Jangan begitu sahabat ku

Posted by sazaliSalam

Panik ..panik?


Bila kita mengharapkan sangat khidmat orang ..  jika last minute tarikh hantar (due date) adalah hari ni  .. dia kata dia tak mampu tolong, kita akan frust juga.  Ada orang sanggup maki hamun dan berkata cukup kesat sekali.  Ini punya sahabat ker?

Bila kita mengharapkan sangat mengajar itu dan ini ..  jika sudents tak mampu .. nak fahami matematik aras tinggi ini ..  (tindakan kerajaan semua ini .. tak mahu budak budak melayu ..goyang kaki ..di rumah .. dibenarkan sambung buat diploma dan ijazah kejuruteraan dan komputer I.T. ) ..kita akan frust juga..   kerana 100 pelajar semi lemah akal mendudduki peperiksaan akhir semester ..hanya 30 sahaja yang diperaakukan lulus/ dan diangkat ke tahun 2, 3  ijazah.  Yang lain ..  pandai pandailah membawa diri.  Mintak fakulti ..cari orang lain mengajarlah .. insyallah ..100 sit exam , 100 lulus pangkat  4.0 flat. Try anybody?

Bila kita mengharap duit orang beribu-ribu ringgit nak buat pagar batu bertakhta zamrud dan intan berlian ..  tiba-tiba sahabat kita hanya dapat advance 500RM ..saja.    Sure kita akan frust .. gila gila punya.  Bahkan ada orang terlepas cakap .. Ini punya sahabat ker!

So langkah terbaik ialah

Hidup biar berpada-pada.  Buat apa yang termampu sahaja.  Jika tak mampu .. cakap saja depan muka sahabat kita itu lagi baik dan tersangat baik punya. Contoh:  maaf saya tak leh gi .. cover tempat Timbalan DEKAN 1, 2, 3, ..., n-th   itu dan ini.   Biar bermasam muka hari itu dari kita sakit hati dan semua 'projek'  semua tiba-tiba mati.  Angan angan tiba tiba dipotongkan oleh  sahabat dunia kita sendiri yg fana ini.  (laugh).  Latihan Dalam Hutan membina semangat jati diri dalam kalangan staf  jabatan/ kerajaan/ majlis bandaran/ majlis daerah  dan ..apa lagi is just a part of activities ..  .perabihkan RM sahaja ..  (Laugh kuat kuat.. biar kasi hati sejuk sejuk sedikit).  AL FATIHAH dunia kali ini.  

Frust tak lama.  The peak of frustration is the day when u r called arwah / allahyarham/allahyarhamah oleh orang ramai yg  mengenali anda selama ini.  Don't worry.   Nabi Musa a.s.  pun wafat/  Nabi Isa a.s. pun dah wafat dan Nabi Muhammad s.a.w. pun dah pulang ke rahmatullah juga.  Mereka adalah manusia macam kiita semua.  Semua dah tamat.  Kau tak akan frust lagi.

Sekian.

Wallahu aklam.

   

0 comments:

Post a Comment