Sejarah membebel

Posted by sazali

Salam

Ibu bapa membebel kepada anak anaknya di rumah.
Semakin ramai anak, proses membebelnya semakin lama.

Kadang kadang menyakitkan.

Ibu membebel pasal  A,B, C
sedangkan ayah membebel perkara X,Y dan Z.

Kadang kadang anak pun bosan.  SEtiap hari benda yang sama.

1.  kemaskan bilik tidur itu
2.  mana buku dan beg sekolah engkau?
3.  homework tak siap siap
4.  subuh gajah kak long?
4b.  siapa tak basuh cawan niii... nak masuk sekolah dah ni.

Gila?

5.  tandas ..ada orang tak flush najisnya
6.  tabung duit adik siapa yang pecahkan
7.  TV semalam ..siapa tak tutup-tutup  tu?

Sebenarnya bila anak anak anak sudah meningkat dewasa ..mereka ttak suka dibebelkan lama lama.

Di sekolah guru guru menyambung pasal membebel ini

8.  mana calculator awak?
9.  kenapa tak siap lukisan peta Malaysia  ..seminggu dah saya berikan tugasan ini?

10.  kenapa lantai kelas kotor ni?  siapa ON Duty
11.  macam macam

-
Di Malaysia ramai orang membebel dari pagi , petang ke malam.
Sakit telinga dan hati.
Mengapa?

--Apa faedah membebel?
Biar anak sedar ..kerja mereka tak betul tu.
Biar murid murid tahu ..siapa guru mereka di sini.  He..he..he..

Kalau disukat .. tebal jugak telinga murid murid di Negara ini.

--

Dalam kalangan guru guru pun, ada guru suka membebel.
Terutama guru kanan. OH not again...  the same 'f' words.

Mesti ada soalan begini.

12.  Cikgu mana ..tak park kereta dia molek molek..  Guru Besar nampak masam cetung jah  tadi!
13.  Lampu tandas guru ..kenapa tak padam selepas digunakan.
14.  Tu  kelas buat bising ..siapa tak masuk kelas niii?

Pendek kata... Negara ini ..  bilangan pembebelan tertinggi sekali apatah lagi ..
ada 3 bangsa, 3 agama dan ..

Bangsa melayu  stail membebelnya lain dari
 Bangsa cina. Apatah lagi ..
Bangsa india ..  macam macam ..

tujuan utama ..

* biar ada orang dengar kata boss
** biar anak menjadi orang bertanggung jawab
**  biar isteri/ guru guru di bawahnya  buat kerja ..ikut masa, sempurna
dan lain-lain lagi.

Kasihan ..jadi orang bawah.

---
Dalam politik
PM dan Menteri membebel juga

terutama musim PRU ini.

Siapa belum turun ke padang lagi?

Duit peruntukan yang banyak ..kenapa belum sampai ke tangan rakyat jelata lagi?

Macam macam ..sakit telinga.

--
Ini menimbulkan stress.
Rakyat yang stress ..mereka tak sihat.  Penyakit darah tinggi, stroke, sawn babi .. semua IN

Kalau lawan bola ..mereka selalu kalah.
Why?  hati mereka bengkak ..kena membebel dari coach hingga ke Pengurus.  DEpa tak tahu ke ..pemain melayu mana kuat berlari nak lawan pasukan Nigeria itu.

Pemandu bas ..bila selalu dibebelkan
mereka bawa bas express ..  tiba tiba ..semua penumpangnya mati.

Gilanya  drebar niiii !!

Pensyarah di politeknik dan university pun begitu juga.
Mereka tak suka dibebelkan maklumlah ..

di rumah tadi
macam macam dah kena tembak.

Tiba tiba dalam mesyuarat Dekan ..Tanya pasal research dan publication dari beberapa buah fakulti dan  jabatan.
Kau ingat senang ?  He..he..he..

Di masjid
pak imam ..  marah marah ..kain pelikat ..selalu hilang.
pak imam ..marah marah juga ..  kenapa makmum cepat turun ?.. dan meninggalkan masjid tanpa berdoa dan berzikir terlebih dahulu. Tak sayang ke peluang .. nak minta doa dengan tuhan kita buat sama sama?


Entahlah ..  silap jadi rakyat negara ini.
Di Amerika, Finland , Mongolia begini jugok kor?


SEkian.
Wasallam

What we learnt from History

Posted by sazali

Salam

History is one of the subjects in Malaysian secondary schools since Independence in 1957.  I took it in 1970-1972.  I scored A1 in LCE Lower Certificate of Euucation (age 15).  But I was stopped from studying this wonderful subject any further .. because I was forced studying sciences at that time.

2)  I like this subject because :

2.1  it is easier compared to Physics and Chemistry in the science laboratories
2.2  full of stories -  the Portuguese, the Dutch, English and Japanese
2.3 sometime, I read a history book under a tree while taking care of my families'  goat
2.4  good to feel the sense of gratitude , gratification and
2.5 many more

3)  What I learnt?

3.1  the Malays could not take care of themselves very well for
they are easily influenced by the other nations.  It is very true ..
I think they are like the grasses beside the highway.  If the wind comes from the east, they easily swayed to the east and if the wind comes from the west, the followed the wind.  They cannot stand still.

3.2 we like to listen to all kinds of stories

3.2.1  stories from Arabia - heaven, hell, obedience to the parents, Kings, rulers, PM prime ministers, benefits of eating dates, habatul saudaaa, olive oil, dobbbb
3.2.2  stories from the Indians  Mathama Ghandi, Jawahalal Nehru
3.2.3  stories from the Chinese  Mao Tse Tong
3.2.4  stories from the Japanese - samurai, Kamamoto
3.2.4  stories from the English  Queen Elizabeth,  Margaret Thatcher, English Premier League, 1966 World Cup with Booby Moore and Golden Banks
and many more.

That is why hindi film was very popular here.

If any Indians were to marry a malay, soon he became a malay ( after embracing Islam)
I think in this world, this country is the easiest to get citizenship.  Not only
it gives its woman , it also gives its citizenship.  Refer to the trend of marriages in Sabah and Serawak currently.

Brilliant! that is why we can see ..a malay look very similar to Amitabh Bachan or Bruce Lee.  NO wonder we start with 'M'  in malay which goes - MULTI DIMENSIONAL, multi skins, multi colors, manipulators.
THis is very different from United Kingdom!

3.3  the leaders like to tell stories

3.3. 1  without their sacrifice, the malays will die
3.3.2  without us getting together as one nation (umat) , we will be destroyed
3.3.3  the importance of UMNO , Barisan Nasional (BN)
 and the country as a whole
3.3.4  how rich our country is -  rubber, tin ore, petroleum and pineapples
3.3.5  the opposition parties cannot rule this country because they rely heavily on the Chinese and the Indians whom they say .. they are non muslims etc etc
3.3.6  after their season is over, say Tun Mahathir, the other rulers after him did not perform as expected
3.3.7  corruption 1MDB - where we are owing RM50 billion from overseas
and
3.3.8  the malay Kings, the malay rights, constitutions etc etc

3.4 the effect

3.4.1  so many YES man
look at the police force and the teachers.  At times they follow the ministers blindly.  We got many high profile cases involving MOngolia and we are no looker 'good' in maths and sciences.  But don't worry, we got many 'cooked up' stories in 2014 like a dying arab giving donation to our PM in the scale of RM2.6 billion!  yes billion ..  1000 million and surprisingly those amount went straight into the PM personal bank account.

3.4.2  many malays are too dependent on BN for many kinds of things -  scholarship, contract, jobs, business opportunities, trip to Mecca and etc etc

3.4.3  in short some of the people look so stupid
He..he..he..

Ok I got to break.  Morning prayer time at 05:45 hours.

Excuse me please.  I am a muslim.

--
After prayer, I usually take few hours to continue this story.
I lost the momentum.

In a car, if the momentum is lost, it will take a bit extra time to run at the usual speed.  Say 120km/ hr.

So that's life!

3.5  What I think

3.5.1  this country enjoys so many public holidays.
Every year we got more than 20 days holidays -  Eid Mubarak, Chinese New Year,  Deepavali, Merry Chrismas, The King's birthday, Independence Day, 1 Muharram and ..

if a state won the football finals in Malaysia Cup,  then we went holiday again. ( ha..ha..ha..)

if it takes so many hours to gain momentum,
we cannot win many races.

if the students went holidays so many times a month, their mood to study seriously is lost.
The government is wasting so much time and money,
pumping into the children's head -  let us beat the world in Mathematics and Scinences.

The answer?  Impossible.  We are having so many holidays!

3.5.2  we are too afraid  trying any new thing

BN the ruling party is very clever.
It gives the people especially the malays so much luxury.
As a result, the people are too used to all sorts of good life.

HOw?  they provide jobs,  scholarship and business opportunities  to the people.
From reports, we got more than 1.6 million government servant.
More than half are malays.
Some are performing
and some don't.

This is where the danger comes in.

Imagine a fully qualified teacher versus 'non-qualified' teacher.

What is the effect to our children's education?

Imagine an honest policeman versus a corrupted policeman.

Imagine an honest PM against a corrupted PM.

Imagine in a school we have 90% of its staff  from Kelantan and the MOE is forcing the pupils to use 'bahasa baku'.  Do you think , it will work?  The bahasa baku , I mean?

If a school/ polytechnic/ university  contains more locals and they live so near the offices, they come to work with so many habits and costume.   As a result we cannot perform so highly as expected.

* oh the malays have this:

my parents are dying
my neighbor called me for help .. so I go shopping just now at 1000 am
 to help her,
many weddings
some staff went on leave - weddings, death and illnesses

trip to hajj
they marry a bit earlier.  So many babies coming.  More went maternity leave.  Pity the Head Master/ Principal.

3.5.3  now a party called AMANAH

support this please. This is our best chance to  bring down the corrupted ruling party.
We have 3M now -  Mahathir, Mahyudeen, Mukhriz  & the king of Johor (you say?)  [ ha..ha..ha..]

Conclusion

Malaysia is a peaceful country.
No wonder everybody is coming in.  It seems there is no point having Custom & Immigration units at the Malaysian borders .. soon every body can come in.

Last time we got Bosnians
now we get Rohingya and many other nationalities.

O my God.












tawakal in English

Posted by sazali

Salam

We are asked to work and do lots and lots of tawakal to the Al Mighty Allah.

Tawakal means ..we rely all the results to HIM alone.

But before tawakal we have to push a bit harder in ..

1)  our daily work

if we are in business, we have to follow some steps like
promoting our goods,
get to know our customers
study their buying habits
strategiez
selling it well (professionally)
and then we do the tawakal.

2)  our house

if we need a kid/ kids
we have to marry
Get a lady/ man.  Preferably
In Islam we called this union as 'marriage'
where many friends and relatives saw our big day together.
then we sleep as husband and wife
Many nights together happily ever after
then we do tawakal.

In sya Allah, the kids coming one after the other.
Some got 3 kids.
Some got 5.
Me?  I got 6.
I try a lot after that .. the same old story.  but I think Allah decides 6 is the best for me.
Some got 18.
OMG.

Don't be silly.
Some people make serious doa to get a kid/ children.
Alas they are sleeping a lone all this while.

Allah rules .. we must mix between male and female.
then HE decides .. to give us a child or not.

Some got all healthy babies. Some got all sicked babis.  Some got none.
See?  it is Allah's work to give us babies or not.

We can try ..trying ..
at the end after tawakal, we get the result.  A crying baby.
 This also apply in
3)  our study in college/ universities
4)  getting a good job or not.
5)  trying new business
6)  recovering from a bad illness

Our job is to try.
Then we do the tawakal to the Al Mighty ..
May Allah helps us this time..

Ameen.
Please remember this.
We have to keep on trying all our best + prayer.

Allah gives us something
and Allah takes it from us anytime.
All is in power of Allah.

Man cannot do beyond what Allah has destined us.
Why?

if we can control everything,
nobody will die.

All will get a healthy baby.
When this happen, there wont be any more clinics and hospitals.

Imagine every body so fine/
clinics and hospitals closing.   No health products, educations and many more.

So if we look around
Allah is the Most Al Mighty.

He gives us life
and HE gives us death.

After our death,  paradise and hell .. would be coming.
Without death..  there wont be good life in the paradise/  horrible life in the pit of hell.

See?

Thank you.
Wasallam

Banyak benda penting lehhhh...

Posted by sazali

Salam

Dalam kehidupan manusia banyak benda diletakkan dalam kategori 'PENTING'.

