Refleksi Part 2

Posted by sazali

Salam

Advantages of writing are:

* it cools you down
** it focuses your argument
*** it helps you to locate where you are in your 'study' -  literature review, methodology or discussion part.
* sometimes it can prove certain things to your enemies - well, you know your stuff a lot ...
** it brings you to a scholarship position


After writing, you can talk better to the audiences.
You talk better because your brain has worked on your points quite a number of times already.

Many ministers in this part of the world cannot talk well because they did not write well enough.
Their points are shallow and not serious enough to attend world summit meetings.  Sometimes, school children age 11-12 year old  would laugh at the points raised such as ..  if you cannot pay up, just use another alternatives.
another one is, if you are not having enough daily, get 2 3 jobs a day. Then you gonna be alright. (No need to see your children grow). See? Among millions of malays on this earth, najib got this in his net. (Laugh). Refer to harakah daily  this week edition. 1st jan 2016.

Just compare some of the new ministers speech with ex-premier Tun Mahathir.
His argument was sharp because he had written a lot on certain particular points. WHEN he was ON STAGE, HE JUST elaborate on those ... very convincingly.

So..  to look smart try and write ..  according to your field of interest.  Write a lot please.

TQ.  Happy new year .. every body.
Wasallam.


p/s:  i am also learning to write



Refleksi Part 1

Posted by sazali

Salam

Alhamdulilah with taufiq and hidayah from the AlMighty Allah, I manage to write some articles on the following sections:

1)  PhD and masters
2)  dakwah - we are all dai , you know?
3)  MUET, English grammer
4)  politics -  local scene
5)  life as a mathematics teacher/ lecturer
6)  life as an undergraduate & postgraduate abroad , local university  u-t-h-m
7)  my beloved dad CPL Khalid 10452
8)  my wife's wonderful cookings
9)  economy, price of goods from the local markets, ..
10)  football - Malaysia 0 ;  Desert United FC 10  and
11)  how to prepare a simple western breakfast

Among my writings, one of them obtained the highest hits daily.
The name of the writing is "  jangan takut wahai anakku ...phd "
He..he..he..  I don't know why?  Total hits 200,000 ++  for this writing only.  Subhanallah!

My friends are encouraging me to put the good bits  into a book.

What do you think?


He..he..he..

Everybody wants money.  Not only the young student needs the money, the dying man age 93 also ..  thinks the same thing day in and day out..
With money, they can do many things like - hopping onto a new pony with a broader base,  holidaying, buying new cars, kidney machine,  etc etc.

but i think i have enough, really?  he..he..he..  I enjoy wearing my ex-students' gift like a simple shirt costing rm30 once a month from Kuching mio mio mio , writing using Edrina's expensive gift  and many more. why?  because ..

if i were to earn RM1,000,000 per day from writing ...  I gonna eat the same 3 plates of rice, 9 glasses of mineral water, sleep with the same soul on the same bed , etc etc

which is what i am enjoying right now.

So ..what is the hurry?

why worry?  so what!

* perhaps if one of the above variables start changing , may be ... i might undergo some other changes too.. but it is not easy to train old horse ..u know?  According to research, the horse like to smell  the same old thing like the grasses on the plain (Argentinian grass) day in and day out. (laugh)
I believe one simple thing boy ..  if you let others enjoy your thinking (lillahi hi taala, sincerely) .. then Allah will send many things to you from all angles .. without you expecting them at all.
Examples:  good health, good smile, good words, good friends,  and ....many other good things come running after you  during the day light / full darkness.

Insya allah.  Moreover I bought this '..  when a man dies ..he left behind 3 things :  charities, knowledge that other man can use and put them into practice and  finally pious children who will pray for him ...'.

See..
life is so simple//  Luckily I am not the Prime Minister of Malaysia ..

I don't think he is enjoying the same kind of life like this teacher who is trying his best to put things on the computer screen for his followers from many other countries to read.

To sleep peacefully .... is my dream every night.  Target .. wake up for tahajud and fajar/subuh solat every day.  The others ..  if  there is something there  ..it is just ok ..and if there is nothing much ..it is also ok for me.

Example:  if i have my wife now at my side ..i feel ok and ...
if my wife is on duty elsewhere ..  i must look ok ..

why?  we must learn to live alone sometimes/  this is very good ..  because ..we cannot be here for ever both of us all the time.

Sooner .. one of us ..will not be in the picture any more.

After that the remaining actor/actress will also go ..... some how, some way, somewhere  ... why?  we belong to Allah, my dear.  Kita bako  mati.  Accept it please.

Thank you.
Wasallam/    pleaze make a lot of doa ..to die as a dai ..






today is tuesday 29 December 2015

Posted by sazali

Salam

As usual I start my day with fajar solat in the nearby mosque.
After that, i shall go and buy some food for my mum and relatives who are staying i
At my residence.

The food usually is nasi lemak ikan bilis, kueh apam, cekodok pisang and some bread. They are about 20 of them there.
To supplement those food, i shall fry some bread which was dipped with eggs. It is so simple to make.

While preparing food, it is easy to read Al Quran the holy book and memorize some short verses of any selected surahs.

When visitors come, please try to entertain them at our best. Everything can except jumping from a 12 story building. He he he.  According to a hadith, if visitors come to your home, it brings with them berakah, sakinah and happiness. He he he. It shows you are there in their hearts.
Many years ago, our parents slaughtered a goat or a cow. Then they made a big feast inviting the neighbours and others. Now it is hard to practice because at 0800 am i must be at my office.

What I shall tell them , made yourself at home.
2) Oops my wife is 400 km away. She is helping her daughter who just got another baby. 10 day old girl.  If she is around, I strongly think,  i don't have to do anything in the kitchen. Now, I must take over the roles in the kitchen happily (ever after).
3) I think my relatives are going to explore many interesting places in Penang today. May be they left at 0900 am and come back late in the evening.
I cannot take any holiday today ...because i got to prepare something. If there is rezeki i shall eat something in University of Tsukuba, Japan in February 2016.
So study hard and pray really hard boy. I believe strongly, one simple thing, If god has written something for me in any place of  this earth, insyallah i shall be there no matter what. I hope i can be there. If i am somewhere, i shall do my best to walk with zikirullah in my heart. If the host ask me something i will talk a bit to the curriculum mathematics education experts from many South East Asian countries. To do that, i must get ready with lots of reading, thinking and reflections. That is my simple life. If you say subhanallah, alhamdulilah and allahuakbar ..in any tunnel during the high speed train journey ...then that tunnel will be the witness at the court of Allah one day.
Remember Allah, then HE will remember you. How? by rewardiing you with a good health and a good brain.
I write this so that one day my own children can imitate, emulate, inculcate... , can talk to their great great grandchildren ... one of their ancestors had arrived here as an expert in his field. He..he...he..  Alhamdulilah.

O yes ..if you think nice about your guests, then Allah will talk nice about you to the inhabitants of the earth. How boy>? He will spread the wing for you ...and you shall walk to all corners of the earth. Ameen.
Friends come and go but your blood relatives remains  with you ..the rest of your life, what come may.
Remember that ok?
May god bless you. Ameen.

nilai sanak saudara ialah apabila waktu ..

Posted by sazali

Salam

Kita semua tidak boleh lari dari sanak saudara. Org yg menjaga silarulrahim antara sanak saudara ...Allah jamin syurga, panjang umur dan murah rezeki. Itu janji Allah pada kita semua.
Jom kita tengok siapa sanak saudara kita ini.

Pertama, kita mulakan dengan ibu ayah. Jika ibu selangor dan ayah kelantan ...sanak saudara kita cukuplah ramai. Itu pun jika kita cakna siapa kita dan siapa mereka.
Dari ibu ayah ...datangnya atuk dan nenek kita.
Ayah dan ibu mempunyai adik beradik mereka tersendiri. Bila ini wujud, secara otomatik ada sepupu, dua pupu dan tiga pupu. Bila ada sepupu..maka adalah emak sepupu dan ayah sepupu.

Pak saudara dipanggil uncle, mak saudara bergelar auntie.
So simple right? Adik beradik ayah dan ibu ..semua ni berstatus uncle dan auntie lah. Bapa saudara dan emak saudara dlm bahasa melayu.
Semua ini mu keno tahu. Kenapa?  Lihat di bawah.


2) kita perlu mereka di waktu kematian. Panggil mereka untuk majlis meratip untuk 3 malam pertama, 7 mlm, 40 mlm dan 100 mlm. Itu pun jika mu larat.
Kita perlu mereka waktu perkhawinan, pertunangan dan mcm mcm lagi. Sabarlah jika mereka lain sikit dari kalian. Dari segi mcm mcm lah.
Ada pro Tun Mahathir. Ada pro Nik aziz kito. Al fatihah.

Satu saat kita perlu mereka d waktu nak pinjam duit, lantik penjamin bank dan saksi untuk borang biasiswa, dermasiswa atau ptptn. He he he.
Yang penting kita melayu dan sekampung pula.
Idea dan kefahaman kita ada sikit beza ..tetapi tak apa ..kita semua satu saudara.
Tidak cerdik benar kita kutuk saudara sendiri. Ada apa apa ..kita juga yg salah. Pertama tak buat kerja dakwah dan kedua tak gi mari g mari. Mu mu ebgkau engkau. Thats why jadi beginj.

Kita perlu saudara mara untuk menyokong bisnes kita mcm mcm, jika kaya...duit akan mengalir juga kpd saudara kita one day or two more days.

Tengok bisnes org cina. Mereka menyokong habis habisan bisnes saudara mara mereka sendiri. Itu pasal bisnes mereka terus maju ke hadapan.  Dulu bisnes kecil. Sekarang bisnes mereka sudah pergi global. Why? Mereka bersatu hati.
Susah sama ditanggung senang sama sama dikecapi.  Di mana? Bumi Malaysia lah. Semua boleh.
Di sini, ekonomi melayu tidak improve kerana kita ada jealous dan busuk hati.

Walaupun tudung sama sama hijau dah ..mu 3 lapis, aku tak berlapis manor pun ...roti uncle tak ramai yg nak beli. Tak sedaplah, keras mcm kayulah, tak lembutlah  mcm roti gardenia ..nok cabut gigj aku.
Yg seghoti ...nak sokong roti orang lain suku sakat dgn kita.
3) untuk menjaga hati, kita kena belajar puji memuji. Contoh ayat. Sedaplah sambal bilis pok li kito. Minta hantar ke London boleh? Mintok stok unguk populasi rakyat melayu 1000 butir buah rumoh.
Dgn cara itu, bisness kito boleh grow lah. Bila makan sedap, kempen kat kawan kawan di lkndon itu. Lagi dan lagi. Baru sedak pok li. Boleh buat research dan develolment. Soon sambal bilis sampai ke bulan.

Bila kita cemburu antara satu sama lain ..roti melayu muhibbah ...tok den 3 tahun ...semua bisnes roti melayu mapus di Kota Bharu kitor.
Why? Cemburu punya pasal. Ada kita tok leh tengok pok li roti kaya raya mcm datuk fernadez air asia itu. Bak por hah?
He he he.

Begitulah ...tulisanku kali ini.
Buat renung renung ..waktu cuti beginj.
Sekian.
Wasallam,

otak terlampau engaged

Posted by sazali

Salam

Sedih sgt tengok orang orang kita. Ibu ayah membawa anak untuk menziarahi sanak saudara.

Berbulan bulan tak jumpa, bila berjumpa ..anak anak sibuk tengok cll phone mereka. Sepatutnya, bila dtg dari jauh ..bawalah buah tangan. Tak leh sate ayam, sate ikan pun ok jugak. Yg penting, jangan dtg bertangan kosong.
Bila ibu ayah mulakan tabiat membawa buah tangan bila menziarahi sanak saudara d kmpung ..lama lama benda ini akan terbawaa sama oleh anak cucu kita.
Buah tangan tidaklah mahal sgt. Rm20, rm30 ..betik, langsat, duku berkilo kilo. Bawalah . Jgn tak bawa. Budaya yg bagus ini. Semua orang sayang.

Kedua, korbankan masa berbual dgn sepupu , 2 pupu kita. Tanya ..mu sekolah di mana tahun depan? Kata dapat 9a. Tak kan belajar d kmpung ini jer?
Bila kita didik anak anak ..bertanya khabar..anak kita boleh bersosial dgn sanak saudara bila kita sudah pergi untuk selama lamanya.

Sayang, sekarang ibu ayah sahaja yg rancak berbual dgn pak long. Pak ngah. Anak anak dia engaged dlm cell phone sepanjang masa. Bersalam pulang pun..tak ada feeling apa apa pun. Cukup hairan ..disebabkan teknologi canggih, sanak saudara tersisih secara perlahaan lahan. Rugi besar adik.
Cell phone kito boleh beli bila bila masa. Darah keturunan ..jgn buat mudah adik. Jaga adab sopan dan susila kita bangsa melayu.

Jgn engaged dlm cell phone jer. Kau susah nanti..sanak saudara juga yg dtg pertama melawat mu di hospitaal dan mcm mcm lagi.



