api kecil dari kepala mancis jgn disangka tidak merbahaya

Posted by sazali

Salam

Pihak kerajaan telah melantik 8 orang besar besar ..  memikir SOP (standard of procedures) dan mencadangkan .. bagaimana kes kebocoran soalan peperiksaan seperti UPSR ini tidak akan berulang lagi pada masa hadapan.

Dasyat kan?

Semata mata berkenaan dgn kertas UPSR 2014, 2015 dan seterusnya .. ramai org org besar mcm Tan Sri Prof Dr ..  dan geng  kena fikirkan sesuatu ..  Sebenarnya (maaf sikit nor) ..otak otak org geliga..macam Profesor, DOKTOR, Datuk Datuk Seri ini  ..sepatutnya  memikirkan benda alah lainlah ..  berkelas 1001 bintang.  Bukan ..memikirkan pengurusan kertas-kertas soalan periksa cucu cucu depa ni.  Untuk kertas budak beringus ini .. biar budak graduan 5 tahun sudah dari universiti universiti tempatan pun uruskan ini sudahlah.  Payah sangatkah nak uruskan kertas dlm sampul-sampul surat tebal ada cranyon terbakar pulak atas sampulnya ?  Semua alat , bangunan , polis, askar, senapang, bom , kapal selam , kapal terbang TUDM, MAS, Air Asia, motorsikal rider POLIS , kuda POLIS, komputer POLIS, kereta, lori  .. semua dah ada .. kenapa nak panggil profesor pulak ..aduhai malang nasib negara ku ini.  Profesor sepatutnya menulis buku buku berkualiti tinggi, hasil kajian berimpak tinggi .. majukan ilmunya dalam bahasa melayu, majukan jurnal berbahasa melayu  ..  ilmu kepakarannya ker .. dan bukan mengurus kertas UPSR ..    what say you, for heaven's sake?

2) Sebagai rakyat biasa .. izinkan saya memberi 2 - 3 cadangan seperti:

2.1  jgn cetak kertas soalan sesulit ini di tanah air ini lagi.  Ramai sangat pembantu@hantu.  Pengarah Peperiksaan di LPM ..ramai mana pembantunya.   Bila ramai pembantu .. kes bocor senang berlaku tanpa disedari.  Tengok sahaja drebar pengarah, drebar timbalan pengarah, drebar penolong-penolong pengarah ..  semasa pemanduan ..  sudah tentu ada dialog itu dan ini antara drebar dan penumpang.  Mungkin ..ada kebocoran bila bercakap itu dan ini apatah lagi suami isteri pemandu mungkin ada bukak pusat tuisyen di Klang, Kajang, Telipot, Skudai, Jelutong semua grand grand size punya.  Saya cadangkan cetak di England sana.  Dulu ..jarang kita dengar kes bocor itu dan ini .. sebab .. sana .. drebar mana boleh.. bercakap dgn penumpang/  ada skrin kaca khas dlm kereta taxi mcm MORRIS  BLACK , JAGUAR  tu antara drebar dgn penumpang.  Sini Proton .. senang berbual , berhenti  sekejap di kedai 25 jam  .. dan sudah tentu .. mungkin ada elemen-elemen kebocoranlah.

Sekolah pulak ramai staf.  Dari Tuan Pengetua , Timbalan Pengetua, PK 1, PK 2 dan ..  pak guard 1, 2 dan 3.  Ramai sungguh pembantu.  Senang .. curi kertas peperiksaan ..bocorkan kertas peperiksaan dan of course sekarang ..WATSAPP ..too fast.  Cannot kawal any more.

 Bilik kebal JPN,PPD, universiti  .. ramai pekerja .. pembantu pun ramai .. lubang bocor ..just too many lor.

2.2  Semua titik dalam aliran percetakan dari A , B, C ke Z .. dikawal rapi seperti tong tong sampah ..lori sampah ..  pekerjanya ..  kertas yg digunakan ..  carbon copy..  mcm mcm lah ..  termasuk komputer PC, notebook, reformat hard disk?,  laporan penyediaan soalan ,  ..bungkusan ..  hishh.. so banyak/  mintak tolong dgn org Englang jer mudah.  Kita bayar.  Bukan mahal sgt ..tengok kes nak berjimat sangat ..ini lah yg berlaku.

Guru guru terlibat dgn menyediakan kertas soalan pun kena tapis habis habis.  Jgn pandai melantik guru guru yg banyak berhutang ..itu dan ini.  Senang gelap mata untuk membocorkan kertas sulit peperiksaan .  Walaupun ditapis guru guru ini, mungkin isteri mereka ada bukak pusat tuisyen jugak. Kalau si isteri guru pakar subjek , suaminya  ..  kerja despatch jer.   Ada mesin fotostat, ada cyber cafe , ada iphone 6 ..macam macam ada.  Kasihan.  Negara ini semua boleh.  Siang hari  guru, malam hari tukang fotostat buku itu dan ini.  Licence, patent , Intelligent Property semua ..boleh redah, terjah, terajang ..senang jer. Micro Soft  company pun pening kepala di sini. just mcm Bangalore, India jah.

Duit boleh cari ..  Malu besar payah nak tutup ..brother.

2.3  Jika ada sabit kesalahan ..  tangkap dari pekerja A , B sampai Z jugak.  Buang terus dari jawatan masing-masing.  Beri satu pengajaran kpd kami rakyat jelata.  Tetapi melayu cepat kasihan dan cepat lupa .. bila melibatkan anak anak sedara, mak sedara, bakal mertua dan juga boyfriend despatch handsome tu lah.  Muka sedih tu banyak.  Paling senang ..  upah mat salleh jer.  Senang ..kita bayar jer ..if tertangkap mat salleh ..  shoot them down (ketawa).

Tak payah buat lantikan .. 8 ..  orang orang besar ..dilantik ahli jawatankuasa .. itu dan ini. seorang itu dari Cyberjaya .. semata-mata untuk kawal kertas peperiksaan pelajar berumur 12 tahun sahaja.  Belum kawal ..kapal terbang yg hilang itu lagi MH380  ... kawal cukai pendapatan ..kawal pendatang pendatang asing  di perbatasan .. kawal pekerja kilang dari Vietnam, Nepal yang berebut gadis Thailand, Indon, Filipino  lagi.. ramai org tipu itu dan ini .. hushhh..banyak .. tirihs gilo lah  negaraku ini.  Org Cyberjaya ..kena fikir mungkin ini yer - bagaimana fibreoptic technology boleh digunakan untuk mengesan hantaran mana mana bahagian dari satu kertas soalan peperiksaan berstatus sulit dari titil asal hingga ke titik-rentetan rentetan seterusnya.  Org jawa kato .. tak ada kerjo ..cari kerjo ..bapak?

Sekian.  Bersambung nanti.

Now lunch/ solat/  ..salawat kat nabi ..bakpor jadi gini Ya ROBBBB?

Wasallam
Al Fatihah to me, you my dear readers and our parents.


0 comments:

Post a Comment