dugaan negara kita BESAR

Posted by sazali

Salam

Semalam saya menulis mengenai dugaan dalam kalangan manusia kaya dan miskin.

Ada yang sihat dan ada yang sakit.

Pada hari bertuah ini ..saya ingin menulis mengenai dugaan negara.

2)  Jika kita kaji sejarah dunia, England adalah sebuah negara termasyur di seluruh benua satu masa dahulu.  Oleh sebab pengaruh dari pemerintahannya di beberapa buah negara lain - India, Afrika dan asia tenggara ..

ramai pendatang asing berhijrah ke England pada tahun  1900 - 1950 sebagai tenaga pekerja di kilang kilang  tekstil. Ramai pekerja adalah dari India, Pakistan dan Bangladesh.

3)  Malaysia pun kaya juga.  Disebabkan kekayaan ..negara ini berhadapan dengan dugaan yg sangat besar mulai 1995 - 2015 apabila:

3.1  ramai pelajar luar negara mengambil peluang belajar di sini.  Jika ditemuduga pelajar arab ..mengapa malaysia ..jawapannya mudah ..kesan 9 11 di USA.

3.2  ramai pelajar Cina dari benua Cina datang ke sini .. belajar Yes/ No./  understand/ alright?

3.3  ramai pelajar negara luar datang untuk Ph.D, sarjana dan macam macam lagi.

3.4  rakyat Indonesia dan Thailand .. datang mencari rezeki sebagai pekerja kontrak dan amah(bibit)

Oleh sebab ramai pendatang asing .. banyaklah masalah sosial yg berlaku seperti ..perkhawinan campur antara Cina dan India, Melayu dan Bangladesh dan macam macam. Tumbuhnya makmal dadah di kawasan perumahan elit di Lembah Klang dan macam macam lagi ada.  Kasihan pasukan PDRM, KASTAM, IMEGRESEN dan banyak lagi pegawai berunifom untuk masalah terbaru ini.   Boleh buat research Ph.D ini ..probability, permutation dan combination masalah yang timbul.

4)  Di samping itu juga, Malaysia dilanda bedilan kuat apabila Tun Mahathir menyerang DS MNTR PM kita.  Siapa sangka benda ini boleh berlaku dlm sebuah negara islam contoh.

Ini pun satu bidang research jika pembaca nak teruskanlah.

He..he...he

5) Saya sejak dikurniakan Ph.D pun diduga ..  kadang kadang di tengah tengah malam orang kampung pun ada memanggil saya ..segera doktor..anak saya nak bersalin.

Aduhai ..saya hanya buat kajian pendidikan matematik sahajalah  bukan ... bahagian perbidanan dan lain lain lagi.  Maaf banyak banyak ye/

Oleh itu kita diduga macam-macam. Syukur kita masih berada di sini ..sebuah bumi bertuah.

Sekian.

Wallahu aklam bis sawabb

1 comments:

  1. suziana mohd tahir said...

    Bagi iman yang lemah macam saya ini, dugaan jatuh miskin agak menakutkan tetapi dugaan menjadi kaya raya lebih menakutkan lagi.

Post a Comment