Ingat tu.

Ini semua salah ibu ayah. Bukan salah  pemimpin negara kita pun.

Sekian.

Belajar jgn tak belajar, adik

Posted by sazali

Salam.
Banyak masjid buat majlis maulidurasul.
Ada salawat dan ada makanan menunggu.
Tadi saya berada di Masjid Jamek Batang Merbau, Tanah Merah Kelantan.
Sebelum khutbah, ustaz ada sebut 5 perkara.
Ingat nak kongsi dgn pembaca budiman.
Pertama belajar al quraan. Mesti tahu juzuk pertama berkenaan dgn apa. Juzuk kedua ..pasal apa. Dan seterusnya. Yg saya tahu sangat ialah juzuk ketiga. Pasal wanita. Di sini Allah menaikkan martabat kaum wanita. Pasal nikah khawin ..dengan siapa kita tidak boleh khawin dan sebagainya. Belajarlah adik. Macam macam ada dlm AQuraan.

Kedua belajar membaca kitab teragung ini. Belajar membaca dgn betul. Boleh guna waktu solat dari muda sampai ke tua. Yang bagus jika kita ada ilmu pembacaan al Quraan kita boleh mengajar anak bini kita secara langsung. Apatah lg kita berkhawin dgn seorang mualaf. Contoh mualaf ialah seseorang berbangsa cina dari benua China berkhawin dgn pemuda Kelantan. Khawin berehs, ngajar bini dio pun berehs. Yg tak mahu ialah bilo bercerai, isteri itu satu patah huruf al Quraan ..pun tak kenal.  Rugi sakan adik kakok weih.

ketiga, belajar menghafalkan al quraan. Kalau boleh mulakan semasa anak masih kecil lagi. Otak mereka senang menghafal al quraan. Tetapi untuk warga tua, al quraan pun senang dihafalkan. Buatlah usaha. Selagi kita mahu, selagi itulah kita boleh. Hendak seribu daya, tak nak seribu dalih. Hasil hafalan, kita boleh gunakan dlm semua aspek kehidupan. Contoh menghilangkan rasa bosan bila memandu kenderaan beratus km jauhnya. Selain itu, hasil hafalan al quraan boleh juga kita gunakan untuk melawan pelesit, makhluk besar dan makhluk kecil. Jin dan syaitan. Kita boleh guna hafalan al Quraan untuk menunduk musuh. Isteri mengamuk dgn kita pun, kita boleh patahkan serangannya yg bertalu talu. Malam dia serang kita, siang hari pun serangannya mulutnya tak habis habis. Bagajmana? Guna hafalan al quraan dan hembus tepat pd wajahnya. Yakinlah dia akan tiba tiba cool. Itulah ..mu keno blajar bnyk bnyk adik.

Keempat belajar hadiths. Ini menerangkan bagaimana nak amal isi al quraan ke dalam kehidupan kita setiap hari. Hadith datang dari Nabi besar kita Muhammad s.a.w. kitab hadith terbesar ialah kitab sahih Muslim dan sahih Bukhari. Katab ilya ulumiddin karya imam al Ghazali pun mengandungi beribu ribu hadith untuk digunapakai oleh kita dlm kehidupan seharian. Contoh hadith hadith nikah khawin dpt memurnikan lagi ilmu al quraan juzuk ketiga di atas tadi. Tanpa hadith hadith, payah kita nak terjemahkan ilmu nikah khawin ke dalam rumah tangga kita.  Pompuan yg dtg haid , org jantan keno go and steady jah. Jgn cuba cuba. Susah kita nanti. Org tak ikut benda formula ini, anak dio bermato juling iteklah. Astaghfirullah. Itulah tak belajar molek ilmu hadith ni. Yang dok sibuk belajar ialah tae kwan do dan tai chi. Kita kena balance. Masak pun kita belajar, jahit butang baju pun kita belajar n bagaimana nak hidup steady pun ....kita wajib belajar dik.

Kelima belajar akhlak mulia atau tata susila. Jumpa ibu, cakap apa? Jumpa cikgu bagaimana pula? Tengok suami takk solat solat bagaimana nak handle yer?
Tengok menantu lelaki tak kerja kerja cari makan untuk anak bini, nok wat guanor. Dulu bisnes, loni ..bisnes tidur saja kor?

Dengan akhlak yang baik, kehidupan kita lebih teratur dan berbahagia hingga ke penghujung nyawa kita masing masing.
Begitulah untuk kali ini.

Sekarang mintak izinmengundur diri dan sempena maulidurasul saya ingin memohon maaf jika ada yg tersilap. Saya anak polis jer. Sekejap berguru, sekejap tidak kerana ayah sibuk berpindah balai. He he he. Tetapi dengan kemampuan terhad, saya cuba buat yg terlarat sudah. Muga muga tuhan mengambil kira faktor ini sedikit sebanyok. Insya allah. 2200 artikel untuk adik kakok ku sayang selama 6 tahun menulis sakan. Sekejap bahasa melayu, sekejap berbahasa inggeris. Sekejap lawan boss, sekejap penulisan ampu ampu boss. Begitulah kita semua . Pandai pandailah menjaga diri. Bila mati, kita duduk seorang diri dlm dunia dipanggil kubur ...beribu ribu tahun tidak terperi. Cukupkan bekalan itu. Yg penting kito ado niat nak wat benda bagus bagus. Yg lain itu, terserah pada Allah Yg Maha Kuasa.
Saya pun masih belajar benda baik baik.
Sekian.
Salawat n salam pd nabi.

penangan cuti di dunia sebelah sini

Posted by sazali

Salam
Musim cuti. Ramai orang bercuti. Mood cuti terasa di mana mana dari metropolis hingga ke desa.
Di bandar orang mula bercuti.. di kampung pun begitu juga. Kuat pengaruh bercuti, percutian ni.

Ingat bila org bandar bercuti, org kmpung ambik faedah menjual dgn lebih bersungguh sungguh hati agar minggu ni ..banyak duit mengalir masuk.
Tidak. Rupa rupanya tidak. Orang kmpung pun turut bercuti juga.
Kuat kesan iklan hidup bersantai dan bercuti ini.
Dlm konteks sama, bila org kristians bercuti, org bukan kristians pun turut bercuti. Mengapa yer?
2) bila bercuti, kat kedai ada saja barang tak cukup. Mesti ada barang yg tak cukup set. Maaf encik , ikan bawal dah habis. Mendengar benda benda begini, sebagai pelanggan kita mintak alternatif. Ikan tenggiri pun dah habis.
Alahai ..kenapa teruk ni adik.
Entahlah ...org ramai bercuti.
(Ketawa).
3) beginilah keadaan di negara ini.
Dlm perniagaan, penjual mesti cerdik mengambil peluang menjual barangan barangan dgn lebih komited lagi. Kena buat kajian, analisa dan tindakan yg tepat agar bisnes kita terus maju ke hadapan lagi dan lagi.
Kena check stok sebelum musim cuti tiba.
Bila tidak buat persiapan, saiz bisnes tak kan dpt berkembang maju. Sebab itu gerai goreng pisang di kampung tidak nampak pertumbuhan saiz dan pendapatan. 30 tahun dulu menjual tepi jalan, sekarang pun ...gerai goreng pisang masih di takuk lama. Benda yg berubah hanya mak chik sibuk dengan cellphonenya sahaja.  Kita leka. Org bangla berniaga nasi minyak dlm bangunan besar besar sedangkan gerai org melayu ku masih tak mahu berganjak ke mana mana pun. Sedap jual tepi jalan banyak habuk dan berisikobtinggi. Aduhai mak chik.
Kita kena fokus sedikit. Beli barang banyak sedikit dari biasa.
Mengapa? Musim cuti, ramai org mahu makan di luar.
Ambiklah peluang ini. Berjual dgn lebih tekun lagi.
Sayang teori ini tidak terpakai lg. Ramai org bercuti.
Mukmin mukminat pun turut bercuti. Masjid kurang orangvdah solat subuhbdan isya. Mengapa? Ramai atuk turut bercuti pulang k kmpung.
Alahai.
Begitulah negaraku ini. Negara kaya, penduduk cepat ambik mudah bnyk kperkara. Billangan kemalangan atas lebuh raya tidak menakutkan sesiapa,. Mereka terus berada atas lebuhraya ini sedangkan esok adalah hari natal bagi org kristian. Bukan?
Pelik betul bukan?
Cuti punya pasal.
Sekian. Fikirkanlah ..jika kita tak ke mana mana. Mungkin nyawa kita turut terselamat.
Wasallam.

Psssssss...

Posted by sazali

Salam

In a typical malay house there is a father and a mother.  Under their control , are their children.  This is the basis of any malay family.  You can see few girls and boys living in the house.  Everybody knows the function of the father and mother respectively. The children are well behaved and polite and they respect the father at all times else ..  you sleep outside ok? Full stop!

Similarly is an organization of what sizes it comes in.  The top end is the Director , followed by the Assistant Directors and soon all the other employees such as the Senior Executives, Executives and Technical employees.  The lowest end is the gardener or security personnel.  In order to function well, they follow some basic rules such as 0800 hours is the time to report for duty and 1700 hours is the time to go home.  The end product is every body gets paid.  The director earns the highest and the gardener the lowest.  Why?  the director came in because of his qualification like a B. Acc, B. Arch, B. Eng , B.A., B.Sc and so on and so forth. This qualification indicates he got  brain too much.  Without brain, he stays outside ..full stop!  Simple theory but every body understands that all the while.

2)  The hardest question is .. why do we need a father ?  Why the Director?

There are many kinds of answers.
In the 1950's , this kind of answer was acceptable to all people regardless of skin color , languages and culture.

May be one of the answers was,  the father took care of the family.  Yes, the whole family.  To do that, the father must be a bit brainy (clever) and brave.  He has to go out and work and soon he brings home some food, clothes and many more. By doing so, every body was happy. Proof? the mother  giving  birth happily one after the other - never stop no matter what season it was.  In the meantime,

the Director directs his organization in order to function correctly in the eyes of the King, Sultan and rest of the population.  If he directs the organization well, he will be staying there for some time and if he is lucky, he will be promoted accordingly to his seniority and/or brilliant performance .  In 1950's , we seldom hear any director from the fishing organization giving orders to the farming organisation, banking institution  and vice versa.  If he did so, he will put himself in a big , big trouble. The worst, he got shot. Yes .. his name will soon be a part of the history of all mankind.

Now in 2015, the world has changed.  Change a lot it has.  Yes, it has changed a lot in multidimensional ways. The brain has turned somehow funny.  Not only 1 malay brain , but a lot of melayu brains.  58 years ago,  a good brain commands the lesser brains but now .. the good brains are controlled by much the less brainy ones.  Someone told me ..  bomoh influence has made everybody looks more like a fool.  Nowadays,

in a family, even though there is a father and mother there is no hard and fast rule , who goes out to get the food.  Sometimes both parties left  home to get money, food, technology and other good things for the sake of everyone's well being. Some times, no body goes any where. During their absence, somebody will take of the children. That somebody can be any body.  First, the poor grand parents. Why? Since they are healthy, it is proper that they come and help to care for their grand kids.  If the grand kid is only 1 , jolly good. But if the number is more than 10, their health would suffer gradually.  First their eyes suffer , next their ears suffer and soon both grand parents could hardly moved. Why?  [next episode].   Second step, they hire their relatives (cousins, second cousins, third cousins etc etc) or they  could hire another helper who works under contract. This helper could be from another country like Indonesia, Philippines, Thailand, Bangladesh, Sri Lanka and the list can goes on and on.  Every one works and the final product is money. The main thing, the children are taken care of very well.  That is a mere theory of living when both parents are working hard for the money.  Yes money.  I haven't heard any story, where every body goes out to work and at the end of the month, they come back with sweet mouths, good looking faces while  their pockets are completely empty. Currently,  what ever way you wanted to say, in fact, some came back with many foul languages ..  cursing the traffic jams, police traffic and ..some spoke badly about their bosses and of course the P.M too. ( very sorry indeed , Sir!)

In a country, the top director is the Prime Minister, President  who has many ministers from many ministries , top government officers from the public administration offices etc etc.  Soon you will see , me.  A simple teacher teaching A, B, C  and 1+2 = 3.  According to the General Order and other papers , I will earn the lowest because I teach the simplest subject ..alphabets and counting 1,2, 3 .. the same thing, every day and every year.  In fact on the death bed, a teacher could continuously say that A , B, A  sounds ABA, and 1 and 2 cannot be 4.
Because of that, he earns the least while the P.M/ President   he will always earn the most.  Why?  P.M must be the cleverest man to rule the country overpowering all the cleverest  and wisest  ministers, top officers like the IGP Inspector General Police, Brigadier General, Governor of a bank , Chief Judge  and ..many more personnel with all kinds of decorations on their high respecting uniforms , glamour and some hang their certificates up onto the walls just to show how smart they were once upon a time.  P,M/ President  earns the highest respect because he could solve any problems very well at any time.  He just direct things out.  With his power, his actions looks so smart and sound.