Kerja/ pekerjaan/ status pegawai =  penting.
Rumah tangga pun penting
Bila keluar ke mana-mana kad pengenalan itu penting.
Duit lagi lah penting.  BIla main atas lebuh raya , duit kena ada dalam poket kita.  Kalau tidak susah nanti bila LLM minta kita tinggalkan kereta kita di stesyen terdekat.  Jalan kaki lah kita. Kes, tak cukup duit nak bayar tol.  Kasihan ,

Kesihatan penting.
Keluarga kita penting.
Ibu bapa kita penting.
Jaga janji penting.
Jika kita pemegang biasiswa JPA/ PETRONAS .. adalah satu yg penting kita tamatkan pengajian dengan jayanya.  Mengapa?  kita pergi ke luar Negara atas amanah rakyat.  Tak boleh main main belajr ini.  Nanti orang tunggu kita dengan ijazah Ph.D  ..kita boleh tunjukkan hanya ..segala segala dari luar kecuali Ph.d.  Penting kita jaga amanah rakyat.  Janji kita dengan rakyat jelata. Oleh itu aku di luar Negara, kebanyakkan masa aku habiskan dalam library university.  Kadang kadang menyambut 1 Syawal pun .. aku tak beratkan pa apa pun kerana ..pengajian aku lebih penting dari segala segalanya.  Aku tak nak hampakan harapan rakyat Malaysia.  Cuba fikir ..harapan nelayan,  peneroka FELDA dan perasaan hati Tan Sri Samad Isa dan kuncu kuncunya ...  Waduhhhhhh..  bapak.  Masya Allah!

Pendek kata , semua benda atas muka benda ini tersangatlah penting.
Hati kawan penting.  Kita kena jaga perasaaan kawan atau sahabat taulan yang dekat atau pun jauh.
Tetamu pun penting. Melayannya dengan baik penting.  Oleh itu, suami isteri kena jaga .. biar tetamu bila datang berhari raya ..  biar juadah itu sesuai dengan occasion 30 Syawal.  Hari Raya lah.  Tak kan nasi goreng jahhhhh... aku datang ke rumah mu ini.

Ingat aku datang pun bukan setiap hari.  Setahun sekali pun susah. tak kan ..roti canai berkuahkan dal jer ..saudara.  Ingat tu?

Hati VC penting.
Hati Dekan kita penting.
Hati KJ kita penting.
Hati geng geng kita di makmal computer FSKTM, UTHM penting

Hati mak pun penting.
Menatap wajah mak ..di kala dia hendak duit baiki bumbung  atap nipah ..  kita kena cari duit habis habisan ..kerana hati mak kau jangan cuba dilukai. Nanti dia sumpah kita , payah nak confirm satu satu pekerjaan, kontrak dan maksud hidup.  Kasihan ..pi mai pi mai .. hati mak juga yang penting dijaga.

Kita khawin dengan mek salleh dari Petersburg, Russia pun
ibu kita more penting dari isteri kita yang cantik macam bintang pemain tenis Russia atau Serena Williams USA.  oleh itu ..  kena letak ibu dan perasaan hatinya ..tertinggi sekali ..kalau boleh di hujung hujung langit sana.  Insyallah ..syorga bapak!

Rumusan - semua benda di dunia ini penting.  Jika tak kena dijaga , pesawat MAS pun boleh hilang walaupun pilot MAS baca doa itu dan ini demi kesejahteraan penumpang dan dirinya sendiri.  Pada hari itu aspek keselamatan tersangatlah penting.

---

Tiba tiba datang maulana dari India, Pakistan, Bangladesh, Morocco ..depa bilang kat aku

1)  akhirat lebih penting dari dunia.
2) mengapa?  dunia sementara, akhiratlah yang kekal abadi.
3)  kejayaan di dunia tak sehebat kejayaan di akhirat.  Oleh itu, jom kita kena beri masa ..  buat usaha agama agar semua ahli keluarga dapat mengamalkan agama 24/7

Bagaimana?  cara keluar dakwah, bina iman dn amal.  Biar fikir kita .. banyak ke arah fikir akhirat sepanjang masa.

Bila ada fikir akhirat ,
solat kita jaga.
solat fardhu berjamaah kita jaga habis habisan.

jaga aurat isteri dan anak anak tu ..
jaga itu dan ini.

Penat!

(aku intai juga ..perut perut geng maulana ni semua bulat dan besar ..BROI broi bang)

macam macam nak jaga.  Why?  Ingat guar seorang JAGA ker?
Semua penting.

Dunia penting.  Akhirat lagi lagilah penting.

Aku .. manusia yang lemah.
Bnayak manalah boleh aku jaga .. 

kena hujan sedikit atas kepalaku ..  aku demam , selesema, resdung.

bos marah sikit .. jantung aku sakit. Stress gila.
isteri marah ..dia suruh beli ayam,  kita beli telurnya sahaja.
Aduhai...

kadang kadang fikir, mengapa mesti kita bodohkan diri kita ini selama ini?  Untuk apa ?
tak ikut orang ..apa dosa aku?

nak ikut tu
nak ikut ini
buat aku gila tau?

ha..ha..h...
nak jaga hati konon ..
jaga hati mak
jaga hati isteri nombor 1

i
jaga hati anak
jaga hati jiran tetangga
jaga hati pemimpin MO1
gitu ker dunia aku?

mengapa aku tak jaga hati ku sendiri?
bagus soalan ini.

boleh buat research ini.
 di Cambridge, UK atau Univ of Tsukuba, Tokyo, Japan

jaga diri aku
jaga status aku
jaga feeling aku /  bukan calang calang orang tau .. mengapa kena jaga hatii orang SPM gred 3 sahaja sedangkan ..kau hebat jauh darinya.

Ha..ha..ha..

bodoh bukan?
mengapa kita mesti bodohkan diri kita?
melayan kerenah manusia lain selain dari diri sendiri.

Sekarang  ramai lelaki berumur 40 - 60an mati awal .. jauh lebih dulu dari kaum perempuan.
ini kerana ..lelaki bodoh terlampau takzub melayan kerenah orang.

kain beli tak betul , kita jugak yang kena tukarkan.
ayam tak ada dalam fridge, kita juga yang kena settlekan.
gula pasir dah kosong dalam balang ..kita juga kena fikir fikirkan.
pergi emporium mewah ..kita jua yang kena adjust parking bay ..depa dahlama turun dan pergi shopping..
Banyak sedap engkau1

dASYAT.

tERLAMPAU BANYAK benda penting ..hinggakan si mati ( suami) terlupa menjaga hal ehwal nya terlebih dahulu.

Ada suami ..tak mandi pun ..kena beratur beli sarapan - nasi lemak, roti canai, kuah dal, dan macam macam .  Anak anak nak pi sekolah.

Ada suami ...terlupa nak mandi pagi pagi..

 rushing hantar isteri ke stesyen LRT, commuter, MRT

bukankah ini gila
kurikulum mana kau pakai ini?
apa ke benda ini!!!!

siapa yang suruh kau berlakon begini?
jawap , jangan tak jawab.

cuba ..kita lupakan semua orang.
hari gaji OOI

kita enjoy sorang sorang.
makan itu ini
beli itu ini
enjoy sana sini

apa jadi selepas semua itu?
try.. dah cuba tak .. perkara begini.

try fly London.7 hari enjoy. Oxford Street, Bond Street, Piccadily, Brayntons  Square
bukan mahal sangat tiketnya pergi balik RM4000 ++
try
apa jadi after London trip?

ha..ha..ha..

kau takut
kau penakut
kau tak mahu cuba .. just do it!

try try try.

Bila tak try ..  kita cepat mati.  kau bodohkan diri sendiri. Otak  jer pandai .. benda lain .. bodih.  Ha..ha..ha..

(cuba ketawakan diri sendiri banyak banyak..try.. best perrrrrr.. baru kita tahu .. had had kemahuan kita).  Ironi  nya kita tak pernah cuba.

kita pengikut agama yg tak cerdik selama ini.

Speak out.  Aku pun ada perasaan maaa.

4) belajar dulu macam macam kau try.  Dalam makmal university, kau buat experiment dalam winter dan summer.  Kadang kadang pergi makmal seorang diri.  Tak gila engkau? Isteri dan anak sedap tidok ..kau pergi try programming tak jalan jalan pun.  Engkau menderita ..sedangkan rakyat Malaysia ynag lain bila turun dari bilik di atas tingkat 2 ke dapur ..

abang ..telur tak ada lerrr.
susu lembu pun ..tak ada yang cream abang.. how?
roti ..semua dah keras. Winter lah.

why not try the above thing now?

imagine .. dunia ini kita jer yang ada.
Kita penting.
layan nafsu kita sekali sekala.

kalau selama ini 200 juta kes, kita layan feeling orang
apa kata ..kali ini kita enjoy sakan..diri sendiri?

Saat dapat gaji bulan July 2017 any time now.
saat dapat duit pencen ..today.. tau?
best.  Relax jap ..focus on yourself.

Masuk neraka ker?
Ha..ha..ha..

try.
Sekian.
cukuplah ..  nak dengar jugak report selepas ni ..jadi apa dengan para pembaca yang budiman.

Wallahu aklam.  jaga diri bapak.  ibu di mana tu?

Exit blogging dengan istighfar banyak banyak.  Allahu Akbar!


  

Dekat 1500 tahun dah ..

Posted by sazali

Salam

Kekasih Allah , Rasulullah s.a.w sudah meninggalkan kita hampir 1500 tahun yang lalu.
JIka setiap 100 tahun ada 2 generasi, maka kita umat islam sudah ditinggalkan oleh Rasulullah hampir 30 generasi yang lalu.  Bayangkan anak ayam jika ditinggalkan oleh ibu dan bapak ayam untuk 2 malam ..apakah yang akan terjadi kepada anak ayam tersebut?

2)  Sebelum Rasulullah s.a.w.  wafat dia ada berpesan - kita hendaklah berpegang teguh  kepada 2 perkara iaitu  Kitab Al Quraan dan Sunnah Nabi Muhamad s.a.w.

3) Disebabkan oleh ditinggalkan selama 30 generasi yang lalu,
tak hairanlah umat islam diibaratkan seperti sekumpulan lalang di lebuh raya Jeli - Gerik  .. bila angin timur bertiup dari timur , kita pun bergoyanglah  ke timur dan jika angin barat melanda , lalang akan bergoyang ke barat.   Kita dikatakan  tidak berprinsip lansung dalam kehidupan masing-masing. Musim ramadhan , kita kelihatan cukup bertakwa di seluruh negara tetapi bila ramadhan sudah beransur  pergi,   masjid dan surau kembali sunyi seperti tanah perkuburan sahaja.  Aduhai!  itulah reality.

4)  Kasihan kepada kita ..  bukan?  kita seperti anak ayam di atas.

5)  Tadi saya ada mendengar seorang imam tua membaca buku - hadith berbunyi begini.  Maaf suaranya tak kuat , tak jelas ..maklumlah ..umurnya 70'an .. sudah.

JIka umat islam mengamalkan 5 perkara ini secara berleluasa ..

maka tengoklah bala yang akan menimpa mereka.

Pertama:  jika  penzinaan berlaku secara  terang-terangkan sekarang ini, tuhan turunkan bala HIV dan macam macam lagi penyakit yang sukar diubati di seluruh dunia.  Anak anak cacat dengan penyakit yang beranika rupa.  Dulu mana ada AIDS , sekarang .. staf hospital kena berhati hati dengan mayat berkuman AIDS.

Kedua:  sukatan timbang-timbangan tidak diamati dengan baik, maka tuhan turunkan bala ..penyakit taun (cholera)  dan pemimpin yang zalim yang memerah kehidupan rakyat jelatanya semua.

Itu baru timbang-timbangan dengan mesin penimbang  kg, gram dan sebagainya.
Apa kata ..  pegawai kerajaan yang tak menjaga masa bekerja?  Masuk lewat kelas di sekolah, tetapi gurunya keluar dari kelas agak awal juga.  Bukankah ini ..sukatan yang tak betul?  Apakah hokum rezeki yang dibawa pulang oleh sepasang guru untk anak anak mereka di rumah setiap bilan dan tahun ?  Penyakit?  anak anak sakit.  Guru guru terpaksa tidur di hospital menemani anak yang sakit.  Kadang kadang anak anak kena down sindrom.  Begitulah ... tuhan kasi mereka menggantikan masa yang tak cukup tadi.

Ketiga:  (tak ingat)

Keempat :  amalan berhutang dan memakan riba antara bank dan penduduk kota ..maka  bala tuhan ialah .. tidak ada lagi hujan turun ke bumi dari langit.  Negara selalu diancam dengan kemarau  yang panjang.  Bila tidak ada air, banyak haiwan dan tanam tanaman mati dan Tanah semakin hilang sifat kesuburannya.  Bila  Tanah tak subur, harga buah-buahan melambung lambung naik tidak seperti dahulu katakana 50 tahun yang lalu .. durian cukuplah banyak hinggakan ..  berlambak di sepanjang jalan dan tidakmempunyai apa apa harga.  Skarang sebiji durian  harga puratanya RM20 di Kota Bharu.

