Ilmu sedap

Posted by sazali

Salam

Semua orang sukakan kesedapan dan kelazatan.  Jangan pergi jauh.  Time makan malam di rumah ..ligat isteri memasak macama macam untuk suaminya ..  janji sedap.

2)  Buat air kopi ..masukkan serbuk Tongkat Musa 2 sudu plus ..telur ayam kampung. Why ? nak sedap lah.

3)  Tengok TV Malaysia ..pun warga rumah di negara ini beralihkan kpd berita perdana / ASTRO ..why tak TV1 dan TV2?  jawapannya nak sedap.

4)  Main bola pun ..  ramai kita menonton EPL Great Britain ..ada team Man United dan Chelsea.  Kita tak menonton team negeri ..seperti Perlis melawan Melaka lagi. Why?  kita mau sedap.

5)  Dekat sekolah pun ...  ramai anak anak nak belajar dgn guru guru yg sedap seperti BI/ English.  If can ..cikgu tanya kita ..dan cikgu jawablah sendiri kat papan putih itu.  If buat selalu ..selalu ..cikgu ini sedap sungguh mengajar.

Jika ustaz/ ustazah merotan murid murid ..  wajah sikena rotan akan berubah .. dan guru di copkan sebagai guru paling menyampah.

6)  Itulah ..jawapan ..mengapa ramai umat islam tak minat buat amalan amalan agama dewasa ini.  Kita dah hilang rasa sedap dalam amalan amalan agama.  Kita buat solat secara express.  Solat zohor dalam 1 minit sahaja kerana otak kita ingatkan anak anak yg sedang menunggu kita di sekolah, ingat kat ikan kembong yg mana harga minggu lalu RM9 tetapi sekarang dah naik RM15 sekilo.

Teringat Encik Abang nak sedap dgn kita .. balik umah nanti.

7)  Kita tak yakin kepada tuhan pemberi rezeki kd kita.  Kita puja ..orang lain seperti BOSS di opis yg memberi kita kenaikan pangkat , duit gaji lebih dan macam macam faedah sedap bin sedap hari demi hari.

Iman kita lemah.  Kita tak beriman seperti para para sahabat Umar Al Qatabbb , Abu Bakar Al Siddiq ..  mereka cakap itu dan ini tetapi mereka mengamalkan apa yg dicakapkan di waktu siang dan malam.  They walked their talks.

Di sini ..ada pemimpin ajak kita bersederhana itu dan ini tetapi kalau kita jenguk umah tangga mereka ..where got sederhana ma?

Depa tak pandu PROTON/ TOYOTA.
Depa memandu semua kereta import dan pakai pakaian all jenama biuatan italy malli.

Pokok nya ..ramai kita ini sakit keimanannya.

Di hospital ..  bila kita didaiagnos sakit ..baru kita semua susah hati.  Jangtung kita bengkak dan semakin membengkak. Mata kuning. najis all black dan shining blue.  Time itu ..kita ikut jer .. nasihat pakar doktor .. dia bilang .. just count your days mate. Say good bye to ur sedap , kesedapan dan all jenis sedap.

Di mana .. lagi kalau kita nak tahu kita sakit iman jika tak ke masjid, surau dan melihat orang mati yg sudah kaku ..membujur di atas katil yg besar. Mana perginya kebesaran pangkat dan isterimu berbadan besar itu?

Kau ditinggalkan .. hari ini dan setetrusnya.. hari demi hari.  mati , reput dan busuk.

Jom ..kita menginsafi .. diri bahawa kita sebenarnya sakit ilmu yakin pada Tuhan Robulalaminn dan ilmu iman .. sebab itu kita tak dapat sedap dalam menjalankan perintah tuhan sehari harian ..dan amalan sunah Nabi Muhammad s.a.w  kita perlekehkan habis habisan.

Marilah kita bertaubat nasuha ..betulkan keyakinan kita dan iman kita ..carilah taufiq dan hidayah dari Allah sebelum kita bgelar MAYAT . Al fatihah.

Sekian.
Wallahu aklam bis sawabbb.

0 comments:

Post a Comment