kita ok jer jika ..

Posted by sazali

Salam

Rakyat Malaysia ok jer jika ..

1) kerajaan tak bawak mari ramai sgt ..orang orang indon, bangla, thai, vietnam, filipina dan .. 1001 ragam manusia dan macam macam

Sekarang ..banyak kejadian bunuh membunuh; rogol sana sini ;
Semua di bawah pengetahuan pihak berwajib .. depa buat gapo tu?

Bila rakyat asing mari dan 'conquer' kerja kerja peringkat bawahan dan semi pertengahan di sini ..

maka

2)  upah perkhidmatan buruh jatuh ...cukup rendah sekali ..  bila penawaran buruh  > permintaan buruh ; upah buruh bagi sebulan akan mula jatuh ; tambahan pula buat dewasa ini nilai ringgit di pasaran matawang dunia pun merudum ..

2.1 cuba tuan/puan  teka upah gaji pegawai security di bank bank , kawasan perumahan , ladang sawit dan lain lain ..  dengar khabar RM1000 jer.  Betul tak?  gaji sebanyak ini ..budak melayu mana mahu kerja ..  lagi pun cuba tengok cara pak security ini berjalan kaki - tegap / tidak -  kalau bergoyang goyang tubuhnya - tanda mereka tak cukup rehat, dan  tak cukup makan minum baaaahhhh

so ..rusaklah .struktur gaji dan struktur jawatan jawatan buruh di negara ini - angkara siapa agaknya?  Pak Imam tua di kampung kita kah?  Tentu pihak berwajib  tahu siapa yg bertanggung jawab ini

2.2 cuba teka adik/kakok upah ..mamak mamak kat kedai restoran 25 jam  itu (Parit Raja, Johor)?

dengar khabar RM500 - RM 700 sahaja.  Lagi pun ada khabar .. restoran popular mamak bertukar jadi 'hub// pelabuhan sementara' rakyat mereka transit . cukup ramai pekerja di kedai mamak ..mintak air kopi ..cepat sungguh mereka layan bukan dgn kadar sekelip mata?  expresso; instantso ...  melayu cukup hairan ..rupa rupanya ..staff dia orang 100 orang ramainya.  Kedai melayu ..staff 2 orang jer ..laki dan bini.  Mana boleh lawan dgn prestasi di kedai mamak wahai kawan?


dengan gaji serendah itu RM 7 - RM12 sehari (makan minum boss tangggung ), mana boleh anak melayu tahan.  Siapa bertanggung jawab ini?  Bini aku kah?


2.3  buruh di estet estet kelapa sawit ..

berapa gaji mereka RM500 - RM1000 jer ..sebulan.

kadang kadang majikan tak bayar ..betul betul seperti buruh buruh telah bekerja 4 bulan , gaji baru diberi 3 bulan so hutang majikan dgn buruh Indon ialah 1 bulan ..duit upah buruh dari negara negara jiran


kadang kadang toke toke tak bayar ..betul betul ..  (mereka main-main)

untuk makluman , org org luar ini kebanyakkannya hati cukuplah baik ..mereka ada anak anak dan bini ..if dapat duit ..boleh export duit RM itu  pulang ke negara asal secepat kilat maklumlah anak anak bini dok tunggu duit kito nih siang malam dah .. tetapi disebabkan perbuatan jahat majikan


buruh kerja 4 bulan; bayar upah 2.5 bulan ..  majikan hutang 1.5 bulan duit upah upah buruh luar

kerja lagi 4 bulan ; dibayar upah ..2 bulan  ..so hutang majikan dgn buruh buruh luar telah meningkat 3.5 bulan..

kadang kadang ..majikan tak bayar langsung ..  dgn harapan jika buruh mengamuk, buat mogok ..silap silap all hutang majikan ..tak perlu bayar pun.  Duit itu ditukarkan sebagai  untung oleh majikan penipu ini.

akhirnya

buruh luar bunuh .. majikan 1,2, 3, ...sampai ke majikan 'n'
bunuh isteri majikan 1,2, 3 ....'n'
bunuh isteri muda majikan 1,2,3 ..'n'  dan
bunuh anak anak majikan 1,2,3 ...'n'

begitulah dgn ungkapan (main-main jer)

Orang orang baik pun if .. mereka tahu ..mereka ditipu terang-terangan ; dizalimi siang dan malam di mana kualiti makanan dan minuman setaraf dgn makanan makanan babi@ haiwan ..maka  sudah tentuu hati mereka menjadi binatang, iblis dan syaitan.

