Hati yg mulia

Posted by sazali

Salam

Semua manusia ada organ dikenali sebagai hati.  Tuhan ni sangat kaya. Diberinya hati kepada ibu kita dan dgn itulah ibu menjaga kita dari kecil sampailah ke hari ini. Syukurlah.

bila hati itu mulia, macam macam tindakan yg baik timbul dlm diri manusia. Kemuliaan hati tidak terhad kepada satu bangsa dan satu keturunan saja.

Pada zaman arab purba, bila hati ibu itu mulia , ibu Nabi Musa sanggup melepaskan anaknya Musa alaihis salam demi keselamatan anaknya.  Dengan hikmah tuhan robbul alamèen  bakul yg membawa Musa a.s. dihanyutkan air sungai ke dalam istana  firaun ..siapa sangka isteri firraaun tergerak hatinya untuk memelihara Nabi Musa a.s. dlm istana yg mana pemiliknya firauan sdg giat membunuh semua anak anak lelaki arab pada ketika itu. Subhanallah.  Bila hati mulia macam macam boleh jadi.
itu zaman arab purba.

jom kita pulang ke Malaysia.

Orang melayu terkenal dgn hati yg mulia. Bukan saya seorang jer tahu sifat ini, bahkan orang orang portugis pada kurun ke 15 dan orang belanda pun turut sama memuji kemuliaan hati bangsa orang orang melayu ini.  Banyak rekod rekod orang inggeris turut memperakui kemuliaan hati bangsa melayu termasuk hati budi al sultan johor satu hari itu bila melepaskan air air johor kepda kerajàan Singapura dgn harga yg paling murah.Masya allah. Dalam matematik di sebut sebut percuma sahaja.  Denan kemuliaan hati dan akal serba waras org melayu johor terima balik air dari Singapura dengan harga yg menasabah dik kos pemprosesannya. O yes dalam matematik disebut profit, untung atau cerdik benara org Singapura. Disebabkan kemuliaan hati melayu, org asing buat untung dgn gaya goyang kaki jer dari dulu sapa ko lo ni. Bijok nyor kito melayu.

Itu baru cerita air johor.

Jom Kita gi ke pentas politik pula.

hati melayu tetap mulia. Zaman kehebatan mahathir sudah berlalu. Tetapi disebabkan kemuliaan hati, Perdana Menteri zaman ini masih merjuk kepada Tun Mahathir dalam semua segi.  Ini adalah amalan mulia org org melayu tak terhad kepada kaum bangsawan pun..semua lapisan melayu selalu merjuk kpd pandangan dan feelings orang lebih senior mereka. SUBHANALLAH.

Dengan keadaan hati yg mulia..kenapa bangsaku asyik pandang serong jer tindakan org lain dlm melakukan sesuatu?

contoh Dato Seri Anwar Ibrahim nak bertanding dlm Dun Kajang..kenapa Tun Mahathir sibuk pula?

Pihak B.N takut nak mencabar kerana PM Ds Mohd Najib SIBUK dgn harga jual beli kangkungnya.  Takut takut kita bila ramai orang lukis poster sate lawan sayur kangkung free of chargenya. BETUL kan?

Demi kemuliaan hati melayu yg Allah kurniakan..jom aku mintak..stop þhhhis bad mouthing sama sama kito.

kalau time Ustaz Harun Taib meninggal dunia hari tu..Tun Mahathir boleh melawat dan ucap takziah..

why oh why

dgn hati mulia..bak po Tun Mahthir tak leh makan minum satu meja dgn Dato seri Anwar kito sekali lg
 org cino pada musim raya cino ni..weh?
X
he..he..

bila melayu bersatu hati dgn sifat kemuliaan itu..patik raso..melayu akan dipandang tinggi sekali lg.

percayalahh..jom kito duduk satu masjid, pikir satu satu jer iaitu dunia kata gi..kubur  kato mari.

tak takut mu?

fikir deh org org kito yg mulia itu.

wasallam

0 comments:

Post a Comment