Kelima:  tak menghormati ibu ayah yang sudah tua,  maka  tuhan turunkan bala .. anak menzalimi ibu bapa mereka sendiri secara terbuka dan tidak ada sesiapa yang dapat mengatasi / menyelesaikan  masalah social ini.

HURAIAN:

Timbang timbangan di kedai dan di tepi tepi jalan.

SEkarang orang semakin cerdik.
1 kilogram buah buahan ada harga.
SEmakin berat buah buahan , semakin banyak duit dapat dikutip dari pembeli.

Cara memberatkan timbangan ialah .. adjust alat penimbang,  dan adjust buah buahan tersebut satu persatu.

Bila penjual tidak ada iman (takut kepada tuhan)
di mana duitadalah raja dalam kehidupan
banyak penipuan berlaku.

Pertama:  pembeli tak berpuas hati.
Pembeli rasa tertipu.
Dia akan memaki ..menyumpah.. jika sumpahannya menjadi (masin) ..  penjual akan terkena bala sumpahan tersebut.  Bagaimana?  penjual akan maut dalam kemalangan, penjual akan menderita penyakit kronik dan ..pembeli dan penjual mempunyai hati hati yang keras.  Kesannya .. mereka bergaduh dan berperang darah.

Kedua:  penjual ingat dia akan kaya jika berterusan begitu.
Makanan yang dibawa balik hasil dari pekerjaan berniaga  tidak akan keberkatan.  Berkat ini datangnya dari Allah Tuhan Semesta Alam.
Anak anak berhati batu.
Tuisyen rata riti pun,  tuhan tak berikan mereka ilmu,  kepandaian dan kebijaksanaan pun.  Akhirnya aanak anak ini yang akan membawa berbagai bagai masalah dalam rumah mereka sendiri seperti ..ketagihan dadah, mat rempit, membakar rumah, membunuh ibu ayah dan macam macam lagi.

Begitulah .. huraian dari imam tadi.
Sekian.

Saya sekadar menyampaikan apa yang saya dengar sahaja.  Jom kita pakat pakat berubah dan insaffff.

Wallahu aklam bis sawab.






CEREWET

Posted by sazali

Salam

Ramai kalangan  kita cerewet.  Si muda lawa cerewet dengan pakaian nya tiap tiap hari dan si tua pun apa kurangnya. 

jOm kita singgah ..berceritakan pasal cerewet ini.

KES I:  musim raya

Anak , bini, cucu sudah balik kampong di kampong Pintu Geng, Kota Bharu  tetapi mereka tidur hotel lahhh..

Mengapa?
Cerewet punya pasal lah.

Isteri Kumpur cerewet.
Nak buang air ..  kena ada seat dan holder.  Pakai tisu lah..

Suami pun cerewet.  Tak nak makan nasi kerabu hitam dah. Kes ada budu.

Anak dara dia ..cerewet jugak.  Nak makan dalam restoran  tempat ada air-cond jer.  Tak nak makan hidangan dari nenek .. masakan traditional sahaja.  Pedas gila dengan cili burung di tumbuk dalam lesung.

Anak bujang lelalki satu hal pulak -   tak suka tidur rumah nenek . Tak ada ASTRO..
Ini semua .. kesnya ..suami isteri berpelajaran tinggi / berpendapatan tinggi.

Seorang kerja AIR STEWARDESS .. Fly tinggi tinggi
Seorang lagi .. kerja KLCC .. Tingkat 28 ..cukuplah tinggi.

Disebabkan perkara ini,nenek atuk di kampong cukup terasa hati.  Setiap tahun feeling .. bad, worse dan worst.
Mereka semua balik kampong tetapi ..  tak terasa pun berhari raya .. tidak ada hilai ketawa cucu cicit berebut bantal tidur di rumah atuk nenek kelate maghi.. perempuan lelaki .. kerana mereka dok asyik tengok program TV / ASTRO di Hotel Renaisaance sahaja.  Syabas!!!

tak ada cucu nak tolong buat ketupat.
Tak ada menantu tolong tolong tumis itu ini nak buat rendang /  pulut kuning.

Begitulah.

KES II

Cerewet .. pembacaan Al Quraan.

Al Quraan adalah dalam bahasa arab.

Lidah melayu/ bangla/ sri langka .. susah jugak lah nak lentuk macam lidah arab Saudi/

Jika baca tak betul al Quraan ..tak sah solat kita masing masing.

Oleh sebab itu kita kena belajar betul betul pasal makhraj/ tajwid/ tanwin / idgham dan sebagainya.

Tetapi ..kita kena berpijak di bumi nyata.

Lidah kita bukan macam orang ORI dari Negara arab.

Tak percaya ..cuba jalan jalan di Pakistan/ India/ Bangladesh

cuba dengar azan mereka.  Ada sama tak dengan orang melayu memberi azan?

Sama?

Ha..ha..ha..

 macam mana hukum itu?
cuba ikut solat terawih di masjid maki , Karachi, Pakistan.

Imam nya baca cukuplah laju.  Cuba mintak Ustaz Hj Hassan (Muqaddam) check .. betul ker ni Tan Sri?  sahkah solatnya.

mereka baca laju.
ok ker ..

hakim tajwid mesti beri markah rendah rendah ..  kerana .. mereka tak stop pembacaannya ..ikut symbol dalam al Quraan pun.

Ini sebablah .. ilmu pembacaan al Quraan cuuplah cerewet/  kena pulak ..ustaz, ustazh ..tidak mahir memberi motivasi ..kekalkan minat membaca Al Quraan dari muda sampai ke tua pasal anak anak muda di kampong ini.

Pasal cerewetlah ..ramai anak anak muda melayu tak mahir/ pandai membaca Al Quraan .. terutama surah Yaseen di saat ibu ayah nak mati.

Di Masjid Telipot .. kitab-kitab  tahleel Yaseen macam tak ada sambutan pun.  Masih tak ada pembaca ..kerana ..kitab kitab ini nampaknya masih fresh seperti sedia kala walaupun di tulis ..wakaf tahun 2010 lagi. 

Kasihan?

KES III

Laki bini

Laki tidur bising. Macam kerbau disembelih pada musim raya haji.
Dah tegur macam macam dah .. tetapi tabiat tidur bising ini tak boleh hilang walaupun sesaat.

Isteri fed up.  Skala fed up 8/10.  Menyampah.

Isteri pulak ..cerewet di dapur.
Bila cerewet pasal kebersihan .. ibu mertua pun takut nak basuh sudu garfu di dalam sinki dia.
Isteri cukup pembersih.

Tak boleh tengok ..  kertas bersepah sepah.
Di sebabkan terlampau cerewet ..satu hari hilang ..kertas markah ( summary sheet) kertas SPM Matematik II ..sekolah Tun Razak Seremban.

Mampus ..mereka bergaduh.
Macam macam bahasa digunakan.

Akhirnya bercerai.

Mengapa?
Kes cerewet so karo lah.. suami cerewet jgak maklumlah guru pakar .. JPN/ PPD / LPM cukup respect pada dia/  tahun depan jika tidak ada apa apa aral melintang ..confirm DG54 JUsa .

Tetapi dapat gred pangkat tinggi pun tak guna

isteri cantik Hang Li Po sudah cabut lari.
Tak tahan .. bahasa kesat si suami pada dia that day.

Kasihan!!!

Begitulah ilmu cerewet untuk kali ini.
Lain kali saya sambung lagi.  In sya Allah.

Sekian. Wasallam.

p/s:  jangan cerewet sangat.  Plus minus plus minus sudahlah. 

janji

Posted by sazali

Salam

Manusia suka berjanji.

Berjanji itu dan ini.
Contoh orang sedang gila dilamun percintaan.

Contoh ayat janji.

If you jadi permaisuri I
I akan beli rumah bersebelahan rumah PM Malaysia yang ketujuh. Hujung 2018.  Janji. Sumpah I ..

Boleh?

----

Ramai kita pandai buat janji.
Tetapi mengikut amalan , payah kita nak tepati janji janji ini.

Mengapa?

Kita manusia yang lemah.
Elok kita berjanji tetapi kita Alaskan dengan ucapan In Sya Allah.
Sekurang kurangnya .. kita bersandarkan qada dan qadar kita di sisi Allah.

---

Ada orang berjanji nak bayar hutang.
Tetapi majority kita lupa pasal janji ini terutama berhutang di kedai makan nasi ayam dan roti tandoori mamak di Pulau Pinang.

Dengan melayu , payah janji hutang nak ditunaikan.
Tetapi dengan to ke Cina, cepat dia lunaskan hutangnya.

Ini pakai kitab agama mana ni?

Pelik juga.

Bila mati kita , hutang boleh menyusahkan kita.
Seorang yang mati syahid pun ..jika hutang tak dijelaskan ..  amalan amalan baiknya tergantung.
Tak confirm.
Susah kita ..jika perkhidmatan kita tak confirm confirm.
Rujuk zaman  muda sebagai guru PPP Siswazah  Kategori D1/D2.

Oleh itu perelokkanlah  janji dan menunaikan janji.

--Musim berhari raya ni.. eloklah kita
settle semua janji kita dengan jiran sebelah atau sahabat jauh dan dekat.

Yang kritikal dengan orang bukan islam.

Mereka tuntut kita .. di akhirat kelak.
Mampus kita.

---
Sudahlah kita jenis kaki maksiat dari muda sampai tua.
Ini kan pula ..hutang dengan cina roti,  mamak tandoori,  bangla hutang rokok  DunHill

payah lah kita

lagi pun tak ramai antara kita yang menulis
senarai hutang di dalam buku atau komputernya.  Tak percaya ..Tanya jer janda janda di kampong. Mana buku hutang si mati?  Mengikut rekod .. tak ada pun.

Hutang kereta masih banyak.
Hutang rumah banyak jugak
Hutang dengan isteri pertama ..masya Allah
Hutang dengan isteri kedua ..jangan cakaplah..  terlampaulah banyak sewaktu suami dia dibuang kerja di MAS/ PETRONAS dulu.

Sebab itu ..mungkin .. kita tak jumpa jumpa malam lai latul qadar walaupun sekali ..hingga umur 60 tahun pun terus mati.  Tercekik tulang ikan terbuk ..makan waktu malam.

Kasihan.

SEbagai guru
aku ajak diriku terlebih dahulu
dan murid muridku
jom ..berhati hati dengan janji.

Jika budget tak cukup
beli PROTON sudahlah.

jangan berangan nak beli HONDA/ VOLKSWAGON/ BMW

hidup lah berpada pada.

Baik tebal muka membawa proton ke hulur hilir kampong
dari kita di akhirat kelak

kita tak boleh masuk syurga sampai bila bila kes berhutang sekeliling pinggang.

Sekian.
Buatlah ini sebagai renungan wahai murid muridku.
Cikgu tulis sekadar memberi peringatan ..nikmat dunia ini sementara. Akhirat lah yang kekal abadi.

Wallahu aklam.







Kuman bergelar BORING

Posted by sazali

Salam

Manusia diserang kuman sepanjang masa.  Semenjak dilahirkan,  kuman kuman sentiasa menyerang. Pertama puting susu anak.  Jika tak jaga , sakit perut si anak. Kasihan!
Kedua ,  kuman dalam air di dapur.  Jika air diambil dari pembekal Kelantan Water, Selangor Water .. banyak kuman belum 100% dibunuh lagi.  Kita dijangkiti banyak penyakit seperti cirit berit dan demam kepialu.
Kebanyakan kuman boleh dibunuh tetapi ada juga yang tidak boleh dibunuh.
Salah satunya kuman payah nak mampus  ialah kuman BORING.  Benda ini melekat dengan kita sampai bila bila melainkan Allah memberikan kita taufiq dan hidayah.. 

Mengapa boring?

Kita boring secara cepat kerana .. kita adalah manusia.
Kalau kita Robocop/ mesin seperti printer dalam makmal computer -  tidak ada perasaan begini.

Perkara boring ialah:

*  trafik jam di Kuala Lumpur
** bayar mahal TOL dan minyak pun ..keadaan trafik tak berubah.  Cuba tengok keadaan trafik bila datangnya musim perayaan. Rasa rasa trafik jam ini bukan berlaku sekarang sahaja, sejak turun temurun ..trafik jam ( machete) tak reda reda pun.  Mengapa?

** parking kereta; double parking
ada pemandu parking keretanya  di kawasan pasar awam macamlah dia seorang yang ada kereta.
Tak ada otak langsung.

