zaman kerja, bersara dan mati

Posted by sazali

Salam.

semua manusia melalui alam muda, tua dan kematian.

tak leh lari dah 3 alam ini tanpa mengambil kira zaman kita dalam perut ibu masing masing.

2) zaman muda kita bekerja , khawin, berhutang membina rumah, beli kereta dan menyekolahkan anak anak dari umur mereka 7 tahun hinggalah 25 tahun.zaman muda kita gagah, berani mencuba bermacam macam cabaran seperti berkhawin dgn orang asing dan  kita sanggup bekerja di negara luar sekali pun. Kita berani bertindak sedemikian kerana kita mudalah.

ada orang membawa famili ke luar negara untuk belajar masters n phd. Di sana kita berurusan dengan orang luar seperti orang inggeris, vikings, hindustan, nigerian dan orang orang arab.  Kita berani buat begitu kerana faktor muda kitalah.

Dulu arwah pak tunku dan arwah tun razak berbincang bincang dgn pihak britishuntuk maksud memerdekakan malaysia kerana mereka berani, pandai dan mcm mcm.

semua ini dibuat sewaktu manusia itu muda.

3)

Bila sampai satu titik, badan kita sudah merasa letih dan sakit. Ada sakit jantung, buah pinggang, kencing manis dan kadang kadang tirissss.  Bila ini berlaku, kita dibawa ke alam tua.  Orang bijak cepat sedar diri. Bila banyak penyakit dah datang, cepat cepat dia bersara. Dia tidak fikir panjang kerana selama ini pun dia dah fikir fikir terlalu panjang dan lama.  Disebabkan dia fikir lama lama, penyakit tiba tiba menyerangnya.  Maka dia pun bersaralah.

dia beri peluang orang lain menikmati alam pekerjaannya pula. Bila orang baru dpt kerja, anak anak dara ramai yg akan dipinang dan dikhawinkan.  Semua orang happy bila ramai anak dara masuk zaman khawin, beranak dan kitar kehidupan terus berlangsung secara happy. Baguskan?


tetapi kalau orang tua berebut rebut nak terus kerja dan pegang kerusi kekuasaannya sampai dia tumbang dlm opis.. apa boleh kita buat? Orang itu suka sangat bekerja lagi dan lagi. Bila di sekolah, dia feeling macam orang orang muda lg. Budak muda pakai legging , orang tua pun pakai leggings. Budak muda cantik berkeadaan begitu tetapi staf tua silap silap ada wayar keluar ikut seluar dalamnya itu.iAduhai kawan.
Z
dia feeling muda kerana di sekolah ramai orang muda terutama budak form 6.  He..hee

nantilah aku sambung lg nanti. Insya allah.
wa llahu aklam bis sawab.

.


0 comments:

Post a Comment