Sambung belajar ke peringkat yg lebih tinggi

Posted by sazali

Salam

Saya harap pembaca sihat dan ceria semalam, hari ini dan esok.  Ameen.

2)  Sekarang ..  sudah ramai belia di kampung yg mempunyai ijazah sama ada dari RU atau MTUN.  Ini tak termasuk lagi .. IPTS .. kalau dihitungkan semuanya ..graduan yg ada ijazah sarjana muda ..rasa rasa ..kalau kita baling batu ..  kat mana mana kelompok manusia .. rasa rasa probabiliti/kebarangkalian batu itu terhinggap kat batang tubuh manusia yg ada ijazah .. adalah melebihi 0.5.  Dalam kata lain, separuh belia malaysia mempunyai ijazah.  Anak polis ada ijazah, anak askar komando ada ijazah, ada jururawat desa ada ijazah, anak org FELDA Najib ada ijazah, anak beranak  Taib Othmang pun ada ijazah.  Pendek kata .. budak lemah longlai + kurang semangat pun ada ijazah.  So pandai gapo ni?

3)  Kalau kita nak berebut  mencari pekerjaan berdasarkan .. ijazah pertama ..dan speaking MUET  band 3 jah  ..rasa rasa payahlah jugak ..kecuali kita adalah pemegang biasiswa KPM, JPA, MARA, Petronas, Tenaga Nasional , AIR ASIA , PROTON, SIMEDARBY, BANK NEGARA  dan lain lain.

4)  Hendak tak hendak ..  kita terpaksa memikirkan jalan .. menyambungkan pengajian kita di peringkat yg lebih tinggi iaitu Masters / Ph.D

5)  tetapi .. mengaji masters/ Ph.D  tak semudah . yg dijangkakan.  Kenapa yek?  kerana ..  kita sudah tergolong dalam kalangan orang yg dah ada ijazah.  Kira kira ..kamu ni dah pandai sangat dah.

6)  terbahagi 2 - 3 jenis masters.  pertama masters by research/  masters by coursework  dan akhir sekali mixed mode (hasil campuran research +  coursework).  Hak mana satu mu nok?

7)  Kalau kail tak panjang mana ..  baik buat masters by courseworklah.

3(TIGA) semesters dah tamat/ lagi pun ...  kita tahu .. pantau ..sama ada kita ada peluang graduate dgn masters atau tidak .. dalam setiap semester. Ada rakan saya ..dia pergi belajar masters antarabangsa perniagaan ..taksampai 5 bulan ..  dia dah pulang dari Edinburgh / Glasgow Scotland ..  why?  dia gagal dalam peperiksaan penggal satu lagi.  Settle?  tak yah tunggu tunggu lama lama.  After failing, dia pulang ke tanah air .. dan sekarang sedang menjawat kedudukan Pengarah yg sangat baik dlm dunia pendidikan teknik dan vokasional.  Tahniah!  macam macam leh berlaku di sini.

Kalau masters pakai coursework ..  ada subjek subjek ..4 / 5 satu semester.  Ada maths, ada stats, ada .. economics, ada programming, research methodology ..dan .. tetapi yg bagus .. ada test dan exam. Kalau leh buat test/ exam dan ada assignments .. insya allah ada chance ..lulus lah. Insya allah.  Boleh pinang lecturer yg mengajar kita jugak .. best punya deal?

Tetapi orang yg hebat .. dio buat masters by research.  ini kalau tak kena cara ..5 tahun pun mungkin tak settle.  why?

ikutilah ..  pengamatan saya.

Pertama nak research apa?  Dunia sangatlah luas adik ooi.  Nak research apa hah?