If P.M/ leader  rules well , the country can earn more money and of course .. the economy looks superb and fine.  The country machinery  are said to be running to the hilt. Optimization Theory.  Some countries without any natural resources yet  they look so well because of their brains.  Ooops ..just to remind you readers..my country has many things - petroleum, rubber, tin, pine apples, papayas, mangoteens, durians, rice, fishes, cows, buffaloes, ..., and finally the submarines some where out there under the bright sun.  You name it, we got it.   Last year we lost two big planes but don't worry ..we have many more planes in the sky.  We lost 600 people in the air crash + unknown theory of complete disappearance  ..but the country gained hundred thousands more refugees.  Same skin color but red teeth, my man.

If the country is not ruled so well, the economy will suffer and the population will live miserably. 58 years ago, every body talked a lot  about heaven and earth every where, any time.  After death, they will go confidently to the heavens. The muslims claimed that.  The christians did say that too.  Soon every body claimed  that .. too, quietly and some so loudly.  Why?  they have no debt to bother them in their 6 feet deep graves.

3) Alas,  recently, the report went to say , our country is in the red.  We owed RM660 billion!  OMG.
660,000,000, 000 RM

I have seen only RM1000, RM10,000 monthly but my eyes have never set  this 660,000,000,000 RM.
My god. What has happened this time?

If I die and born  and die and born 10 times from the same tunnel ( my mum's womb ) , I don't think I can see this figure in my bank in Parit Raja whenever, however and what so ever.

What has gone wrong? Now many of my friends are afraid dying because they are owing the banks pretty too much. The husbands dealt with the banks, the wives too ... houses running at half million ringgit each in Klang Valley , Penang and many more places.  Alas , many men hardly mention the heaven  any more ..because those who die with hutang ...  their good deeds carry no weight in the court of Allah. O my god. Help me out!

If you don't mind ..  bring your eyes a bit up by 2 paragraphs ..  you can see what was written earlier. Right? Did you see?

Yes ... if the country is ruled very well ..  our country won't be like this.
Something is seriously wrong Sir!

not only the P.M. personal account was found to be credited with 'money' from unknown sources ..  we rakyat learnt that ..the wife enjoys the same luxury too.  Imagine!  She got few millions credited into her account too.  They can do this ..because they know .. no body can touch them any more.  They are so brave indeed.  Knowingly,  they know most of the ministers , officers are just damn fools.

In this world, I read .. if any employee were to be caught getting money directly into their own private account from other sources ..  very fishy types .  .. they would get sack.  Why?  It is the rule of the day.

but not here... a funny place.  One time, they listened to the Quraan ..  international competition year in year out ..and every time a qari/ qariah reads the surah in the dark nights of Ramadhan Al Mubaraq ..soon the translation comes.. about taqwa, heaven and hell. But listening is one thing, action is another thing.  Since islam is about the unseens, who cares ..  this is clean or dirty money. Nobody has come back from the grave and tell us any kind of stories from their graveyards. Was it a garden of full of bliss or a damn pit of hell? What was known, many got their lips shut and their balls falling down.

In short, there is a possibility, not only the ministry is poorly run, the departments are poorly controlled .. and in the final end .. how can a P.M   runs this country so well..
Can he be the best problem solver at this point in time with 660,000,000,000RM? If only he knows what conscience is.

is there anybody ..  wise and good .. that would be willing to tell him .. confess the truth and please step down.  RM660, 000, 000,000  is no small joke.  The monthly interest can just suck every thing we earn from the daily transactions from all kinds of 'goods'.  This is just simple mathematics.  If the principal is too big, the earnings we made will never be able to cater that interest , what comes may.  Many professionals are declared bankrupts .. and soon many will die .. from stress and heart attack.  My friends from MAS, Slumberjer, big and small factories lost jobs from many hooks and corners, and one day they will lose all their properties and may be ..some families will just  disintegrate and die.

Don't let us die and sink with you Mr P.M/ President.  Soon our next next generations will curse all ..bad things to us ..  you know so much ..but yet ..you fooled us all along. What?

The country is badly run. [crying]. Really !  Is this misery/ tragedy?

The End of 1Malaysia Can.  



  

  

Ibu misali

Posted by sazali

Salam

DUGAAN ibu sangatlah besar.
Waktu ibu muda, banyak masa terbuang. Melawa kan?
Bila dapat abang, satu hari terus khawin dan beranak satu demi satu.
Semalam saya membaca sejarah sirah anak Nabi Muhammad s.a.w.
Namanya Siti Fatimah Zahrah (r. anha).
Aku selak selak (belik belik ) buku tersebut.
Banyak sifat mulia Sayyiditina Siti Fatimah (. anha)  ini.
Mula mula dia seorang orator. Tahu hukum hakam agama. Diberi peluang bercakap, percakapannya lancar dan kemas sekali - menunjukkan dia benar benar berilmu dan sangat faham selok belok agama kita yg suci.
Selain itu, dia zuhud. Tak banyak masa dihabiskan untuk memakai pakaian yg cantik cantik. Makan ala kadar sahaja. Kadang kadang makan. Kadang berlapar. Kehidupannya dgn Sayidina Ali r.an hu ...susah. begitu juga anak anak mereka hasan dan hussein.
Bila susah, hati senang belajar agama.  Macam macam ayat al Quraan boleh dihafalkan dengan mudah mudah.
Sayiditina Fatimah (r. anha)  kuat beribadat di waktu malam. Selepas isya, dia merancang nak bangun tahajud dan baca Al Quraan sehingga subuh.
Satu hari dia merasa sangatlah penat. Maklumlah ..kara air telaga yg dalam dalam, pikul kayu api ..ternak kambing, peroh susu kambing ..
Penatlah dia. Oleh sebab dia anak Nabi ..maka dia datang berceritakan tentang tubuhnya yg sakit dan tapak tangan yg sangat keras dan kasaq kepada ayah tercintanya. Dia memohon seorang bibik. Pembantu. Tuan tahu ..apa berlaku selepas itu. Betul. Nabi Muhammad s.a.w tak gembira langsung mengenai perancangan ini ...tetapi disebabkan sayang ..maka Nabi Muhammad s.a.w  turunkan satu tasbih istimewa bergelar Tasbeeh Fatimah sebelum mu masuk tidur di waktu malam gelap gelita.
Apa itu? 33 kali subhanallah. 33 kali alhamdulilah dan 34 kali allahu akbar. Tiup ke atas tapak kedua dua tangan ..dan kasi sapu seluruh badan kecuali kawasan segi3 rahsia wanita mu itu. Insya allah hilanglah semua penat lelah mu itu ibu.  Yakinlah dengan janji janji Allah.  Tak yeh vitamin B dan C complex pun?

Satu lagi sifat mulianya ialah .. Siti Fatimah Zahrah r. anha suka memberi derma kpd org org yg susah seperti balu para para shahid dlm peperangan yg lepas lepas. Dia tak ada rantai dan gelang emas sewaktu dia terbaring sakit dan terus meninggalkan kita semua. Tidak ada papers pembankan dan saham dunia. Tidak ada aset property apa apa dari kawasan segi3 emas Kotaraya Mekah dan Madinah. Yang ada hanyalah  satu ...reda Allah, reda suami dan reda ayahandanya Rasulullah s.a.w. begitulah adik.
Puteri kesayangan Nabi ini ialah ..dia berani memasuki medan peperangan. Membantu ayah yg luka luka berat dan ringan disebabkan berperang.
Sayiditina Fatimah Zahrah meninggal dunia dikala umur 30 tahun sahaja.  Walaupun umurnya pendek ..kesan peribadinya cukup agung.
Nah tengoklah ..peribadi ibu misali zaman dahulu. Buatlah ini sebagai teladan.
Buat perbandingan dgn org org zaman sekarang.
Kita penat bukan kerana beribadat. Maaf bu.  Ramai penat kerana tak cukup tidur ..penat di opis, penat di jalan raya dan ..mcm mcm penat mata main cellphone, gadgets, aghhh ..mcm mcm kan?
Kita makan bnyk. Di rumah makan. Dlm meeting makan. Kedai kita makan. Hairannya ..tubuh kita tak sihat sihat juga.
Marilah kita betulkan sedikit kompas hidup ini. Bnykkan masa belajar agama dan cipta sendiri masa ini untuk tahajud, witir, zikirullah dan membaca al quraan bnyk bnyk hingga satu tahap opis mate kata kita gila (can?). Bila kita buat begini setiap hari, senang sikit kita didik anak anak kita pasal Tuhan dan nabi.
Betul kan?
Anak anak payah nak paham cerita syurga neraka, dosa dan pahala kerana kat rumah ..tidak ada contoh yg boleh digunapakai. Kasihan depa semua kan?  Ibu solat lewat lewat waktu ..ayah solat depan TV di waktu World Cup hari itu.
Oleh itu, ayuh buatlah sesuatu. Jadi lah ibu dan ayah misali untuk ke destinasi bergelar syurga idaman kekal abadi.
Ambik iktibar dari 2 paragraf di atas pasal anak kesayangan Nabi Muhammad s.a.w dengan Sayiditina Siti Khadijah r. Anha ..isteri paling nabi sayang.  O yes ..dengan Sayiditina Aisyah ..  nabi tak leh anak.

Allahu Akbar.  Tuhan itu Maha Kuasa.

Sekian. Wallahu aklam.

Kelantan ke Pulau Pinang, berehs?

Posted by sazali

Salam

Syukur petang ini tuhan anugerahkan kami cucu ketujuh. Perempuan.
Kalau dididik dgn baik, akan jadi ibu misali untuk umat islam seterusnya.

Sekarang bukan senang mendidik anak perempuan.
Kenapa?
Pertama, faktor ibubapa itu sendiri. Mereka tak cakna sgt hal hal beragama.
Kedua, masyarakat kita sendiri. Sepanjang jalan, radio saya dipasang. Kebanyakkan program berkenaan dgn kecantikan wanita.. produk wanita. Kulit kasi gebu, licin, cantik menawan. Bila cantik, bahagialah semua orang.
Ketiga, kurikulum sekolah. Sembilan subjek cerita tentang kehebatan dunia, satu subjek jer pengetahuan agama islam.
Keempat, ustaz ustazah pun ..tak fokus mengajar benda benda akhirat. Seorang ustaz gila bola. Kasihan umat nabi muhammad s.a.w.

Di saat mati, baginda menyebut umati umati sedangkan ada ustaz la ni sibuk cerita chelsea chelsea. Aduhai.
Faktor lima, muzik dan filem ..mengalahkan fikir agama yg haq.
Kasihan .,cucuku ..membesar dlm keadaan begini. Hope atuk can help a bit.
Kita lawan arus. Maksiat cukuplah banyak. Org kata umat tenggelam dlm dosa dan noda.
Muga muga kita cari ilmu, fikir iman dan terus amal. Ameen.

Wasallam

p/s:  air durian belanda safar - watsapp - 019950950
3 botol  < RM100

Bandaraya Kota Bharu

Posted by sazali

Salam

Aku dilahirkan di Kota Bharu. Selepas negara ini mencapai kemerdekaan, aku pun keluar dari perut ibu ..tak cukup bulan tapi semua alright. Dulu tak ada lampin serba putih, kapas. Yg ada cuma daun pisang, daun ubi, getah ..pandai pandailah nak hidup kan?
Tak ada doktor pakar , susu formula, pampers pakai buang segera, lactogen, nestum, cadburry dan mcm mcm lagi.
Tak sangka dgn keadaan begitu, tuhan hamparkan rezekiku  mcm mcm dan di merata rata tempat.

2) kota bharu tak sesibuk New York city. Sistem jalanraya di sini tak se confuse dgn
Micigan city, tak cool seakan akan kota Montreal, tak sekalut kotaraya Casablanca, tak se smart kota London, tak sebahaya
New Delhi dan ...dan segila Kuala Lumpur dgn trafik jam sana sini.

Kota Bharub unik. Jalanraya sibuk hanya musim raya jer maklumlah ramai org pulang beraya dgn sanaksaudara mereka masing masing termasuklah aku ...

O yes lupa ..aku lahir dlm berek polis kota bharu. Celik jer mata..ada org gaduh gaduh ..bahasa pun macam macam ..sekejap melayu kelate, sekejap jawa, sekejap itu cina hokkein dan tak lama lg ...tamil pun ada. Mungkin sebab itu, aku petah berbicara.
Guru guru ku ramai cino dari melayu. Ada juga dari India Colombo dan ada juga dari Australia, Glasgow dan London.
Kuat juga arwah ayah bekerja polisnya itu ..hasil peluhnya aku disekolahkan dari satu negeri ke negeri yg lain. Maklumlah anak polis.
Aku tak ada kawan sekampung. Yg ada hanya buku buku menjadi kawan karib ku siang dan malam.
Kadang kadang ayah mengajarku berniaga. Untung sikit sikit aku beli akhbar harian Straits Times. Murah jer 15 sen jer satu naskhah. Itupun 3 hari berjual beli baru dpt aku himpun 15 sen.

