nyanyi lagu melayu

Posted by sazali

Salam.

Hati batu ..bermakna hati yg keras. Degil tidak mahu mengalah dlm semua hal.
Ambil hati ...seseorang yg lemah pendiriannya. Senang mengalah. Termakan pujuk rayu isteri, org kampung dan masyarakat sekitar. Contoh orang mengambil hati ialah senang menerima semua pemberian orang. Bubur lambuk dia terima dan duit derma parti dari pak arab pun dia terima. Bila terima sekali kita lg kuat mengambil hati pemberi lagi dan lagi. Termakan budi?

2) negara dpt menghasilkan bnyk pereka pereka (inventors)  jika pereka mempunyai hati batu. Gila dgn hasilkerjanya dari awal hingga sekarang. Dlm prosess itu, ramai org tak suka dengan pendirian seorang pereka.
Kita bukan seorang pereka kerana kita cepat ambil hati kawan dan lawan. Ini disebut hati layu. Cepat layu. Buat kajian sedikit pun, belum terjumpa apa apa dapatan pun seseorang itu cepat berputus asa. Dia akan mencari alasan. Anak sakitlah. Ibu kena beri perhatianlah. Dunia ini sementaralah. Dunia ini bukan boleh dibawa ke kubur pun dan mcm mcm lagi. Hati layu. Bnyk benda yg layu. Maka timbul istilah melayu.

Org kita terkenal dgn sifat dan sikap yg tidak kental macam org Bngla, india dan Pakistan.
Org kita tak boleh tinggal anak bini dlm satu tempoh yg lama. He he he.
Tanya sahajalah pasangan melayu yg tinggal berasingan kerana faktor pekerjaan.
Bnyk masa dan wang habis kerana hati melayu tak tahan rindu. Bnyk sangat emotional.
Dlm pentas perlawanan kita cepat kecundang. Tengok team bola melayu kena bantai 10 0 dgn pak arab. Mengapa hati kita cepat putus asa.
3) Hendak jadi k bangsa yg kuat, kita kena berani lawan dgn identiti lama sesuatu bangsa. Bila ini berlaku, ini bukan bererti kita benci negara kita.
Kita cuba berjaya dgn faktor faktor baru, terbaru dan ...kita beli idea ..kita mahu berubah.

Itu sahaja.
Kalau ditanya org berjaya ..salah satu sebab kejayaannya ialah hati mereka batu. Tidak senang mengaku kalah.

He he he. Jangan susah hati. Ada 15 juta melayu di sini. Tanpa penulis seorang, bangsa melayu kuat lagi menyanyi. Begitulah bangsaku. HIDUp MELAYU mu kato?
Sekian.

0 comments:

Post a Comment