apa ada pada nama?

Posted by sazali

Salam.

Di waktu kelahiran, ibu bapa memberikan nama terbaik untuk anak anaknya. Ada tu namany cukup bagus sekali dan ada itu namanya tidak mempunyai apa apa makna atau erti.  Ada ibu ayah memberi nama berbau keislaman dan ada kalangan kita menyediakan nama berunsur kimia, ubat ubatan dan macam macam seperti X-ray, alpha, beta dan gamma.  Apa boleh buat, bukan?

2)  Dengan keberkatan nama pada dahi kita masing masing kita memainkan peranan agar kita menjadi manusia yg berguna, berfaedah dan lain lain.

3) Ada orang mahu namanya disebut sebut orang secara pantas/ekspress. Bagaimana? Contoh anak wak parman..menghantarkan anaknya ke bulan. Oleh sebab tidak ada orang siuman  yg tergila gila nak menyentuh tanah bumi bulan..maka anaknya..disebut sebut oleh orang ramai sebagai astronaut.  Kesan dari itu..nama asronot itu dijulang julang di seluruh pekan, bandar dan dunia.

4) Ada orang tuhan kurniakan kpd nya satu sifat kecantikan.  Dengan berbekalkan cantik, tubuh slim dan tinggi ..dia memilih kerjaya glamour untuk menerpa nama di dunia peragawati, fesyen, musik dan cinematografi.

Untuk cepat glamour, budak cantik ini membuat keputusan pantas untuk memakai pakaian yg tidak mencerminkannya ada unsur unsur keislaman, keimanan dan keredaan tuhan.  Dengan pakaian semi bogel..dan buah dada yg jauh lebih kecil (flat) dari pemain tenis negro dunia si mek s. Williams..budak cantik itu punya nama menjadi pujaan dan ada masanya namanya membawa kutukan, kecaman dan kehinaan.  Bagaimana? Banyak pohon kayu ditebang menjadi akhbar  menceritakan tentang budak cantik itu dgn buah dada yg tak sebesar mana pun.

Alangkah malunya ..tetapi ramai anak anak muda tak tahu ..apa malu ni.  Kalau dia tahu..tak kan dia sanggup nak tayang aset sulitnya yg tak seberapa menonjol pung kpd khalayak ramai.  AGAMA islam ada bilang..iman itu malu.  Tak malu ..maknanya tak berimanlah. Dan tak beriman..membawa kita ke neraka yg mana akan membawa kita ke satu tempat dgn air panas yg mendidih-didih dan bila berjalan di neraka..otak kita akan berbuih buih. Sakit tak terperinya.  Nak try .. cuba beli lighter (rokok) dan letakkan api lighter kpd puting susu tu selama 5 minit.  Bolehkah kau tahan dgn kepanasan api lighter itu kau anakkkkk?
if tak tahan ..  teruskan membaca..

oleh itu jagalah malu, kemaluan (BUTIR)  you itu.  Tak lama nak jaga pun..sekadar satu tempoh bergelar umur hayat kita. Jaga malu, jaga kemaluan, jg iman dan jaga nasib untung kita di akhirat sana. Simple bukan?

5)  Sebagai insan islam..jom kita bertaubat cepat cepat..astagh firullah hal azeem.. jg iman, jg badan dan jg nama baik kita sebagai muslim muslimat agar kita selamat di sini dan di kubur sana. Tak jauh. Kubur itu first point of landing after dedah itu dan ini di dunia sementara ini. Kalau baik nasib kita di alam kubur..baiklah nasib kita jauh jauh di sana.

ayuh..adik kakak..jgn buat kerja bodoh..insaflah.

Allah serba melihat , serba tahu gerak geri dan niat hati kita.

Al fatihah.
maaf jika saya menulis dlm nada satu kehinaan dan ..hatred. maaf. Saya pun ada ramai anak pompuan.  Biar buat iktibar.

wallahu aklam bis sawabbbb

0 comments:

Post a Comment