Bukan mcm budak budak sekarang. Serba serbi mewah. Ada handset, ada internet, tidur dgn walkman dan ..belum kerja pun ..ramai yg dah khawin dan hidup serba happy.
3) Bandara Kota Bharu unik dgn pasarnya. Semua kaum wanita yg menjual di sini. Semua benda ada. Keris ada, apam dgn cicah kelapa ada ..yg tak ada mungkin concorde jer.
Tak percaya dtglah.
Satu lg keunikan org di sini ialah ..mereka suka mengaji agama. Belajar al quraan tak henti henti. Ada pak imam membaca al quraan ..bunyi lebih arab dari org arab sebenar. Makraj nya bagus. Sebutan al quraan nya superb!
Tak cayo, dtglah. Masjid Telipot ..tempat di mana semua ini adalah benar belako belako tapi awas ..brg brg berharga. Di celah celah malaikat ramai lg syaitan dan iblis ...bermaharalela. banyak sudah kereta dikopek. Brg kemas dibawa lari. Penjahat boleh berlakun mcm wanita solehah. Jalan gaya pondan. Yg penting beg beg pompuan ..dibawa lari.

Tak percaya dtg lah. Semua masjid begitu. Awas yer.
Jgn marah. Warning telahpun aku beri.
4) unik lagi? Masakan masakan sini bnyk manis. Kueh manis. Senyum manis. Adik adik sini semua manis. Kencing pun banyak manis. Tak percaya? Dtglah Hospital Kubang Kerian. Ada org kena kerat betisnya ..dulu kiri, sekarang loni ..kaki kanan pula. Kasihan?
5) satu lg benda unik, org kelate suko main air. Musim banjir. Diselak selak kain...tak ingat tak takut lintah kak?. Astaghfirullah.
OMG.
Awas pak haji. Tersilap kain tak apa, tersilap kata buruk padahnya.
Maaf pak haji.
Tahun lalu, tak sempat main air. Mari air bah .bawak lari semua kampung.
Kasihan.
Tuhan mahu uji.
6) dulu ada arwah Nik Aziz. Tuan Guru Nik Aziz. Menteri Besar. Rama org datang tengok rumoh dia. Zuhud, sederhana, tak ada hati nak boros boros. Yg payah ..Tuan Guru boleh mengajarvagama. Lulusan Deoband, India, Madinah. Sarjana Syariah. Dunia ada, akhirat pun ada. Tahun lalu, dia dipanggil pulang oleh khaliq agungnya. Tunggu kita pula. Mu dah siap siaga tuan?
arwah boleh mengimami solat 5 waktu. Selepas subuh dia mengajar hadtih. Ini payoh cari. Org lain, selepas subuh cepat cepat sambung tidur atau jogging naik turun bukit. Napok kuat training. Buncit itu tak turun turun lagi? Why?
Nabi Muhammad s,a,w ajar ...makan bila lapor, berhenti sebelum kenyang. Cubalah amalkan. Itu souvenir kami ...anok kelate.
Begitulah dulu. Nanti saya sambung.
Insya allah.
Kalau musim puasa, marilah ..berpuasa di sini. Terawih prayers mcm mcm masjid di Saudi dah lah. Masjid kpg Sireh tempat org berkumpul. Tapi awas, kereta tuan hamba. Ramai syaitan dok eta eta ..brg brg dlm keto tuan haji.WASALLAM

Mulut bahagian ke- 2

Posted by sazali

Salam

Mulut manis ..semua orang suka.
Mulut jahat ..semua orang benci. Astaghfirullah.
2) CONTOH mulut manis ..1Malaysia. Puji puji ..ramai orang seronok bila skim gaji perkhidmatan kerajaan semakin baik sejajar dgn negara maju menjelang 2020. Jack bos. Handsome bos. Cantik bos. Ini baru kereta bos. Mulut manis di hadapan bos. Yg penting, ada kenaikan pangkat, bonus dan ada orang dibawa berjalan ke Amerika, Perancis dan mcm mcm lah. Kesan kpd mulut manis. Betul tak murid muridku?

Mulut jahat.
Fitnah.
Bohong.
Maki hamun ..haram jadah ..cina, dayak, india, p@s sial kau. Apa lg hang mau?
Mulut jahat ..batu api. Suka melaga lagakan orang supaya 2 parti, 2 kumpulan berakhir dgn perbalahan atau
Perpecahan. Akhirnya satu barisan ini semakin lemah dan tidak sehaluan lg. Untuk maksud ini, barisan batu api dibentuk. Bukan calang calang orang ..nak masuk team batu api ini. Team mulut jahat.

Apa lagi nak cakap?

Sekarang kita tak boleh percaya orang 100 peratus.
Dulu kita percaya membabi buta. Sebut jer agama, kita org kampung percaya bulat bulat. Rupa rupanya hampa kita.  Astaghfirullah hal azeem.

Dulu ..semua lawan. Sebut jer ..bahtera dlm lautan ..kita semua lawan. Habis ayat quraan dan hadith hadith kitab Bukhari Muslim dalam almari ..semua guna. Baca kuat kuat. Biar kita org bodoh terlopong ..caya bulat bulat. Harimau, singa, ular semua lari ..maklumlah ayat dari tuhan ..baca di waktu mlm hingga dini hari.

Hish tak caya ...gua ..rupa rupa nya depa berlakon jer. Lama lakonan ini. 10 hingga  50 tahun berlakon.
Astagh firullah. Apa nak jadi?

Mulut bukan manis dah. Dulu manis. Now ..doktor beri amaran ..tak leh manis lg.
Manis ialah baik. Kata lawan baik ialah jahat.
Gitu lah adik.

Tak apa.
Kita jumpa di sana. Yes di sana. Jgn khuatir. Semua kita ke situ one day.

Siap kau. Sekian.

Doa kita mati bermulut baik dan manis di sisi Allah robbul alamin. Maaf jika kita terasor.
Sekian.
Wasallam

Mulut

Posted by sazali

salam

Kita semua ada mulut.
Ada yang cantik dan ada yang kurang cantik pada pandangan orang lainlah. Tetapi mulut ini tidak boleh dibaiki secara percuma.

Jenis mulut yang akan ditulis ialah mulut baik dan mulut jahat.  Mulut mulut lain saya kurang ariflah.

A)  mulut baik -  zikirullah.
Bercakap benda yg baik atau mulut ini diam sahaja.

Tetapi kalau semua kita mempunyai mulut baik mungkin pihak akhbar di mana mana negara tidak boleh cari makan.
Bahkan mereka suka sangat berita dari mulut jahat.  Bacalah seterusnya.

B)  mulut jahat

Zaman Hang Lekir dan Hang Kasturi, mulut jahat ialah ..mencarut.  Memaki hamun.

tetapi zaman pasca 1MDB ini, kita terkejut dengan benda benda lain dari mulut jahat. Contoh mereka- rekakan cerita.

Perkara ini menyusahkan si mulut tersebut dan banyak lagi orang lain di sekitar.

Satu seksyen neraka jahanam dikhususkan untuk orang bermulut begini.  Sudahlah tak menggosok gigi di waktu pagi, perkara yg keluar dari mulutnya ..astaghfirullah ..macam macam.  Cukuplah busuk.  Besar kemungkinan dari perut busuk dan hati busuk.

Nanti saya sambung lagi.  Insya allah.  (doakan)

Sekian.
Wasallam

Benci dan Suka silih berganti

Posted by sazali

Salam

Manusia adalah makhluk yg unik. Mereka dibekalkan dngan mcm mcm perasaan.
Sekejap dia benci ..dan sekejap waktu yang lain dia suka pula ketahap satu titik dipanggil 'gilo'.
Mengapa?
Jawapan nya senang jer.
Pertama, hati manusia tak tetap.
Kalau tanya org pompuan ...tahun lepas dia confess..dia suka sgt org lelaki itu. Tak kiralah orang itu dari Manek Urai ke, Kuala Krai ke ,  ...he he he ..gilalah dia.  'kawasan banjir tu sayang'.

Tapi bila dia bergaduh skala besar besaran ..dia confess kpd org org terdekat ..dia benci sgt sgt org lelaki itu.
Mengapa hah?

Why tak consistent ..perasaan wanita tu?

2) Jika kita semak sejarah dunia, tak ramai org pompuan menjadi idola pemerintah yg hebat hebat.
Ada satu masa ..org ada menulis ..perempuan tak boleh mengepalai negara lama lama.  Indra Ghandi tak lama  sekitar 20 tahun gitu gitulah.  Imelda Marcos pun tak lama.  Sorry .. sebut Imelda Marcos ..  dia control otak suami dia Mr Marcos Presiden Filipina.
Sekejap boleh kot.  Mengapa hah?

Saya sayang Negara kita.  Syukur kita lahir di sini. Kalau mak kita terlahirkan kita di benua India atau benua China ...  rasa rasa payah kehidupan kita.  Tengok sahajalah ..setiap tiap hari ada sahaja org berwajah India/ China tiba ke sempadan Negara ini. Pendatang India nampaknya suka sangat dgn memakai 'kopiah lembik' itu.  Soalan sekarang ialah

Mengapa mereka datang ke sini?  Jawapannya ialah Negara ini adalah sebuah Negara terbaik.  Lebih baik dari Saudi Arabia.

Kesayangan ini akan bertahan jika Negara ini berjalan dgn baik.  Kita rakyat ..  mahu sangat nama baik Negara ini dijaga sepanjang masa.  Ekonomi , politik, tahap pencapaian TIMSS, PISA , tahap  bintang kebestarian university kita setiap tahun berbanding dgn university luar Negara yg lain, ketirisan kewangan, rasuah, pembunuhan berprofil tinggi ada atau tidak, kecekapan system kepolisan, ketenteraan dan mutu sukan Negara.  Nilai mata wang jika diikat pada tahap RM3.8 bagi 1USD cukuplah bagus tetapi sekarang ..  nilai wang ringgit kita semakin merusut kerana nilai satu tong petrol pun sudah pun jatuh mengikut kesan pasaran harga minyak sedunia.

Bila ini berlaku .. ramai rakyat mulai bimbang.  Kita tak nak ..pemimpin utama kita diketawakan orang. Dulu zaman Tun Mahathir ..nama Negara ini cukup gagah ..tetapi la ni ..  nama Negara ini mulai jatuh.  Ini berlaku sedikit sebanyak kerana factor factor tertentu seperti  pertama; kualiti pemimpin kita .. ada satu kumpulan rakyat menuduh bahawa pemimpin kita ada kalah sedikitlah dengan seseorang yg mana .. kedua;  ... (ada lagi)

3)  boleh jadi sesiapa pemimpin berasal dari satu rumah trdiri dari lelaki dan isteri.  Jom tau tak .. mana mana ibu di sesebuah rumah jika diteropong -  ada ibu ini bertindak bergantung kpd feeling, perasaannya semata mata.  Si lelaki kena control lah feelings tersebut.  Jika tidak ..teruskan membaca ..

Dia kalau gaduh gaduh ...dia suka menangis. Kalau diberi kertas tisu, hancur kertas tisu tu. Kalu diberi satu biji bantal kekabu .. habis licun basah bantal itu ..basah kerana menangis. Benci benci sangat aku aku. 

Itu baru geram dgn tisu dan bantal kekabu ..belum lagi dia geram dengan sesebuah negara.
Nanti rosak macam macam lah.


Rumusannya =  dulu suka, sekarang benci pula.  Astaghfirullh.

Sekian.
Wasallam

zikirullah

Posted by sazali

Salam

Sebagai makhluk, elok kita ingat kpd pencipta kita sepanjang masa.
Caranya

Taat pada perintahnya.
Taat pada ibu dan ayah. Jika ibu ayah semakin tua, elok eloknya jagalah mereka.
Taat kpd pemerintah yg taat pd suruhan agama.
Taat pd suruhan Nabi Muhammad s.a.w seperti yg dibuat oleh para para sahabatnya r.anhu dan r. Anhuma.
Jauhi dari perkara maksiat seprti syirik, zina, derhaka dan menipu secara terang, gelap atau profesional. Semua ini neraka bah.
2) boleh sebut sebut subhanallah, alhamdulilah dan allahu akbar bnyk bnyk. Salawat dan salam pun bagus juga.
Tetapi mulut berzikir ala arab tetapi mata dan hati fikirkan benda lain ..rugi itu saudara saudari.
Contoh, mulut berzikir, badan berpuasa tetapi kerja tak buat bersungguh sungguh hati ..rugi bang.
Didik diri biar semua selari. Taat pada agama, taat pada negara dan taat juga kpd amanah yg diberi.
Insya allah kamu akan berjaya kekal abadi.
Sekian.
Dah maghrib dah ni. Jom masjid tuan?
Wasallam

if young again

Posted by sazali

Salam

Orang tua .. if tanya .mesti mahu kelihatan muda lagi dan lagi.
Ada beberapa cara orang tua boleh kelihatan muda :

1)  pakai serba baru setiap waktu
2)  berkawan dengan orang orang muda seperti ikut bas sokong Selangor/ Kedah
Kalau org muda panjat dawai berduri nak tengok bola,  atuk pun buat begitu juga

3) kahwin dengan isteri jauh lebih muda dari umur atuk sendiri
4)  fikir macam orang muda seperti ..main facebook, google itu dan ini dan macam macam lagi .. baca novel cinta khusus untuk warga universiti umur 18 - 25 tahun.
5)  exercise lebih lebih sedikit seperti menaiki bukit dan bukau ; terjun sungai sana dan sini ; kayuh basikal 7 gear ..  wow ..mudalah awak ini
6)  makan minum .. madu lebah, telur ayam 2 biji separuh masak, lada hitam, garam, habatus sodda , air halia, tongkat ali kali ini ...
7) ambik gambar, elok bergambar dgn geng muda muda. Nampak masih gagah je.

