kito ikut orang macam macam

Posted by sazali

Salam.

Sekarang kita sedang saksikan rakyat Pelestin dizalimi.  Bukan kita jer yg nampak , tetapi Allah pun nampak dan tahu benar benar kezaliman yahudi sana dan sini sejak dahulu lagi.

Mengapa kezaliman ini terus berlaku dalam keadaan kita tidak bermaya untuk menolong orang orang palestinian tersebut?

Jawapan:
1)  umat islam tidak yakin dengan islam itu sendiri. (Maulana Zakaria, Saharanpur, India, 1969).
2)  umat islam tidak menjalankan dakwah lilah hi taala dengan harta dan nyawa mereka sendiri.

Bila 2 perkara itu berlaku ..maka:

1)  umat islam ikut budaya orang orang kafir membabi buta sahaja.  Contoh:  tengok kesan facebook dlm rumah tangga kita .  Walaupun ibu ada, ayah ada, anak anak ada di dalam rumah .. mereka tidak bercakap sesama mereka dengan penuh kemesraan.  Mereka sibuk dengan handset, tablet, ipad dan musik.  Ada bini sedang contact suami orang walaupun  suami tersayang berada di sampingnya.  Aduhai?

2)  umat islam menonton bola sepak dan menghisap rokok sepanjang malam - bulan Ramadhan.  Untuk bola, mereka sanggup bersusah payah mencekang mata ..suami isteri dan anak anak menonton bola ..Argentina main dengan Holland dan German belasah Brazil.  Mereka tak sedar ..majoriti orang German, Argentina dan Holland adalah orang  yahudi.  Saksikanlah ..betapa bijak orang islam .. seronok melihat permainan orang orang yahudi?

Oleh itu , dengan bermodalkan minat bola dan minat facebook ..  manakan kita dapat menpunyai iman yang kuat untuk melaksanakan hukum hakam Allah dan menolong orang Pelestin secara efektif sekali dan seterusnya.  (once and for all).

Saya pun hairan mengapa khatib sembahyang jumaat terlalu emosional bercakap pasal Pelestin tadi sedangkan .. wabak gila bola dan teknologi tanpa wayar terus menjahanamkan kita blako blako.

Hairan bukan?

wallahu aklam bis sawab.

Maulana Zakaria (1969).  The teachings of Islam.  Darul Ulum: Saharanpur, India.

0 comments:

Post a Comment