hishhh why nak banding-bandingkan ini?

Posted by sazali

Salam

Saya menulis sebagai tindakbalas dari artikel Dr Shankaran (the Sun 5th May, 2015) muka surat 10.

Dia membandingkan universiti Amerika dengan universiti di Malaysia.

Komen.  Saya mohon maaf jika komen yg dilontarkan ini nampak kurang 'akademik' kerana kekurangan  data dan fakta sebagai bahan sokongan.

1)  Amerika adalah sebuah negara besar.  Populasinya pun jauh lebih besar dari Malaysia (30 juta orang termasuk pendatang dengan izin dan tanpa izin).  Baru baru ini ada sang filipino cuba berlawan bertumbuk dengan sang negro dari Amerika.  Keputusan sang filipino kalah ..teruk.  Mengapa yer?  saiz badan, ketinggian , warna kulit, jenis muka, wajah ..  tidak sepadan.  Penat sahaja kita orang asia tenggara  ..cuba berlawan dlm lingkungan pentas terhad itu.  Hari ini dengar , bahunya patah.  Tak ker bodoh itu.  Merusakkan diri sendiri.

2)  Amerika sudah lama tersohor.  Sejak Abraham Lincoln lagi mereka dah ada Presiden Amerika Syarikat. Abraham Lincoln ada ijazah undang-undang dan setiap hari dia bersembang dengan profesor sekeliling pinggangnya.  Dengan itu, otaknya tajam untuk menaaluki dunia termasuk negara Arab Saudi dan Malaysia.  Satu bakul negara OPEC depa tawan tanpa bersusah payah pun.

Malaysia ?..  Perdana Menteri kita yg pertama ialah Allahyarham Tengku Abdul Rahman Putra Al Haj.  Dia pun ada ijazah undang-undang dari England tetapi ..kalau dibuat pemerhatian ..geng Tunku bukan semua professor.  Kalau ada pun .. Tunku dibelit oleh orang orang istana dan kerabat di raja.  Sudah tentu kualiti perbincangan antara Abraham Lincoln dengan Tunku jauh berbeza.  Bila ini berlaku ..produk Amerika jauh menonjol seperti komputer Apple  dan teknologi internet.

Kita belum lagi mengeluarkan komputer jenis Duku, buah Cermai apa apa lagi ..walaupun koridor MSC sudah lama di persada antarabangsa.

Mengapa?  sila rujuk paragraf (1) dan (2)  di atas.

3)  Sukan Olimpik ..setiap kali kita menonton TV banyak pingat digondol oleh atlit Amerika terutama yang berkulit gelap tetapi lawa.  saiz dan jenis rambut kerintingnya ..cukup mempersonakan ..hasil ciptaan Allah ini.

Sukan Olimpik ..  belum ada lagi Mat Lekir, Mat Jebat ..yg dapat berlari dan menggondol apa apa pingat. Seingat saya Rabuan Pit ..  cuba berlari atas trek dengan atlit-atlit  negro tersebut.  Belum apa apa pun ..Rabuan Pit sudah kalah ( masuk pit ..).  Sorry Jan.

Begitulah nasib kita.  Apa boleh buat ..  takdir kita bersaiz kecil dan .. tenaga kita pun tak sekuat mana. Apa boleh kita buat?  Di Afrika, atlit mereka mengejar binatanng buas sebagai persediaan untuk berlawan dlm arena olimpik.  Bayangkan?  atlit amerika adalah sub set atlit dari Afrika dan semua sub-set dari Nabi Daud alaihis salam .  (cuba youtube filem The Roots 1970).

4) Tiba tiba ..ada orang nak membandingkan universiti Amerika dengan universiti-universiti  Malaysia.  Aduhai .. commonlah kawan?  Mana leh lawan.  Umur universiti Amerika ada yg sudah berumur 200 ~500 tahun .. sedangkan UTHM baru jer 20 tahun lebih lebih.

