Kuat betul kita bekerja

Posted by sazali

Salam

Dalam kehidupan ini , ramai manusia bekerja bertungkus lumus untuk tujuan sesuatu.  Tetapi .. tak semestinya ..semua itu terhasil.  Contohnya .. ada seorang apek tua buat ladang atas Cameron Highlands .. macam macam dia tanam/ sayur-sayuran, strawberry/ jambu mawar ..tiba tiba datang ribut ..musnahlah ..tanaman-tanamannya itu.

begitu juga ..dalam kerja harian kita ..sebagai staf kerajaan, swasta .. dan macam macam lagilah.

Ada yang dapat hasil / dan ada yg tak dapat hasil.  Tetapi ..pokoknya ..mengapa kita buat benda benda ini terlalu bersungguh-sungguh.  Ada yg samapi ke mati matikan diri ..  accident bila nak hantar makanan catering service.  Ganjarannya ialah 50/50.  orang bayar pakai kredit bukan cash pun.  Success/ failure tetapi kita manusia sanggup bermati-matian siang dan malam untuk sebuah perniagaan.

2)  Kenapa tidak begitu ..bila .. kita berurusan dgn Allah.  Kita beribadat pun ala kadar saja.  Sembahyang.. ada buat dan ada yg tak buat.  Kalau buat pun .. di hujung hujung waktu asar ..barulah kita mendirikan solat asar.  Tak nampak kita bersungguh-sungguh pun.  Zikir kurang sangat.  Puji puji alalh seperti wirid subhanallah, alhamdulilah, AllahAkbar kurang benar kita sebut.  Yang kita sebut ialah .. ada wang semua jadi! (1000 kali sehari siang dan malam kita sebut benda ini hatta kpd kucing kesayangan kita pun .. ada orang sebuat Jika Wangada , semua benda OK punya.).   Kalau baca akhbar harian ..semua  peristiwa kita baca ..  tetapi .. Allah dah banyak warning kat kita itu dan ini ..dalam Al Quraan ..  tetapi .. kita macam tak endah jer .. Mengapa?  mana ada masa kita baca Al-Quraan Kareem saban hari.  Radio kereta pun kita nak dengar semua berita kecuali tazkirah pasal kebesaran Allah dan islam.

Untuk dunia ..di mana ganjaran nya ..50/50 kita sanggup kurban bermati-matian ..siang dan malam.  tak cukup diri kita seorang, kita kerah anak-anak bini tolong sama-sama jalankan urusan perniagaan.  Semua tempat strategik kita jajak ..  semua tempat kita nampak kecuali MASJID AGUNG ALLAH .. kita butakan mata kita.

Untuk akhirat ..  di mana kita sah akan mati pada bila bila masa ..  tetapi cara kita beribadat ..tak nampak kesungguhannya atau takutnya kita berhadapan dgn Allah pada bila bila masanya.

3)  Yes. ragam kita manusia adalahbersandarkan kpd satu faktor terbesar iaitu .... Jawapan nya ialah IMAN dan benda ini  selalu turun dan naik.  Bagusnya kita berdoa supaya Allah matikan kita dalam keadaan IMAN kita paling baik punya.  Apa itu?  Iman = percaya secara total 100% bahawa Allah Maha Kuasa,  kita tak ada kuasa apa apa pun.  Harta kita tak ada kuasa apa apa pun tanpa izin Allah.  Isteri kita ( seorang menteri dalam kabinet Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak ) tak ada kuasa apa apa pun .. tanpa izin Allah.