Kalau kita lemah / semi lemah dlm maths , stats, English  ..  dan programming C++, JAVA, VBASIC .. saya rasa ramai yg tak paham artikel artikel dlm .. journals dan macam macam.  Satu lagi ..sebelum saya lupa ..  kita kena buat papers ma.  Buat papers masuk jurnal , proceedings etc etc.  SEtiap paper panjang nya 10 helai kertas A4.  Buat dalam bahasa inggeris. Klaau kita speaking BI benda yg sama pun tak sampai setengah muka surat pasal adik beradik kita sejak Form1 hingga tahun akhir degree ..  rasa rasa ..tak yah impikan kerja buat jurnal paper ini adik oooi.  Wal hasilnya ..  nampak blur jer .. cahaya matahari ..di ufuk timur itu.  Mengapa saya kata gitu?  kerana jurnal itu ..kita tulis dalam Bahasa Inggeris tahap tinggi .. adush hai... nasib/

kau nampak tak ..ke mana nasib kita ini dlm dunia masters by research ini.

So kalau kail tak berapa panjang dan mantap  ..  tak yah buat lah kerja yg akan .. merosakkan otak dan jiwa kita ini.  Fahammmmmmmmmmmmm deekk?

Perkara satu lagi ..   ialah ..  masters by research ini ..bagusnya ..biar kita dah dapat jawatan tutor dgn uthm/ utem/ unimap/ ump dulu.  Then berbaloi jugaklah.. ada elaun rm2000 - rm3000 jugak sebulan.

Sedap belajar .. dan kita ada duit 'gaji'  just untuk research yg tak habis habis.  Right?

Stail ketiga ialah 'mixed mode'.

Saya sendiri tak berapa faham benda alah ini.  Ciptaan baru ni ..dalam dunia pendidikan ..  kat UTHM.
Cuba anda google mixed mode fsktm uthm <enter>  sure ..keluar macam macam maklumat ..pasal mixedmode ini.  Dia adalah campuran .. antara masters by coursework +  masters by research.

Tak tahu lah ..record pencapaian ..mixed mode.  Rasa rasa lebih bagus kot ..dari masters by research ini.

Ada test/ ada examination/ ada workshop/ ada presentations/  ada project /  dan ada thesis.

Dulu saya buat ..masters by coursework jer.  Ramai orang pandang .. lekeh jah .. keupayaan saya ini tetapi yg penting sekali ..  saya belajar di England bersama sama dengan 6 orang anak anak saya yang sedang membesar. Buat masters computer based learning. Saya complete masters dalam 10 bulan jer dgn dissertation 20,000 patah perkataan diselia dgn baik oleh Professor Burnett dan Dr Hewitt di University of Birmingham.  Belajar tu kat library UO Birmingham tak susah sangat ..yg susah sekali ialah ... memantau anak anak di rumah orang pakistan/ benggali setiap hari..  supaya mereka hidup aman dan bahagia dgn mak dia sepanjang masa dan jgn membakar rumah orang pakistan ini.  He..he..  O lupa ..setiap hari Sabtu / Ahad pagi ..kami pergi car boot shopping.  Itu yg paling best.  Kami ada jugak gi grape picking ..di Nottingham dan Loughborough.  Saya kelik kampung saya Grantham jugak dgn anak anak ku ..  o yes Grantham ..  saya buat GCE A levels jah.

Biras saya buat masters by research .. dgr khabar ..dia siapkan dlm 5 tahun.  Sekarang dia dah berjaya jauh dari saya dalam semua segi .. kerana impak researchnya itu dan bergelar 'profesorre'. Tahniah kpdnya yg sedang bertugas di RU Malaysia.

So how you my readers out there ?

Sudahkah anda .. membuat keputusan ... nak main main dgn ijazah pertama sahaja atau .. nak cuba buat masters by research itu?

Kalau ..  kau ikut stail saya .. insyallah cepat kau berjaya ..jadi ..pensyarah politeknik KPTM ..atau Kolej Komuniti dan ..cepat mendirikan rumah tangga.  Insyaallah.  Paling leke ..guru di sekolah cluster macam KISAS , MCKK, STAR atau VI.

Why ..cari sakit otak?  Relax  be happy plz ..  umur .. terus berlalu.  jgn susah susah ..kalau ada kerabat sultan brunei nak kat kalian ..please go ahead ..  kirim salam kat program mixed mode research itu.

Oklah.

Di titik ini .. nak ucapkan kat kalian 'Selamat Berbahagia ..kpd anda semua'.  Berbahagia dgn apa yg ada ok?  Syukurlah.

