Cabaran kita mukmin dan mukminah

Posted by sazali

salam

Kita tahu banyak juga .. sebagai guru mukmin dan mukminah.

Buat itu ..halal dan buat begitu haram tetapi ..

kadang kadang kita tak boleh react berlebih-lebihan seperti membuat aduan kpd guru besar dan pengetua.
Mengapa?

Ada 2 sebab.

(i)  pertama kita akan terasa tertekan ..apabila hasil aduan kita ada kawan kawan kita kena tindakan tata tertib oleh pihak sekolah, politeknik dan PPD

(ii) kedua kita hidup bermasyarakat.   anak anak kita ..berkawan dengan anak anak dia yg kena tindakan tata tertib .. buang daerah/ pindah mengajar di sabah dan serawak.  tambahan pula  ..isteri kita kuat bisnes kueh raya dgn isteri si kena tuduh itu ..  sejak zaman azali lagi.  payah bukan?  ini dipanggil sub-kroni.

Sebab itu kita kena buat kerja dakwah macam org org tabligh supaya semua ahli masyarakat ..  paham apa itu .. kematian dan selepas mati kita akan ditanya semua aktiviti kita kecil atau besar.

Selagi ramai org kita tak takut tuhan/ permain-mainkan agama seperti makan terang-terangan di bulan puasa ramadhan ..selagi itulah .. kita susah nak tidur malam kerana ..kita seorang sahaja yg tahu hukum hakam agama secara praktikal dan teori.  90% org kita tahu banyak tetapi sedikit sangat yg buat.  Contoh:  ada org berhutang dgn org melayu tetapi tak bayar pun ..tetapi kalau berhutang dgn toke cina ..semua settle.  Agak agak ..kitab agama  mana dia orang ni rujuk hah?

oleh itu ..jom kita buat kerja dakwah terang-terangan & bijaksana.  Menulis begini pun ..cuba masukkan idea ..kita kena taat kpd Allah sepanjang masa.  Use wisdom in dakwah.

Wallah huaklam bis sawabb.  

0 comments:

Post a Comment