Parking ikut sedap sahaja.

Kita kutuk macam macam dia ..

tiba tiba ternampak ..kad metric bahlol ini ..staff university lahhhhh.

Itu lah standard etika orang ngaji tinggi di Negara bertuah ini.  Aduhai.

Begitu jugak gelagat orang pi masjid besar besar.  Dah lah datang lewat solat jumaat ..park kereta berjam jam belakang kereta aku  ... bila  turun dari masjid jam 0300 ptg.  Tak ada pun maaf maaf banyak banyak adik haji ..tak sengaja.

Ahli masyarakat dah rusak ..otak nya PUNOH .. 100%.

TEruk....masyarakat kita lar ni.
* boring berita dalam TV - Tv1, Tv2 dan TV3
(aku dah lama tak tengok news.  Tengok muka pemimpin Negara pun .. dgn bantuan remote control aku OFF .. boring.  Cakap tak serupa bikin.  Ha..ha..ha..

* boring mendengar teks khutbah dibaca oleh pak imam tua (pro BN)  ..nak sebut fakulti , konvokesyen, sekuriti, BRIM pun susah
** boring mendengar cerita lama yang diulang-ulangi banyak kali seperti filem P. Ramlee jer ..
contoh hargailah nikmat kemerdekaan Negara ini.  Bulan Ogos 2017 ..tengoklah ..teks ucapan dari Majlis Agama Negeri masing masing.

* masuk tandas awam di Malaysia - tak percaya 60% penduduk di sini muslim.  Dasyat ..pintu tandas tercabut;  air najis menitik ke atas kepala pelanggan; bau yg sangat tak enak ;  bayar 30 sen satu kepala pun ..tak Nampak apa apa perubahan pun ;  kadang kadang Mat Bangla jaga ..tandas awam.  Teruk Negara ini ..  kena tunggu Mat Bangla, Mat Nepal ..baru ok sikit tandas awam. Rujuk tandas R&R di sepanjang laluan Perlis, Kedah ke Johor Darul Takzim.



** kes rasuah menjadi jadi sejak tahun 2000 lagi.
Rasuah melibatkan duit ..
rasuah sex
rasuah macam macam.  Apa orang kafir buat ..  ada dah yang sanggup buat di sini.

Tak sah ..beli dan baca akhbar ..jika tak baca berita berkenaan dengan bekas menteri ; timbalan menteri; ketua pengarah itu ini kebas DUIT. Di Sabah, duit disimpan dalam mesin basuh.  Senyap dah kes ini .. aku rasa terlepas ..  semua pihak berkenaan .  Melayu Cepat Lupoor!

tapi ..  ooopssss..  dalam  masa yang sama ..geng ini berada di depan pintu kaabah.  Ajaib!  tetamu Allah?

* makanan yang dihidang di kantin sekolah

Asyik makanan yang sama sahaja.  Contoh kerpok gotel; kerpuk keeping;  pisang goring, karipap keledek (sejuk macam air batu pulak tu)

Jom tukarlah menu lain pulak.
Zaman Mat Daud Kilau sewaktu dia sekolah dulu pun , kantin pada hari itu pun dok jual kerpok gotel, kerpok keping berserta dengan pencicahnya.  Aduhhhhh....  tidak ada keativiti pun masayarakat kantin ini.

** penjual buah-buahan tempatan.

Di atas Nampak eloklah buah-buahan tersebut dipamerkan untuk jualan kepada orang ramai.
Bila balik ke rumah, ada 3 - 4 biji limau dalam keadaan memburuk.  Menipu kan?  Geram betul kita dibuatnya.

** sukan
asyik asyik berlumba lari.
asyik-asyik  lawan bola jer

Kita berbadan  kecil.  Kaki kita tak panjang.

Buat apa latihan berlari ini di sekolah.  Latihan bolasepak.  Nak ke mana hah?
Nak lawan OLIMPIK ..sure kalah punya.
World Cup?  ha..ha..ha..  lawan Singapura pun kita kalah.  Sebabb itu BORING.


Pelari afrika lawan pelari melayu kelate.  Got no road ..  mesti menang Mat Afrika itu!

Kurangkan benda berminyak ini.  Boleh?





Kena overhaul kurikulum pendidikan di Negara ini.  Rakyat ramai tak pandai jaga .. kemudahan awam.  Telepon awam mana ada dah di sini.  Mangkuk tandas pun tak ada guna ..semua orang suka pijak atas brim mangkuk tandas tersebut.

** peminta sedekah

Ramainya orang asing yang cacat anggota.  Kulit macam macam warna. Hitam legam ada, gigi kitam dan merah bersinar banar pun ada.
Mereka bertengek di tangga masjid mintak derma.  Ada tu dengan baby ..merah merah lagi. Baru beranak ker ni ..
Bagaimana mereka ini terlepas dari imegresen di Sempadan .. Thailand Malaysia,  Indonesia Malaysia . Aduhai ..  di mana  pergi Menteri bertanggung jawab niiii.

** hadiah wang kepada ibu bapa

Ada anak setiap bulan ATM direct transfer duit belanja kepada ibu bapa di kampong.
Tetapi ada tu ..di tengah tengah bulan , mereka nak kita tolong depa

hantar kat orang tua hujung bulan  RM100
tolong dia pertengahan bulan  RM300

Aduhai..  malangnya jadi orang tua budak budak ini.  Ha..ha..ha..

Cara mengatasi kuman ini?



Untuk mengatasi kuman BORING ini , hendak tak hendak kita berdepan dengan isu:

* overhaul kurikulum
** permudahkan kitab kitab agama ..biar sennang difahami

Benda panjang panjang .. dipermudahkan ..tekankan ..benda apa nak disampaikan ini ..contoh

Biar tandas awam bersih!
Fikir sedikit pasal orang lain ..  bila parker ..jangan double parking ..  pasar awam, emporium, hyper market, masjid, hospital Kbharu

Rumusan

Kuman yang ada mesti dibunuh.  Banyak melibatkan dengan SIKAP. Dengan cara pembunuhan secara brutal ..rakyat dapat memahami isu terlibat.
Elok bunuh sahaja kuman ini beserta dengan orang yang ada kuman ini sekali.  Can?
IN sya Allah lebih mujarab dari duduk bercerita di masjid, surau atau dewan orientasi pelajar pelajar baru di IPTA/ IPTS/ BTN

Banyak duit boleh dijimatkan dari mempertahankan mereka yang melahirkan banyak virus BORING dalam masyarakat hari ini.


Sekian.
Yang baik dari Allah
Yang tak baik itu, kelemahan saya lah ..rakyat negara ini.

Bab ikhlas

Posted by sazali

Salam

Tadi selepas subuh di masjid, Pak Imam ada bertazkirah pasal ikhlas.  Aku tumpang menadah telinga.

Topik bagaimana ikhlas boleh hilang, terlucut dari buku akaun amalan kita masing masing.

Saya tulis dan sampaikan sahaja di sini.  Jangan marah.  Niat .. menulis sambil sambil bersedekah melalui penulisan ini. Nak bagi duit seluruh rakyat dunia ..mustahil aku boleh buat begitu ..tetapi dengan blogging ..insyallah.  Harap ada seorang pembaca teringat apa yangdibaca dan diamalkan seterusnya dalam kehidupan dan sampaikan kepada orang orang lain.  Syarat?  Tulis dengan baik dan berfokus tinggi.

Saya tengok pun ..Pak Imam 1 ini  bercakap berpandu kepada benda dalam handsetnya sahaja.

Google .. dan dia pun bertazkirahlah.  Beginilah bunyi tazkirahnya.

1.  bila bersedekah , jangan bercerita kepada sesiapa kecuali seorang guru nak buat satu pengajaran kepada anak anak muridnya.

Hadith: Paling baguih bersedekah .. apa yang tangan kanan beri , tangan kiri tak tahu menahu pun.

Masya Allah!

Aku jenis .. selalu buat muhasabah diri sebelum tidoq .. apa aku buat hari ini?
Mesti tahu punya .. duit dalam akaun/ poket seluar mengapa dah habis ni?  Baru 14 haribulan ..gaji bulan julai 2017 lambat lagi ni.  Gi mana pitih mu ?  He.he..he.. mesti tahu tangan kiri ku ..kasihan.

2.  bila beramal apa apa pun ..sembahyang tahajud, puasa sunat Khamis Isnin, puasa 6 atau apa apa
jangan beritahulah kepada rakyat Malaysia ni ..

3.  bila memberi derma .. jika tulis nama dan jumlah derma ..pahala sedeqah ..BURN (terbakar)

contoh:
Profesor Joe   ---  RM1000
Ketua Pemuda --- RM500
Ketua Wanita --- RM501

Untuk selamatkan diri tulis begini

Hamba Allah  ---  RM1.00  jah! 

4.  jangan sebut ..ikhlas niiiii.

Contoh:
kita beli buah tamar dari seorang janda muda. ( mana mu tahu dia janda ?)

Dia pun masukkan buah tamar sekilo dua.  Lepas itu ..dia tambah lagi ni ..  sementara itu dia ada menyebut

ikhlas saya niiiiii....

Jangan!
kalau nak beri buah tamar lebih sedikit .. beri sahajalah .. jangan disebut sebut apa apa .

payah kan?

Kita orang melayu Kelantan ..  cukup tinggi  sopan santun , budi bahasa kita
maklumlah nak pikat anak dara dia itu.

Kerap sedekah tehhhhh..

ada udang di sebalik batulah nii.

5. memberi tenaga dan masa bersungguh sungguh siang dan malam dengan ada niat sesuatu

Payah. Hidup zaman BARISAN NASIONAL  lor ni.

Ramai kita ..  bila berbudi , nak sangat orang besar besar mengenang budi kita ( susah payah kita)
Sekurang kurangnya anak kita boleh masuk MRSM Jeli.

Adjust BOss ..  adjust ..  bila berjumpa Datuk Pa kita.

Begitulah nasib MRSM.

Sekarang payah dah nak cari MRSM seluruh Negara .. semua calon MRSM  lulus cemerlang dalam semua subjek.
Ada tu ..alumni MRSM ..  MUET pun Band 2  jah.... ajaib  bte hairan.

Mengapa?
ada yang tak perform pun dalam UPSR  , boleh masuk MRSM.

Begitulah .

Bila berbudi ..ada orang nak dibalas budinya.

In sya Allah ..  begitulah kita hidup zaman moden ini.

Sekadar nak menunjuk nunjuk anak anak kita ngaji
tinggi  sewaktu orang beraya di rumah kita ..

anak hambo

Australia ada,
UK ada, Jepun pun ada.  Tajaan MARA.

Tetapi sayang bila pulang .. ke Malaysia
tak ada kerja pulok doh nya.

Aduhai....

Cukuplah untuk kali ini.
Panjang umur berjumpa lagi.

Tazkirah tak boleh lama lama .. sekejap jah . 10  minit pun sudah memadai.  Nanti orang boring.  Dok kor gitu sahabat ku yang bistari MRSM bitara ?

Sekian.
Wasallam.


Luka luka luka

Posted by sazali

Salam

Ada banyak perkara 'luka' di sini.  Dalam alam melayu dan islam.

Pertama :  luka di celah peha ( perempuan muda)

Kedua:  luka kerana terhiris jari sewaktu memotong lada dan bawangnya ( rujuk cerita Zulaikha dengan Nabi Yusoff a.s.)

Ketiga:  luka kerana perbuatan, percakapan dan ..

Malas nak cerita pasal pertama dan kedua.

Kita jump terus ke perkara ketiga.

--

Tuan rumah masak macam macam dah.  Dia dengar kita nak datang. Maka dikerahnya semua isteri dan anak anak daranya buat sesuatu .. masakan, minuman dan cari nyior muda.

Tiba tiba kita datang ..


Puasa 6 pulok dah dio niiiih.

Mana nak didahulukan.

Nak makan atau tidak?

Kalau tak makan ..  luka hati tuan rumah.

Kalau makan .. mungkin Tuhan marah.  Kau penting si anu dari AKU.

Aduhai..

payah nak puasa zaman orang sibuk ini.

Dulu zaman konfrantasi 1960 senang jah berpuasa.
rasa rasanya mudah jer berpuasa sunat ini.

Sekarang zaman Rosmah dan Najib ..cukuplah payah.

Open house, open office dan Open stadium  merata rata.

Kita bukan alim sangat pun.

Tapi sebelum mati buat gak ..sekali puasa 6.  Kasi lengkap kat sekali nyor!

Payah payah.

ramai orang luka hatinya.