Bila iman kita kuat ..macam macam kita boleh buat.  Tetapi bila IMAN lemah ..  banyak suruhan tuhan kita langgar .. lagi dan lagi hinggalah ..Allah mencabut nyawa kita tanpa kita sedari.  Orang yg mati accident .. / atau mati terlekat tulang ikan terubuk dalam restoran mewah mewah .. mereka mati tanpa sedar.  Alangkah ruginya kita..  kita mati dalam keadaan iman kita paling lemah/ iman TIADA langsung/ iman sudah lama tercabut kerana cara kita komen..  pasal hukum hakam Allah/ kita menghina perintah Allah / meremeh temehkan sunnah Baginda Nabi Muhammad s.a.w./  .. ucapan penghinaan itu boleh mencabutkan iman kita.  Lagi pun siapalah  kita ini!  Cukupkah harta kita sebanyak sebuah negeri di bawah bayu ..  kita mampu melawan PENCIPTA sekalian alam?  Cukupkah kita berbini muda .... kita sanggup melawan ALLAH ?  apa kuasa hebat yang bini muda tuan ada .. dgn itu kita lawan Allah bermati-matian?

Oleh itu saya menyeru diri saya sendiri dan pembaca ..pembaca budiman .. ingat ingatlah .. biar untuk akhirat kita bersungguh sungguh  .. dan untuk dunia yg sementara ini ..kita buat apa yg termampu sudahlah. Jangan kita bersedih jika kedai kita tidak mendapat sambutan menggalakan dari orang ramai hatta kawan kawan kita sendiri.  Kita jangan frust melampau-lampau ... pihak kementrian tidak menaikkan pangkat kita pada hari ini.  Bersyukurlah kita masih bernyawa  , ada isteri, ada anak anak yg sihat n waras, harta ala kadar ..org ada kereta BMW kita ada Kelisa merah 1.1, org ada pent house kita ada terrace house, orang ada saham juta-juta RM kita ada saham akhirat RM 1 setiap kali sembahyang jumaat, orang gi Bandung, kit apun dah pergi Kota Bharu, Kelantan   jugak .. semua ok punya.  Bersyukurlah banyak-banyak.  Orang yg bersyukur dgn apa apa  yg kurang .. dia akan bersyukur dgn kurniaan Allah yg banyak.     tetapi dgn sedikit pun dia tak pandai bersyukur ..jangan harap dia akan bersyukur dgn apa-apa yang banyak.  Tau tak .. manusia tak akan berpuas hati apa apa pun dgn kurniaan di dunia ini jika dia tak jaga ..diri dia betul-betul.

Tetapi jika kita miss solat subuh berjamaah ..  pada pagi Jumaat yg sunyi ..kita patut berduka-cita yg teramat sangat .. bermati-matian kita berduka-cita seperti kita kehilangan semua harta benda kita yang hangus 100%  dalam satu kebakaran yg tragik  .. [[[  kerana rumah kita tersangatlah dekat dgn masjid jamek ..  /  kalau jauh pun kenapa tak pandu sahaja sebuah kenderaan yg ada dalam kawasan rumah untuk ke masjid.  Kenapa untuk urusan dunia ..kita sanggup bersusah payah ..untuk ke opis yg terletak 45 kilometer , lintas lori, potong bas ekspress, menyeberangi jambatan yg panjang, sempat menukar tayar pancit di pertengahan jalan dari rumah ke sekolah kita  .. ..tetapi untuk ke masjid yg tak jauh mana pun ..kita cukuplah berkira-kira dgn Allah Yang Maha Esa.  Untuk beristeri baru di MEDAN, Sumatera ..kita bersungguh sungguh hati memandu kereta melalui PLUS HIGHWAY ..park kereta kat tepi tepi jalan LCCT (jap jer 3 hari 3 malam ..nak berbini muda indon  ni.. tingi sungguh tawakal kita supaya tak ada orang geram kat KELISA merah kita ..) ..   tapi untuk menyahut seruan azan ..  kita tak menunjukkan tahap  kesungguhan yg sebegitu rupa.  Mengapa ini macam tuan?  tak malukah  kita pada Allah yang Maha Esa.  what is this man_nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn !  jom kita bertaubatlah sebelum terlambat .. plz.

Wallahu aklam.


0 comments:

Post a Comment