Cuba banding Universiti Terbuka Malaysia dengan Open Universiti di Milton Keynes (England) pun sudahlah.   Belum lagi kita nak bandingkan dengan Open Universiti di Amerika itu.  Banyak mesin fotostat di sini ..  hasil manusia seperti saudara/ saudari senang diciplak dan kerja ciplak tak pernah lagi aku dengar dari mimbar-mimbar masjid tersohor di Arab Saudi atau pun Malaysia ini.

Library di Malaysia pun ..banyak buku dari profesor-profesor  tersohor ( kafir, kafirun) dari Amerika ..penuh rak-rak  dalam perpustakaan USM, UM dan UKM  buku orang-orang dari benua Amerika sana.  Semakin tinggi darjat kekafiran mereka , semakin banyak buku yg diterbitkan oleh mereka dan semakin galak kita membeli dan membaca ramai-ramai dan buat diskusi itu dan ini di universiti tempatan .  Mengapa yer?

Kita tak  leh lawan mereka.  Sudah?  kalau nak lawan juga ..  mengapa profesor kita bidang sains , bidang biologi, pakar biji mata  ..tiba tiba bercakap dalam TV pasal agama & motivasi  ..nampak nampaknya dio  lebih banyak ilmu agama dia dari orang orang yg belajar agama di negara kita ini sendiri atau yg sudah pulang dari Mesir, Syria, Iraq dan Morroco  sana.  Ajaib bukan?

Sekarang nak bandingkan antara kualiti ijazah, sarjana dan Ph.D dari Harvard, MIT dan Berkeley , California dengan ijazah dari universiti di tempat kita  Rasa rasa tak adil lah ..  dgn cara kita membandingkan .. cara mereka bekerja di dalam organisasi universiti (open ideas, open research, open expressions, debate, arguments, verdict) dgn orang-orang kita mor.

Kita kalau keluarkan jer satu idea yg mana pihak kerajaan BN dan PDRM Tan Sri Khalid tak suka mendengarnya ..kita akan ditangkap sudah.(stail orang Labuan bercakap).  Tengok jer nasib orang orang-orang  kuat PKR itu.  Kasihan sudah.

Itulah serba sedikit pemerhatian saya.  Maaf banyak banyak.

5)  Orang orang kita suka memandu BMW, Volvo, Merx,  Toyota dan Honda.  tak suka sangat ..memandu Proton kita. Ada yg jeh ..bila tengok kereta Proton ..melintasi CRV mereka atas lebuh raya kito.  So bagaimana nak maju teknologi kita bila banyak duit kita mengalir ke luar negara untuk membangunkan teknologi Jepun dan ..orang orang Jerman sana. Teknologi akan berkembang jika ada duit bertimbun timbun datang ke dalam industri merek auntuk tujuan  RnD .. sekarang cermin pintu Proton ..dekat tol tol banyak terpaksa dibuka, diturunkan  .. semata mata nak bayar tol sedangkan kereta import ..relax jer ..  see teknologi org luar bila duit kita menyokong kekayaan mereka juga.

Sejak dulu lagi ..kita mahu membandingkan kerja kita dengan orang dari benua luar seperti Eropah dan Amerika Syarikat.  Penat ..ilmu perbandingan ini.  Springer ..adalah jurnal berwasit.  Kertas kertas kita yg diterima dlm jurnal itu .. semua kertas yg mempunyai idea terbaik ..  untuk mengeluar produk masa hadapan.  Tetapi orang Amerika dulu yg review, semak ..dan tak lama lagi produk itu kepunyaan mereka sendiri. Bukan kita?

Kasihan bukan?

6)  Orang orang pandai dari kaum cina dan India ..berlumba lumba menghantar anak-anak mereka ke Amerika ..universiti.  Mengapa?

