mencari ilmu

Posted by sazali

Salam

Tugas guru ialah mencari ilmu dan menyebarkan ilmu.

Ada guru memperolehi ilmu dari benua eropah, amerika syarikat dan ada yang dari Australia.  Tok guru tok guru mereka majoritinya ..bukan menganut agama islam pun.  Tetapi disebabkan hadith ..

".. nak kesenangan di dunia tuntutlah ilmu,  nak kesenangan akhirat , tuntutlah ilmu , and kalau nak kedua dua kesenangannya sekali ..tuntutlah ilmu".  Hadith (traditions of the Holy Prophet Muhammad s.a.w).---

2)  Ada guru bertugas di sekolah. Ada tu bertugas di politeknik dan ada ramai juga yang bertugas di universiti.

3)  ilmu ini jika ada di dada, eloklah kita amalkan. Contoh ilmu ialah berjimat cermat.  Banyak wang dapat kita jimatkan jika kita :

3.1  makan di rumah sahaja pada waktu malam
3.2  sediakan sarapan sekadar roti mentega gula dan air kopi panas di meja utama dapur 
3.3  basuh sendiri kereta kita itu ..sekali seminggu.

4)  Memasak ..bukan satu yg berbentuk 'phd' pun.  Senang jer memasak.  Langkah mudah ada tiga:  tanya diri ini ..apa nak makan, ada lauk tak dalam fridge dan ada tak .. ramuan , resipi untuk membuat makanan itu.

Jangan risau ..bukan memanda menteri pun yg akan makan dengan kita pun.  Oleh yang demikian jgn panik.

Bila kita menyediakan makanan malam di rumah ..  banyak keuntungan yg diperolehi.  Salah satu tak payah melawa sangat bila makan di rumah.  Kadang kadang pakai t-shirt tanpa b*a  pun alright.

Yang penting ..senyum dan jom makan.

Saya perhatikan zaman sekarang ramai ibu ibu muda ..sanggup bersusah payah membawa anak, lampin bersih dan lampin kotor ..ke restoran mamak pada waktu malam. 0800 - 1000 mlm.

Bukan sahaja tak selesa ..makan dengan lampin beranika warna ini ..kadang kadang anak anaknya menangis tak berhenti henti.  Ini cukup mengganggu orang lain yg ingin makan malam dalam keadaan tenang dan bahagia.

Itu baru fashion anak belum lagi kita menyentuh ..fashion ibu yg datang dgn anak anak kecil ke restoran mamak seluruh negara.

Ada tu ..cukup sopan.
Ada tu ..cukup memalukan ..  ibu pulak yg pakai t-shirt ketat si anak.  Dahlah ... punggungnya mengalahkan saiz punggung anak dara  ..  pakaian seluarnya cukuplah ketat, sedat , dan ...mungkin sakit .. celah pehanya.  Ada tu pakai seluar jeans yg nampak cukup melusuhkan dan ada rambu rambu ..mungkin dari kedai bundle pakaian pakaian dari Korea, India dan Amerika.

Tapi disebabkan kurang berilmu sang suami .. semua benda depan matanya .. semua nampak indah dan sempurna.  Org kelate tok leba kato ..tok laki butor biji mator.

4) kasihan bukan?

kalau makan di rumah , bukankah senang dik.

tak pakai apa apa pun .. semua looks just alright.

anak anak kecil nak menangis pun .. ok jugak kerana tangisannya .. dalam sempadan 4 dinding dapur rumah kita jer.

5) jika isteri sibuk dengan kerenah anak anak ..

sang suami kenalah memasak.  Bukan berdosa besar pun ..setakat memasak nasi, sediakan lauk sardine medium saiz dan ..cari ulam timun batang, daun pucuk ketereh , setitik dua budu chap ketereh ..  petai 2 - 3 mata , dan ..insya allah dengan buah betik, nenas satu atau dua slice .. cukup dah balance diet tu.

So nak happy .. carilah ilmu.
nak happy akhirat ..carilah ilmu.
nak happy kedua duanya (dunia dan akhirat) carilah ilmu.

Sekian.
fikir-fikirkan lah.

Untung dan syukur bnyk bnyk pada tuhan , deng jugok aku belajar di Grantham, Leeds dan Birmingham satu masa dahulu; selain dari belajar ilmu matematik , programing , accounting, footballing, tablighing aku diajar untuk memasak oleh sang sang senior yg sedang menjalankan pengajian di tahap phd dari kaum melayu, indon, south africa kito jugak.

Falsafah is ..try out and see for yourself.
Sekarang ..  jika isteri tak ada di samping kita 3 hari , 3 minggu atau 3 bulan .. tak lah nana sangat sang abang.

o yes ..'nana' is half ok half gilor dalam loghat kelate.

Wasallam.
Wallahu aklam bis sawabbbb.

0 comments:

Post a Comment