Kita ramai saing/ kawan/ sahabat jauh dan dekat.  Musim rayalah kita dapat berjumpa mata. Mereka seronok nak bertandang ke rumah kita.  Bawak anak menantu nak tunjuk kat kita.  Bukan setiap hari upacara begini.  Setahun sekali pun susah,

Begitulah.

Sekarang bini nak ajak gi shopping.  Tok gi ..luka pulok hati bini.
Orang melayu senang terasa hati. Nanti bini boycott .. tak masak gulai ..bukan kah kita juga yang susah? 
BeGinilah kehidupan orang islam dengan kaum melayunya .

Takut kor bini ker ni?

He..he..he..

jawapan nya luka luka luka.  Banyak darah dan tisu paper beli kat stesyen PETRONAS jah.  Buatlah renungan.  Orang tua ikut bini bukan takutlah ..sekadar tak mahu melukakan hatinya sahaja.  Selagi ada budget , selagi itu kita layan sampai habis.  Lain kali bini laying lakinya pulak.  Kita pakat elok elok dari dulu sampai sekarang.  Jangan cari gaduh ..malu besar deng!

Sekian.

Wallahu aklam.

Adab ziarah orang sakit

Posted by sazali

Salam

Hari ni ..insyallah nak melawat sahabat karib yg sedang sakit.

Mengikut sejarah ..lama dah dia sakit ni.  Rasa rasa dah 4 tahun (jika tak silap).

Sekarang ramai geng Johor nak ziarah ziarah beliau.

Disebabkan saya berstatus 'pesara' elok juga saya ikut mengiringi kumpulan tersebut.

Adab ziarah:
1.  Sunnah Nabi Muhammad sa.w.
Oleh itu, bawalah sedikit buah tangan.  Contoh ..pisang , rambutan, betik, professor cendol dan macam macam yang ada dijual di tepi jalan dari pekan Pasir Puteh ke Kota Bharu.

2.  Beri salam.
3.  Bertanya khabar .. sekejap sudah lah ..jangan melebihi doctor pakar pulak.  Rasa tak perlu check tubuh badan dia dengan rapi pun.

4. Berilah kata kata semangat .. insyallah tuan .. Allah akan sembuhkan tuan ..memandangkan tuan sudah banyak berjasa dan memberi sedekah dah kepada rakyat dan pelajar di Johor dulu.

5.  Cakap dengan cermat.  Jika dia sokong BN ..jangan lawan dia dengan PAS atau PKR.  Ikut angina dia sudahlah.  Jangan kasi dia semput dan bertambah sakit jantung atau pundi kencing dia.

Kalau dia sokong TRW , sokonglah TRW itu habbis habisan ..  biar dia tersenyum sama melihat team bola dia sedang melonjak naik prestasi permainan.

He..he..he..

6. Jika isterinya buat air ..hidang air dan biskut tawar ..  habiskan minuman dan kueh mueh itu.  Jangan komen apa apa ..contoh ..haik ..biskut dah masuk angina dah niiii.

7. Rasa rasa 20 - 30 minit sudah cuukup menziarahi orang sakit ini.  Tak perlu lama .. kerana masa berbaki jom kita melawat AEON Lembah Sireh dan makan makan di sana.  Ok tak?

Kasi dia chance berehat dan terus berehat dengan anak anak isteri tercinta.

8.  Di sini, ada pelawat beri sedeqah duit RM50, RM100 kepada pesakit.  Buah keras sedikit ni ..  sekadar membeli gula, biskut, buah-buahan untuk sanak saudara yg berkunjung selepas kami ini.
Kalau RM1 tak payah lah..  kot.  Maaf.  Air mineral pun RM1.20 sekarang.
Aku? Serba salahlah nak kasi atau tidak.  Tengoklah nanti.

Sekian.

Harap ada menafaat penulisanku  ini.

In sya Allah.

Wasallam.

Hikmah @ wisdom

Posted by sazali

Salam

Semalam semasa memandu , kami mendengar tazkirah dari IKIM pasal hikmah dari seorang ustazah.

Dia ada menyebut mengenai doa seorang Nabi  iaitu Ibrahim a.s. 

doanya bermaksud O Allah berikan aku ilmu/hikmah dan masukkan aku dalam golongan orang yang solehin (orang baik baik beriman).

Rujuk Surah AZ Syu'ara'  ayat 83 - 85.

--

Pagi ni dalam Watapps .. kalangan murid murid tua TMS 1969-1974
aku bertanya rakan rakan apakah makna 'hikmah'?

Ada memberi jawapan .. tetapi mereka memberi contoh kehidupan mereka sahaja.

Oleh itu apakah maksud hikmah?  Nak rujuk Kamus Dewan tak? malasnya...

Dalam tazkirah IKIM , ustazah yang mulia itu ada bercakap bahawa
hikmah itu adalah ilmu.

Aku?
Entahlah.

----
Apa yang aku tahu ..orang melayu selalu berpesan kpd aku ..
jangan lawan kata orang orang tua.

Kerana  orang tua bila berbuat sesuatu ..mereka ada hikmah melalui pengalaman hidup.  Kerana ilmu itu adalah koleksi pengalaman hidup kita satu masyarakat bersama sama.

---
Dalam dakwah di Montreal , Canada
aku sempat mendengar brother Abil (asalnya Pakistan maghi  tetapi menjadi rakyat Kanada sudah  )  berdakwah
dia menyebut
" jangan kau ingat sesuatu yang kau suka itu ..cukup bagus untuk mu
sedangkan dalam kebagusan itu ada terkandung ketidakbaikan perkara tersebut.

Begitu juga perkara yang kau tak suka,

jangan kau ingat Sesutu itu tak bagus untuk mu hari ini .. sedangkan benda itu jugalah terkandung di dalamnya seribu satu macam kebaikan untukmu di hari hari muka."

Oh cukup berfalsafah sekali brother Abil di satu surau moden di Montreal Canada tahun 1979.

Aku mengambil masa yang lama ..
memikirr ayat ayat dari bro Abil tersebut sewaktu aku terbang pulang dari dakwah 2 bulan di Kanada dari Markaz Dewsbury, Yorkshire, England.  Waktu itu aku masih menuntut pengajian S1 (degree) di Leeds, England.  Waktu cuti summerlah itu.  Syukur ..dapat juga aku gunakan masa mudaku untuk tujuan terbesar ..dakwah fil islam tabligh di Montreal, Cambridge dan Univ Mc Gill. 

--
Summary/ Rumusan:
dalam kebaikan ..terkandung satu muslihat yang merosakkan.

dalam keburukan sesuatu ..terkandung banyak kebaikan untuk mu ..jika engkau mengetahui nya satu hari nanti.

--
Betul ka?

Jom kita lihat zaman sekarang anak anak muda bermain gadget / handset

mereka leka banyak perkara.  Antaranya:

1) solat mereka
2)  pengajian agama mereka ( Al Quraan & Al Hadith)
3)  akhlak mereka bila bersama dengan ibu ayah tercinta
4) akhlak mereka bila bersama dengan sanak saudara di hari Raya Aidil Fitri yg mulia
5) budi bicara mereka
6)  sikap mereka
7)  bangun lewat; tak mandi wajib lagi ; baru habis tempoh haid tetapi mandinya esok esok esok ..  cuai dalam aktivitas agama berpusatkan Allah Yang Maha Esa dan macam macam lagi

Sekarang orang tua banyak memberi hadiah melampau lampau kpd anak anak nya.
Tak perform exam pun ada hadiah.
Tak berpuasa cukup 30 hari pun ada hadiah.
Tak pergi ziarah di pusara nenek pun ada yang dapat hadiah.
Akibat kemewahan .. anak sanggup buat video lucah di Amerika ..adaker patut?
The biggest hadiah ..naik Form 6 ..dihadiahkan Proton Exora Gold.
Satu hari ..si budak itu membawa kawan kawan nya bersiar siar waktu malam/pagi di Lembah Klang

apa jadi?
senang jer.
Mereka berjumpa kemalangan ngeri.  Semua mati di tempat kejadian.  Dalam keseronokan (kebaikan berkereta EXORA)  terdapat satu tragedy (kejahatan).  Itulah wisdom/ hikmah
yang terkandung dalam peristiwa tersebut.

2)  aku dapat tawaran bekerja di PERNAS EDAR 1983.  Gaji engineer computer hari itu RM1800 tak termasuk elaun elaun lain tetapi aku  tetap kekal belajar Diploma Perguruan di Pulau PInang.  Ikut kata ayah katakan!

Selepas 30 tahun ..  aku dapat anak semuanya  ngaji elok elok  di university dalam keadaan aman dan selesa.

Sedangkan rakan karibku yang menniggalkan kursus Dip Edu dan mengambil tawaran PERNAS EDAR

dari jauh aku terdengar ..dia telah berpindah randah lebih dari 15 kali atas maksud bertugas demi PERNAS yag tercinta.  Kasihan mereka. Kasihan anak anak mereka .. sekejap belajaar di Kedah/ sekejap masa lain mereka berpindah semula ke Trengganu sana.  Mana stabil otak anak anak jika begitu ..bukan?

Sekian.
Renungkanlah ..  apa maksud yang tersurat dan tersirat dalam qada' dan qadar Allah pada diri kita masing masing.  Tidak ada jawapan .. hanya tuan /puan sahaja lah yang mengetahui hikmah terjadi sesuatu itu ..secara pantas atau perlahan.  Jangan lupa sebutlah Alhamdulilah banyak banyak .. ini zikir kita pada Allah.

Wallahu aklam bis sawabbb.
Al Fatihah.





Kita tidur kerana ..

Posted by sazali

Salam

Maaf.  Saya melawat ibu mertua di Selangor beberapa hari.  Oleh itu saya tidak mengarang apa apa.
Maaf pembaca budiman.

Sebagai menantu ..begitulah rasa hati..bila ibu dan bapa mertua sakit sakit dalam hospital, elok diziarahi mereka bukan?

Dari kitab .. banyak ganjaran (pahala)nya.  Di sini rasa rasa tak perlu ditulis lagi perkara ini.  Rmai antara kita takberminat membaca benda yg sama berkali kali.  Betul bukan?

Yang penting ..kita cepat cepat sempurnakan ziarah tersebut.

2)  Tajuk penulisan kali ini ialah

Kita tidur kerana..:

2.1  badan kita penat

selepas memandu 9 jam dari Selangor ke Kelantan, badan tua ku terasa penatlah.

Oleh itu baik aku tidur sahaja.

Badan mempunyai hak nya sendiri seperti

bila lapar ..ayuh kita makan.

bila sakit ..ayuh kita ubatinya

bila mengantuk ..ayuh pak ..jom kita tidur sahaja.

2.2  dalam alam sekolah/universitas kita tidur kerana
kuliahnya cukup susah dan membosankan.

Aku ada juga tertidur kerana pensyarah aku ..dari Scotland.
Dia tak ubah ubah apa apa stail sebutan dalam terminology matematika - numerical analysis

oleh itu ..aku binggung.
BIla binggung ku kerap tidur dan panjang tempohnya ..aku mengambil keputusan untuk tidur sahaja dalam kuliah.

Aku hamper hampir 'fail' dalam subjek  ini S1/ first degree aku.

Mengapa?
aku kerap tertidur ..kerana kuliah dalam bahasa loghat Scottish di waktu lewat lewat petang.  Langsung aku tak faham apa apa.

Nasib baik ..aku ada beberapa kenalan berbangsa cina.

Mereka ..kuat mata nya..  mata mereka tak mengantuk apa apa pun walaupun aku yakin mereka tak faham apa apa pun.  Ha..ha..ha..
Action sahaja ..itu semua.

2.3  sekarang anak aku buat Houseman di Hospital kerajaan

Hairan aku ..
dia kena bertugas 36 jam

dalam ward kecemasan.

Aku rasa ..ini kerja gila yang direka reka oleh KKM  ( Kementerian Kesihatan Malaysia)

Maaf.

aku ada hujah di sini:

pemuda umur 26 tahun
aku rasa ..tak ada kursus yang dilaluinya pernah beri dia latihan untuk berjaga 36 jam tanpa henti.

Kalau ada .. ini kursus ..mesti mempunyai ramai pelajar yg lari atau quit dari kursus tersebut.

Bila badan manusia penat berjaga 36 jam tanpa rehat
banyak kesilapan boleh berlaku.

Kaki buruk pesakit kencng manis (diabetes) di sebelah kanan
mungkin doctor yg mengantuk dan penat akan memotong kaki memburuk itu dari sebelah kiri.

Mungkin bukan?

Gunting pun banyak kali tertinggal dalam perut ibu muda.
Mengapa?  Doktor mengantuklah tu.

Manusia bukan robot.
Manusia buat bermacam macam kesilapan.