Bagus kan?

******

 Orng muda tak gemar menghampiri geng masjid kerana:

Mengapa?

1)  geng masjid mesti bercakap ..kau tak ingat mati lagi Dol, hajah khatijohh?
2)  geng masjid .. suka hadhir program ..ratip di rumah si mati .. berwirid itu dan ini
3) geng masjid .. selalu berwajah tua sedangkan mereka tidaklah setua mana pun ..tetapi berlakon macam orang tua yg sudah berputus asa. Wajah sedih ..  banyak cerita sedih ..  banjirlah, hilang semua harta benda dia lah ,  semua harta sudah hanyut di bawa arus dan ..  pendek kata .. tak seronok bercakap dengan org org begini
4) geng masjid ..bercakap hanya solat, al quraan, solat, ada orang mati , pegang buku .. semua pasal agama sahaja berceritakan tentang sejarah nabi , sahabat nabi , isteri nabi Khatidah r,anha , Aisyah r. anha , musuh nabi Abu Jahal , Abu Lahab .. dan al kesah org ahli syurga dan ahli neraka.
Istilah mereka .. tertumpu kepada syurga, neraka, amal dunia dan amal akhirat .. mereka ini selalu menangis ..berdoa siit pun menangis; doa banyak banyak pun mereka menangis ; dosa apa lah mereka warga tua-tua ini?
5) purata umur org masjid 50 - 60 tahun; baru jer pencen dari perkhidmatan kerajaan atau industri
6) ada sesetengah org masjid .bawa kerusi ..  tak leh berdiri solat lama lama punya pasal .. kadang kadang mata jadi gelap
7)  orang masjid berjalan tak pantas ..  tanda mereka dah tua
8) jika khatib ..org org tua .. baca teks khutbah pun ..tak leh sebut .. konvension, konvokesyen, selibriti, universiti, PTPTN, BRIM, 1MDB.  Waktu khutbah .. teks patut selesai baca 10 minit .. dilanjutkan 25 minit ..maklumlah bacaan itu tersangkut sangkut ..gagap ..
9) kadang kadang orang masjid nampak muda sikit kerana ..gigi mereka plastik ..
10) aduhai ..nasib..warga tua banyak penyakit ..darah tinggi, jantung , kencing tak smooth, buasir, kencing manis, sakit pinggang, sakit fasa 2,3 dan 4 ..


Dirumuskan .. dunia ini ada 2 pasukan sahaja.

Pilihlah yang mana anda mahukan.
Camp pertama atau camp kedua.

Saya duduk antara dua. Waktu pagi ..saya baca akhbar di kedai kopi, tengah hari baca baca di universiti library dan .. waktu malam .. tadah sedikit telinga ..dengar orang mengajar.  Balance sikit hidup ku ini.  Jangan ikut sangat perasaan.  Jangan bersedih.  Kita bukan berhutang banyak pun .. sedangkan negara ini berhutang RM600 bilion .. tengok!

org cekap ..tak lah berhutang sebegini banyak .. orang lembab jer ..  yg tak tahu .. baca hutang semakin melarat. He..he..he..

Sekian.  Fikir fikirkanlah.

Wallahu aklam .






Bersembang dgn org pun bagus

Posted by sazali

Salam

Dua hari ini saya diberi peluang bersembang dgn 2 orang hamba allah.

Pertama dari Univ Malaya .. prof ini baru selesai viva studentnya di USM tadi.

Kedua saya dgn wak Sulaiman di Sungai Buluh, Selangor. Dia menjual cendol ..makanan kegemaran saya sejak kecil.  Harga semangkuk cendol RM2 jer. Dekat dengan Dewan Orang Ramai Penyakit kusta di Hospital Besar Sungai Buluh.  Dalam kawasan nursery bunga bunga ...  anak pokok macam macam pun ada untuk dijual.

---
Ini hanya untuk berkongsi.
Dengan Prof Lan di restoran kayu mamak tandoori ini ..dia maklumkan .. kita semua adalah dai (pendakwah) agama Allah.  Kita bercakap dan bergaul dengan baik ..org org ramai .. itu sudahpun satu dakwah.  Tak perlu kita labelkan atas dahi kita ..  pendakwah agama pun.

Dia ada komen tentang Tun Mahathir ..  dia sudah pencen. Biarkan politik diuruskan oleh orang lain. Politik itu kotor.  Ada masa ..menipu, bercakap berbelit belit , janji palsu , ..dan mcm mcm lagi ..politik kotor.  Mengapa dah tua .. kita kena sibukkan lagi diri ini dgn perkara politik yg kotor itu. Seharusnya kita fokus kpd apa nak di bawa ke lubang kubur.

Aku mendengar sahaja. Tak ada daya nak bangkang apa apa ..  maklumlah .. saya pun dah tua.  Banyak juga ..saya angguk angguk kepala ini ..tanda setuju sangatlah ... buah percakapan prof lan ini.
He..he..he.. saya nak kejar 'driving terus ke Kuala Lumpur' urusan anak ku yg akan bersalin bila bila masa sahaja.  Datang meraikan Prof Lan ke Pulau
Pinang (Hotel Vistana) sebagai tanda kasih sayang antara sahabat dunia dan akhirat.

----
Ini pula hasil berbual dgn Wak Sulaiman.  Dia kata dia pandai ..bomoh patah tulang.  Ramai orang cari dia kerana ..berubat pasal tulang yg patah.

Lagi ..
1)  ada dua tempat khas  ..kalau kita berdoa .. tuhan tak akan sia-siakan doa hamba nya itu.  Pertama, waktu azan 5 kali sehari itu dan kedua ..  waktu dahi kita menyentuh ke bumi sewaktu kita bersujud dalam solat. Mintak sahajalah apa engkau mahu ...

ingat nak tanya wak ..  kenapa tak mintak tuhan berikan kita satu restoran indah ..boleh kita jual cendol ini dgn lebih maju lagi.  Kenapa hah?

He.he..he..
atau tanya ..mintok dari Allah .. gantikan PM Malaysia dengan orang orang yg lebih bertakwa ..  bukan ke itu bagus?  Apa itu takwa ? Datuk Seri Muhyidden Yasin (mantan TPM)  memberitahu .. taqwa itu  taat pada perintah Allah siang dan malam, cermat belanja, adil dan bertimbangrasa lah sedikit dengan rakyat yg miskin ini terutama di bandar bandar raya seluruh negara.  Mu wat ke tak ..Wak Sulaiman?

2) setiap hari kita hidup di bumi Allah , jgn lupa salawat kat Nabi. 40:60  dia kata.
Kalau malas , buat 40 kali ; kalau rajin salawatlah 60 kali.
Dia tanya saya "..encik salawat berapa kali sehari".
Saya jawab  .. sekurang kurangnya 100 kali pagi dan petang.
Wak Leman:  itu sudah bagus .. adik haji.

He..he..he..

3)  kena atas dahi tok tok haji.  Wak Leman kata .. kita kena adil dgn isteri seadil adilnya.  Barulah kita ..tuhan puji kpd semua makhluk di bumi.

Mengapa?
tok haji sedap makan macam macamk di restoran selepass solat subuh berjamaah ..

bagaimana dgn isteri dan anak anak di rumah?
kalau tok haji makan roti bakar 2 set ..  dgn telur masak separuh 2 biji .. madu lebah lagi ..

adakah isteri dan anak anak di rumah makan .. benda yg sama begitu?  Kalau sama , syabas ..tetapi ..
bohonglah ..  tok haji makan semua sedap di restoran ..isteri dan anak anak ..kdg kdg makan ala kadar sahaja ...nasi goreng + kangkung jer ..

sudah tak adil itu?
sudah tak adil seadil adilnya ..  mengikut kayu penyukat dari Allah Taala.

Bila aku pulang ..ke utara .. sepanjang jalan dari Selangor ke Pulau Pinang ..teringat Wak Leman ..dgn point ..aku tak adil lah selama ini. Aku makan sedap ..tetapi isteri dan anak ..  mana makan benda benda begini .. betul tak?

Malu juga aku .. kpd tuhan pencipta alam.

Bagaimana nak beristeri lebih dari satu ..ini?

Sekian.  Buatlah satu renungan .. wahai diri ku ini.
Wallahu aklam ..
p/s:  saya dah mintak izin dgn Wak Leman ..nak pos perkara yg disebut sebut tadi ..ke dalam blog saya tak serupa dgn org ini.  Sudah dapat ijizah dari Wak Leman (tukang bomoh patah)

Bola

Posted by sazali

Salam

Adat permainan, ada menang ada kalah. Yg menang dijulangm yang kalah sabarlah. Bawa bertenang. Tahun depan cuba lagi. He he he.

Selangor 2 kedah 0. Selangor dari negeri yg mana pihak pembangkang memerintah sedangkan pasukan yg kalah datang dari negeri yg dikuasai oleh pihak pemerintah.
Terkilan juga rakyat Kedah. Bila kalah, cuti umum hari ini ditarik balik. Kasihan bukan?
Tak apa. Jgn risau.
2):Hakikat hidup , sipemenang dapat habuan durian runtuh. Pertama cash Rm20,000 setiap pemain, bayangkan? Main bola satu malam habuannya RM20,000.
Itu baru cash. Rumah ? Tanah ? Mungkin adalah itu. Insyaallah.
Duit dari iklan ada. Duit dari stesyen TV ada. Duit dari Astro pun ada. Pendek kata mcm mcm ada. Tahniah Selangor.

penjaring gol dlm finals ..habuannya lain sikitlah. Kalau setiap pemain biasa dlm team menang dpt 20k. Mungkin sipenjaring gol rm30K. Tetapi dia skor 2 kali. Mungkin double 60k. Hush ..itu sudah sedap kan?

He he he. Syukur kpd tuhan.
Pihak pemain kedah ...ada juga .jgn risau. Tetapibtak banyak sgt lah. Tetapi ada. Itu ada. Ini ada. Macam macam ada. Ok tak?
He he he.

Sudah lama Kedah tak main dlm game final. Itu pasallah.
Selangor pun dah lama tak main finals. Yg kuat main finals bolasepatbialah Kelantan dan Johor. Jika dua dua team ini main malam tadi rasa rasa ..lagi sedaplah kerana mereka dah biasa main bola dalam pesta finals.

Org biasa finals ...lain sikit stail game mereka.
Org kurang biasa main finals ...sudah tentu stail sentuhan bola mereka agak ..kekok orang kata? Hati berdebar. Lari sana lari sini atas padang yg basah ...mesti confuse punya. Bola tak dpt bergolek deras ke dalam gawang gol. Hantaran bola pun asyik tersangkut jer. Maklumlah padang bola basah.

org cerdik ...mereka tak main dlm keadaan basah.
org extreme cerdik jer ..yg sanggup main dlm padang bukan setakat basah ...padang ada tangkungan air. Itu pasallah. Kalau geng ini jer yg basah ..alrightlah. Depa gila. Yg mengaku tak gila ...gi tengok buat apa hang?

ha ha ha (ketawa)

Sebab itu skor 2 0 jer. Org extreme cerdik skor dua kosong jer. Takut takut mereka tak reti kira atau bilang bila bola diterjah ke dalam gawang gol.
Kalau padang kering, aku jangka skor mungin 3  1 berpihak kpd Kedah pula.

Mengapa?
Kedah boleh berlari laju dgn bola atas padang kering.

Itu jer.
Tak apalah.

Tahun bila pula ...boleh main finals ini?
Aku pun tak tahu. Panjang umur adalah tu.

Alhamdulilah.

Sekian,
Wasallam. Jgn marah kat chek. Ayah chekk  org Kedahlah.

nyanyi lagu melayu

Posted by sazali

Salam.

Hati batu ..bermakna hati yg keras. Degil tidak mahu mengalah dlm semua hal.
Ambil hati ...seseorang yg lemah pendiriannya. Senang mengalah. Termakan pujuk rayu isteri, org kampung dan masyarakat sekitar. Contoh orang mengambil hati ialah senang menerima semua pemberian orang. Bubur lambuk dia terima dan duit derma parti dari pak arab pun dia terima. Bila terima sekali kita lg kuat mengambil hati pemberi lagi dan lagi. Termakan budi?

