nasib baik tidak ..

Posted by sazali

Salam

Bagus kita gunakan rangkap ayat ini "..syukur ..nasib baik tidak ...

1) menonton perlawanan bolasepak antara  Thailand dgn Malaysia yg berkesudahan ..negara kita kecundang 0-2 malam tadi di Bangkok, Thailand.  Kasihan jugak ..melihat wajah pemain-pemain kita pagi pagi ini ..

saya check keputusan menggunakan yahoo.com jer.  Selesai.  Perlawanan 90 minit , saya dapat rumusan dalam masa 50 saat sahaja.

2)  tidak menukar kereta dari Vios kepada T/Cambri.  Kalau tidak .. payah jugak .. jumlah minyak yg perlu dituangkan setiap minggu dan jumlah wang yg patut dibelanjakan ..

kita redha sahaja dengan apa yg ada.  Semalam waktu hujan lebat ..di satu persimpangan traffik light ..  waktu itu saya dalam kereta ..sedangkan ada pak chik  dengan isteri dan anak anak membonceng motosikal tua ..basah kuyup .. mereka semua.  Mesti sejuk anak anak itu ..  ingat nak buat ikram .. jom masuk kereta saya ..kakak dan anak anak ..  tetapi zaman sekarang mana ada org .. yg berfikiran begitu ..maklumlah di satu persimpangaan lampu isyarat, banyak kereta di belakang Vios ini ..  ?

kalau aku layan hati aku ..sudah tentu ..ada org akan ambik gambar dan post ke dalam FB..  silap silap tidak ada pahala lah ..  kerja ikram muslimin muslimat itu.  lagipun ..sekarang ramai pengguna jalan raya ..bukan sopan sangat .. mereka akan hon hon hon .. marah ..  merugikan masa pada pandangan  merekalah.  Zaman la ni serba nak laju ..boy?

Oleh itu .. pandai pandailah menjaga diri .. zaman sekarang zaman kerosakan ..macam macam rosak termasuk amalan kita ..kalau tidak dijaga dgn baik.  Astaghfirullah al azeem.

3)  Semalam aku bercerita kpd anak anak ..  tentang satu cerita ..dlm buku teks ..Darjah 5 ..  tahun 1968/69.  Cerita tentang budak ..  menolong ibu nya yg sarat mengandung / sakit sakit ..hari malam dan hujan turun dgn lebatnya..   mereka orang miskin.  [cerita melayu zaman dahulu .. semua cerita sedih ..black n white ...tak ada motivasi nak lawan/ berlumba-lumba dgn teknologi bangsa asing pun ]  ibu mintak ahmad beli ubat batuk nya ..  dikelebek tikar mengkuang .. di rumah dan ahmad .. dapat mengambil wang RM7.00 .. lantas ahmad berlari dlm hujan .. pergi kedai ubat cina ..beli ubat batuk dan ..tangkas berlari pulang ke pangkuan ibu tersayang   ..  tiba tiba ..kaki ahmad tersepak tunggul kayu di tepi jalan .. dan botol ubat ibu pun pechahhhhhhh ..

so to cut down the story short ..  ahmad pun pulanglah ke rumah dgn wajah mcm pemain-pemain bolasepak kita tu .. memberitahu ..ibu yg sedang sakit ..itu/  mlm itu jugak ..ibunya meninggal.  Aku perhatikan .. anak anakku  di belakang kereta vios ..  tidak ada apa apa ..response pun kpd cerita itu.  Why?  other than they sibuk tengok watsapp atau

jawapannya may be may be ..  mungkin ..  anak anak ku .. interpret begini .. kenapa tak call sahaja ayah supaya cepat pulang.  Gi manor ayah dio bah?  Ha..ha. ha..

Masalah ialah .. anak anak zaman la ni ..tidak mengharungi ...kehidupan yg serba susah .. sebelum terlaksananya program khas ..membantu rakyat melayu oleh Arwah Tun Razak dan Tun Mahathir ..

bila cerita ..  benda payah/serba susah kpd anak anak zaman la ni ..  payah mereka nak menjiwai ..kehidupan pada tahun 1968/69 itu.

4) Begitu juga ..jika ada ustaz / ustazah dari Mesir/ Syria/ Maghribi ..nak berceritakan ..perjuangan org org pelestin kpd rakyat malaysia yg serba senang ini ..  susah sikitlah ..

begitu juga ..   Nabi Muhammad s.a,w  semasa di saat nak wafat .. 1450 tahun yg lalu .. kalimah kalimah terakhir dari mulutnya ialah ..ummati ummati ..  (dia risau keadaan umat islam pada hari ini ...)

* tak bersembahyang  5 x sehari
** sudah hilang keseronokan  mengaji Al Quraan dan Mukaddam
*** tak tegur sapa  .. jiran tetangga maklumlah suaminya VC ; dia pulak pustawan univerrsiti sedangkan jiran dia isteri suri rumah 24/7 jerr

* kurang benar .. kerja ajak-mengajak kpd amalan mulia dan mencegah perkara mungkar walaupun  anak anak cucu ramai yg berorientasikan sekolah maahad / SMKA ; yg sibuk is ajak ke JOM HEBOH , jgn tukar channel TV anda ..

** tidak sensitif kpd isu-isu dan urusan urusan agama dan 1001 lagi perkara.

Wal hasil ..  sebagai ibu bapa .kita jgn alpa sesaatpun .. kita mesti mendidik mereka sebagai anak anak kita (amanah tuhan) ..terus menerus sehingga ke akhir hayat.

Insya allah ..dgn harapan ..satu hari nanti selepas kita sudah tiada ..kerja ..ajak mengajak kpd kebaikan akan diteruskan oleh anak anak kita sendiri.  Ini saham tuan/puan ..untuk faedah kita di dunia sana .. di mana sekali lagi tuan / puan ?    yes di SSSSSSSANA.

Negeri Sana ini kita akan berjumpa sejurus selepas kita mati.  Contoh ..kita mati terkena stroke jam  0800 pagi/  maka pada jam 0801 pagi lagi ..para para malaikat akan tayangkan video clip ;pamerkan dunia kita selepas ini .... iklan mcm kita dok asyik gilo bayang  nok terbang ke California ..  sedangkan  dalam genggaman kita ada tiket internet ..  nak fly ke sana ..belum sampai California lagi ..tetapi satu internet dah tayangkan kpd kita how California looks like .. serupalah ..dgn malaikat malaikat akan tayangkan kpd kita ..this is your syurga Cikgu ..rest assured wahai hati yg tenang ..u had won the race...


kita bakal ahli syurga ..(insyallah)

Sekian.
Yang baik dari Allah ..dan yang tidak enak dibaca ..adalah kelemahan diri saya sendiri.
Wallahu aklam bis sawabb0 comments:

Post a Comment