Tapi aku dengar tak ada ibu bapa Malaysia yang berani melwan KKM.  Di akhirat orang melayu Malaysia paling ramai si syorga. Semua YES man.  Semua mereka REDHA dari pagi siang hingga petang malam gelap sudah langit hari ini.

mereka anggap KKM serba betul dan tepat.

Aku rasa jika ada apa apa benda yg buruk
berlaku pada anak aku

aku akan saman kerajaan 3,6 billion RM


Sekarang ada berita ..doctor muda menemui ajal ..accident setelah bertugas di hospital ..
berjam jam tanpa henti.  Mana tak mengantuk!  mereka penat gila lahhhh.

Kalau lah YB PM ada anak di hospital  HO la ni
tak mungkin dia rela anak nya diperbuat sedemikian rupa.

Sahih?

Itulah dulu.
Hati ayah.

Mana ada ayah ibu boleh duduk diam ..
bila memngetahui
HO ini bukan sesuatu yang senang dan bahagia.

Cukup memeritkan.

Lagi pulak contrak!

Gila kan?  Dewasa ini ..

Pegawai malas 5000 orang dalam perkhidmatan kerajaan,  mereka di pelihara cukup anja sekali  dgn macam macam cara.
Sedangkan doktor doctor muda semua 'A' dalam pelajaran
diazabkan .. 36 jam lah  2 kali seminggu .  Aduhai.
ditengkinglah
dimarahilah
dikutuklah..
ada yang kena kata kata lucah ..  bagus bukan?

mesti pecah hati pemuda pemudi doctor kita yang sdang melalui zaman training di hospital kerajaan ini  nanti.

Pada Allah aku berserah diri.
Tawakal.

Tapi ..aku selalu berdoa agar ..some senses
can come in KKM

tak salah jika kita permudahkan

skop kerja doctor pelatih.

kurikulum doctor pealtih di hospital kerajaan ini.

Semua benda boleh di adjust di Negara ini.

Mengapa HO punya regim  tak boleh diperbaiki dan dihalusi ..dgn sentuhan - sentuhan manusia sedikit.

Rasa cukuplah untuk malam ini.

Mata ku sangat  mengantuk.

Esoknak ke masjid lagi. Subuh?

Wasallam




 

Dugaan hidup

Posted by sazali

Salam

Sebagai manusia kita tak boleh lari dari bermacam macam dugaan. Ada dugaan bersaiz kecil dan ada dugaan bersaiz besar.  Semua ini memeerlukan kesabaran, ketabahan, kecerdikan dan iman kepada Allah robbul alameen.

Dugaan bersaiz kecil:

1.  beli kasut Clark di London bersaiz 6.5  , rupa rupanya kaki kita  bersaiz melayu.  Sepatutnya 6.0 pun dah padan sangat.  Tukarkanlah tetapi London bukan dekat abang..
2.  pening kepala kerana menjalankan puasa sunat -  pusat 6//  time puasa semua orang jemput aku OPEN HOUSE
3.  kereta tiba tiba mampus di traffic light Jalan Sultan Ismail Kuala Lumpur.  Celaka punya Toyota!

Dugaan bersaiz besar:

1. kematian
2.  kesakitan -  serangan jantung yang datang tanpa diduga
3.  taufan yang menyerang rumah kita sahaja dalam 1 kampong dan daerah ini.  Aduhai ..apakah petanda ini Ya Allah ?
4.  isteri lari dengan melarikan kereta terbaru kita.  Rumahnya jauh abang.. yes Sumatra sana.  Aduhai...gila.

Sekarang soalannya ialah bagaimana nak solve ( selesiakan) dugaan ini?

Ada 3 (TIGA) cara:
PERTAMA:

1.  Perkaitan kita dengan Allah.  Jika kita ingat Allah waktu senang, tentu Allah ingat kita waktu susah begini.

KEDUA

2.  Cerdik? dah tahu Toyota dah 5 - 6 bulan dah tak servis .. pergilah servis TOYOTA itu. Buat appointment terlebih dahulu.  Bukannya mahal sangat servis ini.  Kalau Toyota Cambri RM100,000 pun engkau boleh beli ..tak kan nak servis pun engkau berkira satu per satu.  JOm .. 

2.1  istei lari ?  ini mesti engkau yang bersalah.  Tahun lalu dah berraya dah rumah engkau ..tahun ni raya rumah dan kampong engkau pulak.  Banyak cantik punya suami.  Patutlah isteri Acheh engkau dah lari ..tetapi jangan bimbang ..kereta engkau can jumpa punya di Melaka.. mana ada jambatan sepanjang Jambatan Pulau PInang pun di Melaka / Medan itu? ..  yang problem ialah isteri engkau tu ..  nak ambik dia dari Acheh ..silap silap pecah muka engkau abang..  baik kau cari geng geng Georgetown ..pergi sama sama ..  saiz biar besar .. bermakna we really mean it baby.

2.2  pakai baju dan seluar itu lawa lawa.  Musim raya .. pakai macam orang Johor. Ada songkok, ada samping, gigi biar cantik, misai trim dan janggut pun diurus elok elok.  Pakai lah minyak Wangi ..biar sedap sikit bau badan mu..

elak dari pakai kain pelikat dari Madras itu.  Jangan ikut sangat orang orang tua di Kelantan. Gi pasar pun pakai kain pelikat. Kalau datang angin yg kencang .. parah abang.  Terselak kain nampaklah dia.  Malu + bodoh engkau...ha..ha..ha..  dah lama tak up up up pun.  Semalam tak UP;  hari ini tak UPP dan esok got no road  UPPPPP.

Ini raya abang.  Bukan pesta wau bulan di Pantai Sri Tujuh Tumpat itu.
Ramai orang berkunjung ke rumah.
Cakap cantik cantik. Kalau orang sibuk cerita Red Warriors main dgn Melaka .. buat apa kau cerita JDT pulak.  Bodohlah kau ni abang.

Macam mana isteri tak lari?

2.3  makan biar banyak sikit

Bila makan banyak , kita lebih bertenaga.
Badan kita , insyallah , lebih sihat dan kompak.
Kalau boleh ..  makan dengan tetamu itu ..jgn engkau pulak yg makan dengan lahap sekali.  Makan slow slow. Jika ada orang Tanya .. jawab slow slow.. seperti kau kerja di mana?

cakap jer terus terang ..tahun lalu aku kerja MAS
tahun ni belum ada kerja lagi.
Malu apa?

highlight yang aku (bini engkau) yang menanggung semua kos kehidupan ini.
Bukan sedikit pengorbanan aku tau .. (isteri)
Bercakaplah benar .. walaupun pahit.

Dah tak kerja ..buat apa kelentong ..yang engkau itu bekerja.

Berdosa sahaja kau ni tetapi jika ayah mertua ada

cuit kawan yg bertanya itu ..pergi bawah pokok   rambutan  mana mana ..confesslah

aku tak kerja lagi.

Ha..ha..ha..

2.4  biar ada duit simpanan

Bila raya, nak g Acheh kena ada dalam saving RM2000  +  +
kalau anak ramai .. ambiklah calculator itu. Kira?

Bukan perlu PhD pun ..nak kira .. berapa nak budget ..nak fly Acheh here we come niiii.. 10 tahun kahwin baru nak fly sekali berhari raya ni.  Punya kedekut punya lakiiii.

Ha..ha..ha..

Ini semua di bawah topic , sub topic CERDIK  sor karo.

Maaf.

KETIGA

 rangkaian kawan

dengan orang masjid kita berkawan
dengan orang tabligh kita pun OK.
dengan orang kampong pun kita OK dan
geng Mat rempit kita satu geng jugak.

Bila berhadapan dengan situasi cemas bersaiz apa apa

senang kita dapat pertolongan.  Suruh Mat Rempit kejar bini kita. Selamatkan kereta baru kita itu.

Jangan sombong dgn orang.

Jika jiran pun kau kacau ..   (kacau bini jiran waktu dia sidai kain dan macam macam kain beranika warna dan saiz  )
mana bisa mereka sudi menolong mu .. kawan?

Begitulah hari ini.
Sedekah penulisan ku ini.

Aku tulis .. kerana ramai pasangan berkhawin orang seberang.  Maklumlah semua orang pergi university sekarang. IPTA, IPTS semua dah senang. Open Universiti lagi lah pulak. Asalkan ada duit sor karo jahhhh.

 Kesannya:

Melayu Kelantan lawan Serawak, Sabah, Kalimantan Indonesia.

Melayu Kelantan lawan Cambodia ( Kemboja) atau Pattani, Yala, Narathiwat

Melayu Kelantan lawan Johor, Kedah, Pulau PInang

Macam macam.  Syabashhhh.. kelate kito.

Kurang dah orang syok satu rumpun ini. 
Kelantan lawan Kelantan.  Mana ada thrill kennnnn?

Kita pakai baju raya pun ..macam macam design .. trylah design baru ..mana tahu kita boleh jadi

Bangsa Melayu Kelate Baru!!!

Sekian.
Wasallam.






Puasa 6

Posted by sazali

Salam

Musim raya ramai antara kita mengambil peluang berkunjung ke rumah jiran, sanak saudara dan rakan taulan.  Oleh itu aktiviti makan minum memenuhi agenda kita semua.

Sebenarnya makan minum bersama sama ini cukup menyeronokkan.  Selera kita bertambah baik jika memakan bersama sama.  Antara juadah yang popular dalam musim ini ialah:

1)  sate
2)  ketupat
3) nasi minyak, rendang
4)  soto
5) lontong
6) kueh kueh raya
7)  tapai ubi
8)  buah buahan - limau, rambutan, manggis, durian
9)  dan lain-lain

Sedap bukan?

Di Putrajaya, pihak kerajaan seperti PM dan TPM membuat rumah terbuka pada bulan raya ini. Di sini ramai rakyat berbilang bangsa tidak akan melepaskan peluang untuk merasai juadah dari rumah PM dan TPM.  Paling seronok menengok telatah rakyat asing memakan sate.  Ramai mengambil sate yang terlampau banyak untuk maksud perut seseorang.  Mungkin mereka lapar sangat kot sepanjang keberadaan mereka di Negara ini.

SElain dari acara makan memakan ini, islam juga menyediakan satu opsion untuk umatnya berpuasa enam.

Ini bermakna kita berpuasa 6 hari dalam bulan syawal.  24 hari boleh makan dan terus makan hingga kita berpuas hati.
Ganjaran berpuasa enam:

Hadith:  JIka seseorang telah berpuasa bulan ramadhan dan diikuti dengan berpuasa  6 hari lagi dalam bulan syawal dengan ikhlas, maka Allah mengganggap dia telah berpuasa sepanjang tahun.  Orang berpuasa, Allah sendirilah yang membalas ganjarannya.  Allahu Akhbar!

Mengikut prestasi,
sewaktu saya muda dahulu rasa rasanya dapat juga saya berpuasa penuh 6 hari ini.
TEtapi sekarang saya rasa jarang sangat saya berkesempatan untuk berbuat demikian.  Rekod, kadang kadang 3/6 tiga hari berpuasa dari 6 hari ;  4/6  ;  2/6.  Kira kira saya telah berpuasa setengah tahun secara matematikal.  Itu dah Ok  ..  He..he..he..  apa boleh buat bukan?

Mengapa?

*  tiba tiba ada tetamu datang ke rumah untuk beraya.  Maka untuk menjaga hati tetamu, saya turut makan bersama samalah.  Ini pernah Nabi Muhamad s.a.w  lakukan demi untuk menjaga perasaan tetamuNYA untuk jangka masa yang lebih panjang lagi seperti berdakwah.

** kadang kadang saya diminta menemani sahabat baik saya untuk beraya di rumah BOSnya.
Saya tak sampai hati nak mengecewakan hatinya ..  maklumlah sahabat ini kadang kadang datang dari jauh semata mata ingin saya menemaninya ke rumah BIG BOSSnya.  Mungkin, dia ada hajat yang besar selepas berkunjung ke sana.  Itu saya serahkan kepada Allah untuk menentukan ganjaran bagi pihak saya.  Ada masa ini saya sudahpun 6 - 7 jam berpuasa pada hari tersebut.  Baki masa ialah 4 - 5 jam sahaja lagi.  Tetapi untuk maksud ikram muslimin , saya makanlah pada jam 3 atau 4 petang ini.  Lagipun sedap juga makan ni kena pulak rumah BOS.  Bayangkan?

*** kadang kadang kesihatan saya tak menentu.  Di sebelah pagi ..saya sihat , selepas zohor atau asar mata saya mulai gelap kerana tak cukup darah atau tekanan darah yang rendah.  Bila begitu ini membawa mudarat jika saya sedang memandu kereta jarak jauh  .. untuk keselamatan saya berbukalah demi kelangsungan hidup saya   Tambahan pula isteri saya masih muda LOR. ( ketawa).


