pelik bukan?

Posted by sazali

Salam.
Hari Jumaat yg lalu saya berkesempatan menghadhiri program anjuran Kesatuan Guru Melayu Nusantara di IPG, Pulau Pinang.

Banyak kertas kerja dibentangkan. Antaranya mengenai jasa guru melayu, junior cambridge dan senior cambridge , gaji rendah guru guru melayu pada era 1960'an. Sekarang faedah skim guru tersangatlah baik jika guru mempunyai sekeping ijazah. Kalau masuk skim guru pada umur 25 tahun sekarang , insyallah sebelum pencen guru ini akan menikmati gaji DG54. Cukuplah bagus jika umur itu panjang, bukan? 40 hingga 50 tahun yg lalu, jgn diharap benda itu boleh berlaku untuk semua guru guru melayu kerana .. tidak banyak sekolah menengah melayu setanding dgn Victoria Institute, Melacca High School dan MCKK . Bersyukurlah!

2) Satu kertas kerja berkenaan dgn aktiviti kokurikulum menarik perhatian saya. Apa yg menarik ialah soalan Prof Fatimah Busu (USM) berkenaan dgn aktiviti merempit, masalah sosial belia belia melayu di waktu subuh dan maghrib di kawasan Hotel Equatorial Pulau Pinang sewaktu dia beriadah. Kenapa sistem kokurilum sekolah ..walaupun berbunyi cukup bagus .. tidak dpt menghasilkan satu angkatan belia melayu yg berketrampilan , bermoral dan mereka yg tahu malu dan mempunyai harga diri sejurus melangkah keluar dari sistem sekolah / pasca SPM? Walaupun, sistem kokurikulum di sekolah dilaporkan berjalan baik ..kenapa gejala mat minah rempit, berkesedudukan sgt berleluasa seń∑arang ini? O..yes..saya tak dengar jawapan tepat untuk soalan dari Prof Fatimah tadi.

Ingat ingat nak jawab jugak dalam seminar itu..tetapi ..saya memberi laluan kpd warga guru lain yg lebih senior dari ku. Jawapannya senang dari ku ini. Mak ayah melayu selalu defend atau cover perilaku anak anak mereka 24/7 . Mereka kata anak anak cukup menjaga solat 5 waktunya, cukup menjaga aurat mereka dan mereka tahu benar malu itu.  Dalam kata lain ..  salah ibubapa juga sudahnya.  mak ayah mereka tak cari ke ..kemana anak anak dara mereke pergi sepanjang malam 0800 mlm hingga 0800 pagi?  Barang apa yg dicari-cari mereka itu?  Bahagiakah mereka?

Saya turut membentangkan satu kertas kerja hasil kerja pelajar pelajar saya di Johor berkenaan dgn ..  sebab musabab mengapa pelajar SBP kita tidak secemerlang mana bila belajar dgn pensyarah universiti 80%- 90% kaum melayu kita.  Sila rujuk.

3) Di sebelah petang, saya menanti nanti orang kuat ketuanan melayu dari Pulau Mutiara.  Penantian kami hampa kerana ..yg muncul pada jam 3 ptg ..org kuat Biro Tata Negara (Pulau Pinnag).  Darinya, baru saya sedar ..belia melayu sudah tidak gemar membaca akhbar perdana seperti utusan malaysia, berita harian dan new straits times.  Mereka tidak ghairah menonton tv1, tv2 dan tv3. Kasihan kerajaan setelah melabur berbilion ringgit menganjurkan program itu dan ini termasuk program mendaki gunung ganang dan bukit bukau!

Belia sekarang rancak, giat, gilo sangat .. merujuk kpd media sosial facebook, tweeter dan mcm mcm seratus peratus.  Sekarang belia melayu diserang dgn ..mcm mcm penghinaan dari kaum lain berkaitan dgn akta perlembagaan sebanyak 183 bab.  Terutama berkaitan dgn agama islam, hak keistemewaan org melayu dan ..hak istemewa sultan-sultan melayu kita.

Dari buku sejarah, kaum lain menuduh org melayu tak pernah mempertahankaN bumi tanah melayu kecuali jins shamsuddin sahaja  di Bukit Kepong, Johor .. begitulah ..apa yg saya dengar.  Maaf yer?

Jam 4 ..saya sudah keluar dari dewan seminar.  Why?  menunaikan qadha hajat (tandas).

Begitulah adik aDik melayu ku sekalian.  saya berbual bual dgn isteri ..ini sahaja dia mampu berkata ..tak baik kata begitu/  tuhan tak suka/  saya pun cukup cukup tak suka ...  (he..he..)

bincang bincanglah ..sebelum kiamat. Melayu mulai hancur dah la ni.  Org cina kuat kerana mereka ada tanah besar mereka di Republik China dgn populassi melebih 1 bilion ramainya. Begitu juga Org india pun kuat kerana ..tanah besar India mereka pun ada/ penduduk 1 bilion jugak dan cuaca selalu panas di sana. Org melayu tak kuat kerana ..kita mana  ada tanah besar?  Kita hanya kuat kerana islam. Siapa kawan kuat kita? Betul. ORG ORG saudi arabia. Kuatkah mereka? Dulu dlm World Cup 2014..mereka kalah bermain bola. Kalau bola sebiji pun kalah dgn org org lain..macamana nak tolong kita. Orang kuat kita .. kenakan bayaran bayaran macam macam , had itu dan had ini untuk kita berumrah dan menunaikan haji ..  tolong kitakah itu?  Susahkan?

Fikir fikirkanlah tuan puan, adik kakok sekalian. Dgn agama. Fikir agama. Amalkan agama ..itu sahajalah gerenti cara ..kita jadi kuat semula.Itu janji tuhan dalam Al Quraan.  Bukan tongkat ali yer/ atau serbuk kopi serba tiga, merosakkkan buah pinggang tok ayah saya?

Waallahu aklam bis sawabbbb.

0 comments:

Post a Comment