Memandu baik baik ..

Posted by sazali

Salam

Esok insyallah ..  kami warga universiti akan pulang ke negeri masing masing.  Ramai kalangan kita akan memandu kereta ..  oleh itu ..sila memandu dengan cermat// baca ayat ayat Al Quraan ..supaya tuhan melindungi kita.  Sambil memandu itu ..jom kita bincangkan perkara di bawah plz.. istilah

JIhad fi sabililllah ...  yang disebut-sebutkan  oleh Yang Berhormat TPM  Tan Sri Muhyideen Yaseen; dalam slot  Berita Perdana Jam 0800 mlm 1 Mei 2013 yg lepas.

TPM mintak kita rakyat Kelantan ..  melakukan jihad ..  menukar bentuk kerajaan PAS kepada kerajaan BN ..insyallah.  Mu peheng kor gapo dio wayak tu?

2)   Saya tak mahu tulis panjang .. panjang dalam blog kali ini tetapi .. saya cukup terasa terpangggil ..  bila TPM .. bertanya rakyat Kelantan .. apakah perbezaan antara Tuan Guru Nik Aziz dengan arwah ayahandanya Syeikh Yaseen ...

2.1  Jawapan senang jer ... (maaf jika tersilap..fakta)

TGNA ialah seorang Menteri Besar sebuah negeri bernama Kelantan Darul Naim...

sedangkan ..  arwah ayahanda Tan Sri ..  TPM ..  bukan Menteri Besar mana mana negeri bukan?

oleh yang demikian ..  mengikut rubrik skima jawapan kertas Geografi ..SPM tahun 1974/90..  banyak dah markah kat sini ni yang saya perolehi.

JIka saya turunkan ..  fakta fakta satu per satu .. banyak lagi markah saya akan perolehi.

2.2  TGNA belajar di Deoband , India dan seterusnya ..  ke Universiti Madinah ... sampai ke peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Syariah ..

sedangkan ..  arwah ayahanda TPM ..  saya rasa .. mungkin arwah ayahnada TPM  tidak belajar di negara India itu bukan?  Negara India sebuah negara yang miskin.  Graduan dari India ..  selalunya .. telah merasai pahit maung .. dan kesengsaraan belajar di sana apatah lagi mereka belajar di sana tanpa biasiswa / dermasiswa dari pihak kerajaan.

Sekali lagi mengikut rubrik .. skema pemarkahan kertas Geografi SPM .. saya rasa saya dah dapat banyak markah dah kat sini.  Insyallah dan alhamdulilah.


2.3  Kalau ada kesamaan ..mungkin mungkin mereka berdua ..  mempunyai kebolehan mengajar selok belok agama kpd pelajar pelajarnya dan banyak bukak pondok pondok agama .. dan pelajar pelajar ini datang dari banyak ..  negeri asal mereka..  /// saya percaya ..  ramai anak anak murid TGNA ..datang dari Satun, dan Wilayah Patani. Thailand ...  Kemboja,  Vietnam , Myanmar dan ..  banyak lagi negeri di Asia Tenggara ini sedangkan ..  arwah ayahanda yg disayangi TPM ..  besar kemungkinan ..  ramai pelajar pelajar nya ..datang dari negeri negeri di sebelah SElatan SEmenanjung..  Tanah Air ini .. termasuk Sumatera dan Kepulauan Jawa ..  Indonesia.  Oleh yang demikian ..sudah nampak dah ..  sampel pelajar pelajar TGNA tidak sama dengan sampel pelajar pelajar arwah Sheikh Yaseen.  Bila sample berlainan .. medium of instruction pun ... bahasa penyampaian dalam kuliah agama ..pun sudah berbeza  benar lah ..  (markah SPM geografi meningkat lagi .. ini).   Alhamdulilah .. kita berdoa bersungguh sungguh .. agar semua susah payah mereka berdua ini Tuhan akan terima .. sebagai ibadat ..

Al Fatihah!

satu lagi ..TGNA paham bahasa Urdu (bahasa tinggi orang orang hindi; hindustani ) .  Contoh Urdu ialah :  betto bai !  duduk brader// 

 allah pak kabul firma he..  ya Allah kabulkan doa ku ini//  

"bohotttt guna " ....  maknanya ..  banyaknya dosaku ini

Allah yarham Sheikh Yaseen ..boleh bertutur bahasa urdu  brader?

maka rumusan  TGNA tak sama dgn arwah Sheik Yaseen Johor.

How penulis blog ini tahu ..urdu?  Jawapan ialah ...saya pernah tinggal serumah dengan pegawai pegawai tentera laut setahun di London 1977/78.  kami bercakap urdu , dan Bahasa Inggeris setiap hari.  Simple?