Rasa rasa tahun ini saya berniat untuk berpuasa 6 secara penuh.
Langkah:

1)  tutup handset secara total. tanpa kompromi.
2)  iktikaf di masjid besar Muhammadi Kota Bharu sepanjang hari berbekalkan majalah dan akhbar untuk menghilangkan rasa boring.  Maklumlah .. membaca al Quraan dan Hadith sahaja .. satu tempoh yang panjang sangat 24 jam kerana kita bukan pun dari negeri arab ... mestilah diselitkan dengan membaca akhbar harian dan majalah Readers Digest, Times dan Newsweek.  Senang faham bila banyak gambar gambar dalam majalah majalah ini.
3) jangan bercampur dengan orang ramai..nanti mereka mengajak aku pula untuk minum petang dan macam macamlah
4)  duduk diam diam di satu tempat yang jauh dari rumah.
5)  jangan kasi orang tahu di mana kita bertapa.  Ha..ha..ha..  kalau mereka tahu mereka akan datang dan memaklumkan ada tetamu ayah. Mereka menunggu ayah di rumah.  Habislah ibadat puasa 6 engkau.

Begitulah strategi yang mesti diambil.
Sekarang bukan senang nak menjalankan puasa 6 ini.
Akan tiba satu zaman
nak menghidupkan satu sunnnah Nabi Muhammad sa.w.  bukan lah sesuatu yang senang.

Harap harap kita semua dapat menjalankan  ibadat puasa sunat di atas.
Jika berjaya, syukur.'
Jika tak Berjaya ..apa kan daya bukan?  Yang penting kita telah berusaha seperti berikhtikaf, bertapa, menutup line hand set dan macam macam.  Oh ya..  kadang kadang ..niat nak puasa 100%  lebih bagus dari amalan sebenar tau?

Sekian.
Kepada Allah lah kita berserah. Ameen.
Wasallam.

sakit, pesakit dan penyakit

Posted by sazali

Salam

KIta sebagai manusia tidak boleh lari dari ditimpa musibah.

Salah satu musibahnya ialah sakit.  Tiba tiba kita jatuh sakit.

Ada penyakit itu ringan dan ada penyakit itu berat.

Contoh penyakit ringan:  demam, selesema, batuk dan sakit kepala.
Contoh penyakit berat/ parah:  barah payu dara, barah otak, jantung berlubang, leakumia dan kencing manis.

---
Kita makan mengikut pyramid makanan.
Kita makan mengikut nasihat para para doctor dan guru.
Kita tidur cukup.
Kita tidur dalam kawasan rumah yang bagus.
Kita tidur dengan kipas dan alat penghawa dingin.
Kita minum cukup.
Kita ikut banyak nasihat orang orang tua agar kita sihat selalu tetapi mengapa kita jatuh sakit juga?

Mengapa?

Jawapan senang sahaja.

Allah yang mencipta kita.
DIA tahu kemampuan tubuh badan kita.
Dengan penyakit , kita diberi amaran .. 
Allah yang berkuasa
Makhluk macam mu tidak ada kuasa apa apa pun.
Allah beri kita kesedaran ..
NIkmat sihat dan nikmat sakit silih berganti. Satu demi satu ..agar kamu beringat bahawa satu masa nanti
kamu akan dijemput oleh AKU melalui perantaraan malaikat maut.
Oleh itu , ayuh bersiap sedialah wahai manusia.
Bersedia!
Jangan berangan banyak banyak. 
Sedarlah bahawa dunia ini bersifat sementara , sedangkan akhirat adalah kekal abadi abada.

Oleh itu macam mana?

Pesakit jantung pun tahu.
Kadang kadang pakar jantung terpaksa mengangkat bendera putih ( kalah)
mereka tak boleh buat apa apa lagi dengan jantungmu.  Robek banyak dah jantung mu dikerjakan mereka.

Semua kepakaran mereka sudah sampai ke satu titik ..terbaik tetapi
sayangnya penyakit jantung mu tak mampu mereka ubati lagi.
Kamu dibawa pulang oleh kaum kerabat kamu.
Kamu diterbangkan dari hospital terbaik di Negara barat ke kampong halaman kamu.
Untuk apa?
Yes .. untuk mereka bersiap sedia .. akan tiba satu hari itu ..  kamu bertukar status dari manusia hidup kepada manusia mati ( mayat).

Bila sampai di titik itu, semua manusia yang rapat dgn mu akan cepat cepat
mandikan kamu, kapankan kamu dan menghantarkan kamu ke Tanah perkuburan.
Di situlah kamu akan disimpan untuk satu jangka masa yang panjang.  Tidak ada sesiapa tahu bila tamat ini punya penghidupan dalam alam kubur.  Kau tahu tuan?

Begitulah lazatnya kehidupan.
Sedap macam mana pun bila datangnya sakit, bila datangnya penyakit
kita tak boleh lari dari pelan asal pencipta kita bergelar ALLAH YANG MAHA AGUNG
DIA menjadikan kita
dan DIA juga mematikan kita pada bila bila masa.

Sama ada Negara sudah bergelar Negara maju atau
tidak
bila sampai masa kita dimatikan
Kita akan terus ke sana ( kubur) ..
aduhai.  Begitulah wahai anak.

Sayang macam mana pun engkau kepada ibu bapa mu
Allah sayang lagi mereka melebihi  tahap kesayangan kamu kepada ibu bapa mu sendiri berkali kali.

Semua ini memberi banyak pengajaran kepada kita ..
itu pun kalau kita mahu berfikir sejenak dan / atau seketika.

Semua yang hidup akan merasai MATI.

Begitulah anak.  Nabi Muhammad s.a.w.  selalu berpesan ..bersiap sedialah .. banyak banyak. Kau digalakkan menziarahi orang sakit di hospital.  Hadith :  BIla ada seseorang mukmin bersusah payah keluar dari rumahnya untuk menziarahi saudaranya yang sakit terlantar di rumah sakit di waktu siang , maka diutuskan 70,000 malaikat mendoakan untuknya .. Allah ampunkan dia.  Allah kurniakan rezeki kepadanya.  Allah panjangkan umur untuk Nya ( tuan ziarah). Begitu juga bila kamu menziarahi saudara mu di waktu malam yang gelap gelita.  70,000 malaikat  mendoakan perkara yang sama dari malam sampai ke siang tanpa berhenti-henti.

Rujuk: Kitab Muntakhab Ahadis -  Hadis hadis pilihan.  Syaikh Md Yusof Kandhalawi 2015.

Sakit
Penyakit
Pesakit

Kita tak boleh lari ke mana mana pun.
Walaupun kita terbang ke luar Negara hampir dengan kutub utara sekali pun
bila ibu penyakit masih ada dalam tubuh badan kita
satu hari kita akan MATI.

Senang sahaja Allah lakukan kematian tersebut.
Allah Maha Kuasa
Makhluk tidak ada Kuasa apa apa pun.

Kta berubat macam macam itu
sekadar kita berusaha
Kita berusaha kuat dan kita berdoa banyak banyak agar
Allah temukan kita dengan satu ubat yang boleh menyembuhkan kita ..

Doa adalah senjata utama mukmin/ mukminah.
Tetapi doa boleh makbul jika makan makanan kita 100% halal.

Makanan kamu 100% halal tuan/puan?

Sebab itu kita mati
Sebab doa kita tak makbul.

Kita insaf banyak banyak bila doctor pakar kasi signal
kepada waris waris kita
'boleh ambil dia pulang ..boleh kemas kemas
dan siap siap dah ..
barahnya sudah Stage 4/5

Aduhai.
Begitulah.
Marilah kita beristighfar banyak banyak

Kita sudah hanyut jauh ke luar sana
Sekarang baru insaf dan ingin menukar haluan ..pulang ke pangkuan ALLAH YANG ESA>
JOM.

Sekian.
SEkadar renungan dan iktibar.

Wasallam

p/s:  Fokus kepada solat 5 waktu berjamaah.
Terutama berdoa qunut di waktu subuh itu.  Terkandung doa ..  afiatkan( sihatkan) kamu. BIla imam dan makmum ameen,  para malaikat di langit pun ameen bersama sama dan membawa permintaan mu ke langit tinggi di sana untuk ALLAH pekenankan.  Itulah ramuan terbaik memanjangkan umur mu ...  Baca Al Quraan banyak banyak.  Dalam Al Quraan terkandung penawar penyakit kita semua. Insya Allah. 









Istighfar

Posted by sazali

Salam

Kita boleh buat istighfar dalam banyak aspek.  Istighfar --- kita menyesal dengan tindaktanduk kita satu  masa yang lalu.

Hari ni nak tulis pasal tanggungjawab kita masing masing.

1.  tugasan , tugas harian kita sebagai penjawat awam

A) Dalam perguruan, kita diminta bersiap sedia untuk mengajar
dalam semua segi.  Pertama pemakaian kita.  Kedua , bahan untuk mengajar.

Ketiga,  proses memeriksa kerja pelajar ( homework). Keempat, pertuturan kita dan tingkahlaku kita.

Kalau tidak betul
eloklah kita istighfar banyak banyak.

Bila tak betul
rezeki kita tak 100% bersih.
Maka hukumnya mengambil gaji dari ATM dan makan minum  mungkin haram.

Kita makan benda haram.

Dalam kepolisan pun sama.

Kita diminta bertugas dari jam tertentu hingga satu jam yang tertentu.Jika kita tertidur maka kita lalai dalam tugasan kita.

Waktu terlalai itu ..tak bagus untuk ..  mengambil upah dari kerajaan.

Eloklah kita istighfar banyak banyak.

1B)  tutututan palsu

kita menggunakan kereta ayah ibu  C.C  besar . Kita boleh claim Kelas 'A'" ni.
tetapi dalam borang tuntutan , kita mengaku k 2000 c.c. Kereta itu kepunyaan kita sendiri.

Oleh itu kita terbuat sesuatu yang tak betul mengikut hukum syarak.

Menipu!
Payah bukan?
Sebab itu kita perlu buat istighfar banyak banyak.

2.  tanggungjawab sebagai ayah dan ibu

Kita tak prihatin pasal ibadat solat anak anak kita sejak mereka berumur di peringkat kanak kanak hinggalah dewasa.
Begitu juga ibadat puasa.  Dasyat!  Kita biarkan mereka makan minum tanpa had sejak mereka kecil hingga semua sudah menjadi keras seperti batu.  Hati batu!

Sekarang nasi sudah menjadi bubur.
Mereka derhaka kepada kita dalam banyak skop kehidupan.  Pertama mereka memilih pasangan hidup tanpa mendapat restu kita sebagai ibu bapa mereka.

Kedua, mereka menggunakan rumah kita sebagai ..opis atau tempat untuk berlepak sesuka hati mereka.  Kasihan kpd tuan dan puan.

Oleh itu kita mesti buat istighfar sebanyak banyaknya.

3.  tanggungjawab sebagai menteri
Sebagai menteri
kita kena sedar kita dipilih olel rakyat untuk
menjaga kepentingan mereka.

Kita buat acuh tak acuh saja semasa menjawat jawatan menteri dan timbalan menteri.

Sekarang baru ada keinsafan sejak memasuki parti pembangkang.

Bila insaf
jom kita buat istighfar dan taubat banyak banyak.

Boleh?

4. Tanggungjawab sebagai ketua

Kita dilantik sebagai ketua dan dalam perkhidmatan kerajaan
ada elaun ketua.

Sedap jadi ketua kerana
elaun ketua jabatan besar juga.

Kalau tak silap ..

RM6000 setahun.
Kalau 2 tahun RM12000.  Sudah cukup bina garaj di hadapan rumah berbatu bata mahal. 

Tetapi ..bila dilantik ketua
kita bertindak macam pegawai biasa sahaja.

Kita tak ambil pusing
orang orang yang memonteng kerja, mengeluarkan kualiti kerja yang rendah
dan macam  macam lagi.

Oleh itu
kita diminta istighfar banyak banyak.  Allah pasti murka kepada mu KJ!!!

5.  kita adalah guru, pensyarah.

Pelajar amoi  dari Malaysia, Singapura, Thailand, Vietnam tak pakai elok elok  ..menutup aurat.

Payah nak kawal mata jantan ini maklumlah kita dari benua arab 20 tahun sudah.

Sampai di Malaysia
kita diberi peluang jadi pensyarah.

Habis ..mata ini digunakan melihat itu dan ini si amoi dari semua tempat , penjuru dan ketika.

oleh itu sang arab
marilah kita beristighfar banyak banyak.

Mohon ampun dari tuhan Allah Robbul Alamin.



