slow atau pantas dia tetap menulis

Posted by sazali

Salam.

Sifat penulis melayu segongti ada 6. Ikut Dr Nordin Selat begitulah.

Di sini saya turunkan 2 sahaja. Yg lain ..masa lainlah. Ok tak?

point 1. Penulis merakam apa yg dia lihat secara pantas, difikirkan, dianalisa, disintaksis secara cepat dan padat.

Dia mewakili masyarakat melayu yg ada berpuluh puluh sifat indah seperti ikhlas, sopan dan santun.

Saya hadiahkan 2 penulisan terbaik saya untuk masyarakat dunia.
bertajuk ..jgn takut anakku ..belajar Ph.D

dan satu lagi ..Concluding chapter 6 ..
googlekanlah.

Mana tahu ..penulisan itu ..mampu membantu anda, isteri anda dan seterusnya.

Rakaman rentetan itu dibuat secara life ..setelah pihak kerajaan menaja pengajianku dari peringkat sekolah menengah hingga ke peringkat doktor falsafah.

point kedua Dr Nordin.

2) Penulis tidak takut dikecam. Pasal pujian dan penghargaan itu ..sudah lumrah ..dirasai ..bila penulis dijulang dari kampung, berek polis sehingga ke pentas di mana mana jua.

Penulis menulis sesuatu dari lensa mata ..dia nampak alhamdulilah (nikmat ini dari Allah) sedangkan org org lain buat buat tak nampak/ atau mungkin mereka buta.

ada penulis menggunakan bahasa melayu ..ditujukan untuk anak banga seagama dan serumpun cuma. Tetapi dia menulis..dan terus menulis secara santai atau serius.

penulis ..bila menulis ..dia merasa cukup puas setelah penulisannya siap untuk santapan kalian yg sanggup membaca.

tetapi ada penulis berani ..dia hidangkan penulisannya untuk orang seluruh dunia. Dlm bahasa inggeris.  Target dikecam, dikutuk, dicemuh ..semakin besar.  Tetapi bagi  penulis -  mengapa pulak kita nak takut betul tak ?   abang dan adik kakok sekelian.  Kita tidak mengutuk sesiapa terutama orang orang yg telah memberi kita makan (gaji) selama ini , bukan?

penulis akan mati jika dia tak menulis. Dipenjara dan dibuat ganas brutal pd tubuh badannya. Dia lumpuh, cacat n dan terus mati. Mengapa? Dia diberhentikan menulis secara dipaksa.

kalau pembaca mahu menolong saya..doakan buku kedua ku berjaya. Sedang ditapis oleh reviewers. Doakan. Mana tahu hasil buku itu akan berada sebaris dgn buku buku Dr Nordin Selat dan Tun Mahathir.

Saya tak mengaku hebat ..tetapi tak cuba , kita tidak tahu bukan? Penulis dididik ..oleh shifu shifu dunia ..mungkin kita terkenal sebagai itu dan ini ..bila badan jasad fizikal kita dimamah oleh bumi. Tawakal pada Allah sudahlah.

tolong doakan yer.

Dr Nordin Selat (suami sarimah ..bekas lor ) bilang..rata rata penulis tak  kaya. Murah je buku kita. Harga murah ..komisyen pun rendah. Payah nàk kaya.  Tetapi penulis jati tak takut bila dirinya miskin.  Yg penting ..dia puas.

SEKIAN.
wallahu aklam ..bis sawab.

tolong doakan.
Rujukan:  Nordin Selat (1978). Renungan.  Kuala Lumpur:  Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd

0 comments:

Post a Comment