Kebaikan dari sifat kesabaran yg tinggi

Posted by sazali

Salam

Masyarakat kita sudah dilatih untuk bersabar sampai bila-bila dan didalam semua keadaan.

Contoh kebaikan dari bersabar:

(i)  tunggu kat api isyarat kuning , hijau dan merah.

kita boleh hidup lama sedikit jika kita amalkan sedikit sifat sabar .  tidak terburu-buru membawa kereta yang mana kita ..  berhenti bila lampu isyarat bertukar merah.  Kesan?  kita selamat dari kes kemalangan jiwa dan harta benda.  Jika tidak sabar, tengoklah .. ramai orang terkurnban kerana mereka tidak sabar menunggu dekat lampu isyarat tersebut.

(ii)  dengar baik baik pesanan ibu bapa bila membuat keputusan dalam banyak persitiwa

orang tua banyak pengalaman.  Kalau merka melarang kita dari berkahwin dgn lelaki yg baru kita kenali dari Facebook/  Mukabuku ..  bagus kita ambik pesanan ibu bapa dgn penuh keikhlasan.  Nanti kita juga yg rugi.  Sekarang ramai anak pompuan melayu terpelajar tertarik sangat nak berkahwin antara 2 benua contohnya benua asia tenggara dengan Afrika (Nigeria, Sudan, Somalai)..  dan kita dah tengok kesan dari perceraian antara manusia dari 2 benua ini.  Bukan setakat anak anakkita berambut kerinting satu macam sahaja, tetapi kita terpaksa menahan rindu dan sedihbila berpisah dgn anak anak kita bila kita bercerai.  Bayangkan suami nigeria bawak anak pompuan kita pulang ke Lagos dan kitabawa anak lelaki kita ke Labis. Bukankah kita juga yg susah?

(iii)  jangan cepat membeli barang barangan dari Court Mammoth

Suka berhutang buruk padahnya.  Sudu dan pinggan mangkuk pun berhutang, sofa nak tengok ASTRO pun berhutang dan tilam tidur tempat kedua merpati tua ..  tidur pun berhutang.  Apa ini?

Bila tak bayar hutang ikut janji, toke' Court Mammaoth akan cari kita siang dan malam.  Nak kencing pun susah.  Badan kita cepat berpeluh dan lubang hidung kita cepat kembang dan kecut kerana bebanan hutang sekeliling pinggang.  Bukankah bagus jika kita amalkan hidup berpada-pada.  Jika tak cukup duit, sabarlah.  Tidur atas tikar mengkuang pun ok jugak.  Jika tuhan nak beri kita anak anak yg ramai, tikar mengkuang itulah ..  saksi kita yg utama.  Tak payah bawak tilam Court Mammaoth dari bilik tidur dan punggah ke van Court Mammoth pun.  Kes/  tak settle hutang?

Itulah ganjaran org org yg bersabar.

Janji Allah syurga.  Hidup aman dan damai , sentosa dan lenag ini lah dinamakan syurga dunia.  Sabar kita membawa kepada syurga dunia.  Ok tak?

Sekian.  Amalkan bersabar dari ..banyakkan latihan menunggu dan menunggu dalam dewan sekolahitu lagi dan lagi.  Janji syurga!

Wallahu huaklam.

0 comments:

Post a Comment