita dan suami kita

6.  Jg mulut mu
8.  gosok  gigi pakai colgate, darlie, miswak biar bau tu wangi lah
9.  Ajaklah org lain pulak dtg ke rumah kita
Asyik kita  jer yg  berkunjung k  rumah kawan.

10.  Insaflah ..kawan kawan kita jauh lebih bagus dari diri kita dalam semua segi.  See?
.

O yer..  tak  ingat  ni

Jgn lama  sgt  kat rumah org  tu
Time dia nak tidur dah laki bini.  Ha..ha..ha

Sekian.

Wasallam