Benci dan Suka silih berganti

Posted by sazali

Salam

Manusia adalah makhluk yg unik. Mereka dibekalkan dngan mcm mcm perasaan.
Sekejap dia benci ..dan sekejap waktu yang lain dia suka pula ketahap satu titik dipanggil 'gilo'.
Mengapa?
Jawapan nya senang jer.
Pertama, hati manusia tak tetap.
Kalau tanya org pompuan ...tahun lepas dia confess..dia suka sgt org lelaki itu. Tak kiralah orang itu dari Manek Urai ke, Kuala Krai ke ,  ...he he he ..gilalah dia.  'kawasan banjir tu sayang'.

Tapi bila dia bergaduh skala besar besaran ..dia confess kpd org org terdekat ..dia benci sgt sgt org lelaki itu.
Mengapa hah?

Why tak consistent ..perasaan wanita tu?

2) Jika kita semak sejarah dunia, tak ramai org pompuan menjadi idola pemerintah yg hebat hebat.
Ada satu masa ..org ada menulis ..perempuan tak boleh mengepalai negara lama lama.  Indra Ghandi tak lama  sekitar 20 tahun gitu gitulah.  Imelda Marcos pun tak lama.  Sorry .. sebut Imelda Marcos ..  dia control otak suami dia Mr Marcos Presiden Filipina.
Sekejap boleh kot.  Mengapa hah?

Saya sayang Negara kita.  Syukur kita lahir di sini. Kalau mak kita terlahirkan kita di benua India atau benua China ...  rasa rasa payah kehidupan kita.  Tengok sahajalah ..setiap tiap hari ada sahaja org berwajah India/ China tiba ke sempadan Negara ini. Pendatang India nampaknya suka sangat dgn memakai 'kopiah lembik' itu.  Soalan sekarang ialah

Mengapa mereka datang ke sini?  Jawapannya ialah Negara ini adalah sebuah Negara terbaik.  Lebih baik dari Saudi Arabia.

Kesayangan ini akan bertahan jika Negara ini berjalan dgn baik.  Kita rakyat ..  mahu sangat nama baik Negara ini dijaga sepanjang masa.  Ekonomi , politik, tahap pencapaian TIMSS, PISA , tahap  bintang kebestarian university kita setiap tahun berbanding dgn university luar Negara yg lain, ketirisan kewangan, rasuah, pembunuhan berprofil tinggi ada atau tidak, kecekapan system kepolisan, ketenteraan dan mutu sukan Negara.  Nilai mata wang jika diikat pada tahap RM3.8 bagi 1USD cukuplah bagus tetapi sekarang ..  nilai wang ringgit kita semakin merusut kerana nilai satu tong petrol pun sudah pun jatuh mengikut kesan pasaran harga minyak sedunia.

Bila ini berlaku .. ramai rakyat mulai bimbang.  Kita tak nak ..pemimpin utama kita diketawakan orang. Dulu zaman Tun Mahathir ..nama Negara ini cukup gagah ..tetapi la ni ..  nama Negara ini mulai jatuh.  Ini berlaku sedikit sebanyak kerana factor factor tertentu seperti  pertama; kualiti pemimpin kita .. ada satu kumpulan rakyat menuduh bahawa pemimpin kita ada kalah sedikitlah dengan seseorang yg mana .. kedua;  ... (ada lagi)

3)  boleh jadi sesiapa pemimpin berasal dari satu rumah trdiri dari lelaki dan isteri.  Jom tau tak .. mana mana ibu di sesebuah rumah jika diteropong -  ada ibu ini bertindak bergantung kpd feeling, perasaannya semata mata.  Si lelaki kena control lah feelings tersebut.  Jika tidak ..teruskan membaca ..

Dia kalau gaduh gaduh ...dia suka menangis. Kalau diberi kertas tisu, hancur kertas tisu tu. Kalu diberi satu biji bantal kekabu .. habis licun basah bantal itu ..basah kerana menangis. Benci benci sangat aku aku. 

Itu baru geram dgn tisu dan bantal kekabu ..belum lagi dia geram dengan sesebuah negara.
Nanti rosak macam macam lah.


Rumusannya =  dulu suka, sekarang benci pula.  Astaghfirullh.

Sekian.
Wasallam

1 comments:

  1. suziana mohd tahir said...

    Oh Malaysiaku..jika ada seorang pemimpin yang berpemikiran seperti Tun Mahathir dan berkeperibadian seperti Tuan Guru Nik Aziz, barangkali itu sudah cukup memadai..

Post a Comment