Penat tetapi tak apa .. kerja kita bukan?

Posted by sazali

Salam

Bulan puasa ..di Malaysia, warga guru terutama kaum hawa  masih terus bekerja seperti biasa.

Ngajar dan membimbing pelajar-pelajarnya tanpa menunjukkan wajah penat dan letih.  Bionic ladies?

2) Di Pakistan, bila puasa , sekolah sekolah, maktab maktab universiti diberi cuti. Senang sedikit untuk warga guru di sana menjalani ibadat puasa.  Mereka boleh iktikaf pada 10 hari terakhir bulan Ramadhan.

Bukan di sini, kita sama sama sibuk  dengan bangsa lain - Cina dan India.

kalau penat, orang cina dan India terus minum dan makan di waktu rehat jam 100 ptg setiap hari. Ada sesetengah mereka ..makan tanpa segan silu.   Tetapi orang melayu ..terus bekerja.  Penat, letih, mengantuk, macam macam dirasai  ..bukan?

3) Di Pakistan, jadual sekolah dan maktab di negara itu ikut bila ramadhan bermula.  Bila puasa adalah pada bulan June - Julai tahun ini , maka takwim sekolah mereka dibentuk berpandukan 2 bulan JUNE/ Julai umat islam berpuasa.

Oleh itu, masjid masjid nya penuh sesak dari waktu iftar hingga ke subuh.

Meriah masjid masjid mereka dengan amalan iktikaf, tazkirah dan bayan agama ( dalam urdu).

4)  Kita rugi ..tidak mengikut cara begini.  Mengapa?  SPB Yang Di Pertuan Agong , Sultan, Raja-raja, Perdana Menteri, Menteri-Menteri Besar , dan .. ramai lagi ketua ketua kerajaan semuanya beragama islam tetapi setakat ini  ..  kita belum  cuba sedikit pun .. adjust  umat islam di negara ini dengan stail di Pakistan/ Saudi Arabia   ..senang dan lenang untuk sama sama berteraweh, tazkirah dan iktikaf dalam masjid masjid dan surau  di kampung masing-masing.  Kalau ikut Pakistan, saya rasa .. tak lah lelah sangat kaum kaum ibu ( yg juga bekerja sebagai guru, pegawai bank, pegawai di Putrajaya, pensyarah dan professor) di sini.  Betul tak?

if there is a will , there is a way.  Jika nak seribu daya, if tak nak ..seribu dalih ( berbagai bagai bangsa di Malaysia termasuk Rohingya).

Benda yg kita dah berjaya adjust ialah ... time ..waktu ikut otak Dr Mahathir . Di sini waktu  Sabah, Serawak dan Semenanjung diseragamkan menjadi satu.  Boleh pun?

Al- Sultan Johor .. telah berjaya  ..adjust ..waktu hari kerja ..dari Hari Isnin ke Hari Jumaat kepada hari Ahad ke hari Khamis.  Sekarang , ramai rakyat Johor boleh menunaikan ibadat sembahyang Jumaat dengan aman dan damai.  Statistik jenayah oleh rakyat Johor sendiri sudah pun menurun bila kepala negeri sanggup berbuat sesuatu untuk kebaikan rakyatnya.  ASyabas!!! Al Sultan Johor.  Boleh pun?

Sebenarnya .. kita boleh buat macam macam demi agama tercinta ..sebab kita boss!  tetapi jika hati dan iman kita tak confidence dengan janji janji Allah beginilah jadinya.  Ada doktor perempuan , jururawat, guru guru perempuan terpaksa ..berebut rebut atas lebuh raya untuk bekerja 0800 pg - 0430 ptg .// kadang kadang mereka terlibat dalam nahas jalan raya dan macam macam musibah ..sakit, bergaduh laki bini , susah menguruskan anak anak dan lain lain.     So boleh tak .. orang orang cerdik pandai yg lain tolong fikirkan ..  bagaimana nak utarakan kpd kabinet benda alah ini - iaitu tolong adjust segala aktivi negara berdasarkan bila bulan Ramadhan ini akan bermula dalam satu satu tahun. Ini buah fikiran saya yg cetek ini.  Saya percaya ramai lagi orang orang berwibawa boleh bawa benda ini secara profesional dan logik .    Kita buat ini kerana ..

Lillah hi taala ( niat ..kerana Allah Taala sahaja).

3) Alasan selama 57 tahun ini ialah ..kita punya negara adalah multi etnik. Berbilang-bilang bangsa.  So what?  Kita boss lah.  Selama 57 tahun kita dah jadi boss ..macam macam kita beri laluan kpd bangsa lain di negara ini untuk terus hidup dan membuat harta melalui berbagai cara seperti perdagangan dan industri ringan dan berat.  Ok pun.  Apa yg susah dengan amalan amalan agama islam sebagai agama resmi negara ini.  Kalau terlampau susah sangat ..buang sahaja ..ayat ayat yang mengatakan 'agama resmi' negara ini adalah agama islam.  Buat apa?  Kita tak menunjukkan kita bangga sebagai satu bangsa elit dgn pegangan agama islam  .. ygAllah redha sejak dahulu hingga sekarang.  Disebabkan tak konfiden inilah ..bala Allah mulai datang bertalu-talu kpd kita ..negara kita sudah berhutang 600Bilion sudah.  Belum lagi kita tulis panjang lebar di sini mengenai 1MDB berhutang RM42Bilion dalam tempoh yg paling singkat.  

Walahu aklam bis sawab.  Kalau kita jatuh nanti ..kita tak akan bangkit bangkit lagi.  Mungkin kita akan dimakan ..hidup hidup ..tengok sahajalah video rakyat Bosnia satu masa yg lalu.
0 comments:

Post a Comment