perkataan rahimmm, rahmat dan rahmahhh

Posted by sazali

Salam.

kalau kita rajin ke masjid atau surau ..cuba beri sedikit masa untuk mendengar kuliah ustaz, ustazah atau tok lebai.  Mesti kalian selalu dengar istilah istilah di atas.

sifat bagus orang orang melayu ialah ..mereka ini jika terdengar ayat al quraan, hadith..majoti mereka akan terangguk angguk tanda ..setuju sangatlah tu.

tapi kalau kita interview one by one f2f ramai mereka rupa rupanya tak faham apa apa yg dianggukkan jap tadi.

tak caya ..cuba test hypotesis 1 saya.

ramai kita blind followers.

sebab tu ada dari kalangan kita cepat kena jual dan beli oleh org org asing.  Strategi mereka ..sebut jer istilah arab, istilah al quraan ..cepat cepat kita semua pakat pakat percaya.  Kasihan.

2)  untuk kalian , ada 3 istilah yg saya bawa ini.

pertama rahimmm.  Kalau ikut bahasa hospital .. benda ni merujuk kpd ..tempat istemewa bayi keluar dari perut ibu ke dunia luar.  Saluran keluar tu dipanggil rahim ibu.

so mengapa kita cepat cepat angguk kepala dlm masjid bila orang sebut rahim tu.

3) rahim dtg dari sifat rahmat allah.  Kasihan belas allah kpd kita makhluknya.  Kalau tidak ada rahmah allah ..mungkin baby tak keluar keluar dari perut ibunya. Allahu akbar. Besarnya rahmah allah..semua baby dibenarkan keluar dari rahimm ibunya secara normal atau scissor. Aduh sakitnya.

saya di leeds dan birmingham, 2 kali saya menyaksikan peristiwa anak anak saya keluar dari rahimm ibunya.  Semua secara biasa.  Cukup bulan dgn rahimmdan rahmahh allah , anak anakku keluar menghirup oxygen dan udara nyaman di luar dari perut ibunya.  Kalau orang tanya how u feel when seeing this. My answer.. i respect susah payah ibu mengandung. Sebab itu kita kena sayang banyak banyak kat ibu kita.  Semua dilaluinya dgn air mata. Aku rasa cukup lega kerana semua selamat di england sana tanpa mak ori, mertua ori dan bidan kmpg original.  He he.  Kalau ibu kau kena syg syg, ayah kau lebih lebih lg lah. Why? Banyak jugak episod suspence dlm ward ibu bersalin tu.  Nasib baik aku tak nangis. Kecut perut adalah kerana semua anak yg lahir aku berada dlm zone peperiksaan akhir tahun pengajian degree n masters.

4)  now perkataan rahmah dan rahmat.  Sebenarnya rahmat ialah perkataan rahmah dlm bahasa arab. Tanda belas kasih tuhan pd kita makhluknya manusia.

so jgn confuse. Rahmah dan rahmat ini.  Benda yg sama.  Nak kasi ucapan uztaz tu bunyi sedap n terpesona jer agar kita terus angguk tanda faham.

he..he..
5)  tadi saya sebut blind followers. Jgn marah.  Kita beriman kpd islam tanpa melihat wujudnya allah, nabi, syurga dan kiamat.  Kita yakin benda benda ni ada mcm org beli tiket kapal terbang ke new york dari kota bharu, klntan jer.  Kita beli tiket itu kerana kita percaya bulat bulat ada city namo nyor new york.  Gitulah style kito cayo semua islam royak.

he..he..

akhir kata..bila angguk angguk next time..pastikan kalian faham rahimm, rahmahh dan rahmatt tu.

bila faham kita angguk biar ada style.

he..he..
sekian.
wasallam.

0 comments:

Post a Comment