holiday n work in shah alam

Posted by sazali

Salam.

syukur. Masih lg diberi peluang bernyawa di shah alam ini.

4 hari di
quality hotel.  Pagi pagi ternampak ramai keluarga sibuk menanti teksi ke uitm. Konvokesyen . Tahniah graduan graduan itm semua. Dari wajah mereka nampak merrka berpuas hati belajar di uitm ini. Didoakan kalian cepat peroleh pekerjaan. Ameen.

2) hotel ini bagus sangat bagi saya kerana lokasinya strategik unyuk beriadah di tasek berdekatan dan paling best ..15 minit jalan kaki ke masjid negeri. Wow. Cantik masjid ini. Syukurlah..dapat menunaikan solat berjamaah di waktu subuh dan maghrib srtiap hari di sana.  Rasa rasa setanding dengan residence hotel uniten kajang itu. Ada hotel dan ada masjid. Dan ada tempat untuk berlari lari srkeliling tasik. Udara nyaman dan segar di waktu subuh dan hampir hampir maghrib.

nikmat ini tak sepatutnya dilepaskan kerana bila sakit dtg.. kita tak mampu melakukan sunnah nabi yg agung. Solat berjamaah. Dpt baca doa untuk kesejahteraan diri sendiri dsn famili kerana waktu selepas subuh dan waktu tenggrlam matahari ..adalah waktu terbaik untuk berdoa pjg pjng kepada allah robul alameen. Syukurlah.
U
3) tapi 2 hari ini dapat berita saudara saya telah meninggal dunia sakit jantung dan kerosakan buah pinggang.  Dan seorang lagi melalui pembedahan jantung di IJN.
al fatihah untuk si mati dan doa ku panjat agar seorang lagi saudara ku cepat cepat sembuh.  Dua pesakit ini umur 57 dan 67 tahun.

kasihan bukan?

bila kita fikir fikirkan berita kematian dan penderitaan sakit  sepatutnya kita bertambah insaf bahawa dunis ini bersifat sementara. Di tasik..aku tenggok ramai warga tua cina sedang bertaichi. Wah..seronok mereka dance, hembus nafas sambil goyang goyangkan punggung tua mereka,  tetapibagusnya mereka dah berada di kawasan tasik seawal 7 pagi lagi,

bagaimana dgn  pegawai pegawai melayu kita,,di hotel hotel sekitar nmasjidnegeri ini,  dah bangun ke mereka!  Selepas solat subuh di bilik hotel,,mereka sambung tidur lg,. Penat sangatlah tu.

he..he..

di bawah hotel, orang india sibuk membuka kedai . Krdai mamak dah mula berniaga. Org cina tua sibuk beriasdah psda masa awal awal pagi sedangkan ..pegawai pegawai kita ..enjoy tidurlah tu.

apa apa pun..makan sedap, tidur sedap pun.. kita diamanahkan menjaga tahap kesihatan kita agar ..bila badan sihat ..mvm mcm aktiviviti dpt diteruskan lg dan lg.
dulu aku di greece..org org tuanya selalu berlari.  Ingatkan..umur mereka melebihi 70 tahun tetapi tubuh mereka masih kuat dan bertenaga.  Dari paragraf atas saudara saudaraku..umur 50 tahun ke atas..pun mcm mcm penyakit mulai menyerang.  Kenapa yer?

jawapan mungkin..it is all in our mind.

bergantung kpd apa yg ada dlm otak kita saban hari.

rumusan.  Jg diri.  Jaga nikmat yg ada ini. Bila dicabut nikmat itu..jutaan ringgit tak dpt menyelesaikan masalah sakit dan terus berpenyakit.  Org tua kata..sihat itu adalah kekayaan.
jom kita buat sesuatu ok?

wasallam
0 comments:

Post a Comment