Wallahu aklam.

          

13 comments:

  1. sweet life said...

    ...^^...

  2. sazali said...

    Kau setuju ke atau .. kau marah aku ni?
    Ha..ha..

  3. Kek Adelynn said...

    Hi Sir,
    Do you mean that there will be no final exam for Research Masters like in Coursework Masters?

  4. sazali said...

    Kalau masters coursework ada final exam every semester/ kena lulus / then proceed to other semesters. Tetapi masters by research ,,, exam nya ialah thesis tebal 200 muka surat plus .. ada jurnal wwritings etc etc dalam jurnal berwasit dan impak faktor tinggi. Gitulah .. mana puan mahu?

  5. sweet life said...

    saya setuju ....^^....

  6. Anonymous said...

    so the moral of the story, if u are not good in doing research jgn nak gatal bt Phd. itu ke apa yang Dr nak sampaikan? Correct me if im wrong (",)

  7. zawani said...

    Salam...dr dari u mane ye? Sy bru hbis dan tlh mnrima twrn buat mstr by course ..cume skrg sy sdg mncr mane2 universiti y mnawarkn skim tenaga pngajar muda atau tutorship..mmndangkn sy sgt brmnt u mnjd pnsyarah...jadi sbg org y bpngalamn..dr tahu mane2 universiti y twrkn skim ni atau link y bleh sy pohon spy stlh hbis bljr sy bleh diserap trus mnjd tenaga pngajar di universiti tsbut...apa2 informasi dr bleh email sy di zawaniamirah@gmail.com.. tq

  8. sazali said...

    Belum cuba buat research belum tahu pandai atau tidak dengan produk research + thesis PhD ini bukan?

    kalau u ada job as a tutor .. buatlah phd by research itu. No big deal , ma? Similarly if u graduate with 1st class honours USM/ UM/UKM/ UPM ..gi lah buat PhD jauh jauh di negara orang. Try MYBRAIN .. program/ try plz.

    kalau u ada job as a staff polytechnic atau guru / pensyarah Maktab .. IPG / KPM ..bagus jugak buat phd luar negara .. kasi chance mata melayu kita tengok tengok sikit dunia luar itu .. manalah tahu .. ada idea dapat menciptakan satu kitaran letrik yg menjimatkan kos perbelanjaan negara ..lagi pun KPM selalu menawarkan biasiswa kpd warga guru dan pensyarah KPM / MARA buat phd ..jauh jauh sana. Pergilah. Insyalalh ada untung di sana. Tawakal tu alallah. dengan wisdom kita Explore jauh jauh untung nasibb kita. cuba?

  9. Anonymous said...

    Pening, pening. Saya ade degree engineering, tapi dah kerja 8 tahun sbg PTD. Skrg tgh pening buat Master of Public Policy yg katanya coursework, tapi jurnal dan dissertationnya boleh tahan juga. Nak buat PHD pun takut juga pasal bnyk benda.

  10. sazali said...

    Sabarlah kakak/abang. Belajar di peringkat tinggi ..tinggi.. kita sahaja yg tahu .. how much gila we are. He..he..

    But don' t worry .. with some guidance from your SV ..I am sure you can come through this period of stress, tension ... I wish you all the best. Don't worry be happy.

  11. Anonymous said...

    Salam... nice post... tergelak sorang2 baca... sebenarnya saya baru hbis degree in education kat ipg... skg tgh tunggu posting... berminat nak sambung master kat luar negara... kena tunggu sah jawatan dulu ke baru boleh pohon, or macam mana eh? ~Siti~

  12. Haziqah Jaamat said...

    Assalamualaikum, is there any field or chances that provide study for doctor of philosophy by coursework, sir?

  13. sazali said...

    wa alaikum salam/ rasa rasa tak ada Puan/Cik. Ph.D is about contributing something to the world even as big as an 'idea'. The idea must be original. If it is an extension , we have to proove that intelligently through the writings of papers, journals, books etc etc. Wallahu aklam. p/s: by coursework = ada guru mengajar berkali kali dan ini payah nak bukti keaslian sesuatu perkara.

Post a Comment