Azam tahun 2015 dan seterusnya insya allah

Posted by sazali

Salam

Bila masuk tahun baru ..semua org pasang azam yg baru.  Ada yg nak control bilangan anak dan kekerapan berjumpa dgn suami  untuk maksud di atas ...  ?

Ada org nak berhenti merokok. Syabash.
Ada orang mula nak pasang body , niat ..nak khawin dgn nurse, guru, askar, polis, kastam ..janji pompuan bekerjo gomeng.

Ada nak tukar stail  ..sembahyang solo kpd bersembahyang berjamaah ..maklumlah tahun ini mungkin naik namanya ke tanah suci Mekah dan Madinah.

Ada nok tukar kereta Proton kepada Toyota Cambri.  Bagus ..  tetapi minyak besar jugok / hutang bulanan pun besar ..tetapi if ada duit apa  salahnya.  Jumlah Pendapatan berdua suami isteri RM25K.  Bayar bulanan Cambri RM1500 jah.

Ada org plan nak sambung ngaji ...masters dan Ph.D. Syabas!  Kalau ada duit RM40 silalah beli buku saya.  Ada jugak ..cerita how to start fokus bidang apa tuh ..nak wat masters/ Ph.D.  Try lah.  Tak luak pun ..bonus 15 januari 2015 ini.  Katakan saudara/saudari dapat RM3000 bonus ..kalau belanja buku itu ..RM40 per RM3000 dharab 100% =  kurang dari 2.5% bonus lah itu.  Infakkan wang itu sedikit  beli buku saya insyallah.  Can ? if cannot ..tak apa.  TQ.

Ada orang plan nak tambah bilangan gelang dan anting anting ..ingat ..sekarang org jahat pakai parang jer ..kerat lengan awak dan larikan 2 belah tangan pompuan yg gilo dgn 10 urat gelang RM40 berat gelang emas dio.  Bahaya you?

Ada plan nak tambah beban .. isteri pertama ada ..dia nak try isteri #2. tak sedar dio dah berumur 58 / but DG54 Pengetua katakan  ..tetapi partner baru dia umur 35 tahun, janda mamak jual roti tempayan.  Just watch, shall we?

2)  Saya?  he..he..he..  insya allah, alhamdulilah

Dulu ..saya berazam benar nak jimat berbelanja ..tetapi .. tak semudah itu ..bang/ kak/  maklumlah wajah aku mirip Bangla, Tamil nadhu dan ronghiya punya ..  ramai pengemis tuju kat aku dulu sebelum org org lain di restoran 5 bintang, 4 bintang ..no bintang at all .. he..he..he.. maaf bang/kak . Lagi pun..aku ke mana mana pun pakai kopiah .. hadiah abang/ kakak pulang dari umrahhh..

Di Kelantan/ Malaysia ..payah nak berjimat ..tiap tiap hari ada  sahaja orang mati/ beranak pertama, kedua , ketiga ..

Hujung minggu ... ada sahaja jemputan khawin di sana sini ..kena pergi bukan?

Hujung bulan ..mak abah ..nak duit sikit ..adik adik pun nak duit jugak ..sekolah nak bukak dah ...yuran sekolah berapa;yuran PIBG berapa pulok .. banyak ...  amal sedekah jer lah ..

hujung tahun ..  lembaga hasil dalam negeri pulak ..

hishhh..payah nak berjimat ..sekarang rami org perseorangan cari sponsor tahfiz al quraan, membina madrasah di Filipina,  macam macam ..  semua duit bukan pakai daun-daun dari pokok getah tau?

3)  Azam tahun ini?

Senang jer .. tak kuar belanja banyok puuuuun  buat gini - kurangkan bercakap/ banyakkan berzikir .. banyakkan mengaji Al Quraan
banyakkan solat sunat / witir jgn lupo

Kurangkan tidor waktu mlm .. banyakkan masa ..  solat tahajud ..belajar menangis ..taubat bnyk bnyk - dosa terlampau banyak ..  jadi pegawai kerajaan ... kerja sikit , tapi demand gaji banyak banyak.

Kurangkan bertengkar dgn bini #1.

Entah lah dulu ..dia panggil sang suami   - abang ..

now dio panggil aku - atuk dio tuh..  gi beli ikan tenggiri ..  gak

ni aku hot

..mcm lah aku berumur 78 @ 87 tahun .... aduhai/

bilo org sebut atuk .. rasa rasa malas nak baca berita dunia lagi; nak fikir pasal ekonomi dunia dan kesannya ..kesan ekonomi bila kerajaan  tak leh kutip duit banyak banyak lg dari jualan minyak PETRONAS dan risau PISA 2012 dan TIMSS 2011

mati semangat ..

anda tau tak .. why they call u ..abah dio / atuk dio tuh ..

jawapan ..supaya kamu jgn nok pikir .. bini #2, 3 dan 4 lah tu.

Hilangkan semangat waja sang suaminya ituh...  hilangkan perangai 'miangnyor' ituh..


So beringat ingat ..geng jantan aku tuh.

He..he..he..

4) Arwah atuk saya  .. selalu berpesan  ..bilo mu ni bergelar - lelaki ..jg diri mu baik baik ..  kalau partner go pada umur 40,50, 60, 70,80 , 90, 100,110  tahun plus plus ..  u can marry again .. dengan syarat kamu sihat tubuh badan ..

itulah rahsianyor puok puok jantan ku sekalian.  Rumusan jaga makan minum mu itu..sebagai azam tahun baru 2015 ini insyallah.

Sekian.

Itulah azam tahun baru kita ..sama sama deh?  Elakkan dari makan benda benda sejuk seperti kangkong yg dikutip di tepi tepi  longkang  sekelilling kampung itu ..  timun batang .. sayur bayam, ubi keledek , ..air batu , ice cream, and many more / google plz?


Wallahu aklambis sawabbbb.




  

2 comments:

  1. Noor Fazlina said...

    Hi pakcik!

  2. Anonymous said...

    Salam Dr. Dr saya nak sambung PHD, tapi saya tak tau nak focus dlm area apa. Sy lost sangat2...

Post a Comment