Buat lah refleksi.  Banyak benda kita buat tak betul kan?
Sebab itu tuhan hantar banyak peringatan kat kita sewaktu kita hidup ini.
Banyak penyakit seperti ghout, darah tinggi dan barah.  Sepatutnya kita mati selepas bersara , tetapi ada tu ..belum 55 tahun pun ..dah meninggal dunia dari penyakit moden stroke dan stride.
Banyak bala bencana dalam keluarga. Satu dari nya kemalangan maut sana dan sini.

Astaghfirullah hal azeeem.  La hau lawalla ..ku wa tailla billa  hil azeem. 

Nabi Muhammad s.a.w. beristighafar 1000 kali sehari semalam.
Bagaimana kita yer?

Sekian.
Wasallam.

diet nak panjang umur

Posted by sazali

Salam

Kita semua tahu macam macam dah pasal pemakanan berkat sekolah, politeknik, university dan pembacaan.  KUrsus pra persaraan pun banyak juga membebel pasal ini.

Sewaktu saya di hospital USM dan USAIN
ramai sahabatku menasihatkan perkara berikut:

1)banyakkan makan buah buahan dan sayur sayuran.
Baik BOSS.

2)  jauhi dari makan banyak daging seperti lembu dan kambing.  Susah nak hadam benda alah itu. Pilih ikan ..sebagai gantinya.

That day makan ikan siakap 3 rasa - RM38 seekor.  Mahal kan?
tapi tak apa ..  murah lagi jika nak dibandingkan dengan pembedahan jantung ..berpuluh puluh ribu RM.

3)  minum susu dan makan oats + buah tamar (kasi blend)

He..he..he..

4) makan madu tualang , madu kelulut ..kuatkan jantungmu Prof.

Wow!

5) tidur awal .. lepas isya ..terus tidor.
6)  exercise jangan lupa .. gardening sikit sikit ..keluarkan peluh setiap pagi hari.

7)  mandi jangan tak mandi/  buat solat dhuha /  mintak dgn Allah .. bila engkau  sihat itu rezeki besarlah  untukmu.

8)  sedekah ...banyakkan sedikit.  Bila sedekah ..  Allah panjangkan umur mu shifoooo.
9)  jangan lupa keluar dakwah tabligh ..  biar mati dalam jalan fisabilillah.  Masyaallah!  4 bulan cash IPB.  Siapakan posport dan RM4000.  ASAP?
10 jangan makna daging kambing ..kolesterol tinggi. Bahaya ..jantung mu itu.
11) jangan bertikam lidah dgn isteri.  Bergaduh gaduh macam macam ..dia juga ynag jaga engkau.  Tak ingat  youuuuu!

Pendek kata ..

semua nasihat best best punya.

Tapi ..tahu tak ?

ramai oarng mati jugak.

Kenapa?

masa dah cukup.
rezeki mu di dunia ini sudah tamat.
tak ada lagi rezeki untuk mu esok , lusa, minggu hadapan dan seterusnya.  Baik kau pulang berjumpa Allah Yang Maha Esa.

Petua:  berbaik sangka dengan Allah.
Orang berbaik sangka dgn Allah .. maka Allah baik sangka padanya. 
Orang buruk sangka dengan Allah .. maka Allahtak nak jumpa dia dah.  Sudah engkau?

Sekian.
Jagalah diri mu itu.  Dulu sihat bukan?  SEkarang .. Allah nak uji kamu slow slow .. get ready dgn macam macam kemungkinan.  First mati dengan keadaan tiba tiba.  Kedua , kesihatan berubah secara positif dan  mendadak .. jangan leka abang dan kakak ..  tiba tiba .. kau tumbang tak disangka sangka.  Al Fatihah!

Wasallam. 

worry

Posted by sazali

Salam

Man worries a lot.
Woman worries much more.

I just like to list  few worries here.  I put them in stage 1, 2 and 3

Stage 1.

Young students worry about studies.
University students worry about jobs and what next?
Working couples worry about buying a good house near their offices.
New young couples do think about babies.  Are they OK or not?

Right?

Stage 2.

Young students worry about their look.  Am I pretty among my friends?
University students (Malaysia)  ..  should I continue my study or not?  Or in better terms should I just marry an old Bruneian man who owns everything?

Working couples worry about losing jobs.  Ohsss.. My God. What would happen to .. my mortgage and everything else.

Stage 3.

Young students worry about relationship.  Among their friends and teachers.
University students face more battles ( sleepless nights)  if their SV did not approve their FYP, thesis and write up. Goshh!
Old parents worry about their health.  Why must I face cancer now?


----

In sum
the worry revolves about what they are doing now.
They less worry about yesterday.  Their focus is tomorrow.
Is there any food for my children ..if I lost the job at the factory?
Health comes and go.  During your healthy times ..we took many things for granted like .. some of us smoke, take drugs, buy prostitutes and so on.  Once we are diagnosed with cancer, diabetes, HIV and stroke ..
we start to cry.  Our cries ..  more or less like the bulls ..  we are going to die very fast.  Don't worry yours will drop by themselves.  Smile OK? 

In short , I would like you to listen this from Prophet Muhammad s.a.w

If you did not fear Allah
then HE will send you with 1001 kinds of worry.

Fearing Allah ..
do your 5 times daily solat
try to be good to your parents
try to be good to your teachers, SV, bosses and many more

If you do good
then more good will come to you.
Sometimes the reward comes instantly ..and sometimes they come one after another.

Please refer to Surah Nouh :  10 - 13
if you repents then .. Allah will forgive you and will bring
all rezeki to you from the skies etc etc.

I think that is all for today.
Hope you worry less now. Please. I also worry but don't worry my problem  is not as bad as PM Malaysia Najib nowadays.  He..he..he.. I can sleep with some money or none in my pocket.  Syukur!

Wasallam

old friends

Posted by sazali

Salam

We got all sorts of friends.
Some are new and some are old.

The newest friend can be an hour ago that you met in the airport and those who are considered old .  ..  they come from your former primary and secondary schools in Terengganu and many more places.

We can list some characteristics of our friends.

Some are good.
Some are lousy.
Some are fun to be with and we laugh a lot when we were together.
Some ..watch out!

Ha..ha..ha..

2)  BTW, I enjoyed to be with my friends most of the times regardless of  our color, race, religion, academic background, number of credit cards in our wallet and football clubs in Malaysia.

We are just good old friends.

3) I was a teacher too.
So I have many students throughout the world.  If we met in FB , I regard them as my friends.  Nothing more and nothing less. 

We shared many things such as:
Experience.
Knowledge
Tips here and there especially health and traditional medicines like Tongkat Ali, Kacip Fatimah and kopi 3 in 1.
I promote Malaysian fruits like durians and sour soap ( durian belanda)  and many more Malaysian products like PROTON, batiks, songkok and songket   
and many more.

We try our best to write nicely ..  because they know their teacher is not as healthy as before.  Ha..ha..ha..

4) Since  we are still in the raya mood, some tips to have friendship that can last for decades.  If you don't mind

4.1  don't push too much of your out of date idea(s)
4.2  don't sell things and thinking of making  profit from friends
4.3 don't tell your problem so much especially you having a war with your new wife from Vietnam and vice versa.  BTW , do you like Thai malay? ( laugh) the way they talk I mean..
4.4  give things to them example old book(s), old power point slides, old clothes, donations for their poor masjids and suraus
4.5 help them in all your capacities. THe best that you can please.

4.6  if you promise  something please come. Honor your promise.  Come ..

4.7 try to be happy (even though you have not eaten 3 days already)
4.8  don't depend so much on friends , try to be independent and most importantly
4/9  don't expect to get free lunch and dinner from your friends because most wives nowadays
do not like this idea of cooking, serving and washing dishes any more.  They are too busy , you know?  He..he..he..  sorry and
4.10  do not come to borrow any money, car, bike, tudung, corporate jacket from UTHM and torn out jeans.  They will surely hate you openly or secretly.

5) Finally, how to measure yourself among friends?

If you are ill
they ask how are you?

if you are hospitalized they
will visit you with apples and grapes.

if you got married with a new partner from Yala, Thailand
they congratulate you ..  Well Done young man.  Do you want me to supply any new herbs for your well being?

if you die
they will talk nicely about you among their children and relatives and .

if they never ask any thing  about your where about
that shows .. your real worth , mannnnnnnn.  You better Wake Up!

I think that's all for today.  I continue later. Time for morning prayer.  I love praying subuh because in the doa of Qunut .. there is a sentence .. asking Allah the creator of this universe and us ..to grant us good health and happiness.

Ameen.
TQ. Wasallam.



belajar bahasa arab

Posted by sazali

Salam

Belajar bahasa arab?
Ini opsion aku terakhir dalam senarai .. aktiviti bila bersara.

Tujuan:

1) senang sikit membaca Al Quraan
2) faham sikit selok belok Al Quraan
3) mula berkenalan dengan kawan kawan baru  - kebanyakkannya adalah berstatus pesara.
4) maksud dakwah di luar Negara nanti Insyallah.

---

Aku dah start belajar dah pun.
Dengan Ustaz Toha dan Ustaz Is di Kubang Kerian.

Best jugak.
Belajar macam budak budak Tahun 1 sekolah agama rakyat Kelantan.

Ustaz Taha bukan  Melayu asli.  Dia berdarah mat salleh dari Amerika tetapi ..you .. jika kau dengar dia bercakap Arabic ..tak percaya dia itu orang mat salleh Amerikan.  Fasih berloghat Arabic.  Ini membuktikan kpd aku ..  jika kita bersungguh sungguh dalam 1 perkara .. maka Allah akan izinkan satu skil kpd kita secara baik.

--

Ada kawan kawan berumur 55 dan ke atas. Perempuan dan lelaki.
Rasa rasa 10 orang sahaja.

2 jam sekali belajar.  2 kali seminggu. 8 kali sebulan.  Yuran RM150/bulan.  Masalahnya hanya satu.  Kelasnya di tingkat 2 satu bangunan yang usang di Kubang Kerian, Kota BHaru.

Yang bagus sekali ..aku dah mengenali huruf jawi dgn lebih dekat lagi.  Dapat tahu .. tulisan ringkas , symbol khusus dalam al Quraan.  Banyak jugalah 'OOOOOOOee' dari mulut aku. Tanda baru aku sedar .. jawi pun ada short formnya tersendiri.  TEtapi
Tulisan jawi aku macam kura kura ..terlampaulah perlahan.
Tak sangka ..bila belajar Arabic .. penulisan jawi kita kena mantap.  Oleh itu kena cepat cepat upgrade kemahiran penulisan jawi ini.

Aduhai.

Begitulah nasib.

Antara student kelas ini aku lah yang tertua sekali
Apa boleh buat.

Lagi pun aku duduk jauh 44 km dari Bandar KB.  Penat juga jika belajar bulan puasa 30 hari..

sebab bersungguh sungguh memandu kereta dari jauh dan memanjat tangga sekolah ini
tiba tiba ..

aku diserang angin ahmar.

Masuk hospital USM dan USAINS.

Begitulah nasib.

BIla dah masuk USM hospital ..

kelas BA menjadi kenang-kenangan. 

Sedih gak.

Cita cita macam macam..

kudrat tenaga dah kurang dan semakin kurang.

Ingat ..bila dah sihat nanti ... aku bolehlah  sambung lagi kelas ini dgn geng geng lain pula.

Harapan besar ..aku boleh tamat pengajian bahasa arab di peringkat sijil dan diploma Nilam Puri UM.

Tengok.. cita cita ku tinggi.

Tak main main .. punya cita cita.

Insyallah.
Semasa sakit ini Ustaz Taha dan Ustaz Iz ada datang ke rumah ..jauhnya mereka mengeluh!  Tu lah ustaz ..  aku bawak kereta 88km setiap kali ada kelas di Kubang Kerian.

Mereka melaway pesakit selama 1 jam juga .. selepas mereka pulang ... sayu juga dlm hati .. orang baru aku kenali sanggup bersusah payah datang ke sini.  Muga muga Allah memberi mereka ganjaran kerana sudi menjenguk dan bertanya khabar berkenaan dgn diri ini.  Masya Allah.

Begitulah tuan/ puan
 tak bagus sangat karangan ku kali  ini tetapi begitulah ..  perjalanan seorang pesara dalam mencari ilmu belajar bahasa arab al Quraan.  Yang penting jangan buat kerja BODOH bila umur dah masuk SENJA n Maghrib sudahhhh.

Sekian.
Malam ini ada tetamu lain pula datang berziarah. Hari Raya Puasa sebulan bukan?  Ha..ha.ha..
Orang sakit jika ada orang datang .. sihat sedikit dia.

Wasallam.