Dugaan pelajar masa kini

Posted by sazali

Salam

Dalam kalangan sesebuah masyarakat , anak merupakan faktor utama yang menentukan kebahagiaan atau kerisauan keluarga. Ini adalah kerana mereka memerlukan banyak perhatian dan kasih sayang dari semua pihak terutama ibu bapa.  Jika disemak, separuh wang gaji ibu ayah adalah dikhaskan untuk anakl-anak terutama pelajaran mereka dari bangku sekolah, politeknik, universiti, interview pekerjaan, pebelanjaan khawin dan banyak lagi.

Mengikut satu rencana, seorang anak memerlukan lebih dari satu juta ringgit (RM) dari wang saku ibu bapa dan kerajaan untuk maksud 'proses pembesaran dan pelajaran'.

Tetapi dugaan pelajar zaman kini adalah seperti berikut:

2.0  skor dalam peperiksaan UPSR, PT3, SPM, STPM, sijil kejuruteraan politeknik (KPTM), diploma ijazah, sarjana dan Ph.D

2.1  mencari pekerjaan
2.2 mencari pasangan hidup
2.3 mencari rumah
2.4 dan lain lain lagi merangkumi  tekanan hidup dan harapan keluarga (expectation).

Pendek kata susah kumpulan ini berbeza dari kesusahan yg dialami oleh generasi pasca merdeka era 1957 - 2000.

3.0 Dari senarai di atas, jika dilayan semua itu, besar kemungkinan pelajar hari ini adalah pelajar yang paling boring dan moody. Titik klimaks boring dan moody ini ialah kesanggupan seorang anak cina meletup ibu ayahnya menggunakan bom buatan sendiri di GUA MUSANG.  Oleh itu awaslah bila melalui bandar cowboy ini.

Kasihan kan?

4.0  Persoalannya ialah ..bagaimanakah caranya kita kaum pelajar zaman DS MNTR hendak hidup secara aman damai dan selesa?  Oh ya ..  jangan lupa ..jika kita selesa pun ..bila jiran ramai yang menyewakan rumah rumah mereka kepada orang luar negara (afrika, vietnam, filipino, bangladesh, thailand, .... ) bolehkah kita tidur nyenyak ini?  Anak anak dara kita pun sering diganggu dan .... (hish hish sakit kepala ..polis tolong.)

He..he..he..

Mengikut pemahaman saya tadi, kaum pelajar sekarang adalah kumpulan pelajar yang paling boring sekali jika dibandingkan dengan kumpulan anak anak muda zaman Hang Tuah, Hang Lekir ; arwwah Munshi Abdullah, arwah Pak Sako, arwah Tun Ghafar Baba ,  arwah Mokhtar Dahari ;  arwah Sudirman Hj Arshad dan ..  lain-lain.  Mengapa?  Tekanan hidup yang melampau-lampau terutama pihak sekolah mahu semua anak didik mereka skor semua 'A' dalam semua subjek terutama sains, matematik dan BahasaInggeris.  Ironinya ..jika kita semak sijil guru guru yang mengajar .. mereka tak lah straight 'A's  mana pun .. sekadar A2/c3 jer bila mereka menduduki SPM dahulu untuk subjek BM dan BI.  Gila bukan?  Kita sudah jadi gila kerana pelajar sekarang..  skor semua A pun 70,000 graduan masih lagi mengganggur.  Mengapakah ini berlaku?  Adakah kerajaan yg silap dengan sistem-sistem A,B,C, ...,Z nya?

He..he..he..

Sekian.  Kasihan dugaan anak anak kita ini.

Wallahu aklam bis sawab
0 comments:

Post a Comment