Ikut kata hati sangat mu ini

Posted by sazali

Salam

Semua kita mempunyai sebarisan orang orang tua yg telah kita gunakan sebagai penasihat sepanjang hidup kita dari lahir hinggalah kita mati.  Insyallah mati itu benar saudara/saudari.

Oleh sebab kita mempunyai saudara saudara termasuk datuk dan nenek .. tindakan kita sedikit sebanyak terpengaruh dgn budaya, pemikiran dan hati budi mereka.  Nak telan pahit nak buang sayang, bukan?

Kita orang melayu islam sangat sangat memerlukan bimbingan mereka terutama ibu ayah kita sepanjang masa apatah lagi kita ini perempuan.  Kita akan menelefon ibu untuk semua urusan.  Contoh:

(i)  nak tukar langsir raya pun, tanya mak.
(ii)  bergaduh dengan suami , report kat mak.
(iii) baru baru belajar muntah ..  story kat mak.

Pendek kata ..  payah lah kita nak mengambil cara cara , idea idea baru dari pihak luar seperti .. kalau dah khawin buat apa berkepit lagi dengan mak kau.  He..he..

Di sini diturunkan mengapa kita perlu mengambil budaya lain sebagai pengukuh (penimbang plus minus , give and take) kpd tamadun melayu zaman Tok Janggut, Dato' Bahamam, Hang Lekir dan Hang Kasturi.

(i) dunia dah banyak berubah.  Punca rezeki kita .. tak terletak di kampung halaman kita dah.  Jika suami orang Jawa Riau ..  kita kena ikut . suamilah berhijrah .. ke sana sini .. maklumlah suami se orang polis marine Indonesia.  Point 1:  tak leh duduk dekat dengan ibu bapa kita dahlah.

(ii)   musim raya kita kena pandai ..  berpakat pakat.  10 tahun dah kita raya di kota bharu.  sekarang 10 tahun ke hadapan ..jom kita balik ke Riau pulaklah.  Adil?  he..he..he.  Point 2:  kita perlu berhijrah.  Hijrah .. jauh jauh ..baru ada perspektif baru.  Apa itu?  Dunia Riau, Indonesia pun best per.

(iii)  makan minum tak leh manis manis pedas dah.  Kena tukar sedikit sedikit kerana di Riau ..  kau akan berjumpa dengan kerabat ..  suami kau dari Riau pulak.  Pandanglah mereka dengan perasaan yg baik dan muhibah.  Selagi islam pegangan hidup mereka , OK bukan?

-------

Kita perlu bertolak ansur dalam kehidupan ini. Baru ada kemanisan berumah tangga.  Kalau tak mau manis ... kau nak 'selera/ perasa' apa hah?

---------------

Banyak pergaduhan berlaku bila masuk Ramadhan.  Isu ialah .. nak raya kat mana?

Boringlah .asyik raya kat Kota Bharu jah ..  asyik pusing kat rumah saudara mara dia jer.  Lagipun jalanraya Kota BHaru Pasir Mas .. Kota Bharu - Pasir Puteh . semua jam/ machet/ tak bergerak lancar .. tersekat sekat ..bila musim raya datang .. Shawal 1 - shawal 5 .. tak yah raya di Kota Bharulah. Boring!

Kadang kadang bergaduh nak raya ..  tak ingat .. banyak petua rumah tangga.

Sebagai isteri tak bekerja .. kau tak ada bargaining power .. nak pasang hujah apa? Dah lah mak kau ..  si suami kau dok bawak ke sana sini sejak anak 1 sampai anak dah 7 dah.  Boring.

Tak tahu status kau?  ha..ha..  itu lah kau ni jenab jenab.

Ikut kata sangat mu ni.. kan ke susah.

Duni akat luar itu .. lagi best dari jalan jalan raya KOta BHaru Pasir Puteh itu.

Jom jenab ..kita raya di Riau pulak.  Bawaklah mak kau ..jika dia hendak.

Sekian.  Untuk perkongsian sahaja.

Wallahu hu aklam bis sawabbbb.  Maaf jika jenab terasa.  He..he..

Kita kena bertolak ansur dalam banyak hal.  Itulahorang suruh belajar pandai pandai supaya boleh deal dengan suami secara profesional dan bijaksana.  Kes perceraian di Kelantan mencicah 20,000 kes setahun sejak tahun 2000 lagi.  Bak poh hah?0 comments:

Post a Comment