Ilmu ungkit mengungkit (1)

Posted by sazali

Salam

Semua kita mendapat nikmat hasil kebaikan seorang ibu, bapa, guru dan orang-orang lain ..sama ada kita kenal atau pun tidak.  Ada orang berjaya kerana hasil bantuan ..orang orang tersebut.

TEtapi banyakpergaduhan berlaku dalam masyarakat kerana ..  orang yg memberi ada kalanya mengungkit kebaikan yg pernah dihulurkan kpd ..si anu bin si anu secara langsung atau tanpa disedarinya.  Akibatnya berlakulah pergaduhan dan perceraian.

KIta tidakboleh salahkan ..perkara ini berlaku kerana .. ini adalah kelemahan manusia seperti:

(i)  bukankah aku yang mengandung kamu ...  bla bla....  ( ibu mengungkit servis nya 1, 10, 20, 30 , 80 tahun yang lalu ) ..akibat berlakunya ..  insiden anak derhaka .. contoh cerita si tenggang dengan kapal batunya

(ii)  bukankah aku yg memberi kau pelajaran ..  pendidikan ..bla bla .. (ungkit si ayah/ si abah ..)  akibatnya .. anak anak tak mahu balik .. menziarahi ibu bapa ..kerana anak zaman sekarang bukan lagi anak anak zaman si tenggang dengan cerita kapal batunya

(iii)  bukankah .. aku yg memberi kau modal perniagaan ..bla ..bla ..  ( ungkit pemimpin BN ....) akibat nya BN hampir hampir nak tumbang seminggu yang lalu .

(iv)  bukankah kami .yg membekalkan baja itu dan ini ...bla bla  (ungkit lagi BN ..  ) akibatnya .. kerajaan Kelantan dan Selangor masih ada lagi di bawah pembangkang.  Ramai dari mereka sudah bosan mendengar semua bentuk kebaikan BN dalam TV3 , majalah , akhbar harian dan juga ..  teks khutbah pro gomeng. Dah kau jadi peminrintah ..  itu kerja kau lah.  Aduhai!

-----------------

Wal hasilnya .. sekarang orang tak suka mendengar .. kesah kebaikan yg pernah kita hulurkan kpd nya .. sehiingga dia berjaya .. kaya raya dalam segala bentuk perniagaan, industri , rekacipta, transformasi, 1Malaysia, dan .. mcm mcm lah ..  di dalam negara Malaysia ini.

Rakyat ..sudah bosan ..dengan ..  sesi ungkit mengungkit ini.   Sebab itu tuhan menciptakan syurga dan neraka. Orang yg buat amalan baik seperti membina masjid terbesar di dunia, memberi sedekah berbilion banyaknya, menulis buku matematik tersohor di kawasan Johor ini, dan perajurit yg terkorban .. nyawa untuk benda lain selain dari Allah .. semua itu .. tidak akan dikira sebagai pahala..  so awasilah amalan amalan kalian dan diri penulis ini juga. Renungkanlah!

Summary/ ringkasan cerita ceriti ialah

(i)  jangan mengungkit kebaikan kamu.  Buatlah kerana Allah ..semata mata. Ini bukan senang bang ..  ini bukan mudah brader.  Why?  selagi kau dan aku bernama manusia.

(ii)  bila kita buat sesuatu kerana Allah .. maka kpd Allah ..lah tempat kita memungut ..hasil hasil kebaikan di dunia sana .. yg bergelar akhirat sana .. Di Sana.

Sudahlah..sudah mengungkit lagi.  Kesat air mata mu disebabkan kena penampar suamimu itu.  Apaleh buat ..itu pilihan kamu.  Orang tua dah cakap. dah dahulu .  pemuda itu tak sesuai dgn kau Minah ..tetapi kau tak peduli.  Kau kata ..tubuh dia  ala Bangla .. solid punya.  Now penamar dia ..pun cukup punya solid.  Habis gigi mu nowadays.  Tertanggal.  Maka terimalah penampar dia ..setiap hari.  Org tak dengar cakap orang tua..itulah akibatnya.

Si isteri kena penampar/ sepak terajang/ berbagai bentuk kezaliman dari suami kerana mulut isteri yg suka mengungkit .. wang yg dihulurkan untuk membeli benda benda sedap kesukaan si suami di satu masa yg lalu di saat saat suami sedang mengganggur / baru landing dari Indonesia,  Dakka, Madras ke tanah melayu ..  ingat tak?  He..he...

So?

shut up .

Itu je lah ..  penulisan saya kali ini.  Cikgu pun jangan sebut lagi bakti dan jasa mu ..  buat lah kerja lilllah hi taala.  Insyaalllah cikgu/ pensyarah/ DEkan /...  (senarai ini panjang sekali)  akan selamat dunia dan akhirat.

Wallahu aklam.

0 comments:

Post a Comment