2) negara dpt menghasilkan bnyk pereka pereka (inventors)  jika pereka mempunyai hati batu. Gila dgn hasilkerjanya dari awal hingga sekarang. Dlm prosess itu, ramai org tak suka dengan pendirian seorang pereka.
Kita bukan seorang pereka kerana kita cepat ambil hati kawan dan lawan. Ini disebut hati layu. Cepat layu. Buat kajian sedikit pun, belum terjumpa apa apa dapatan pun seseorang itu cepat berputus asa. Dia akan mencari alasan. Anak sakitlah. Ibu kena beri perhatianlah. Dunia ini sementaralah. Dunia ini bukan boleh dibawa ke kubur pun dan mcm mcm lagi. Hati layu. Bnyk benda yg layu. Maka timbul istilah melayu.

Org kita terkenal dgn sifat dan sikap yg tidak kental macam org Bngla, india dan Pakistan.
Org kita tak boleh tinggal anak bini dlm satu tempoh yg lama. He he he.
Tanya sahajalah pasangan melayu yg tinggal berasingan kerana faktor pekerjaan.
Bnyk masa dan wang habis kerana hati melayu tak tahan rindu. Bnyk sangat emotional.
Dlm pentas perlawanan kita cepat kecundang. Tengok team bola melayu kena bantai 10 0 dgn pak arab. Mengapa hati kita cepat putus asa.
3) Hendak jadi k bangsa yg kuat, kita kena berani lawan dgn identiti lama sesuatu bangsa. Bila ini berlaku, ini bukan bererti kita benci negara kita.
Kita cuba berjaya dgn faktor faktor baru, terbaru dan ...kita beli idea ..kita mahu berubah.

Itu sahaja.
Kalau ditanya org berjaya ..salah satu sebab kejayaannya ialah hati mereka batu. Tidak senang mengaku kalah.

He he he. Jangan susah hati. Ada 15 juta melayu di sini. Tanpa penulis seorang, bangsa melayu kuat lagi menyanyi. Begitulah bangsaku. HIDUp MELAYU mu kato?
Sekian.

strawberry bang?

Posted by sazali

Salam

Negaraku kaya dgn buah-buahan beranika bentuk dan rasa.

Contoh buah buahan di sini ialah ,..rambutan, durian , duku dan mangga.

Buah rambutan enak dimakan. Jika badan rasa panas , elok rambutan dimakan.

Durian raja buah di sini. Sekali makan kesannya masya allah.
Org cina makan durian sebagai ubat sembelit , buasir dan barah usus,. Semakin bnyk dimakan, semakin senang semua najis mengalir keluar dari salurannya. Org kampung ambik durian sebagai pekasam. Tanpa pekasam, makan nasi tak ada ummmps org india berbini jawa.

Akhir sekali buah mangga. Buah ini mempunyai 2 warna khas. Kuning menandakan mangga yg masak sedangkan warna hijau favourite ..org perempuan baru berbadan dua. Dia suka benda yg masam tetapi awas ..jgn makan terlampau bnyk mangga hijau ...nanti cerit berit di semua destinasi.

2) walaupun kita suka buah buahan kita ada orang suka memakan buah buahan luar seperti buah tamar dan straw berry.

Kita kagum dgn berita kehebatan buah kurma. Kita gila jam strawberry. Kegilaan begini tidak menguntungkan ekonomi kita sendiri.
Kita tak sedar benda alah ini. Benda semudah ini pun kita tak faham sejak tahun 1957 hingga 2015. Oleh itu, duit kita bnyk mengalir ke luar0 negara.

Hairan, mengapa ustaz dan ust0azah di Mesir, Jordan, Syria tak membantu negara. Mereka asyik pulang dgn buah tangan kurma dgn nama mcm mcm seperti kurma najwa, halwa dan mcm mcm seperti kopiah, jubah dan habatulsaudda. Kenapa tak bawa songkok johor, baju melayu dan tudung saji kita. Terukkah hasil kraf tangan kita?


Itu baru geng yg belajar di negara padang pasir.
Geng yg belajar di eropah pula sibuk tayang mereka bersarapan dgn roti cina disapunya strawberry dan peanut butter. Di samping itu mereka distribute cadbury kpd
Sanak saudra.

Kenapa tak usaha jadi jam mangga, rambutan dan durian sekali sekala.
Itu baru dgn penangan buah buahan. Ini satu isu juga.
Isu kedua ialah ...ramai kita suka tidur di pagi pagi hari hingga ke zohor. Kitab kitab besar bnyk membincangkan tentang faedah bangun pagi dan rezeki di awal pagi.

Kasihan ..kita asyik syok dgn benda luar negeri. ASTRO program luar negeri, bolasepak luar negeri, filem hindi korea bukan cerita pasal negara kita pun.
3) Di Sabah saya ditanya ..apa akan jadi dgn melayu 20 30, 2040 dan 2090?
Dia tanya saya jawab.
Kita tak ada jati diri.
Bnyk benda kita bersalut gula. Mula mula bersalut honey madu dari yaman dan ada juga produk kita bersalut semua gula berbentuk gula peringkat tinggi atau industri. Bila sedap, org asyik sebut gula gula yg org lain punya.
Banyak kajian fokus kpd frktus, glucose, sucrose  dan ..mcm mcm sehingga kita lupa rambutan, durian dan mangga asli kita.
We were so carried away with so many issues....hingga lupa isu sebenar kita. Anak kita malas membaca. Anak kita mcm mcm dgn motosikal rempit kerana kita bnyk beri gula kpd mereka. Oleh sebab banyak sngat gula kita mati pun ada kaitan dengan gula. Ibu bapa semua hebat  ayah akitek, ibu doktor, atuk tok mudin tetapi sayang ...anak perempuan umur 35 sendiri puni ..masak pun tak pandai. Gaji besar pun ...anak tak ingat pun nak hulur hulur sikit sikit kpd ibu bapa sebagai tanda i love you daddy. Ketua keluarga semua kuat, tapi anak lembik mcm tapai. Mengapa tapai? Gulalah bang.

DATUK Profesor sabah ketawa. Aku pun ketawa. Satu dewan pun turut ketawa tetapi ...wait ..anda fahamkah ceritaku ini?
Kalau faham baguslah.
Tak fahham ..bagus juga. Ikutlah ketua kita itu ..ke mana mana jua.

Maaf org org gulor. Maaf.
Sekian.
Al fatihah

isu baru kamu mahu?

Posted by sazali

Salam

Anak ...jaga solat mu. Bangun. Subuh dah ni.
Ani ..belajar betul betul. Susah masuk MRSM ini. Jangan main main.

Begitulah ..ibu dan ayah mendidik anak anaknya agar menjadi manusia berjaya.

Adakah ini isu lama?
Nabi Muhammad s.a.w : wahai manusia, taatlah pada tuhan mu ..agar kamu brrjaya.
Begitulah ..nabi akhir zaman berdakwah siang dan malam kpd org org arab ..supaya mereka terus berjaya di sini dan di akhirat sana.
Adakah ini isu isu lama?
2) sewaktu kita mula mula memegang jawatan kerajaan, ketua jabatan meminta kita menurunkan tandatangan ..untuk mematuhi semua arahan kerajaan atau majikan atau organisasi yg kita wakili dari saat itu hinggalah  ke hari persaraan nanti.
Isi kandungan ialah jagalah amanah, rahsia kerajaan, harta kerajaan, nama baik organisasi dan nama baik kita sendiri. Elakkan dari berhutang dan rasuah.

Tengok ...adakah ini isu isu lama?

Kalau ini digelarkan isu isu lama, sila sebutkan apakah yg kamu maksudkan dengan isu isu baru?

3) adakah ..wang sebanyak itu yg dimasukkan ke dalam akaun peribadi seseorang g penjawat awam dianggap isu baru? Kalau guru mudalah berada di dalam keadaan begitu, sudah lama dah dia dibuang kerja.
jika seorang jurutera J.K.R. berkeadaan begitu dengan wang berjutaan ringgit dari saudagar cina dari benua China ..sudah tentu dia dibuang kerja. Tak banyak cakap ..dia meninggalkan alam perkhidmatan kerajaan. Habis cerita. Selesai!

mengapa pula dalam kes ini bila wang berjumlah berbilion bilion ringgit dikreditkan ke dalam akaun peribadi seorang perdana menteri .. perkara ini dunia melayu ..boleh berkompromi ..? Apakah maruah yg tuan tuan ingin tonjolkan di sini.?

inikah maruah melayu?
inikah etika agama bangsa melayu selama ini yg diperjuangkan oleh almarhum Tg Abdul Rahman Putra AlHaj?
adakah ini bergelar bangsat?
so what really?

tell me.

cerita begini ..kita mahu korbankan identiti bangsa ke?
kita tak malu ..perkara ini akan disebut dlm lipatan sejarah ..bangsa melayu dinodai tetapi ..
2015 menyaksikan beribuan tokoh tokoh melayu berkumpul di satu dewan besar ..merestui pemegang akaun bank tersebut untuk terus memegang tahkta orang nombor satu negara.
tak malu engkau nanti?

(Jom kita ketawa sedikit...kuat kuat sedikit ...).
Inikah bangsa melayu berdaulat?

kelakarlah ..

satu melayu nak bercerita apa itu ..nak pertahankan apa itu?
tak malu engkau .. sistem TV ..nak pancar apa?
sistem polis .. nak jaga apa?
sistem askar ..kau nak susahkan apa? Sanggup kau matikan dirimu .untuk ..pertahankan cerita labu labi begini?
sistem agama ...apa yg kau nak doakan ini?
sistem pendidikan ...common man ..jgn bazirkan masa ...jom bnyk isu terbaik kita jadikan fokus kita ..membimbing anak bangsa agar mereka tidak kencing atas kubur tok nenek melayu yg gila dgn isu terbaru ..mereka mau cipta.

ha..ha..ha..


ayuh ..fikirkanlah.
Hargailah ..usia kita.
jgn jadi bodoh.

sekian.
Wallahuaklam.


tahniah bu

Posted by sazali

Salam

Today makan angin sedikit.
Bila badan penat, org tua kena rehat.
Jika tidak bahaya.
Bila bahaya, bnyk penyakit mendatang seperti murung, keluh kesah dan serba tak kena.

Bagus juga makan angin di tempat sendiri. Aman damai sekali.




Yes kita kena rehat.

kena ucap tahniah pd diri sendiri.
syukur kerana sudah jauh merantau , membesarkan anak dan mendidik anak bangsa hingga mereka lebih hebat dari kita.

tahniah cikgu, ibu, n semua.
wasallam.

cakap sikit , boleh?

Posted by sazali

Salam

Kita kena jujur.  Bukan sahaja pelajar sekolah rendah sahaja yang perlu jujur , gurunya pun kena jujur.

Kejujuran sangatlah penting untuk kehidupan kita manusia sejagat.

Tanpa jujur, dunia akan huru hara.

Kata lawan kepada istilah jujur ialah 'menipu/ curang'.  The opposite of sincere is 'cheating'.

2)  Berikut adalah kes ketidakjujurannya manusia. Contoh sahaja yer:

Si A (pegawai kerajaan) didakwa menipu dalam urusan tuntutan perbatuannya semasa dia berada di luar pejabat tahun lalu iaitu di luar negara.  Hasil kes dan pendakwaan , pegawai ini dibuang kerja.

Si B (suami) didakwa tidak jujur.  Hasil ketidakjujuurannya di Thailand, Medan, Hanoi (tq Air Asia)  ..  satu rumah tangga hancur.  Hilanglah kasih sayang ayah, ibu ke atas anak anaknya bila ibu bapa bercerai.

Si C( kerani) didakwa tidak jujur.  Dia hilang peluang kenaikan pangkat dan bonus tahunan.  Walaupun dia telah berkerja dengan  syarikat gergasi tersebut  berpuluhan tahun, gred jawatannya tidak meningkat sedikit pun.  Majikan tidak memandangnya walaupun dengan sebelah mata pun.

3)  Kejujuran perlu diamalkan bukan setakat pegawai rendah sahaja tetapi ianya meliputi pegawai tinggi sesebuah organisasi seperti kementerian di satu satu negara.

Mengapakah begitu?

3.1 bila seseorang individu di universiti, LPM, MPM tidak jujur,  kualiti sijil , diploma, ijazah seseorang  ..  dipandang rendah oleh semua orang.  Bahkan dijadikan bahan ketawa oleh manusia sejagat sama ada mereka berkumpul di dewan besar seperti PWTC atau di langit biru.

3.2  pendidikan adalah penting.  Fakta mestilah betul seperti fakta-fakta sejarah.  Bila fakta ini salah, satu negara boleh menjadi huru hara bila pergaduhan dan pertumpahan darah berlaku antara kaum.   Bila satu bangsa didapati tidak jujur dengan bangsa bangsa yang lain ...  mungkin payah kita hidup bersatu padu.  Kita boleh menyanyi lagu kejujuran siang dan malam untuk berhari hari lamanya ..tetapi bila fakta sejarah diragui ..  lagu itu tidak mempunyai apa apa erti.

