Malu, pemalu dan ..

Posted by sazali

Salam

Malu ialah satu sifat mulia.  Kita nak ada sikit perasaan malu nak mereka reka cerita itu dan ini.  Sebab jika tak betul cerita itu  ..  rakyat akan sumpah kita siang dan malam.  Nampaknya cerita Antantuya Mongolia adalah satu cerita org tak malu.

Orang yang amalkan 'malu' dipanggil pemalu.
Kaum wanita harus ada sifat pemalu ini.  Malu nak tayang objek objek yang ada pada tubuh mereka secara terang-terangan .. kepada khalayak ramai.  Perempuan tak malu seperti ... mereka yg pakai pakaian ketat .. jika tak kena caranya ..mengundang bahaya maklumlah negara ini sudah ada 2 - 4 juta rakyat asing .. yg telah berpisah dari isteri isteri tersayang mereka.  Banyak sudah kesabaran yg mereka telah tanggungi ..maklumlah berpisah dengan isteri dan sanak saudara.  Contoh warga Indonesia dan Bangladesh.

2)  Agama islam menggalakkan umatnya mengamalkan sifat malu ini sepanjang masa.

Dengan adanya malu ..masyarakat islam akan dapat menjalankan satu kehidupan yang aman damai dan bahagia.

Negara negara Eropah dan Amerika .. tak seaman negara yg mana populasinya ada sifat pemalu.
Bukti banyak kes pembunuhan dan huru hara lain.  Pembunuhan berlaku kerana ..suami / isteri jealous kepada pasangannya yg sering bertukar tukar pasangan siang dan malam.  Manusia akan bertukar wajah menjadi haiwan jika hidup tak ada malu dan segan. Walaupun otak dipenuhi dgn idea yg hebat hebat untuk pembangunan hidup .tetapi tanpa malu ..mereka hidup dalam keadaan stress dan tension kerana ..  tuhan dah bekalkan kita dengan sifat cemburu.  Ada orang tahap cemburu itu normal sahaja dan ada orang itu .. cemburu buta.  Orang cemburu buta ..akan sanggup membunuh .. tengok kes atlet South Afrika ..  dia tembak girl friendnya atas dasar cemburu dan tak tahu malu.

3)  Negara Malaysia ini pun ..nampak gayanya ..ke arah menjadi sebuah negara yg tak tahu malu.
Bila ini berlaku ..insiden di Amerika ... ada juga berlaku di negara ini.

Walaupun ..azan berkumandang 5 kali sehari .. tetapi tanpa mengamalkan sifat malu dari peringkat pemerintah ..  hingga ke bawah iaitu budak sekolah tadika ..  lambat laun .. Malaysia akan jatuh juga.  Baru baru ini dua pesawat MAS sudah jatuh.  Hairan  jugak bukan..  jika teknologi kapir tak jumpa - jumpa bangkai MAS370 sampai sekarang ..mana power 'doa' atau 'bacaan Al Quraan' para para alim islam seluruh dunia?  Ke mana pergi semua sembahyang hajat itu dan ini hah yang dikatakan dibuat di hadapan Kaabah?  Bila lagi nak tunjukkan keberkesanan power tersebut?  Cina ada tuhannya, hindu percaya tuhan mereka dan melayu dengan tuhan kita.  Mengikut hukum matematika, jika tuhan yang ramai begini ..sudah tentu power ..mampu mengalahkan kuasa atomic teknologi barat dan jepun itu bukan?  tapi sayang seribu kali sayang ...  tuhan kita tak tolong pun kita.  Why?  jawapannya senang jer ..kita sudah hilang sifat pemalu itu.  Penulis rasa ..jika pemerintah dari atas ..dikuti dgn polis ..askar ..hakim hukum .. tahu malu ..dan cikgu cikgi pun tahu malu ..dan budak budak tadika pun tahu malu ..sudah tentu ..kita dah jumpa bangkai pesawat MAS 370 itu.  Gerenti!  Inilah satu penanda .. cable kita dgn Allah .. he..he..he..  tarak sudah ba.

Sejarah dunia ..tamadun hebat dunia .. membuktikan bahawa kerajaan Otthmanian dan Persia..  yg besar dan gagah satu hari dahulu pun .. tersungkur ke bumi bila ..pemerintahnya dan rakyatnya tak ada sikit pun rasa malu ..  bunuh membunuh perkara biasa, cerita ceriti menjadi jadi, penulis akhbar tabloid bertarget  .. asalkan perut laki dan bini aku semakin buncit, sudahlah  ..  semakin sedap buat cerita ..untuk dibaca oleh budak budak sekolah.  Tunggulah ..masanya Malaysia hilang dari peta dunia.

Melayu tak tahu malu!

Ingat islam itu malu.  Iman itu malu.  Bila ada malu ..kita ada imanlah itu.
Malu nak tipu orang. Malu nak pukul isteri ...anak orang itu?
Malu nak tipu suami aku ..

Ingat kita semua akan mati.

Itu jer .. santapan fikir saya dan kalian.
Wallahu aklam bis sawabb.

Yang baik tuhan punya ..yang jahat ..semua nafsu dan kelemahan penulis ini.  Maafkan yer?

 

0 comments:

Post a Comment