tak baik tak elok

Posted by sazali

Salam

Dalam filem P.Ramlee, banyak episod memberi peluang kepada pelakon-pelakonnya menggunakan rangkapan ayat '..  tak elok itu nak'  dan  ...'tak baik  tu abang'.

Selepas melafazkan ayat ayat begitu, seniwati-seniwati seperti arwah Roseyatimah akan menangis tak berhenti-henti. Dia menangis dan air mata meleleh ke atas bantalmya yg busuk atau air mata mencurah turun ke tanah.   Selalunya hero akan memujuk dgn banyak cara. Salah satu ialah ..melalui nyanyian yg merdu dan mengusik jiwa (selalu nyanyian itu dituju ke lautan India yg luas itu).  He..he..  ala hindustan dari benua India.  tetapi ..

2) Zaman ini sudah banyak berubah.  Tak cukup dengan istilah istilah keramat di atas untuk melansungkan kehidupan kita yang baik dan sejahtera.  Lagipun di sekeliling kita 4 juta pendatang asing ..menunggu untuk maksus PR13,PR14 ..  insya allah.

Saya tak pernah melihat ..Tengku Razaliegh Hamzah menangis bila ditewaskan oleh Tun Mahathir dalam satu perebutan kuasa UMNO 1980-1990'an yg penuh sengit.  Ku Li kaloh 48 undi sahaja!.

Sekarang pun .. YB Datuk Seri Md Najib pun tak pernah menanyi (mengadap ke lautan di mana MH 370 mula mula disyaki terjatuh) untuk memberi nasihat kpd isterinya RM atau anak tirinya untuk berubah pendirian dari X kepada Y..  Mengapa?

Macam-macam jawapan boleh kita berikan tetapi paling tepat ialah :

2.1  zaman ini sudah banyak berubah
2.2  hati manusia sudah kering dan tersangatlah kering
2.3 ada orang tak percaya , ada nya satu masa itu ..dipanggil khiamul akhirat, padang pasir untuk mahkamah Allah yg termata adil seada=adanya
2.4 ada orang memikirkan bila di puncak atas (pentadbiran) ..ini lah masanya nak menggunakan sepenuh peluang untuk menikmatti  semua harta milik rakyat atau Tuhan punya (itu pun kalau dia cayor benar benar ..adanyor tuhan).

Betul tak?

3)  Bila kita menduduki peperiksaan kertas sejarah di peringkat STP/ STPM ..  tak ada calon memberi jawapan seperti ..tak baik kes ini atau tak elok kes ini tuan.

Kalau diberikan jawapan begitu ..  dia merugikan masanya sahaja.

Pemeriksa kertas sejarah tak ada niat nak beri markah 1markah pun ..  why?  tak ada dlm rubrik kertas jawapan.

4)  Oleh itu ..  mengapa dalam kehidupan kita ..kita asyik menggunakan ayat 'tak elok lah  ..tak baik lah ... '.

Mengapa yer?

Kalau boleh jom kita masuk ke dalam dunia matematika/ komputer .

Tak elok =  0;  elok  = 1
tak baik = 0;    baik = 1

insya allah saya akan menyambung benda alah ini ..yg melumpuhkan semangat juang kita sebagai askar muslim, muslimat dan mujahideeeen.  Kita khayal ..  sebenarnya  bila pada masa yg sama  pihak lawan nak bunuh kita hidup hidup.  Sytudy tak 'games theory'. Ada musuh dan ada kawan sejati.  Boleh kita gunakan .. tak baik itu dan tak elok gitu gitu ..  (he..he..he..)  thats why filem melayu tak sampai ke mana-mana.  Kita guna transkrip sanskrit lama (literature india).

Wasallam.

0 comments:

Post a Comment