Oleh itu , kejujuran hendaklah dijaga.

Jika rakyat diminta jujur, menteri menteri baru dan veteran pun mestilah  bersikap jujur.

Dalam dunia yang serba pantas, rakyat beilmu dan dibantu dengan teknologi yang serba canggih boleh mengetahui dan menilai ..  siapa jujur dan siapa tidak.

Jika ini berlaku  satu dunia akan ketawakan kita.  Dalam kamus ada istilah 'conscience' bermakna hati nurani , hati kecil kita , suara hati kita.. kita tahu sifat dan status kejujuran kita.  Kita bersalah atau tidak jika kita malas dalam sesuatu tugasan atau telah menyeleweng (harta benda rakyat) pada skala rendah atau tinggi.

Itu sahaja suara saya.  Suara ini ditujukan kepada saya dahulu dan .. semua pembaca yg saya hormati sekelian.  Kejujuran adalah sub topik ketaqwaan dalam bidang agama islam.  Bila kita bertaqwa , tuhan akan tunjukkan kita jalan keluar dari satu satu bencana tanpa kita sangka-sangkakan. Tanpa bertaqwa, kita tdak akan ke mana mana da.  Tengok sahaja ekonomi kita .. dulu GST dikatakan boleh mengatasi masalah kewangan negara, sekarang harga tambang kenderaan awam seperti LRT diheret sama ..bolehkah ini membantu negara ?  Minggu minggu lepas .. harta TNB dijual sudah kepada pihak China ..mcm mcm ..tetapi tak selesai jugak bukan?  Perlu taqwa , dan perlu jujur jer ..brother.

hasil hati nurani kita boleh kembali ke jalan yg benar.

Sekian.

Wallahu aklam.




Air (water)

Posted by sazali

Salam.

Ada berapa jenis air.
Pertama, air minum. Tak kira warna kulit dan agama, kita meminum air. Ikhsan Allah, dia benarkan semua makhluknya sama ada mereka melibatkan diri dgn ketaatan kpdnya atau menderhakai perintahnya sepanjanng masa ... semua dibenarkan minum air tersebut.
Allahu akbar. Allah maha berkuasa.

Air kedua, air yg digunakan untuk menanam padi dan tanam-tanaman yg tumbuh melata di atas muka bumi ini.  Cara pengunaan air ini ..subhanallah ..mengikut akar yg ada pada satu satu tumbuhan tersebut. Dengan kuasa yg ada pada tuhan, padi membesar dan masak kuning untuk faedah manusia sejagat. Tanaman lain seperti mangga dan rambutan ..contohnya mengambil air dari bumi secara tersendiri..dan bila cukup masa..pohon rambutan menggeluarkan ribuan buah rambutan untuk faedah manusia dan binatang yg lain.

Walaupun air itu penting, kadang kadang bila akar sesuatu pohon itu ditenggelami air untuk sekian lamanya..pohon betik akan tiba tiba mati.
Oh hebat sungguh kekuasaan tuhan ini. Walaupun manusia tahu air adalah penting untuk tumbuhan, Allah juga bertanya kpd manusia...kau tumbuhkan tanaman atau  pun aku? Rujuk Surah Al Mulk ayat 30.

Air ketiga ialah peluh badan manusia. Air ini dtg dari dalam tubuh manusia melalui kulit kita. Dgn cara peluh, tubuh manusia mengekalkan tahap suhu badan seseorang individu yg mana ini  membawa kesihatan pd manusia. Oh hebat sungguh biologi yg tuhan tunjukkan kpd manusia.

Air ada warna. .nescafe dan kopi, warna air nya hitam dan mempunyai kafein. Jika di minum kopi dan nescafe, yg keluar nanti bukan berwarna hitam pula. Bahkan warna air kencing manusia adalah berbentuk kuning kepucatan pula.

Negro minum kopi, kencingnya bukan hitam. Melayu minum kopi, kencingnya pun tidak hitam. Bangladesh man  minum kopi, kencingnya pun bukan juga berwarna hitam. Mengapa?
Allah bersifat adil dlm segenap ciptaannya. Hasil tangannya cukup istemewa.
Air jenis keempat ialah air mani. Di dalam air begini, terdapat bnyk rahsia kehidupan manusia. Ada air mani mengeluarkan manusia berambut kerinting, bibirnya tebal dan kaki manusia yg kuat berlari seperti Serena Williams di pentas tenis dunia. Untuk kejadian manusia, hanya setitik air mani sudah memadai.
Dari campuran air mani  bapa dan telur ibu ..terjadilah anak yg cacat anggota. Ini dengan izin Allah. Dari air mani ini juga tuhan boleh hasilkan org cacat tetapi otak paling geliga seperti Profesor Hawkings dari Oxford University.
Kalau difikirkan berkenaan dgn air sahaja..sepatutnya kita akur (tunduk) perintah tuhan sepanjang masa. Tidak sanggup kita menderhakai perintah dan suruhan nya.
Ada garam rasanya masin. Tetapi di Afrika Selatan terdapat satu tempat  dua jenis air laut bila bertemu ...rasa air laut di sebelah kiri adalah tawar sedangkan rasa air laut di sebelah kanan rasanya masin. Bila ini berlaku, sudah tentu ada garisan pemisahnya. Di manakah itu?   Rujuk Surah Ar Rahman ayat ke 19, 20.  Bolehkah manusia menciptakan sempadan sebegini sejak beribu ribu tahun yg lalu.  Dulu air masin dan air bukan masin tidak bercampur. Sekarang pun ..  status kualiti campuran tetap sama.  Siapakah yang menjaga perkara sehebat ini?

Subhanallah. Maha Suci dan Allahu Akhbar - hebat ciptaan mu ya allah.

bukan setakat pemisah antara dua lautan , tuhan tunjukkan kpd manusia juga konsep kesempadanan yg tidak ada tolok bandingnya untuk tatapan dan cabaran manusia.  Di dlm perut kambing dan lembu pun tuhan mengajar manusia mengenai garisan pemisah ini.  Tidak ada manusia lagi yang dapat menentukan titik kekelebekan garis pemisah ini. Adakah pada urat tertentu?

Apakah itu?
tengok sahajalah ...satu sempadan antara susu , darah dengan najis kambing dan lembu.
di manakah ..garisan pemisah itu? Sekejap keluarnya susu. Sekejap keluarnya darah dan sekejap lagi ..keluarlah najis. Subhanallah.
Akhirnya ialah air zam zam di Mekah. Apakah itu air zam zam ini?  Air zam-zam banyak bomoh bomoh menggunakan untuk maksud mengubati orang berpenyakit seperti lemah semangat, malas dan gila.  Mengapakah bomoh tidak menggunakan air sirap untuk menggubati pesakit pesakit tersebut?  Sudah tentu ada kehebatan dengan air zam zam ini ( usaha Nabi Ibrahim a.s, Nabi Ismail dan pengurbanan Siti Hajar di padang pasir )  ..  ada sejarah di sebalik terpancutnya air zam zam ini untuk kegunaan manusia dari dulu hingga ke hari ini.

Benda benda begini ..sepatutnya mendidik kita mengenai kewujudan Allah yg Maha AGUNG. Tuhan maha Pencipta dan tuhan inilah yg akan mengadili semua perbuatan kita di pentas dunia yg sementara.

Al Fatihah.
Sekian.
wasallam

Rujukan:  Al Quraan - The Miracles

sedap sikit hati nih

Posted by sazali

Salam

Cuti sekolah adalah masa terbaik untuk menziarahi keluarga. Org kata yang jauh kita dekatkan dan yg dekat kita mesrakan.

Hari ini kami jadi tuan rumah. Saudara saudara jauh dan dekat inging melawat kami.

Jadi bos, peranan saya ialah melawat a.t.m , tekan punat untuk keluarkan wang untuk menyediakan makanan dan mcm mcm lah.


Isteri saya ada peranan yg tersendiri. Tidak duduk diam dia. Sekejap ke dapur, sekejap ke tempat sofa, sekejap lg ke bilik bilik tidur tetamu dan mcm mcm.

Tengok kat dia, susah hati jugak saya. Kdg kdg sy tanya dia ..why cant u sit still. Relax. Sampailah mereka itu insya allah.

2)  sepanjang hari saya duduk semak kertas kertas resit pebelanjaan sepanjang tahun. Ingat nak kawal sedikitlah cara pebelanjaan ini mengikut nasihat perdana menteri kita dan isterinya itu. Memanda kata ..berjimat cermat membawa bahagia.
Bnyk juga masa ..tengok kpd resit resit itu ini.
Di rumah ini, kerja cari duit terletak pd bahu dan batu kemala  patik 24/7.

Kalau kemas debit, kredit, balance sheet..semua org bahagia.

Jika tidak payah tuan hamba.
Cara begini tidak sama dgn org yg mana suami isteri kedua dua nya bekerja. Org kata ..mereka saling bantu membantu. Jika suami lemas dlm aspek kewangan, sang isteri cepat melontar tali dari kapalnya kepada suaminya yg lemas dlm air laut bergelora itu.

O ya..tak boleh dikupas lama lama mengenai perkara ini ..nanti isteri mesti terasa hati. Hati isteri wajib dijaga..hati suami ..siapa peduli,. Pandai pandailah.

, bila dia org nak sampai ni...' dah bnyk kali isteri bertanya. Matahari nak tenggelam dah ..saudara saudara belum sampai sampai lg.

Mulalah ..sy beri lecture.
Lecture pendek ..alright. tetapi aku inj pantang ..lecture sikit sikit.
Maklumlah .sudah 30 tahun ..jadi guru dari sekolah Tumpat hingga ke universiti Batu Pahat.

Wal hasil pendengar di rumah naik menyampah.

Ha ha ha.

Bagus jugak ..ada org nak melawat kami ini. Masakan di dapur tentu sedap dari biasa. Kalau hari biasa abah makan satu lauk kari dan kangkung belacan jer lah ..tetapi bila sedara dtg dari jauh..masakan penuh mejalah.

Si suami jika dpt isteri pandai masak ..inilah masa ..markah untuk famili bahagia akan naik ik mencacang. Tinggi gred skor

Saya senyum jer.
Begitulah sedikit sebanyak snap shot rumah kami ini. O yer..tak nampak semut se ekor pun di lantai. Why? Sudah 2 hari tunggu sedaranya dtg. Masya allah.
.jam dah 630ptg. Sedara sedara belum sampai lg. Aduhai.

Sekian. Wasallam.

Baik baik

Posted by sazali

Salam.

Negara memerlukan rakyat yang baik.

Guru kena baik.
Kerani pun kena baik.
Menteri kena baik.
Perdana Menteri pun kena baik. Dio baik. Org rumahnya pun kena baik lah.

2) Selepas satu satu upacara perkhawinan di kampung melayu,  org org tua selalu berpesan kpd pasangan  pengantin untuk hidup dengan baik.  Berbincang dengan baik dan ...  kena baik baik. Hidup baik baik. Gaduh baik baik dan mati pun baik baik jugalah.  Bila orang memasukkan jasad kita ke dalam lubang kubur ..orang di atas .. minta kita letakkan jasad dengan sifat 'baik-baik'.

Apakah maksud semua 'baik baik' ini?

3) Hutang negara sudah mencicah RM600 bilion dah.

Dulu ada menteri dipenjara kerana rasuah.
Ada pegawai kerajaan yang membunuh orang kampungnya sendiri  dan ..

macam macam ..  tidakk nampak baik pun ..orang orang di sebelah dunia sini.

Oleh itu apakah ..sebenarnya .. ungkapan ungkapan 'baik baik' ini?  Adakah kita seperti burung burung kakak tua  ..  tahu menyanyi baik baik baik baik ..tetapi realitasnya kita tak faham apa apa ..dengan maksud ungkapan baik baik ini.

Semalam ada ibu membunuh anak anaknya yg kecil.
Dulu ada orang muda ..membuang anak yang baru lahir ..di longkang, di kawasan semak , disangkut kat pagar masjid dan dikerumuni oleh serangga serangga dan macam macam lagi.

Tingkah laku ini ..tidak mencerminkan ,..satu masyarakat yang baik-baik pun.

Mengapa? Boleh tak kita simpulkan di sini, sebenarnya ramai kito nihhhh

4)  tak ada iman pun. Kita bukan manusia yang bertaqwa. Mungkin kita kafir kot?
Kita tak takut balasan tuhan.  Kita tak percaya api neraka yg mana kuasa panasnya 70 kali ganda dari kuasa panss api di dunia.

Kalau kita percaya ..
Sudah tentu
kita sudah menjadi manusia yg baik-baik.  Boleh dijadikan contoh teladan oleh semua manusia di benua Eropah, Afrika, Amerika, Arabia, India, China hatta Antartica sana.