Oleh itu jgn hairan ..di dada akhbar ..kita dengar ..

ada rakyat malaysia dibunuh hidup hidup .

ada rakyat Malaysia ditawan dan dibunuh slow slow

3)  Rumusan cerita

40 -  50 tahun dulu, mana ada kes bunuh membunuh ini  ..ini adalah kerana kerajaan dulu cakap besar , buat pun besar

tetapi sejak negara ini

terlampau gila sangat nak jadi negara maju seperti Amerika , dan ada pulak  'first lady ' itu dan ini ..

maka .... tuhan turunkan azab dan bala kpd negara ini ..bertalu talu ..

pertama,  2 biji kapal terbang kita .. hilang di angkasa.  Baik kita naik Bangladesh Air ..no body touch their planes

kedua,  kes bunuh membunuh menjadi jadi .. dulu kes bom rakyat mongolia .. now org luar balas dgn satu roket bedilan bom ..ke MAS di Belanda, Ukraine. Tak terjawab orang kita nor?

ketiga,  kes kes .. anak anak , bini bini diculik dan diperkosa ..menjadi jadi ..

keempat ... ada pulak segelintir anggota PDRM ..makan 'orang salah ' di dalam lokap lokap mereka; perempuan thai dan indon pun depa makan ... tak malu betul polis islam ini ?

LIMO ... ada pulak segelintir pegawai imegresen makan rasuah ..dari selatan hingga ke utara /..; segelintir staf TLDM makan rasuah dari kontraktor dan pembekal pembekal nya di Lumut

ENANG , few guru guru bocorkan soalan ..kena tahan , then ..boleh dilepaskan .. ( wak rugi masa ..  semua penyiasatan itu dan ini ; laporan ini )

oleh sebab itu ..  if kita pakat pakat sembahyang hajat siang dan malam pun untuk mengatasi bala bala tuhan ini di stadium negara Kuala Lumpur sekali pun ..  tak ada, kurang berkesan , tak ada mujarabannya .. see!

kita ajak tok peti tok peti malaysia, arab saudi ..biar mereka .. berdoa depan kaabah pun ..1 tahun .. nampak gaya .. ada mujarabbb ker mu rasor ?

Kenapa tok berhasilan semua upacara ibadat yg kito buat ini ?

Tuhan tak akan tolong kita kerana ...

budaya kerana barah menipu , menzalimi rakyat sendiri dan rakyat luar negara pun..semakin menjadi jadi ..di semua peringkat dlm negara ini ..  astarg firullah .... hal azeem.

ada daging busuk

Ubat?

kita kena bertaubat nasuha ..ahli ahli tertinggi kerajaan terutamanya menteri kena buat taubat nasuha terlebih dahulu // tunjuk TV ..siaran langsung ..why mereka bertaubat nasuha ini ...

isu boros, boros dan semakin kuat boros secara bernafsu ...

biar rakyat tengok dan pakat pakat insaf ..

jika kerajaan tak mulakan .. tak payah .. berdabik dada .. negara ini negara islam contoh.  Negara suka main bola, badminton, musik, pompuan melayu tua berseluar ketat   ada lah kot?

Wal hasil .. kepala barah paling besar itu siapa dlm negara ini (cuba teka)?

selepas kepala barah itu , siapa pulak yg ada barah sebesar ..   bukit bukau di Ipoh, Perak atau gunung ganang Kinabalu Sabah ..

Itulah kawan.

Itulah ceritanya.

Malaysia dah mula ..  tumbang satu persatu .. darah daging kita banyak dah busuk, awas ..tuan/puan semua.  Kerajaan Ottoman tersungkur kerana ..wabak boros, menipu  dan khianat menjadi jadi ..tak hairan ..kerajaan melayu ini pun akan tersungkur sama satu hari  nanti ..  mana ada dlm Al Quraan ..satu ayat Allah sayang sgt sgt kat melayu kito nih berwawasan 2020 ?...

Sekian.  fikir fikirlah tuan/ puan/ adik kakok ku sekalian ..  sebelum kita terlambat .. jgn biar  nasi telah menjadi bubur ..  bila kuasa melayu hilang /  mungkin kita akan merasai nasib orang orang Bosnia 1980'an dulu. Muslim muslimat dibunuh oleh jiran tetangga mereka sendiri ... tak mustahil tuan?


Wallahu ajklam bis sawabbbb.  Aku telah sampaikan wahai tuhan. Pertingkatkan iman kita kpd Allah. Takut lah azab azab Allah.  jg sembahyang mu itu/  pikir halal kah punca rezeki ku ini?


0 comments:

Post a Comment