isu baru kamu mahu?

Posted by sazali

Salam

Anak ...jaga solat mu. Bangun. Subuh dah ni.
Ani ..belajar betul betul. Susah masuk MRSM ini. Jangan main main.

Begitulah ..ibu dan ayah mendidik anak anaknya agar menjadi manusia berjaya.

Adakah ini isu lama?
Nabi Muhammad s.a.w : wahai manusia, taatlah pada tuhan mu ..agar kamu brrjaya.
Begitulah ..nabi akhir zaman berdakwah siang dan malam kpd org org arab ..supaya mereka terus berjaya di sini dan di akhirat sana.
Adakah ini isu isu lama?
2) sewaktu kita mula mula memegang jawatan kerajaan, ketua jabatan meminta kita menurunkan tandatangan ..untuk mematuhi semua arahan kerajaan atau majikan atau organisasi yg kita wakili dari saat itu hinggalah  ke hari persaraan nanti.
Isi kandungan ialah jagalah amanah, rahsia kerajaan, harta kerajaan, nama baik organisasi dan nama baik kita sendiri. Elakkan dari berhutang dan rasuah.

Tengok ...adakah ini isu isu lama?

Kalau ini digelarkan isu isu lama, sila sebutkan apakah yg kamu maksudkan dengan isu isu baru?

3) adakah ..wang sebanyak itu yg dimasukkan ke dalam akaun peribadi seseorang g penjawat awam dianggap isu baru? Kalau guru mudalah berada di dalam keadaan begitu, sudah lama dah dia dibuang kerja.
jika seorang jurutera J.K.R. berkeadaan begitu dengan wang berjutaan ringgit dari saudagar cina dari benua China ..sudah tentu dia dibuang kerja. Tak banyak cakap ..dia meninggalkan alam perkhidmatan kerajaan. Habis cerita. Selesai!

mengapa pula dalam kes ini bila wang berjumlah berbilion bilion ringgit dikreditkan ke dalam akaun peribadi seorang perdana menteri .. perkara ini dunia melayu ..boleh berkompromi ..? Apakah maruah yg tuan tuan ingin tonjolkan di sini.?

inikah maruah melayu?
inikah etika agama bangsa melayu selama ini yg diperjuangkan oleh almarhum Tg Abdul Rahman Putra AlHaj?
adakah ini bergelar bangsat?
so what really?

tell me.

cerita begini ..kita mahu korbankan identiti bangsa ke?
kita tak malu ..perkara ini akan disebut dlm lipatan sejarah ..bangsa melayu dinodai tetapi ..
2015 menyaksikan beribuan tokoh tokoh melayu berkumpul di satu dewan besar ..merestui pemegang akaun bank tersebut untuk terus memegang tahkta orang nombor satu negara.
tak malu engkau nanti?

(Jom kita ketawa sedikit...kuat kuat sedikit ...).
Inikah bangsa melayu berdaulat?

kelakarlah ..

satu melayu nak bercerita apa itu ..nak pertahankan apa itu?
tak malu engkau .. sistem TV ..nak pancar apa?
sistem polis .. nak jaga apa?
sistem askar ..kau nak susahkan apa? Sanggup kau matikan dirimu .untuk ..pertahankan cerita labu labi begini?
sistem agama ...apa yg kau nak doakan ini?
sistem pendidikan ...common man ..jgn bazirkan masa ...jom bnyk isu terbaik kita jadikan fokus kita ..membimbing anak bangsa agar mereka tidak kencing atas kubur tok nenek melayu yg gila dgn isu terbaru ..mereka mau cipta.

ha..ha..ha..


ayuh ..fikirkanlah.
Hargailah ..usia kita.
jgn jadi bodoh.

sekian.
Wallahuaklam.


2 comments:

  1. suziana mohd tahir said...

    Saya jelak dengan politik dunia, baik di Malaysia mahupun di negara-negara lain juga. Katanya 'demokrasi', tetapi lebih kepada menyusahkan. Pengalaman tinggal di negara Qatar dan sekarang di Brunei telah menambat hati saya. Ketua negara/Amir mereka yang adil mengamalkan sistem mesyuarah bersama para jemaah menteri, namun hanya Amir sahaja yang berhak menentukan keputusan hasil mesyuarah dan semua jemaah menteri menghormati keputusan itu. Saya teringat bahawa Nabi SAW dan para sahabah r.anhum pun melakukan sedemikian jua. Benar, hanya cara nabi SAW sahaja yang terbaik, yang ada kejayaan.

  2. suziana mohd tahir said...

    Saya tidak pernah membenci negara saya Malaysia kerana itu tanahair saya. Saya cuma berasa sedih dan kasihan pada 'Malaysiaku. Amatlah menghiris hati jika berhadapan dengan orang yang memperkata tentang negaraku. Kalau sesuatu perkara itu tidak benar, saya akan cuba mempertahankan.. Kalau perkara itu benar, saya hanya berdiam dan berdoa..menangis di dalam hati..

Post a Comment