ambik mudah Part 2

Posted by sazali

Salam

Selepas kemerdekaan , negara ini terus berkembang dgn pesatnya dalam berbagai-bagai bidang.  Contoh terbaik ialah pendidikan.

Melalui pendidikan, ramai rakyat negara ini boleh mengubah nasib hidup masing masing.

Dulu jika si anak itu datangnya dari keluarga penarek beca, dengan nikmat pendidikan yg kerajaan hadiahkan, si anak tidak akan mewarisi pekerjaan menarik beca.  Begitu juga , anak dari keluarga penoreh getah dan peneroka tanah Felda.

Cuba buat kaji selidikpegawai pegawai berumur 40 - 60 tahun di Putrajaya ... rasa rasa dalam kalangan bangsa melayu, separuh dari mereka berasal dari kampung (anak bendang sawah padi, penoreh getah, penjual sayur di pasar besar dan macam macam lagi).  Syukurlah kita sudah berubah.

Dulu kita tidur , beratapkan zink , bumbung berdaun kelapa keri yg mana jika hujan lebat ..habislah buku buku sekolah kita walaupun kita berada dlm Tingkatan 6 Atas Sastera.

Kadang-kadang rumah kita tidak bertingkap.  Ada lubang tingjkap sahaja.  Macam macam jenis angin boleh memasuki ruang rumah kita.  Baju baju sekolah, kain pelekat semuanya disidai ..menutupi lubang tingkap itu.

Sekarang semua dah berubah hasil pendidikan dan pelajaran.

2)  Generasi ketiga melayu ..tidak merasai ..susah payah mak ayah mereka.

Bila tidak ada pengalaman hidup susah ..  payah sedikitlah ..mak ayah moden nak didik anak anak mereka.

Dulu kita makan berkongsi kongsi.  Ikan seekor dikongsikan 3.  Untuk along kepala ikan,  oncu ekor ikan dan angah dapat makan ikan bahagian tengahnya.  Hasil hidup susah payah kita menjadi orang bertimbang rasa.

Tetapi sayang ...  mereka tidak mendidik anak anaknya begitu lagi. Semua anak ada bilik tidur mnasing masing.  Stokin sekolah pun ..ada rak masing masing.  Semua mu mu aku aku.

Hasil didikan begini ..  hampir mirip kepada rakyat negara maju.  Yang membezakan mereka dgn anak anak kita ialah saixz famili.  Di Denmark, mereka ada anak 2 orang.  Keluarga melayu di sini ..ada 6, 7 dan 8 anak masing masing.  Majoriti perempuan.  He..he..he..  banyak kain perludibelikan untuk buat bajuraya ala BORIA Pulau Pinang.

Tak percaya ..tengoklah musim raya puasa.  Banyak kereta di hadapan rumah atuk melayu.

Silap silap haribulan ..  lenyek anak cucu dia orang dgn kereta tersebut jugak waktu gostand.

Kasihan bukan?  tragedi.

3)  kita perlu hidup berbaik baik dgn adik beradik.  Tak leh berdengkii dengki , cemburu membabi buta.  Saiz kita dan warna kulit kita bukan mak bapak kita yg control.  If kita ala ke hitam lenggam mcm pemain bola kontroversii Bala tulili (Italy) .. kakak putih macam kapas .. what can our parents do?  Nothing!  kalauu mereka leh control warna kulit kita dan saiz bibir mulut kita ..sudah tentu sakit kepala bapak kita bukan?  bukan murah nak beli chat warna putih , kuning langsat ICI ..dan .. how to make my lips a bit thinner anybody?

tu lah ..


syukurlah kita ada kulit / ada bibir/ ada lengan yg sempurna.  Jika tuhan hantar kat kita lengan ..belah kanan 3 kaki setengah dan lengan kiiri ..  panjangnya .. 1 kaki sahaja ..  boleh tak adik aduik bayangkan .. kita memakai baju raya serba biru ke masjid besar Kotaa Bharu.


oleh itu ..jom kita ucapkan bersyukurlah alhamdulilahhhh.  Sama panjang ma.

sama besar ma.  dan warna lengan pun ..sama.  Memang hebat sungguh  Allah Taala.  Warna melayu lain ..  warna cina lain ..warna negro pun lain.

satu lagi ..tuhan tak pernah rasa fed up buat warna kpd anak anak yg baru lain seluruh dunia.  Yes seluruh globe ..tetapi dia ada standard.  Piawai.  Rambut negro satu stail .. rambut melayu macam aku ..ada stail ..saiz kerintingnya ..cukup menawan.

Boleh pereka lulusan UITM design ..saiz kerinting / warna rambut /  jenis gelulung ombak rambut ..  payah kan adik?

sebab itu kita jgn ambik mudah ..nikmat tuhan beri kpd kita.  jiia satu hari ..  kita cukup fedup dgn saiz bibir kita yg besar .. yg mana sekali zap .. lincu merah ..habis mak ..sekali pakai .. jer makk ..   what can she do?  terima jer lah ..  anugerah tuhan itu.  Alhamdulilah.

kau tak tengok bibir ..  pemain tenis wanita u-s-a itu?  asyik menang jer .. tennis seluruh dunia.  Bandingkan ..bibir melayu dengan bibir .. negress itu.

Syukurlah banyak banyak melayu kita.  Alhamdulilahhh.

Sekian.  Bersambung lagi ..dilain waktu.

Wallahu aklam bis sawab.  

0 comments:

Post a Comment