Hasil perbincangan dengan Isteri pasal makanan halal haram ni

Posted by sazali

Salam

Saya ada menceritakan apa yg telah lihat di Karnival Makanan Halal di Pusat Islam UTHM kepada isteri saya.  Bagi saya ..  beliau adalah isteri contoh - seorang suri rumah tangga - sepenuh masa.  Saya lantik dia ..sebagai ustazah .. tetapi dia tak bekerja dengan KPM pun.   Dia adalah dia.  Suka sangat dia mendengar semua ceramah agama dari ASTRO dan macam macam ..  so ikutilah ..  laporan ringkas.

Ini respons nya:

(i)  tak kan tak ada orang islam yg ternak ayam, itik , kambing , lembu dan ikan ikan sendiri di Malaysia ini?

(ii) betul ke ..  gambar gambar itu .. orang cina sembelih ayam ... terang-terangan di hadapan orang melayu/  Indon itu?  dari mana .. gambar itu di ambil?  orang melayu buat apa hah!

(iii)  kita tak leh dengar semua itu ..sebagai 100% betul ..mungkin ada ..juga elemen emotional/ provocation/  lagi pun ..  mamak itu ..tak kan u tak tahu mamak punya story ..   ada unsur unsur rekaan kot?

(iv) pegawai penguat kuasa ..makanan halal .Jakim, pak MUFTI  ..gi mana ?
dan

 bla bla bla


-----------------------

Betul juga ..kata dia, ustazah saya?

--------------------------------

Semalam ..  terpikir jugak saya ..selama ini umat islam macam saya ..ni 100% .. ketagih dengar ceramah agama siang dan malam.

Takkan ..tak ada ..kedai roti muslim/ mukmin di atas muka bumi tuhan ini

Yang saya tahu ..  banyak dah kedai roti islam / melayu + mamak yg tutup bisnes di Kota Bharu Kelantan kerana

roti melayu ..tak sedap/  cepat keras ..  tak lembut macam roti Gardenia dan lain-lain

Yang saya tahu ..  mana ada kilang coklat islam yg setanding dgn kilang besar coklat Cadbury .. di Birmingham, England itu?

Yang saya tahu ..  hasil pendidikan ..  barat ..di Malaysia ..ramai kita sokong 199% produk barat ..  tak kira ..anak anak cucu .. pak lebai dari Kota Bharu / Pulau Melaka ..

coklat Cadbury .. lebihbagus dari coklat nisan

roti cina .. lebih berkualiti dari roti ..  bunga raya melayu itu..

makan roti melayu ..tak ada kelas .. tengok packaging roti melayu .. tak ada elemen menarik pun ..

rokok ..rokok ..walaupun tembakaunya direndami  dgn darah babi berpenyakit sekali ..pun ..  ramai jugak org org kito  yg hisab rokok Dunhill, Lucky Strike , Camel; Gudanggaram...  (pergilah  markas tentera/polis kita; check bibir askar/polis  kito ..  cium jari askar/polis  kito .. banyak ada daki rokok ).  bagaimana?

------------------

Semua ini berlaku kerana :

kita tak ada iman
kalau ada iman pun ... nipis sangat iman kita.  Bila solat, adalah , iman

kalau iman pun ..sekadar .. tahu baca kitab penuh tajwid & tarteela  ..
tetapi arahan tuhan ; perintah tuhan yg wajib terkandung dalam ayat ayat Quraan .. seperti makanlah  makanan halal + baik .. ; jauhi riba haram.. ada tak kita berusaha bermati-matian menjauhkan diri kita sedikit pun..

ada orang kita ..makan + buat majlis kenduri kahwin ..sampai .. makanan banyak yg tak habis ..lantas kita buang ... ke dalam tong sampah.

musim ramadhan ..  banyak makanan yg tak habis di makan.  Dari masjid .. banyak makanan yg tak habis ..kita pakat pakat buang ..  musim ramadhan ini.

So ..

so ...

Pokok pangkal nya .. kita sikit sangat .. ada iman.

Jom kita menangis sama sama .. sambil kita tunggu datangnya maut kpd kita.  Kita tak sokong produk bangsa melayu kita/  sebab itu banyak kedai roti keras kita .. banyak yang tutup terus bisnes mereka untuk selama-lamanya.

Kita berdoa siang dan malam pun ..bila makanan minuman kita banyak yg was was@mungkin haram  ..  tuhan tak terima doa kita ..saya dengar ..  itu dari ceramah Isra Mikraj tu.

So ..bagaimana?

SEkian.

Payah bukan?  banyak masalah kerana hasil buatan tangan kita juga.Logo Halal .. boleh koteem dia kata?

KAUTEEM ..makna apa hah?  boleh diuruskan kah ..betul ke ni?

Wasallam
1 comments:

  1. Anonymous said...

    Sangat Setuju + Like

Post a Comment