makan minum kita

Posted by sazali

salam

haiwan makan setiap hari.
manusia pun makan setiap hari.

Jika kita makan ikut sunnah nabi .. insyallah proses makan ..di kira satu ibadat.
Jika setiap hari kita memperuntukkan 4 jam makan minum sahaja ..semua 4 jam itu dikira ibadat.

makan kenyang .. dan pahala pun dapat.

2)  Tetapi ..

3)  Tetapi ..

jika kita makan benda haram ..
jika kita cari makan minum dgn cara menipu , merompak, memperdayakan orang lain ..  semua proses dan masa makan minum kita tidak dikira ibadat walaupun ..kita baca semua doa masnun nabi.  Why?  sennag jer ..kita menipu orang ramai dalam proses mencari makan.

How?

penjual buah buahan .

Di satu tempat .. penjual ini bersumpah wallahi ..  durian ini bagus .. dijualnya durian itu ..  pembeli ..bawak durian itu ..ke rumah/ dikopek durian ..kasi makan anak anak dan bini ..tiba tiba durian didapati berulat.

So kau menipu bukan?  hukum duit yg kau dapat itu haram.

Di satu tempat ..penjual rambutan/ duku/ langsat/ jambu .. diletakkan buah-buahan elok elok di atas tepai di bawah longgokan buah itu ..dimasukkan juga buuah yg sudah rosak.  Bila dijual dan dibeli .. hasil duit jualan ..dikira haram.  kau menipu.  Orang menipu .. buruk padahnya.

kontraktor.

Ikut plan rumah/ bangunan .. dicatitkan oleh akitek ..cara buat bangunan gitu dan gini ..
tetapi bila kau bina ..kau cuba cari jalan pintas .. bangunan siap .. semua lulus ..tetapi kau tahu .. kau dapat banyak untuk ..buat jalan pintas .. kurang semen .. kurang pasir ..  semua duit untung ..kau aagak agak dapat ...dikira tak bersih @ haram.  So how?

kalau kau gi umrah haji 300 kali sepanjang hidup mu ..bawak isteri anak..ibu bapa ..mertua satu , dua m tiga danm empat .. isyallah ..semua pahala umrah / haji ..aku dan pembeli rumah atau bangunnan akan buat tuntutan di padang masyar kelak ..  semua pahala kau akan masuk akaun aku / dikreditkan ke dalam akaun amalan aku.  Semua dosa aku akan masuk ke dalam akauan engkau.

wal hasil ... ada org akan pulang jumpa Allah ..  sebagai orang bankrup/ muflis.

Amacam Encik Abang/  Cik Puan/

ada best tak?

sebab itu aku tak minat sangat nak gi umrah.  Aku dah agak ..  aku akan menang kes di padang masyar kelak.  He..he..

seronok kau ..tak   lama encik abang/ Cik Puan /,,,

bertaubatlah.

Sekian. Renungkan ..sebelum kita terlambat.  Sekarang akaunting sangat modern.  Kita goyang kaki .. org lain buat amalan umrah / haji ..semua pahala dikreditkan ke dalam akaun kita ..yg kena tipu sepanjang hari.

Walalhu aklam bis sawabbbb.  Al fatihah.

0 comments:

Post a Comment