Cuti Hujung Minggu datang lagi

Posted by sazali

Salam

Bila bekerja opis kerajaan atau swasta ..ramai antara kiita menunggu nunggu hujung minggu.  Boleh relaks dan melawat sanak saudara maklumlah ..sekarang dah masuk musim orang nak ke tanah suci mekah dan madinah.

Rasa rasa nak hulurkan sikiit sikit wang RM20 hingga RM100 kepada mereka tetamu Allah.

2)  Aku punya giliran ke mekah ..2048.  Entah ada atau pun tidak .. tarikh keramat ini.

3)  Best pergi Mekah/ Madinah tahun 1996 dahulu.  Saya ke sana dengan isteri.  Sedap itu sedaplah maklumlah .. masa itu baru berumur pertengahan 30 tahun.  Bila 2048 datang ..  mungkin umur ku dah nak masuk dekat dekat 100 tahun ... payah itu bukan?

4)  Dulu di Mekah/ Madinah ..ada pak chik itu ..susah nak buang air kecil dan besar.  Dia tak boleh beratur beramai-ramai stail 'Bujang Lapuk" ala P-Ramlee itu.  Dia tak sanggup bangun jam 0400 pagi semata mata nak pergi ke tandas.  Begitulah cabaran orang ke Mekah naik haji.

Bagus pergi awal awal bila semua syarat cukup .. termasuk anak anak di rumah dah pandai uruskan diri mereka dan mungkinboleh menggunakan kereta ayah ke sekolah.  Pasal anak anak ini ..bila bila pun tak akan tamat urusan mereka.  Sentiasa ada urusan mereka selagi org org tuanya masih hidup.

Kalau nak tunggu semua urusan 100% bereh ..baru nak menunaikan haji ..  rasa rasa nya payahlah sikit.

5)  Berapa petua jika mahu ke tanah suci//  banyakkan berzikir di rumah.  Pastikan siapkan 1000 kali subhanallah, alhamdulillah dan Allahu Akhbar .. sebelum bangun dari tempat tikar sembahyang.  Jika boleh buat benda gini .. baru ada sifat kesabaran itu.

Di Mekah kita kena banyak bersabar/  ramai org org negara lain anggap org melayu ahli syurga.  Ramai melayu ahli syurga dari org org arab jahiliah ala moden ini.  Insya allah.  Mereka suka meminta sedekah dgn org org melayu di sepanjang jalan, kedai, lorong, tandas , kawasan masjidil haram ..dan banyak lagi ..kita keno banyak bersabar//  Mereka suka menggunakan istilah ' WALLAH HI " sepanjang masa dan tempat.  Nak masuk tandas tak berbumbung pun ..wallahhi / hishhh ..pelik dan gilor babi kot.

Mereka yg bawak isteri lawa ..dahinya licin, bulu kening selalu dicukur .. bibir halus mcm bawang merah bawang putih itu ..kena beringat sangatlah maklumlah .. buruh buruh asing di Mekah/ Madinah itu sudah lama menjalankan operasi bersihkan kawasan sekitar Arab Saudi ..dan menanti nanti makanan mereka dari negara Jawi (brunei, indonesia dan malaysia) ini.  Beringat sangat sangatlah.  Wanita 78 tahun kito org melayu ..dilihat sebagai wanita / gadis berumur 19 tahun.  (ketawa).  Daging ayamn muda katakan?

Lapar mereka ...  so beringatlah adik adik haji kito tu ... please/

Begitulah sedikit buah tangan saya kali ini.  Yang baik ..gunakanlah ..yg tak enak dibaca ..lupakanlah.

Sekian. Allah serba tahu.
0 comments:

Post a Comment