Kita dah confuse.  Kita derhaka?

Kepada siapa yerrr?

Kepada tuhan yang menanti kita sejurus kita mati ..pada bila bila masa nanti.

Awas.  Bertaubatlah.
 Itu pun kalau kita mengaku kita itu benar benar mukmin mukminat sejati.
Sekian.
Wallahu aklam.

Panduan bagaimana ..

Posted by sazali

Salam

Ada orang  bertanya bagaimanakah  langkah terbaik untuk ..


1)  khawin?

carilah pasangan mu itu dahulu
check background dia
if too kaya, jangan
if too miskin, pun jangan ...  [ problem nanti]

if too cantik , jangan
if too 'not good looking' pun ..jangan

cari sederhana jer ..

senang ..kiro.  Gunakan pembaris sukatan waris waroh kito di waktu mencari jodoh , pasangan selama ini.  Insya allah berguna dan panduan untuk :

2) bangun 1/3 malam untuk tahajud??

senang jer ..

tanya dalam hati ..  aku sayang Allah tak?

if sayang ..  sure senang untuk berjumpanya jam 3,4 atau 5 pagi// sebenarnya Allah selalu menunggu kita untuk mendengar .. apa masalah hidup kita ..if susah hati dgn mata wang malaysia semakin jatuh dgn duit ruppes India ..tell Allah lah ..

if tak sayang ..kita tak kan jumpa .. Allah bila bila pun ..

if tak sayang .. solat fardhu pun susah
if tak sayang Allah ..  membaca Al Quraan pun ..tak nak
if tak kesah perintah Allah ..maksiat is so nice ..  buat amalan solehhh ..so lah payah
betul tak?

if you ask me ..  jawapannya senang jer ..doakan pd Allah ..  ya rob ..please wake me up at 300 am to meet you ..  pray tahajud and ask everything from you .. every mornings until death calls me apart

See?

Begitulah dulu ..

Saya study masters dan PhD ..saya sanggup bangun pagi pagi. Why?  sayang kepada peluang belajar peringkat tinggi tinggi ini.  Bila sayang ..semua benda senang jer kita laksanakan.

Begitulah ..kalian. sayangi lah Allah.  Bertaqwa kpdnya selalu selalu ..insya allah life is so nice here and there. Every where.

Can?

wasallam


good

Posted by sazali

Salam.

Good is a popular word among teachers and parents.
It describes few things like the successful completion of a task or proper behavior by the children.

I always used good with my students,.
Why?
They come early for lecture. Good.
They submitted their work on time. Good.
They graduated on time. Good.

At home i used good with my children after

I finished checking their books at school. Sometimes i aked them, why all these crosses boy?
He explained few things. His explanation deserves my good.

I check the finger nails of my girls once a week. If all looks tidy and neat..i would say good my girls.

My wife? Also lots of goods for cooking, attending my needs like preparing hot coffee when some of my friends do visit me. We usually talk about the way Malaysia is going now. Everything getting expensive. Our money RM50 seems like RM5 nowadays. Yet our PM says we are getting better.
I don't think he gives very good reasons why our money is getting weaker as days goes by. His explanation doesn't show he knows Economics, Finance and Accounting very well.

What do you think?
When my friends going home ..I said good night. Tq for dropping by.

It is good to say good things every day.
If we say good things, then good things will come to us again n again.
Think thats all for now.
Good night everybody.

Target ..fajar solat tomorrow. Good right? If you happen you get up a bit earlier, dont forget to do tahajud. Here you can ask anything from the almighty Allah say good health, good feeling, good living and everyday success in your post graduate journey. We need that because without the guidance from Allah, we might be researching everything under the sun except the actual task we are sponsored to. Some one asks to be the next Prime Minister of this country. Knowing that i laugh. Why? Why not!
Wasallam

Orang soleh

Posted by sazali

Salam.

Tadi berkesempatan membaca buku baru yang anak beli.  Tajuknya 'Dasyatnya Qiamulaiii'.

Qiamulaiiii ini bermakna bersolat di waktu malam semasa orang lain lena dalam tidurnya.

Salah satu sifat orang soleh ialah rajin berqiamulaaiii ..  tahajud, istikharah dan witir.  Selepas itu beri sedikit masa menggaji Al Quraan Nur Kareeem.  Baca dan perhatikan makna bacaan kita itu. Baca dan fikir.

2)  Orang yang melakukan aktiviti tidak berfaedah tidak tergolong dalam kumpulan orang orang yang soleh.  Contoh aktiviti yang kurang bagus ialah:

2.1  membaca tulisan / karangan yang tidak sesuai untuk orang orang islam + gambar 'kotogk'
2.2  mereka reka cerita yang mana pembaca akan melepaskan satu bayaran untuk produk yang mana si penjual tahu pada peringkat awal lagi ianya bersifat 'indah khabar dari rupa
2.3  memfitnah
2.4  menipu
2.5  dan lain-lain lagi

3)  Di titik ini , elok jugalah kita bertanya pada diri kita sendiri ..adakah aku ini seorang yang soleh/ solehah?
Tergolongkah aku dalam kumpulan yang mana Allah redha pada ku setiap masa?

Memang kita kaya, kita hebat, kita pandai, kita lawa, kita menarik ..tetapi berbaloikah ini semua bila ..Allah murka pada kita?

Oleh itu .. ayuhlah ..kita berikan sedikit masa ..  sehari-hari ..  bermunajat dengan Allah melalui qiamulaiii di waktu malam hari.  Insya allah tuhan akan kurniakan kepada kita kesihatan badan, fikiran yang baik dan rezeki yang luas termasuk ..  lahirnya anak anak kita yg akan menyambung zuriat kita ..yg dibangga-banggakan oleh Baginda Nabi Muhammad s.a.w.

Sekian.
Wallahu aklam .

tak susah jika ..

Posted by sazali

Salam.

Kalau sakit, rehatlah.
Kalau boring, bersaralah.
Kalau malas bekerja, kahwinlah (rezeki ada dlm perkhawinan?)
Dah sesat jalan, bertanyalah.

Payah sangatkah?
2) banyak masalah berlaku bila kita tidak boleh menerima satu satu kenyataan hidup.

Dah sakit, bekerja juga. Bila tumbang, siapa yg susah?
Dah bodoh, pura pura serba tahu. Akhirnya ..rusaklah sesebuah negara.
Jika ibu doktor, ayah doktor, tak semestinya engkau tu doktor.
Jika ibu negarawan, ayah negarawan, atuk negarawan .tak semestinya awk tu negarawan.
Dunia ini huru hara bila orang menerima satu perlanjutan extension tanpa menilai keupayaan diri sendiri.
Bila dah tua, jgn cuba kahwin kahwin. Nanti merana lg badanmu itu.
Kalau awak sakit, masa mana nak melayan org baru mu itu?
Bila sakit, masuk ward sudahlah. Senang cerita. Jgn timbulkan masalah berdimensi baru. Cepat mati kan?
Ada duit, ok. Tak ada duit, macam mana ni?
Tak kan org lain nak jaga engkau. (Ketawa).
Org luar beri idea, tak semua kita boleh terima. Idea ini senang jer. Budak smk boleh beri. Budak politeknik boleh beri. Budak univerditi pun boleh beri.
Kerja kau ..fikir fikirkan lah.
Jika alright, jalanlah. Jika tidak ..jgnlah abang.
Susah nanti.

Mati seorang diri ..ok.
Mati dengan partner pun ok jugak tetapi ..mati begini ..menyusahkan ramai orang.
Beringat ingat tu bagus.
Kalau silap boleh gostand. No problem.
Tetapi bila pangkat kita tinggi , jika silap, satu negeri dan negara..mengutuk kita. Kasihan?

Kita dikutuk krrana tak bijak menggunakan sumber manusia yg ada.
Ada orang, dengan saiz jabatan yg kecil pun ..mcm mcm boleh lakukan.
Tetapi ada orang, dengan pegawai melayu sebegitu ramai ...hancur negeri ini dibuatnya.
Dashat sekali.

Jom baca 4 paragraf teratas itu.
Betul tak sebagaimana dikata.
Sekian. Fikirlah abang?
Wasallam.

Macam-macam

Posted by sazali

Salam

Ada orang celik mata ..dia sihat. Alhamdulilah.
Ada orang celik mata ..dia sakit.  Masya allah.
Ada orang tak bangun bangun ... Inna lillah .... hi ro jiunn

Tetapi ada orang celik mata , sihat tetapi ada problem.  Macam macam problem tuhan hadiahkan kepadanya.

2)  Ada orang problem dengan isi keluarganya.
Ada orang problem dengan sekolah, politeknik, universitinya.
Ada orang problem ..dengan semua orang.  Dasyat!

3)  Mengapa kita bermasalah?

Mengapa orang lain ..nampak tenang sahaja?  Dia pun ada keluarga. Dia pun bekerja.  Kerjanya tak lah setinggi awak tetapi dia relax jer.  Kenapa awak ni?

He..he..he..

Ada orang kerjanya lebih besar dari awak ..lebih bermasalah ..dengan lebih ramai orang di bawah taalukannya ..tetapi dia tenang sahaja.  Mengapa awak ini?

He..he..he..

4)  Marilah kita belajar ..bertenang sedikit ...  kalau dilayan dengan marah awak itu ..boleh jadi awak akan mati cepat nanti.  Maghilah!

Orang itu tenang kerana ..
4.1  dia tahu ..bukan dia sahaja bekerja di sini ini
4.2  dia sedar ..bukan masalah ini tidak boleh diselesaikan pun
4.3  dia tahu ..ada doktor pakar kerajaan di hospital itu; jom kita pergi berjumpa dengannya hari ini
4.4 dia sedar .. kalau memanda menteri pun relax dengan 1MDB berbilion bilion duit negara dilaporkan hilang  ..ini kan kau sekadar pegawai daerah ..pun gelabah ..aduhai ..

belajarlah bertenang seketika.

5)  Panggil mesyuarat ..
tanyalah pegawai bawahan mu.  Mereka boleh menolong mu.

Itu pun kalau kau mintak pertolongan mereka.  Cakap elok elok dgn mereka.  Ok?

6)  Oh masih bermasalah ?

jangan risau .. titik tertinggi masalah ialah satu kematian.

Semua orang mati.  Jika hari ni ..kau mati ..  tak apa ..ada ramai lagi orang akan menggantikan mu ..

apa nak dirisaukan sangat.

Isteri kau?

He..he..he..

jangan difikirkan sangat.  Itu masalah dia. Bukan masalah kau.  (ketawa).
Dasyatlah awak ini ..  selepas awak mati pun ..awak nak risaukan.  Gila benar kau ini.

(ketawa).

Tadi saya ..ada membaca 1 keping hadith dari kitabn tebal di masjid jameek .. .. berbunyi lebih kurang begini ..

kita masuk syurga bukan kerana kebaikan kita pun ..
kita masuk syurga bukan kerana ketaatan kita pun ..
kita dipilih ke syurga kerana ..
ikhsan dari Allah Pencipta syurga.  Itu jer.  Noktah!  so apa nak dirisaukan sangat bro.

Sekian.  Fikir-fikirkanlah.
Wallahu aklam bis sawab.




Mendengar Pemenang Nobel Laurette Fizik

Posted by sazali

Salam

Saya berkesempatan berada di Dewan Budaya USM tadi. Mr Nakano ada disebelah saya. Seorang saintis dari Jepun ..kawan sepejabat dengan saya.

Prof Makoto Kabayashi Nobel Laurette Fizik 2008 berucap 1.5 jam pasal matter dan non matter.  CP violation symmetry.

Dasyat syarahannya.  B.I. nya dikira baik ..smooth dan lancar sahaja ...

Maklumlah Nobel Laurette dari Jepun.

2)  Kalau orang tanya saya ..faham tak?

Jawapannya ialah 50 % faham dan 50% tak faham kerana bidang teoretical fizik electron, proton, neutron , nukleus ni ..payah jugaklah.. saya belajar Fizik setakat Form 6 STAR Ipoh jer.

Walaupun payah .. saya cuba mendengar dengan rapi dan bertanggung jawab kerana ..saya dibayar untuk berada di sini.  (ketawa).  dalam dewan ini penuh sesak dengan saintis dalaman dan luaran dari kilang kilang , industri maklumlah Pulau Pinang banyak kilang elektronik.

Sebelum saya keluar ..  saya nampak slaid berkenaan dengan Loud Bang theory.

Entahlah apa ke benda itu semua ..tetapi ada satu benda saya suka ..

melihat matematiknya dalam bentuk matriks, vektor matriks, ..dan
dia tunjukkan juga makmalnya .. cukup besar sekali di Nagoya.

3)  Dia ada juga bilang ..manusia masih meraba raba lagi berkenaan dengan space, outer space dan lain-lain ..saya rasa Allah sahaja yg tahu serba serbi itu.

Bilalah agaknya ..org Malaysia kita nak menang Nobel Laurette ini?  Hadiah USD100 juta.

Sekian laporan dari saya.

Wallahu aklam.