Selamat Hari Guru anak-anakku

Posted by sazali

Salam

Dalam kalangan anak-anak ku .. terdapat 2 orang anak ..yang sedang menjawat jawatan guru PPPS DG41 dan seorang about to do PhD (insyallah).

Sempena .. Hari Guru ..abah nak ucapkan kpd kalian  .. "Selamat Hari Guru aa;  Arah;  dan soon   Aben.

2)  Mengajarlah dengan baik, ikhlas dan jujur.  Jangan kedekut ilmu mu itu .  Just give what u know .. and I am sure ..  Allah will reward something to you .. that you cannot imagine of.  Examples: scholarships to you doing masters one good day , PHD and your anak anak cucu memasuki MRSM, Maahad Muhammadi Kota BHaru, SMKA Naim Lilbanat Kota Bharu, KISAS , KIK  atau University Sheffield England.  Abah dan mak doakan jugak kau orang akan dapat suami yg baik, beranggung jawab dan .. mampu membimbing kau ke syurga Firdaussssssssssssssssssssssssss.  Itulah ganjaran terbaik ..wahai anak anak ku.  Bacalah kitab bernama Al Quraan dan amalkan dengan apa apa yg terkandung dalamnya.  Ikut ajaran nabi ..ada dalam hadith hadith.  Jauhi amalan amalan hidup org org kafir.  Seperti?  mendengar musik , FB siang dan malam. Tak tahu masa.

3)  Dalam proses mengajar ..sudah tentu kita akan diduga seperti kita dibuli - buli oleh guru guru senior .. yang berumur 45 tahun ke atas.  Jangan risau.  Jika da buli kau .. jangan risau ..Allah akan buli mereka pulak seperti :

kereta mereka selalu accidents, rumah di masuki pencuri, semua dokumen dalam thumb drive tiba-tiba hilang, anak dara mereka dilarikan orang,  anak anak lelaki mereka terjebak dalam budaya kuning, hijau, biry, pelangi ..
anak anak mereka terlibat dalam najis dadah, sosial dan macam-macam ...  di mana mereka tak leh lena tidur dan duit hasil hadiah Hari Guru oleh Menteri Pendidikan Pelajaran YB Dato' Seri Muhyiden Yasin semalam tak mampu .. menanggung semua bala/ bills perubatan  ..yg dihasilkan oleh perilaku anak anak mereka itu sendiri.  Hidup mereka tak akan aman ..menzalimi guru guru muda macam kalian.

Allah Maha Adil.  Jangan risau.

Kita buat terbaik.  Allah akan berikan kita balasan terbaik. KIta zalim pada orang ..Allah akan zalim pada kita juga.  A= B ;  B=A.  Ingat formula terhebat ini//

REdha dengan Allah .. dan Allah akan redha dengan kita pula.

Sekian. Anak anak ku.  Doa dari abah yg jauh lebih muda dari Tun Mahathir dan Tun Haniff Omar ex-KPN (laugh).

Wasallam.

0 comments:

Post a Comment