Sayang kepada ...

Posted by sazali

Salam

Terdapat banyak jenis sayang yang mampu kita hulurkan. Cuba tengok perkara di bawah. Ok tak?

1- Sayang kepada anak ..
ini cara nya:

* didik mereka dengan baik
* dalam keluarga islam ..didik mereka biar boleh membaca Al Quraan kerana ..ini menolong mereka solat sepanjang hayat
**  didik mereka pasal adab -  meminta maaf, berterima kasih, bertimbang rasa , bersyukur, berharmoni, pandai mengambil hati orang
* didik mereka pasal duit.  Belanja duit dan bagaimana mendapatkan duit secara betul dan halal.
** didik mereka bagaimana menjual secara asas.  Beli ice RM2  satu beg ; cuba jual beg ini dengan harga RM3.  Boleh tak?  Beri mereka banyak sesi dan peluang berniaga.  Rugi tak apa ..yang penting kasi mereka peluang berniaga.  Jika boleh bernaiga dalam panas. Biar kulit mereka hitam sedikit kena terikan cahaya matahari  .  Tak apa ..kulit ibu mereka pun tak seputih mana punn...  Dari pengalaman ini ..baru mereka tahu bukan senang dapat duit tau?


***** ada orang sanggup memberi macam macam gadget untuk anak anak berumur 1 - 10 tahun/  mengikut laporan ramai ; hasil produk anak anak ini menunjukkan perangai yang tidak sihat seperti melawan cakap ibu bapa di hadapan saudara saudara yg lain; memanggil nama emak dan ayah mereka macam Harry/ Trump seakan akan ibu ayah itu adalah kawan satu permainan bola mereka sahaja.  Tak malu kau ibu ayah ?

Jika tak dijaga dgn baik ..geng ini akan mengapak kepala ibu ayah nanti bila permintaan mereka tidak boleh dilayani lagi maklumlah .. ekonomi negara bukan terjamin mana pun di bawah sahabat baik kpd Obama dan Trump dari USA ini.

Sekejap cemerlang ..sekejap itu hancur.
Rujuk nasib sesetengah keluarga MAS/ PERTRONAS satu masa terdekat baru baru ini.  Ibu bapa kehilangan kerja.  Apa jadi .. ?2- Sayang kepada organisasi ..  How?

* datang awal
* sanggup bersusah payah untuk organisasi contohnya bila universiti ditengggelami air (banjir) ..jangan tak datang pulak ..  berilah perkhidmatan sebaik mungkin ..
* cakap benda baik-baik  pasal organisasi ..contoh UTHM universiti terbaik untuk kursus pendidikan teknikal dan vokasional di rantau ini; tak rugi bapak bawa anak bapak ke sana ; insya Allah
*  cuba perkenalkan organisasi kepada pihak luar secara formal atau bukan
*  buat segala yg disuruh oleh bos, timbalan bos [ buat dengan ikhlas]

3- Sayang pada ibu/bapa:

*  sanggup bersusah payah untuk mereka .. ikut skema kitab kitab agama .. jika anak sekarang derhaka ..jangan panik .. mungkin tuhan nak balas kpd kita sewaktu kita masih hidup ini

** apa apa pun taat pada mereka berdua

** ada duit lebih ..merekalah tempat pertama kita hadiahkan duit itu , biar mereka gembira pada kita contoh ..masukkan mereka ke dalam hospital swasta untuk perkhidmatan yg cepat dan profesional, sekarang hospital kerajaan terlampau ramai pesakit menunggu giliran untuk mendapat perkhidmatan kesihatan dan macam macam lagi..

Jangan biar ibu bapa menderita ..  mati dulu ..baru menyesal dalam TV3 sewaktu hari lebaran + hari kita makan ketupat nasi dan rendang daging ..keluar air mata sebanyak air di Lautan Pasifik pun ..apalah gunanya..

4- Apa apa pun sayangi lah pada diri sendiri .  Ini paling penting.  jangan matikan diri sendiri untuk orang lain.  Ingat tu.  How?

1.  kalau ada duit / utamakan diri sendiri - makan biar sedap dan berbaloi contohnya ..belajar macam macam jngn makan benda murah murah di tepi jalan pula.  Bahaya!  Berdebu, berkuman dan macam macam. Awas.  Jangan jadi bodohhh..  (maaf).. Jika makan pisang ..carilah pisang yang enak bapak.  Jangan telan pisang hitam, pendek, kontot, ada ulat, expired  .. jauhkan diri dari memakan pisang dan buah buahan dalam gelap.  Bahaya ..nanti masuk binatang ke dalam mulut profesor .. tiba tiba mati dalam gelap.  Payah nak jawab dgn bini tua. (ketawa).
2.  kalau ada isteri // biar dia sediakan sarapan untuk kita terlebih dahulu.  Beri tazkirah kpd nya ..setiap pagi ..contoh ayat ..  untung awak dapat khawin dgn aku ..  tak sekolah tinggi pun rata rata dunia aku bawak kau berjalan, fly  ..  awas jgn sombong diri/  why?  your english ..bunyi so much kelate + budu; sebutlah alhamdulilah banyak banyak musim puasa ini // sedekahkan sedikit makan makanan dari fridge kpd jiran kampung kita. Boleh?  Senang ..satu hari nanti jika aku mati terkena karen  ..senang kau dapat pertolongan dari mereka.  Berani kau tazkirah kpd isteri berlagak 2nd LADY dan macam macam dalam kereta ?
3. kalau sakit //  beri sepenuh perhatian ..dan wang ringgit ..  ubatilah penyakit kita ini.  Jangan berjimat sangat. Contoh Klinik 1Malaysia ..  RM1 sahaja.
4. pakai tayar kereta yang termutu dalam pasaran/ jgn kompromi dgn tayar tayar celup.  jangan waktu kita accident , polis punya report berbunyi ..  menunjukkan kita telah menggunakan tayar 4 biji RM50 sahaja ..  duit lain jimat cermat untuk balik berhari raya ..

aduhai .. kepala sudah pecah ..accident dengan bontot treler ..
tayar tak leh berhenti ..brek emergency tak makan kerana ..tayar celup sebiji dengan harga RM50/4  =  12,50

Bagus.

Jimat duit, kepala pecah!!!!

Sekian.
Buatlah renungan perkara di atas.
Muga muga kita beroleh kejayaan seperti para para sahabat raidalallahu anhum ajmaiiin  walaupun kita pakai tayar celup ,...  neck tie sahaja yg mahal.

Wasallam

0 comments:

Post a Comment