Orang orang melayu (sebilangan kecil) pun ada yg ke sana seperti di England sana dengan tajaan wang sendiri ..tetapi mereka masuk kolej swasta jer.  Syarat kemasukan ke kolej swasta ini bukan semua subjek GCE "A" Levels dapat gred 'A' pun .. yg penting mereka itu dari golongan atasan di Malaya sahaja. Jika ada anak anak melayu bangsawan , mereka dijadikan umpan oleh kolej swasta TERSEBUT untuk memancing ramai lagi anak anak raja dari Arab Saudi dan Afrika sana untuk sama sama belajar subjek sosiologi, psikologi, sains politik, sejarah , geografi, ilmu perbandingan wahyu, jarang benar  aku dengar anak anak org gini belajar Applied Mathematics dan Advanced Physics 'A' levels Nelkon ..   Begitu juga kaum kerabat Bangladesh ( namanya Bhutto)  ..mereka ke kolej swasta juga di England. sebelum masuk ke Universiti Oxford UK  tetapi rakyat sanjung mereka dan pangkah mereka dalam ..  PRU Pilihan Raya Umum ..  dan hasil kepandaian mereka ..tengoklah apa sudah jadi dgn Bangladesh dan negara tersayang kita ini.   Dulu  kita kaya raya  .. tetapi sekarang hutang negara ..cukup menakutkan 800 bilion Tg Razaliegh Hamzah wayak kat hambor.  See?.  sentuhan ajaib dari graduan-graduan kolej swasta luar negara.

7) Kolej dan Universiti swasta pun banyak di sini sejak tahun 1995 lagi.  Tetapi mengikut pembacaan saya, tunjang kolej kolej ini adalah bekas bekas menteri kito .atau anak beranok mereka juga ..  .  objektif awal nak didik rakyat tua berjiwa besar konon .. tetapi sekarang ramai orang negro afrika, budak-budak iran pakar buat dadah serbuk halus-halus untuk digunakan oleh artis artis kita (sesetengah mereka lah), budak argentina pakar bom ATM dan pakar melarikan mesin-mesin  ATM jer,  budak china nak belajar Bahasa Inggeris Yes sir , no alright sir..dikuti dengan rapat statistik wanita cantik dari Vietnam dan Thailand sana.  Orang kata ..mereka servis ..pekerja pekerja yg ramai yg memanjat buat pangsapuri beratus ratus tingkat. Perkataan servis ini .. jika dihuraikan boleh buat tesis-tesis pada peringkat Ph.D.  Cuba try?

Team bola ..yg mana .. ada pemain import ..setiap tahun ..ada masalah bayar gaji/ bayar elaun merek a bermain bola di sini.  Mengapa?  mentality pasukan dan pengurusan pasukan negeri bolasepak kita lah.  Kita nak tiru macam england ..tetapi team Vietnam yg baru keluar dari hutan belantara  dari kongkongan komunis pun tak selalu kita dapat kalahkan mereka.  Cita cita tinggi ..reng jah yg tak ada. Reng = tenaga ( loghat kelate..Red Warrior, tanyor lah mereko tu )

Maaf saya tak mahu ..lanjutkan ilmu perbandingan ini.

nanti menyusahkan kita juga.elok kita banding Universiti kita  dengan universitas-universitas  Indonesia,  Bangladesh, India, Thailand dan Korea Selatan  pun dah memadai sudah.  Mereka dapat ekspot tenaga buruh mereka yg ada skill membina bangunan beratus ratus tingkat tingginya sedangkan mat dan minah melayu asyik syok berlumba di Highway Duke, Kuala Lumpur sana  .. membunuh golongan melayu kita juga.   Jom Al fatihah untuk mereka 3 beranok tu yg terbunuh itu. Al fatihah.   Itulah hakikatnya.  Al fatihah kpd kita jugok. Jangan lupo.

Wasallam.

p/s: maaf banyak banyak ..if banding epal dengan epal ..ok lah ..nampak cerdik tetapi ..if banding panjang dan keampuhan tongkat Obama dengan tongkat si mat- ali , orang Besut ..  rasa rasa tok cerdik manor pun?  atau mu rasor guanor .. kawan kawan?


0 comments:

Post a Comment