Benda busuk

Posted by sazali

Salam.

Pernah tidak pembaca-pembaca budiman  terserempak dgn bangkai binatang 5 hari terlantar di jalanraya?  Kalau sudah ..  busuk bukan?

Tetapi ..  dalam tubuh manusia ada sesuatu lagi yang lebih busuk.  Tahu tak?

Hatimu busuk?

2)  Bila hati busuk banyak amalan kita ditolak oleh Allah Taala.

Apakah tanda tanda benda busuk ini?  Kita selalu berdengki.  Dengki dgn jiran.  Dengki dengan kawan yg baru dinaikkan pangkat dan darjat.  Dengki macam macam hatta dgn suami / isteri pun berdengki.

3)  Olang olang besar kita  kita pun ada segelintir yg mempunyai hati busuk.  Olang besar melayu menuduh itu dan ini ..  berkaitan dgn kaum contoh:  olang itu melayu meluat bila melihat trend parti pembangkang disokong bulat bulat oleh rakyat Malaysia berketurunan Cina dan India.  Lantas ..bila keputusan pilihanraya baru baru ini diumumkan ..  satu tajuk berita dalam akhbar Utusan Melayu ..  terpampang ' Cina mahu apa lagi?'

Inilah bentuk .. hati manusia ..bergelar hati busuk.

4)  Kalau bangsa lain yg menganut Hindu, Buddha, Kristian dan Yahudi ..berkata begitu ..  menasabahlah kerana .. hati mereka tidak ada sedikit pun .. hafalan ayat ayat suci Al Quraan.  Telinga mereka tidak bisa .. mendengar hadith sahih dan mcm mcm lagi ..  menjuruskan kpd pengiktirafan Allah kepada melayu menganut agama islam   ' ..  kau adalah umat terbaik.' [al quraan].

Sekarang ..dunia sudah berubah.

Kata kata ..yg sepatutnya tidak keluar dari mulut melayu pun ..sudah menjadi lumrah .. terbacur .. panjut dari mulut melayu ..

hari itu ..sibuk mendengar ayat ayat suci Al Quraan ..di baca dalam Musabaqah Al Quraan, bila dibaca pengertian ayat, rakyat melihat jelas ..dia mengangguk angguk tanda setuju dgn ayat Allah tetapi  ..   pada hari ini ..  orang yang sama juga mencaci dan menghina orang orang lain .. rakyat Malaysia kita juga.  Apa ini?

5)  Kadang kadang terfikir slogan  .. 1Malaysia ini .. apa yer?

Banyak wang negara habis digunakan untuk menjadi '1Malaysia' tetapi ..  nampak gayanya ..  realiti nya ..mulut dan hati kita ramai yg busuk dari bangkai ..  terdedah dlm sinaran matahari .. dan isi perutnya menjadi makanan sang lalat hijau sahaja.

Busuknya engkau tuan hamba?  istighfarlah banyak banyak.   Malulah sedikit?

Sekian.
Wallahu aklam bis sawabb


0 comments:

Post a Comment