Hargai lima perkara sebelum datang lima perkara

Posted by sazali

Salam

Dalam kitab Radhius Solihin cetakan dari Bandung, Indonesia 1965..

ada diingatkan kat saya dan kawan-kawan

Hargailah 5 perkara sebelum 5 perkara datang pada mu:

(i)  muda sebelum kau tua
(ii)  kaya sebelum kau jatuh bankrup
(iii) sihat sebelum kau jatuh sakit
(iv)  waktu lapang sebelum kau jatuh 'sibuknya diaaaaaaaaaaaaaa'
dan

(v)  masa kau hidup sebelum kau mati.

Mengapa yer?

Ramai artist Malaysia dan luar negara mahu muda sampai bila bila.  Sebab itu rambut palsu laku dalam pasaran. Tanya industri makanan , solekan, herba,  ..why ?  mahu muda lah.  lagipun ..ada berita orang lelaki tua mahu isteri muda.  Why muda?  Tanyalah dia.  Apa jadi isteri tua?  see perkataan tua dan muda.  Check wajah isteri tua.  Macam mana itu?

Ramai orang mahu kaya.  Tanya Mentri itu dan ini .  Mereka mahu kaya.  Dia akan ceritakan faedah kaya kpd mu ..sampai esok pun tak habis dia story pasal kaya ini. Seronok kaya.  Bila kaya ..kita boleh bina masjid, sponsor pondok agama untuk mengeluarkan tahfiz Al Quraan , mualeem dan more stories coming.

Kita mahu sihat.  Mana mana kilang mahu pekerjanya sihat sepanjang masa.  Sebab itu lakunya ubat kuat, ubat muda.. dan macam macam.  Tanya sponsor Herbalife.  Faedah apa HerbaLife ini?  he..he.. bila kau sihat , kau leh datang kedai dan beli Herbalife.  Betul tak kata aku?

Kita mahu goyang kaki all the time.  If goyang kaki .. kita diistihar sihat .  If kaki pun takleh goyang - kau nak goyang apa lagi .. Bapak?  If sibuk datang..  bapak tak nampak kaki sendiri tau.

Then akhir sekali .. kita hidup lagi ini dalam bulan Ramadhan. Buat amal banyak Banyak. Try telefon mak ayah kita di kampung.  Tanya mak nak makan apa today?  He..he.. kasi mak keluar air mata sedikit kerana jali call call dia pagi ini.  Nak hantar duit ..beli nasi dagang lauk ikan kembung untuk bukok puasa mak.  Atau mak mahu iftar dgn apa today?  He..he..  best tak mak ada anak..lagi?

Bila dah mati .. kita jadi part of history.  Kau tahu tak?  Lama dah Nabi Adam a.s.  tinggal dalam kuburnya. Jiran kita hari itu pun sama. tak tahu kita .. apa jadi pada mereka.  Senang atau susah mereka dlm lubang serba sempit itu..
Yang aku tahu .. jandanya diambik orang lebih muda dari arwah.. Al Fatihah.  Arwah baru siap rumah 3 tingkat tetapi ..  laki muda jando dio .. jual ikan jer kampung ke kampung  ..itu jer yg aku tahu.

Bagus .. dapat lagi nikmat hidup ini.  Jangan kita membazirkan nikmat kehidupan ini. Buat banyak bakti kpd diri sendiri, mak ayah kita dan orang2 kampung kita.  Insyallah Allah sayang pada anda.  Sekian.

Wallahu aklam.  what to say more?      

0 comments:

Post a Comment