Tulis pendek ringkas ringkas je

Posted by sazali

Salam


Syukur..  semua berjalan lancar pagi tadi.  Pelajar pelajar menduduki kertas peperiksaan.

Ada yang kata susah sangat kertas itu dan ada .. nampak ok jer/  apa apa pun .. alhamdulilah.  Selesai sudah ..mereka menduduki kertas peperiksaan tersebut.  Tak ada benda benda yg tidak diingini berlaku dalam dewan tadi.  Contoh:  budak pasang bom dalam dewan ..budak perempuan jatuh pengsan dalam tandas Dewan Peperiksaan .. budak ditangkap meniru dan lain lain lagi.  (laugh). Sekarang kerja saya ..menyemak jawapan mereka dan menyerahkan markah kpd fakulti mulai minggu hadapan.

Harap harap ramailah yg dapat gred A, A-, B+, B dan B-.  Boleh buat masters nanti insyallah.

Yang tak berjaya ..memperolehi skor di atas .jgn bersusah hati.  Yg penting ..tuan/puan telah berusaha bersungguh-sungguh dah.  Kita kena pikir macam ni .. if semua dapat A 4.00 flat ..ramai org luar akan kata ..mesti kertas soalan tadi terlampau senang.  If ramai dapat ..gred F ..fail ..  sudah tentu .. ramai yg fikir.. saya nak bunuh masa depan pelajar ku sendiri.  Mana ada bukan?  Kita ambik jalan tengah.  Gred B-atau 'C' lah yg ramai nya.  What to do?

2)  Saya dah bilang 1-2-3 .. soalan finals mestilah payah sedikit ..  lagipun ini kertas Ijazah Sarjana Muda Tahun 1 ..bukan UPSR, PMR dan SPM.  Kalau asyik buat latihan dari Schaums' Outline series .. itu kebanyakannya ..soalan berbentuk direct.  Memang bagus soalan begini ..tetapi ..where got road man .. soalan finals mesti ada .. soalan yg menguji tuan/puan dalam aspek evaluation, analysis dan sintaksis.  Blooms' Taxonomy.  Baru ada ..  class ..standard ..  belajar universiti di sini.  Bukankah saya dah cakap ..baca baca pasal definisi ..  random numbers, cluster sampling dan ..  Central Limit Theorem.  Yg saya nampak ada calon ..dok asyik korek hidung je .. hai ya! Banyaksungguh hasil .. digging the gold mind?  Hish ..gelinya.

Apa apa pun ..tuan/puan ..berdoa dan bertawakal kpd tuhan yg Maha Esa lah.

Saya doakan yg terbaik untuk anda sekalian.  Apa leh buat .. setakat itu je ..kemampuan anda.  English tak faham ,  soalan tak faham , pakai buku sifir tak pandai .. adush ..banyak ..benda tak faham ..kalkulator tiba tiba habis bateri ..pulak pada hari penuh bermakna ini?
how?

3)  Mahu naik tahun 2 atau tidak ni?  Mulai sekarang anda kena tanam azam ...kena banyak membaca .. makalah, jurnal dan ..benda denda berat ..dari buku buku rujukan dalam library kita.  PLease! Ini membantu anda dalam proses temu duga untuk jawatan jawatan Putrajaya nanti.  Insyallah.  Otak kita mesti ada banyak ilmu dari pembacaan kita lillah hi taala.  Mengali ilmu melalui pembacaan dan bukan korek hidung siapa tu?  (laugh)

Sekian.
Selamat Maju Jaya.

Wallahu aklam.

0 comments:

Post a Comment