3) Tetapi perkara paling saya kagum ialah .. TPM ..  Saya sangat kagum ..  dengan keberanian .. TPM .. meminta rakyat Kelantan melakukan satu jihad .. menukar stail pemerintahan PAS kepada stail pemerintahan BN.  Saya kagum kerana TPM menggunakan istilah 'jihad'.  Dan TPM membaca satu potong ayat dari Al Quraan .. satu kaum hanya akan berubah ..  nasib hidupnya ..jika kaum Kelantan ..berani membuat perubahan.  Tidak ada orang lain yg mampu ..mengubah nasib hidup orang Kelantan hatta TPM sendiri ini .. melainkan ..  rakyat Kelantan jugak yg sanggup berubah .. bermati matian.  Mu nok kor berubah ni?
 Berubah gapo?

Mengikut pengetahuan saya yg .. sedikit ini .. jihad ..  banyak berlaku dalam medan perang seperti peperangan Badar dan Uhud.  Ramai sahabat sahabat Nabi Muhammad s.a.w   telah mati syahid dan .. balu balu sahabat yg terkorban ..  menjadi janda dan ..  anak anak para para sahabat jatuh yateem piatu dalam sekelip mata sahaja.

Saya kurang faham .. dengan istilah jihad ini ..  kerana rakyat Kelantan sedang menunggu ketibaan TPM semalam untuk mengistiharkan .. royalti minyak .. sebagaimana yg dinikmati oleh negeri Terengganu Darul Iman ..itu.// jika  dia sebut nok beri royalti pada hari ini ..mungkin hati rakyat kelatan mampu ditawannya ..  tetapi .. sekarang .. payoh payoh payoh...

Harapan rakyat Kelantan ..   hampa/ terkilan ..  pada semalam .apabila .. khabar royalti minyak ..bertukar menjadi khabar jihad fi sabilil llah pulok nyor.
Bak por ..dio tok tanyor rakyat Johor pasal jihad ini terlebih dahulu ?

Aduhai nasib kita rakyak Kelantan yang bertuah ini.

Rasa raso ..  rakyat Kelantan suko kor .. hujah TPM itu ..  dia masuk kampung kito ..dan mintak kita membandingkan .. TGNA dengan arwah ayahandanya ..Sheikh Yaseen.

Mungkin TPM ..tak tahu .. aura ..TGNA .. alhamdulilah .. TGNA telah bertapak selama 20 tahun lebih di negeri Kelantan ini ..  sebut jah nama Kelantan ..  mesti orang sebut nama TGNA ...
rakyat Siam pun ... suka sebut nama TGNA. mereka sebut Tok Guru ...tetapi pemimpin .. BN menyebut Nik Aziz jah.

Dia ingat Nik Aziz ni ..orang kuat mengetih di kedai mamak 25 jam kot/ dia ingat Nik Aziz ini minat tengok bola EPL di warung warung mamak kot

respectlah sikit brader/  if orang itu cikgu kito .. kita panggil dio cikgu sampai bilo bilo ..

if dio ustaz .. kita pakat panggil dio ..ustaz lah sampai bilo bilo.. brader//

Dia lupo .. TGNA ..ini seorang ustaz dan tok guru pulok tu//  orang siam kato gitu//  orang siam iialah orang  kafir //  so orang kafir .. respect kat ustaz ini/ why not you brother?


sinonim ..  sinonim sungguh ...namanya.  Sayangnya ..  kesihatan TGNA .. sudah tidak sekuat dahulu lagi .. maklumlah dia pun makhluk Allah jugak.

4)  Rasa rasa cukup lah .. buat kali ini // lain kali lah..

ha..ha..

Yang baik dari Allah ..  dan yang tak baik .semua adalah kelemahan dari diri saya yang sedang berjihad ini .. JIhad saya ialah:

4.1  dulu tak suka baca Al Quraan ..sekarang ..mulai suka dah.. saya ada beli satu set buku IQRA'
4.2  dulu tak minat .. dengar ustaz ustaz mengajar ..sekarang .. hati saya dah mula ..  minat mendengar sepatah dua ..  nasihat ustaz dan paling penting..  saya cuba bermati matian .. mengamalkan apa apa yg satu dan sampaikan kpd anak anak bini saya
4.3  dulu suka sembahyang dengan isteri di rumah sahaja ..sekarang saya dah mula bergerak .. dari rumah ke masjid .. untuk solat fardhu berjamaah 5 kali sehari .. dah
4.4  dulu suka join JOM Heboh ..  tetapi sekarang ..  rasa malas sangatlah .  baik duduk di rumah dengar Ustaz Don mengajar .. pasal pasal prosedur solat sunnat seperti tahajud, witir .. lagi lah bagus.

Itu jer lah ..

Sekian.
Wabillah hi taufik .. wasalam mualaikum


Kita semua cinta Malaysia ..

Al Fatihah (esok hari Jumaat).


0 comments:

Post a Comment