bodohnya mu ini?

Posted by sazali

Salam

Pesan ibu ..pada ku ..  jangan jadi bodoh seperti lembu.

Jom kita study perkataan perkataan ini.

Lembu ialah sejenis binatang.  Ada orang beragama hindu anggap lembu ialah tuhan.
Di India , tanah besar, jika kita apa-apakan lembu .. besar kemungkinan kita tidak dapat terbang pulang ke tanah melayu lagi.  Imegresennya cukup ketat ..dgn pendatang pendatang berwajah melayu dan cina ini.  Dah 2 kali aku ke sana. Di check point ..sempadan Pakistan India kami ditahan.  Kena isi borang ..visa .. masuk negara .. org India anggap lembu ini tuhan.  Yang peliknya / sakit hatinya ..  after isi borang dan chop paspot kita ..pegawai india ..ambik pen pilot, parker, sheffer kita .. dgn senang hati.  Tidak ada sikit pun rasa malu . itu peristiwa berlaku tahun 1977. Sekarang pun saya dengar .. ramai pelawat ke tanah tersebut ..  pegawai imegresen ..india masih mengamalkan .. tradisi ambik barang orang sahaja senang senang hati.  Nak lawan mereka?  payahh nak menang ..tengok jer ...tangan mereka ada apa selain dari bulu bulu kasar bangsa india.  Ada sejenis gelang .. entah apa namanya?  Sekali dia lempang kita dengan benda besi itu .. silap silap semua gigi kita tertanggal.  Mana nak ..sampai kuala lumpur tak ada gigi atau sampai malaysia tak ada pen mahal kita lagi?  Aku diam saja tetapi tak lama selepas itu .. tuhan turunkan bala ke negara tersebut tak putus putus bala tuhan kpd mereka.  Salah satunya ialah ..  kelaparan yang dasyat.  Padan muka ..
 
(no comment).

2) Bodoh seperti lembu.

Lembu mengeluarkan susu.  Dari susu ..manusia minum dan jadi sihat.  Kita kuat berjalan ke hulu hilir kerana betis kita sudah kuat seprti lembu india rupanya.

Lembu .. boleh diperah tetek teteknya untuk susu ..sesedap rasa.  Nak perah waktu pagi ok ..waktu petang ok ..waktu mlm pun ok .. if lembu sakit hati .. mungkin dia sepak muka kau ..dan awak akan bergelar arwah kes kena penendang dek tapak kaki lembu.  Kasihan kau?  mati kerana lembu.

Satu sifat lembu ialah bodoh.  Dia bodoh menerima segala ..  bebanan yg diletakkan ke atas dirinya.

Nak guna lembu jadi kereta lembu pun ok ..nak guna lembu ..untuk mengangkat benda benda berat pun ok .. nak guna lembu jadi tenggala sawah padi pun ok ..semua ok.

Walau pun badannya besar dari manusia .. lembu sanggup menjalankan segala suruhan manusia.

Sebab itu ...ibu ku selalu berpesan jgn jadi bodoh macam lembu.

Semua benda kau ambik dan pikul sampai kau mati.

Pernah tak tuan puan tengok bagaimana lembu mati?  kasihan sungguh sungguh.  Contoh .. lembu dijadikan korban oleh orang orang islam pada musim raya haji.  Di Mekah .. unta dan biri biri dijadikan kurban.

Kasihan lembu itu mati ..  bergelepar dia .. dan tengkoknya diikat pada sepohon pokok sawit/ kelapa/  tiang pagar bangunan dan mcm mcm lagi walauun sudah disembelih.  Semua ini untuk faedah manusia bernama abang jali, john dan johansen .  Dari lembu kita dapat ..sup daging, sup lidah, sup perut , sup kaki lembu dan di India juga ..ada dinding dinding rumah penduduk sana dibuat dari najis-najis lembu yg ekstrem kering.  Hishhh...  aku nampak ini semua dari tingkap kereta api India .. waktu perjalanan ku dari New Delhi ke Shaharanpur. Dari situ aku berjumpa Maulana .. Zakaria ..  (rah . alai hih..) secara langsung - penulis kitab kitab agama pro tabligh.

Bodoh seperti lembu.  Jom aku teruskan menulis. tek tek tip ..main atas papan kekunci komputer.

3)  Kita seorang lelaki.

Dari lelaki .. isteri dan anak anak menumpang hidup sepanjang hayat.

Waktu senang mereka gunakan kita.
Waktu susah pun kita digunakan oleh orang orang.
Banyak belanja kita usaha dan ikhtiarkan.  Ada orang lelaki sanggup meninggalkan anak anak bini untuk berhijrah ke Doha, Qatar dan Malaysia untuk mencari nafkah duit ..dan di hujung hujng bulan lelaki ini menghantarkan wang ke tanah air untuk anak anak bini berbelanja.  Macam macam susah payah orang lelaki alami dan redahi demi nama 'tanggungjawab' membesarkan anak anak bini.  Aghh..lembu katakan!

Pendek kata ..semua sakit yg dialami adalah punca lelaki itu meraih pahala dari tuhan bergelar Allah robbul Alamin.

