Hidup kena bersabar, tabah dan cekal hati

Posted by sazali

salam

he..he.. ada respons dari blog saya.

tak apa ..tak apa.  dunia ini kita kena bersifat terbukaan.  open hearted / open minded,

he..he..

1) kita bersabar sedikit jika sakit.  contoh sakit gigi.
2)  kita cekal ..  berjalan kaki dari Asrama Perwira ke kampus universiti dalam cuaca yg panas terik.  kita cekal bila ..diistiharkan kita fail paper maths degree.
2) kita tabah hati.. isi borang ..ambik paper maths tahun hadapan n berniat mahu blajar bersungguh sungguh hati lagi.

gitu lah ..my boy.

jgn cepat sakit hati bila carry marks tak setinggi mana pun ..

jgn cepat putus asa jika di peringkat ijazah..  menyelesaikan persamaaan serentak 2 anu pun tak leh buat dlm 1 minit flat.

kalau kau fail .. terima sajalah nasib anda itu/  jgn cepat sakit hati dan melatah // kalau fakulti ini melepaskan anda yg terlampau lemah maths .. sudah tentu ranking dunia tak ada bagi univ ini/ maaflah saya sebut perkarana tragik ini.

pensyarah-pensyarak teknikal macam saya dibayar gaji ..untuk mendidik anda , komen anda, luluskan anda jika anda perform ..dan gagakan anda ..jika anda tak perform.  simple!

tengok team Holland dan Russia.  ramai bintang-bintang bolasepaknya ..  tapi bila tak leh sumbat gol pun .. dalam Euro 2012 selepas bermain 3 games .. result ..sila pack semua pakaian ..dan anda boleh belahhhhhhhhhhhhhhh!  sakit telinga kan telinga?  tapi itu lah resam dunia .. wahai pelajar-pelajarku semua.

ijazah ini bukan ijazah subsidi macam kerajaan kasi baja 10 kampit kat peladang di kawasan simpang renggam, johor say April 2012  dan chop kat kampit baja itu .. ini pemberian kerajaan kpd rakyat tau? (laugh).  ijazah adalah satu surat ..menandakan anda layak jadi pegawai seperti jurutera JKR, pegawai sistem maklumat Putrajaya, pegawai daerah Raub, pegawai statistik Jabatan Pendaftaran Negara.  if 'x- 2 = 4'  pun kautak leh solve dalam 20 saat ...makna kau tidak layak diberi degree. ok tak?


hope u got my points.  study hard. think harder and do it well my boy/ my gorl.

u can do it.....insya allah.  al-fatihah!

wallahu huaklam.

3 comments:

  1. NAM said...

    terima kasih dr. atas kate2 nasihat :)

  2. sazali said...

    sama sama. Kadang-kadang ubat batuk terlampau pahit nak telan ..tetapi ubat itu jugaklah yangmenjadi penawar.

    Kata-kata saya berbunyi kasar tetapi untuk anak-anak manja lulusan KBSR, KBSM .. saya yakin ..ayat ayat dlm blog inilah ubat terbaiknya. Percayalah. Saya tulis demi kebaikan kalian n diri saya sendiri. TQ.

  3. hana said...

    agree

Post a Comment