Mengapa gitu pulok nyo?

Posted by sazali

Salam

Sebelum PRU13 ..kita menyebut 1Malaysia
BR1M, ...  1voucher, 1susu

aleh aleh .. selepas PRU13 .. ada pihak .. memerangi kaum cina di Malaysia.MALAY rights group Perkasa has called on the government not to off er new concessions to the Chinese following the community's rejection of Barisan Nasional (BN) in the general election.

"We know the Chinese are not with the government despite the BN's deeds. We call on the government to stop giving new benefi ts or gifts to the Chinese," said Perkasa secretary-general Syed Hassan Syed Ali.
He also said the government should not go beyond fulling promises already made to the community.
"We call on the government to fulfi l promises made to the Chinese community before the general election. It is the responsibility of the government to honour promises.Suara mereka lantang ..  boycott produk cina, industri cina , ..  , dan jangan beri lagi apa apa ..kpd kaum cina di Malaysia.

2)  Rasa rasa ..binggunglah..  saya sebagai rakyat Malaysia.  Kenapa jadi begitu?

3)  Jika itu lah yang berlaku .. maka sahlah ....konsep 1Malaysia adalah satu konsep palsu belaka.

Pura pura .. satu ideologi yg palsu dan sepalsu-palsunya.  Bahkan kumpulan rock boleh buat lagu ... berkenaan dengan perkara ini.  Beri sedikit masa ...ada lagu akan muncul dalam pasaran Malaysia.

4)  Saya rasa .. bangsa cina .. merupakan satu bangsa yang bijak, berdikari dan kuat bekerja siang dan malam.   Bila mereka sudah memutuskan .. parti mana yang layak untuk memperjuangkan ..nasib hidup bangsa mereka ..  dalam sebuah negara demokratik ..maka apalah salahnya?

5)  Ada orang menggunakan istilah 'racist'.  Betulkah ini?

6)  Kalau ini dikatakan betul tak hairanlah .. orang orang yahudi bermatia-matian ..berperang dengan orang palestin .. agar mereka boleh bertapak di bumi palestin dari tahun 1940 hingga ke hari ini.  Mereka mesti berjuang .. agar bangsa mereka ..terus hidup dan maju.  Bahkan .. banyak teknologi dunia berkembang hasil dari kajian, penyelidikan orang orang yahudi dan nasaro.

Kalau ini kita boleh telan fakta faktanya ..  maka mengapa pula ..ada suara melayu .. dari BN .. mahu kita rakyat Malaysia ..memboycott ..industri industri cina ..pulak?

Mana ada keadilan begini?
Banyak wang telah dicurahkan oleh kerajaan untuk membina satu bangsa dan satu tamadhun Malaysia ..di mana negara ini dihuni oleh orang melayu , orang cina dan orang india.

KIta sudah boleh hidup bersama.  Saya suka putu mayam .. hasil tangan orang INdia.  Kawan kawan saya enjoy .. masakan tandoori .. ini adalah masakan india.

Dan ramai lagi pelajar yg mana budget mereka menhampiri nilai sifar RM .. enjoy makan 'maggi' siang dan malam.  Ini makanan orang cina.

Mengapa kena boycott makanan maggi pulak .. sedangkan ..Malaysia mengamalkan ..  sistem demokrasi yang memberi sepenuh kebebasan untuk mana mana rakyat ..memilih ..calon yang mereka fikir layak dan kompeten ..memperjuangkan nasib .. bangun dan majunya bangsa mereka .. di Parlimen.

Saya rasa ..memang ..ada parti BN ..tak senang melihat .. bangsa lain lebih maju dari mereka.  Oleh itu .. saya rasa ..segala sejarah terkandung di dalam buku buku sejarah negara .. mungkin .. membohongi kita  dengan istilah keramat 'muhibah' dan ;bersatu padu'.

Saya sokong ..  keputusan PRU13.  Tuan bagaimana?


Saya sokong orang melayu menyokong calon melayu dan orang cina menyokong sepenuh padu dan hati ..calon mereka dari bangsa dan kelompok cina.  MIC pun ada calon mereka yg menang dalam masyarakat India , bukan?  Saya rasa ..itu OK ..  kerana jika tak menyayangi kaum kita .siapa lagi mahu berbuat demikian.

Oleh itu mengapa ..pula ..kita masih mendengar dari mulut mantan PM ..  kaum cina mau apa lagi dari Malaysia?
Binggung lah fakta sejarah negara kita ini tersimpan dalam buku karangan di INTAN dan IAB, Sri Layang.  Malaysia terbilang kerana telah berjaya .. menyatupadukan ..populasi negara ini di bawah payung pemerintahan Seri Paduka Baginda di Pertuan Agong dengan segala kekuatan yang ada dengan PDRM dan ATM.  SPR pun ..  memainkan peranan yg'hebat' juga untuk mengekalkan .. semua yang ada seada adanya.

Sekian.

Jangan kasi aku binggung lagilah.

Wallahu aklam.


0 comments:

Post a Comment