Aku pernah tengok orang lelaki India memikul bebanan berat .. untuk mencari duit membeli .. roti tempayan berkuahkan dal.
Ada yg makan roti bercicah ..air kosong sahaja.  Tubuhnya kurus dan nampak jelas .. tulang tulang dirusuknya kiri dan kanan.  boleh bilang ..satu satu dengan tenang.

Orang orang lelaki Bangla pun sama.  Mereka berpisah dgn orang orang tersayang bertahun -tahun namanya .. untuk faedah istei dan anak anaknya .. di Dakka, Bangladesh.

Di sini ada orang Bangla siang malam bekerja ..jadi senang.
Di sini juga ..orang Bangla susah ..buat kerja macam macam ..tetapi tuan punya ladang sawit tak bayar upahnya ikut janji awal ..pun ..pendek kata ..susah dan perit rasanya .. nak hidup di malaya dan ..menghantarkan wang riggit ke tanah air mereka.

Semua ini kerana dia lelaki / lembu jadi jadian.

Semasa senang .. semua orang puji dia tinggi melanggit siang dan malam.  Tapi awas ..dia tak boleh buat silap sedikit pun.  Silap main pompuan filipino / indon/ melayu contohnya .. semua pujian bertukar kutukan sekali gus. Itulah .. hadiah jadi seekor lembu / lelaki jadi jadian ini di kala dunia berjumpa ICT dan nanoteknologi.

Waktu senang ..bila dia masih bekerja dan mampu .. mendapatkan duit ringgit, pesos, rupiah ..  Sing Dollars .. pujian cukup lah indah.  Lelaki jika pulang ke kampung bercuti rehat ..mereka dilaayan seperti sultan ..

Bila didapati dia berada di atas perut pompuan sundal .. seminit, 10 minit, 30 minit ..  siap dia.  Semua kebaikan hilang begitu sahaja.
Zalim manusia bernama isteri dan anak anak itu.

Dia ingat lelaki ini lembu kot. Tuhan hindu yg tak ada nafsu kot.

Dalam proses hidup .. lelaki akan berinteraksi dgn ramai orang seperti amoi amoi dari Saigon, Hanoi, Yala, Naratiwat, Jakarta, Medan, Besut, Setiu, Kuala Krai  .. sudah tentu feeling itu ada.
Bukankah manusia ini bernama lelaki?

Manusia ada sifat berahi , berani, dan ..  resah gelisah kerana ..badannya .. mengurus ..dihisap darah oleh sang manusia bernama toke ..atau boss dan jangan lupa .. nyamuk nyamuk special  .. adik adik ooi.

Nafsu dia ,...nak salur ke mana?
Nak suruh dia berpuasa ker .. puasa dari makan minum .. rasa rasa ramai yg mampu tetapi ...berpuasa dari nafsu jahat .. itu satu benda yg tersangatlah payah bila iman .. seperti selaput bawang merah kecil sekali.  Tengoklah askar askar melayu, pelajar pelajar melayu  ke luar negeri/ luar negara ..walaupun 3 - 4 bulan jahs .. sms ke isteri beribu-ribu  kali banyak nya ..adjust tiket air asia/ tiket transnasional  mu kato?  Pendek kato ..fokus itu kureng boss.

Ha..ha..

jangan jadi bodoh seperti lembu.

itu pesan ibuku.


4)  The moral of the story is ..  (jeng jenmg jeng ..)

biar isteri kita berkerja juga.  Kecil-kecilan pun tak apa. Contoh:  buat masakan dan jual. buat sandwich dan jual.  Beli kain batik jawa di golok , thai dan jual di johor bharu.  jika dapat untung ..kita teruskan kehidupan. jika tak laku ..kita bersedia untuk mati , mau engkau?

Biar anak anak anak bekerja juga.  contoh di waktu cuti sekolah.  Basuh kereta di stesen sten minyak. satu kereta upah 3RM. baru depa tahu ..apa erti panas, hujan, kering dan basah.

Baru mereka faham ..  proses mencari duit bukan sesuatu yg senang.

Bila mereka faham cari duit itu payah / memeritkan / baru mereka dapat hargai ..  betapa tinggi pengorbanan lembu dan lelaki mereka (bergelar suami, ayah, abah)  yg sudah mati seperti lembu di atas.

Beza kematian lembu dengan manusia ialah ..manusia mati dalam ward hospital usm, kubang kerian. dia mati kerana aedes, mati kerana HIV, mati accidents .. dalam perjlanan menjual roti dari kampung ke kampung ..untuk membesarkkan badan dan kepala anak anak dan menyedapkan hati bini di rumah. Atas nama agama yg suci.

Ha..ha..ha..

Betul benarlah kata ibu ku ..jangan mati ..seperti lembu.
Jangan bodoh seperti lembu.

Now ..ramai orang lelaki sedang matii seperti lembu bodoh di seluruh pelusuk dunia.

Kasihan.  Untuk apa kamu bodohkan diri mu abang?  wat gapor nyor lagi?

Fikirkanlah ..

Mengapa bodoh sangat ini?

ayuh berubahlah ..

Sekian.  Maaf jika terasa anda se orang dari watak watak di atas.

Wallahu aklam bis sawabbb.
(Buatlah filem pasal lelaki bodoh ini ..asyik buat filem pasal wanita jer ..  how to box office yek?)


0 comments:

Post a Comment